Familie en aanverwanten van Pieter Koenders » Arnoldus "Aernt" Bleij (1643-> 1718)

Persoonlijke gegevens Arnoldus "Aernt" Bleij 

    Bij zijn doop vermeld als Arnoldum. Bij zijn ondertrouw te Lobith als Arent Bleij van Tolhuis
    Vader is Johan Bleij, moeder is bij zijn doop niet vermeld
  • Alternatieve namen: Arnold (ook bekend als / alias), Arend (ook bekend als / alias), Arent (ook bekend als / alias), Aarnt (ook bekend als / alias), Aarnd (ook bekend als / alias), Aerndt, Bleij
  • Roepnaam is Aernt.
  • Hij is geboren in Tolhuis, Gelderland, Nederland.
  • Hij werd gedoopt op 27 september 1643 in Lobith, Gelderland, Nederland.
    getuige: Jacob ter Vort [kerkmeester [1644 vermeld als bakker]; Peter de Greew; Oele Cupers;
    Datum: DTB NG invnr 926.1 pag 79 volgnr 7 GA scan 82; DTB invnr 927 pag 6 volgnr 5 [een later gemaakt kopieboek, opsomming in hetzelfde handschrift]
    Plaats: 't Tolhuis, Lobith; Den 27ten 7tbr ist den Sohn van Johann Bleij getauft und Arnold genannt worden
    Religie: Kerstmis 1669 doet Arend belijdenis voor de NG gemeente Herwen (GA invnr 922 scan 8 van 141). Op 01-02-1711 staat hij in het lidmatenregister Herwen als Arndt Blij faber, wonende tot Aart (GA scan 15). In juni 1717 staat hij vermeld onder Herwen met de toevoeging dat hij op Pasen 1718 belijdenis deed. Kort erna staat hij opnieuw vermeld als weduwnaar te Aart met de latere toevoeging obiit {scan 19).
  • Beroepen:
    • meester smid.
    • mr smid.
  • Geloof: Nederduits-gereformeerd.
  • Hij is overleden na april 1718 in Aerdt, Gelderland, Nederland.
    Plaatscorrectie: waarschijnlijk
    Datum: Na zijn belijdenis op pasen 1718 is achter zijn naam toegevoegd "obiit" en bij de volgende telling van de lidmaten in 1727 wordt hij niet meer vermeld.
  • Een kind van Johan Blij en Gerritje van Duijnen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 oktober 2023.

Gezin van Arnoldus "Aernt" Bleij

(1) Hij had een relatie met Y.


Kind(eren):

  1. Cornelia Blij  1668-????


(2) Hij is getrouwd met Derriske Jansen.

DTB Lobith: Arent Bleij van Tolsteeg JM met Dederichs Jansen weduwe van Art van Bart Vos smidt
DTB Herwen: Aarndt Blij JM van 't Tolhuijs met Derrisken Janssen van de Art weduwe van Bart Voss

Zij zijn op 24 februari 1668 te Herwen, Gelderland, Nederland in ondertrouw gegaan.

Datum: DTB NG Herwen invnr 922 scan 70 nr 4 GA scan 70
Plaats: cop: in Aart; datum is vermoedelijk datum attestatie gegeven om te trouwen
Zij zijn getrouwd na 26 februari 1668 te Aerdt, Gelderland, Nederland.

Datum: DTB NG Lobith pag 156 volgnr 2 [GA scan 158]
Plaats: datum ultimo proclamatie huwelijk
Ze zijn in de kerk getrouwd.

Geloof: Nederduits-gereformeerd

Kind(eren):

  1. Gerritje Blij  1668-> 1714
  2. Jan Blij  1669-1734 
  3. X Blij  1672-????


Notities over Arnoldus "Aernt" Bleij

Aernt Blij wordt bij zijn huwelijksintekening aangeduid als 'jonge man van 't Tolhuijs' en met kerstmis 1669 genoemd als lidmaat van de Nederduits-Gereformeerde Gemeente Aerdt. 23-04-1676 wordt hij daarin vermeld als "faber"' [ambachtsman, faber werd gebruikt voor een smid of timmerman, in dit geval smid]. Hij staat als 'Arndt de Smit' in de lijst uit 1676 voor het te betalen familiegeld. Behalve smid was hij heemraad in Aerdt, kerk- en armmeester aldaar en voorts genoemd onder de gerichtslieden van Herwen en Aerdt op 25-09-1690.
==
Anno 1697 bezit hij twee paarden en behoort daarmee tot de gegoeden. Hij woont in Aerdt op de hofstede De Roos (thans Aerdtsedijk 9-9a), die door Bart Vos en Derrisken Janssen op 05-12-1654 was aangekocht van Jorden Goris en Jenneken Masschop. De vier voorkinderen van Derrisken Janssen met hun echtgenoten verkopen 10-05-1714 hun aandelen in de ouderlijke boedel aan (halfbroer) Jan Blij en Metje Dercxen "wegens de halfscheid van een hofsteedjen met huis, berg en schuur, waarvan kopers zelf voor de halfscheid een zesde part eigendommelijk is toebehorende, groot ongeveer 1½ hond, genaamd de Roos en gelegen in Aerdt". Het laatste zes part moet dan aan zijn toen dus nog levende zus Gerritje of het in 1672 geboren en niet met name genoemde kind hebben toebehoord. Uit de transactie blijkt, dat moeder Derrisken Janssen overleden was en de helft van het totale bezit vererfde daarbij op haar zes nog levende kinderen. De hofstede was belast met een jaarlijkse pacht aan de Aerdtse kerk van 10 stuivers. Voorts moest daarvan de jaarlijkse verponding (grondbelasting) worden opgebracht en de gebruikelijke lasten van dijk en wetering in Aerdt.
==
Voetnoot in het artikel van Frans Staring: "Volgens aantekening in het doopboek van Herwen en Aerdt had Aernt Blij een onwettige dochter, geboren terwijl hij in ondertrouw was met Derrisken Janssen. Of zij ook de moeder was, staat niet aangegeven. Waarschijnlijk niet, omdat het kind in Herwen werd gedoopt en wel op 14-02-1668: Cornelia, dochter van Aarnt Blij illegitima, testes (getuigen) pater (vader), Jan Hanssen en Peter Blij. "
Andere bron: De oudste zoon van Johan Blij, werd als Arnoldus op 27-09-1643 gedoopt. getuigen, Jacob ter Voort, Peter de Greeff en Ole Cuperso. Arend werd smid en ging werken in de smederij van Bart Voss in Aardt. Toen zijn patroon overleed zette hij diens bedrijf voort. Zoals toen wel meer gebeurde, trouwde hij 24-12-1667 te Aardt met zijn weduwe, Derriske Jansen. Zo werd de smederij met gesloten beurs overgenomen, maar wel met de verplichting om voor de erfenis en de opvoeding van de nagelaten kinderen te zorgen. Derriske had er al zes, zoals blijkt uit een akte van juni 1670. Toen sloot het echtpaar een lening, met als onderpand hun huis en hofstede, genaamd "De Roos", waarvan de kinderen mede erfgenamen waren.
==
Arend had al eerder trouwplannen gemaakt. Dat blijkt uit het doopboek van Herwen. Acht weken na zijn huwelijk met Derriske werd op 14-02-1668 gedoopt : Cornelia, filia illegitima van Aarnt Blij, getuigen pater, Jan Hansen en Peter Blij. Wie de moeder was, die bij in de steek had gelaten, staat er niet bij. In oudste NG-doopboeken wordt vaker alleen de vader vermeld. Mogelijk koos Arend voor een betere partij cq overname van het bedrijf of wilde hij voor het grote gezin te zorgen? Het was in elk geval geen probleem om anderhalf jaar later met kerstmis 1669 belijdenis te doen en lidmaat te worden de Nederduits-Gereformeerde kerkgemeente te Aardt. In hetzelfde lidmatenregister staat hij in 1715 nog eens te boek, nu als weduwnaar. Derriske, die een stuk ouder was dan hij, was toen al overleden. Achter zijn naam is later toegevoegd: obiit, dus niet lang daarna, vóór de volgende telling. was ook Arend overleden.
==
Ze werden enkele keren uitgenodigd op te treden als doopgetuige, Derriske op 30-09-1669 bij de doop van Otje, dochter van Lamert Holt als mr. Arndt de smits vrouw en 08-10-1670 is Derrieke Janssen, uxor faber ferrari [de vrouw van de smid] meter voor Jan, de zoon van haar zwager Peter Blij. Arend is getuige bij de doop van Grietje, dochter van Hendrik Otten op 08-10-1670. Veel later, 18-12-1707 hield "avis Aarndt Blij propter morbum patris [de grootvader, omdat vader Jan Blij ziek is] zijn kleinzoon Johannes ten doop. Op 08-05-1697 treedt hij op als voogd over de minderjarige kinderen van zijn overleden broer Peter bij de verkoop van een stuk grond, de Boven - en Beneden Slagh te Aardt.
Behalve de zes voorkinderen van Bart Voss kreeg Derriske uit haar huwelijk met Arend nog eens drie kinderen. Op 08-11-1668 werd hun dochter Gerritje te Aardt gedoopt. Oom Peter Blij en Marij Schuijten getuigden. Hoe het Gerritje verder is vergaan is niet bekend.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arnoldus "Aernt" Bleij?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arnoldus "Aernt" Bleij

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arnoldus Bleij

Johan Blij
????-> 1654
Johan Blij

Arnoldus Bleij
1643-> 1718

(1) 

Y
????-

Cornelia Blij
1668-????
(2) > 1668

Derriske Jansen
± 1630-< 1714

Gerritje Blij
1668-> 1714
Jan Blij
1669-1734
X Blij
1672-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Arnoldus "Aernt" Bleij



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


Over de familienaam Bleij

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bleij.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bleij.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bleij (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter Koenders, "Familie en aanverwanten van Pieter Koenders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familierelaties-pieter-koenders/I4618.php : benaderd 21 mei 2024), "Arnoldus "Aernt" Bleij (1643-> 1718)".