Familie en aanverwanten van Pieter Koenders » Matthis "Thijs" Thomassen (????-± 1692)

Persoonlijke gegevens Matthis "Thijs" Thomassen 

  • Alternatieve namen: Matias (ook bekend als / alias), Matyas (ook bekend als / alias), Tomissen (ook bekend als / alias)
  • Roepnaam is Thijs.
  • Beroep: boer, brouwer.
  • Hij is overleden rond 1692.
    Datum: winter 1692/1693
  • Een kind van Wilhelm Thomassen en Enneken Joosten
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2023.

Gezin van Matthis "Thijs" Thomassen

Hij is getrouwd met Ida Beytels.

Jan Ruiten: "Onder den Klokslagh van Neel, Leeuwen en Asenray" gepubliceerd op http://www.maasniel.nl/OKN/OKN.php?from=383
pag 383
"MatthijsThomassen was rond 1650 getrouwd met Ida Beytels, alias Heuskens, uit Swalmen.Hij volgde zijn vader op als koster in de kerk. Tevens onderwees hij jarenlangde dorpsjeugd in de kinderschoole. Hij woonde toen in de custerije* aan demarkt.
Aanvankelijkwoonde Thijs Thomassen in de custerije naast het raadhuis. Hij had de woning in1665 uit eigen middelen laten herbouwen. Dat had hem 460 gulden gekost. Met degemeente kwam hij overeen, dat hij in ruil voor de gemaakte kosten dertig jaarlang vrije inwoning zou genieten. Maar na de erfdeling onder de drie broers (ofmisschien al eerder) verhuisde Thijs met zijn gezin naar het Leyenhuys.
Het zat dekoster toen nog allemaal mee. Het geld dat hij voorheen van zijn broer Joostgeleend had, een paar honderd gulden, kon hij nu voor zich behouden. Na deerfdeling sloot Thijs in april 1677 een lening van 700 gulden af bij JanJanssen uit Asenray, koopman te Roermond, met als onderpand het Leyenhuis, deboomgaard tegenover de bode: het Hoerenioch, en zijn aandeel in deLeeuwergriend. Verder beleende hij zijn tweede huis met moestuin aan de beektegenover Corst Reynders, dat hij kort voordien had laten timmeren. In 1673 washier immers alleen nog sprake van een moestuin.
Tien jaar later was hij nog heel wat rente schuldig gebleven, waarnaJanssen beslag liet leggen op zijn goederen, met name de brouwketel. Verder hadde koopman vernomen, dat het Leyenhuis al eerder was belast met een lening van100 rijksdaalders en een andere lening van 600 gulden. Thomassen had beloofdzijn schuld te voldoen met de levering van tien malder goede zuivere weit.
===
pag 384
Andermaalwerd arrest gelegd op zijn goederen toen bleek dat hij opnieuw in gebreke wasgebleven en hij nog 170 gulden moest betalen.
Eenbeschrijving uit 1704 geeft ons een aardige indruk van het Leyenhuis, be-'staande uit voorhuis, zitkamer en twee andere kamers en de deel(?) tussen debrandmuur en de keuken. Daaronder de drie kelders. Naast het huis stond hetbrouwhuis met daarachter de plaats ofte miste en de storte. Verder hetmoeshofke tussen de schapestal en de schuur en daarachter nog de grote moestuinaan de straat.
Ernaast lagnog een boomgaard met schuur. Toen hij deze grond in 1682 had gekocht vanGerard Hansen stond hier een vervallen huis met een last van 200 gulden aan dezusters van Mariagarde in Roermond. Daarvoor betaalde het echtpaar Thomassen310 gulden. Aan Florens Hansen, broer van de verkoper, betaalde hij nog eenton bier en twee pattacons. Hierbij werd evenwel het recht voorbehouden om de grondbinnen de tijd van een derde deel van honderd jaar terug te kunnen kopen. Indien Thijs de ghehuchten met timmeren zou verbeteren, zou dit daarbijverrekend worden. (Inderdaad werd de grond met de schuur in 1710 teruggekochtdoor schoolmeester Peter Claessen en Ida Hanssen.) Reeds in juni 1684 beleendeThijs Thomassen de boomgaard bij Fijcken Hansen voor 20 rijksdaalders.
Het echtpaarThomassen had 15 morgen eigen grond verworven, merendeels akkerland rondom hetdorp gelegen. Naast het kerkevoetpad -dat achter het huis op de straat uitkwam-lag nog de Suylencamp, 3 morgen groot, omgeven met heggen en een graaf. Nogvoor 1700 werd de kamp in drie stukken verkocht, o.a. aan Thijs Han- sen, diehier zijn huis bouwde. Daarbij kwam, dat Idtghen Heuskens nog enkele akkers inSwalmen had liggen. En of dat allemaal niet genoeg was, had Thijs Thomassen ooknog enkele akkers in pacht genomen. Anno 1682 werd hij in de beestenschataangeslagen voor 6 koeien, 3 bijen(korven) en liefst 60 schapen. Geen wonder,dat men toen sprak van "Custershoeff.
===
pag 385
Hoe energiekde koster zijn zaken ook aanpakte en hoezeer hij zijn bezittingen wist tevermeerderen, steeds weer sloot hij hiervoor leningen af die hij dan weer niet(tijdig) afloste, hetzij met dwang van de schepenbank. In 1684 volgde toen eenafrekening van ruim 30 gulden aan afschriften van processtukken. Daaruitblijkt, dat Thijs Thomassen zijn zaken nauwkeurig bijheild en zelf ook nietschroomde het gericht in te schakelen, wanneer zijn belangen geschaad werden.Daardoor is veel van zijn doen en laten te achterhalen.
Het moet eenminder mooie dag voor hem geweest zijn, toen Thijs weer eens richting Elmpt trokmet paard en wagen. Daar werd hij gearresteerd vanwege het wincken houwen. Tiendagen werd hij vastgehouden. Dat heeft hem zeker 25 pattacons gekost aan boeteen vertering.

Een anderongeluk overkwam hem toen hij voor haver naar Guliks gebied trok met tweepaarden en karren. De hele handel werd hem afgepakt. Het witte paard werd tebarste gedreven en kon hij later voor slechts 6 rijksdaalders van de hand doen.De twee hooiwagens, waarvan een nog met nieuw beslag, werden achtergehouden,waarop die van Herkenbosch hem naderhand alleen nog een rad hebbenthuisgebracht.
In 1682declareerde Thijs twee tonnen bier, die door Corst Reyners namens de gemeentenaar de troepen op de Boukoul waren gebracht. En toen het leger door het dorptrok, heeft hij de korporaal en zijn. soldaten kost en drank gegeven. Daarvoorberekende hij negen vanen bier en een half malder haver voor de paarden. Nogvaker heeft hij soldaten aan huis gehad. Alles bij elkaar liepen de onkosten optot wel 75 rijksdaalders. Maar de gemeente zat in die tijd zelf ook in grotegeldzorgen.
Twee jaarlater, in de winter van '84/'85, verscheen er opnieuw legervolk in het dorp.Toen heeft Thijs een kapitein van de keizer met vrouw, kinderen, knechten enmeiden in huis gehad, waarvoor hij de beste kamers heeft moeten inruimen endagelijks moeten bedienen. Ook heeft hij op wel vier plaatsen het vuur latenbranden en dat zo'n dertig dagen lang. Daarbij kwam, dat de kapitein in hetLeyenhuis zijn vergaderingen met de officieren hield. Ook heeft hij de paardenvan hooi en stro voorzien, terwijl het voeder toen erg duur was. Misschien washet eten in de herberg van Schrijvers beter, want daar aan de Broekhin werddoor de legerleiding dagelijks gespijsd. Toen daarop de Gulikse troepen zijngekomen en de vijand hebben verjaagd, heeft hij de kolonel met zijn bediendenin huis gehad. Deze keer werden de gemaakte onkosten door de gemeente welvergoed.
ThijsThomassen en Ida Beytels kregen zes kinderen: Frans, Jan, Marie, Hendrick,Willem en Judith. Na de geboorte van de jongste dochter werd de moeder steedsvaker ldtgen Heuskens genoemd. Hoewel voor deze naamsverandering geenverklaring is te geven, staat wel vast dat zij dezelfde Ida Beytels vanvoorheen was. Onder haar oude naam werd de vrouw nog geregeld als doopgetuigeingeschreven. Haar broer Hendrick trouwde in 1678 met de herbergiersdochterLysbeth van Suchtelen. Vier jaar later was hij gestorven. Matthijs Thomassenkocht dat jaar namens zijn zwagerse de ouderlijke herberg tegenover hetraadhuis.
In 1681besloten de echtelieden om hun jongste zoon Willem voor zes jaar in de leer tedoen bij Arnolt Cnops, meestertinnegieter in de stad, om daar eeen vak teIeren. In ruil leverden zij twee speenvarkens en zouden zij jaarlijks 12pattacons betalen voor kost en drank, wassen en drogen, verstelwerk aan dekleren enz. Voor zakgeld moest de jongen steeds bij zijn ouders aankloppen. Inlater jaren is meester Willem Thomassen inderdaad als tinnegieter in Maasnielwerkzaam geweest. Uit enkele bescheiden is gebleken, dat Thijs Thomassen in dewinter van '92/'93 gestorven is. Nog vele rekeningen waren niet betaald.Derhalve verzocht de weduwe Heuskens het gericht om zoveel akkerland te mogenverkopen als nodig was."

Zij zijn getrouwd rond 1650.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Matthis "Thijs" Thomassen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Matthis Thomassen

Wilhelm Thomassen
????-± 1668

Matthis Thomassen
????-± 1692

± 1650

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Thomassen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter Koenders, "Familie en aanverwanten van Pieter Koenders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familierelaties-pieter-koenders/I21854.php : benaderd 28 mei 2024), "Matthis "Thijs" Thomassen (????-± 1692)".