Familie en aanverwanten van Pieter Koenders » Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar

Persoonlijke gegevens Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar 

    Bij overlijden zoon Benjamin werd zijn vader genoemd Jurie Hijgelaar
  • Alternatieve namen: Jean Jurrie (ook bekend als / alias), Johannes Juriaen (ook bekend als / alias), Heigelaar (ook bekend als / alias)
  • Roepnaam is Jurie.
  • Hij is geboren.
    Datum: geschat 1697
  • Beroepen:
    • molenaar, grutter, boekweijdpelder.
      Ten Bruggencatenummer 17112
      Naam / Aanduiding De Hollandsche Boekweijdmolen
      Ligging aan de Oostkade
      Locatie RD X 44302 Y 361010
      N 51.227642 O 3.802367, Sas van Gent Bouwjaar 1685 kort na 1694 verbrand, later herbouwd Verdwenen 1789 of laterType Rosmolen Functie Grutmolen
      Geschiedenis
      Op 8 maart 1681 kocht de meester timmerman Johan van Evelingen van de Sasse schepen Johan de Heijde een “ledigh erft”. Kort na 1685 verscheen er op de Oostkade inderdaad een boekweitmolen. Korte tijd later overleed Van Evelingen echter, waarna de boekweitmolen in gebruik werd genomen door zijn erfgenamen, te weten Jan Bockhorst en zijn echtgenote Beatrix Gregorius. In 1694 werd het gehele complex door brand verwoest en het duurde een aantal jaren voor de molen was herbouwd en weer in gebruikgenomen kon worden.
      In 1715 en de jaren daarna werd de molen onder de naam “De Hollandsche Boekweijdmolen” beschreven als een grutmolen en nadat de “gorter en boekweijtpelder “David Davidse de Schoone eigenaar was geworden, als een “gord- boekweijd- en chocolademeulen”. Ook de opvolgers van David de Schoone, achtereenvolgens Wilhelmus de Graaff en de “grutter en boekweijdpelder” Johan Jurriaen Heijgelaar exploiteerden het gebouw als boekweit- en chocolademolen. Na Heijgelaar werd de “commissaris van de Hollandsche en Zeeuwsche veren” Pieter Muller eigenaar. Op 18 maart 1773 nam Jan Tuburck het bedrijf over. In de koop waren begrepen “vier steenen, de meel- en gortback in het voorhuijs, schalen balance en gewigt, het horologie om te drogen en alle verdere toebehoortens”.
      De laatste eigenaar van wie vermeld werd dat hij (vanaf 1786) de molen exploiteerde was Jacobus de Munck. Nog in 1789 was sprake van een pakhuis, nieuwe schuur met de “koffijmolen daarin staande, mitsgaders gort- en boekweitmolen”. Daarna werden geen verwijzingen naar het gebruik als molen meer gevonden.
      Bron: De Molens van Sas van Gent, art. door Eric de Roo, 9 okt. 2012, op website Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent.
    • rond 1750 grutter en boekweijdpelder in Sas van Gent, Zeeland, Nederland.
      Molen database, Allemolens.nl, Ten Bruggencatenummer 17112
    • rond 1750 molenaar boekweit- en chocolademolen in Terneuzen, Zeeland, Nederland.
      Molendatabase, Allemolens.nl, Ten Bruggencatenummer 17112
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2022.

Gezin van Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar

Hij is getrouwd met Elizabeth Bakker.

Alle Doop- trouw- en begraafboeken van voor 29-04-1747 zijn verbrand toen de Fransen bij de belegering van Sas van Gent de kerk in brand schoten. DTB FS scan 2 van 88

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Elias Heijgelaar  1749-1819 
  2. Maria Heijgelaar  1751-????
  3. Jakobus Heijgelaar  1755-????
  4. Joannes Heijgelaar  1761-1807 
  5. Benjamin Heijgelaer  1763-1809 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Juriaan Heijgelaar


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Heijgelaar


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter Koenders, "Familie en aanverwanten van Pieter Koenders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familierelaties-pieter-koenders/I4998.php : benaderd 13 september 2024), "Johannes Juriaan "Jurie" Heijgelaar".