Familieboek Ort » Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder (1905-2003)

Persoonlijke gegevens Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder 


Gezin van Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

Zij is getrouwd met Johan Willem Ort.

Zij zijn getrouwd op 22 oktober 1928 te 's-Gravenhage/ Vanuit Badhuisweg 77, Scheveningen(den Haag), ten huize van de fam. Harmsen-Roqué, zij was toen 23 jaar oud.Bron 3

Uit het huwelijk van Johan Willem Ort (roepnaam Han in de sport Jan) met Geertruida Wilhelmina Jenny Ida Schuitenvoerder (roepnaam Dee) zijn drie kinderen voortgekomen. Hans Marinus, Robert Gerben en Ellen Henriette Albertine.

Kind(eren):

  1. Hans Marinus Ort  1929-2016


Notities over Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

Foto's Oma Dee as verstrooiing boven het wrak van Hr.Ms. O-22 in de positie zoals beschreven bij haar echtgenoot, plaats Eigersundbank Voorts foto's : December 1941 vlak na bericht vermissing van haar echtgenoot! Geboorte van de enige dochter 3 november 1939! Haar laatste foto in 2003!
Geertruida W.J.I. Schuitenvoerder (roepnaam Dee) bracht haar jeugd door in Voormalig Nederlands Indië, verhuisde veel op Sumatra en Java. Volgde opleiding bij de Nonnen tot onderwijzeres. Had een sportieve jeugd deed veel aan zwemmen (waterpolo), zeilen en dergelijke. Dee Schuitenvoerder verloor op 21 jarige leeftijd haar moeder door typhus en verkeerde behandeling daarvan in het ziekenhuis te Batavia (Ind.). Haar vader hertrouwt op 21 juli 1931 te Penang met de schoonzuster van Dee, Lucie Goossens. Lucie Goossens was daarvoor gescheiden van Albert Gerbens Ort (de oudste broer van Johan Willem Ort-roepnaam Han), zij hadden twee dochters Loekie en Hannie. Dit gaf grote problemen in de familie!! Contact met de vader van Dee werd totaal verbroken, tot groot verdriet van Dee. Na het uitbreken van de oorlog en het naar Engeland vertrekken van haar echtgenoot Johan Willem Ort gaf hij Dee toestemming om eventueel contact op te nemen met haar vader, omdat ze hier misschien ook behoefte aan zou hebben. Aldus geschiedde! De vader van Dee , (Opa) Pos, Schuitenvoerder kwam in die dagen van mei 1940 naar den Helder om zijn dochter bij te staan en een en ander voor haar te regelen. Het vervelende was dat de verhouding van Pos met Opa en Oma Ort-Schrok slecht was. De reden was begrijpelijk. Na overleg met Pos enerzijds en Opa en Oma Ort-Schrok anderzijds werd besloten dat Dee, gezien de komst van de Duitsers in den Helder, naar den Haag zou verhuizen. Broer Hans op dat moment in de vijfde klas van de lagere school werd door Pos en zijn echtgenote Lucie Goossens (Tante Luus) in Bilthoven opgevangen, Genestetlaan 38. Moeder Dee met kinderen Robert en Ellen gingen naar de ouders van Vader Han en werden gastvrij ontvangen op het Thomsonplein 15 te den Haag. Uiteindelijk werd vlakbij het Thomsonplein een woning gevonden : Acaciastraat 51, den Haag. Enige andere marine gezinnen kwamen in dezelfde straat te wonen, zoals Nel Goosens en kinderen, Els Morks en kinderen, Tilda Molenaar en kinderen. Hans keerde terug bij Moeder Dee toen het nieuwe schooljaar een aanvang nam en was toen naar de zesde klas gegaan. Moeder Dee kreeg geelzucht, en was toen echt ziek, hetgeen door de marine vriendinnen uit de straat werd opgevangen. Door middel van een brief van het Rode Kruis, gedateerd 6 februari 1941, kreeg Moeder Dee het ontstellende bericht, dat Vader Han als Commandant van Hr.Ms. O-22 met schip en bemanning niet was teruggekeerd van een patrouilletocht op de Noordzee. Voor Koningin en Vaderland had hij gestreden (dit zijn de eigen woorden van vader Han!) en was ten ondergegaan. Moeder Dee en de ouders Opa en Oma Ort-Schrok waren ontredderd. Oma Ort-Schrok overleed op 02/03/1942 op straat, hoek Thomsonlaan / Fahrenheitstraat tijdens boodschappen doen. Wederom een schok!
19 januari 1943 kregen wij een ontruimingsbevel van de Duitse weermacht en moesten het pand aan de Acacialaan 51 te den Haag verlaten. Na overleg met Opa Ort - en tante Annie Volten-Schrok die bij Opa Ort was ingetrokken en anderzijds met Pos en tante Luus werd besloten dat Moeder Dee en haar drie kinderen introkken bij Pos en tante Luus te Bilthoven. Na de oorlog november 1945 werd een woning betrokken te Heemstede, Postlaan 10.
Moeder Dee sloeg zich kranig door de oorlog heen, ging samen met Hans, op de fiets eten halen in Drente/ Dedemsvaart in ruil voor linnengoed etc., kwam terug met konijnen aan het stuur, spek, roggebrood en aardappelen! Ze voedde haar kinderen als een Moeder/Vader op! Zorgde er voor dat de kinderen een behoorlijke opleiding kregen. Ze zette zich nog in voor de kinderen van de broer van vader Han, George Ort, na de oorlog vond zij de kinderen terug bij de plaatselijke kolenboer in Maassluis. Fysiek en financieel was ze echter niet in staat de kinderen daar weg te halen, hetgeen echter later onder meer tot onbegrip en verwijdering met de oudste broer van vader Han, Albert, leidde. Ving de echtgenote en kinderen van haar broer Henk bij terugkomst uit Voormalig Nederlands Indië in 1950 op. Nam later o.m. onderwijzeresjes op kamer. Gaf veel aandacht en zorg aan ouder wordende mensen in haar omgeving, kortom was zeer sociaal bewogen! Vele bestuursfuncties heeft Moeder Dee bekleed, Christenvrouwenbond, Nederlands Hervormde Kerk in bijbelgroepen etc., Stond aan de wieg bij het oprichten van de Emma Rebekkah Loge te Haarlem.
Na de Postlaan 10 vertrok zij naar de Brabantlaan te Heemstede en ging kleiner wonen. Tot zij niet meer verantwoord voor zichzelf kon zorgen, kreeg de ziekte van meunière. Verhuisde naar Zorgcentrum Kennemeroord te Heemstede en later naar Zorgcentrum Kennemerduin te Heemstede (Kennemeroord werd opgeheven) alwaar zij haar haar laatste jaren doorbracht! De laatste jaren van haar leven waren zwaar en ze sloot zich af voor velen! Zij overleed in Kennemerduin op 1 oktober 2003, gecremeerd te Driehuis Westerveld crematorium en haar as werd boven het wrak van Hr.Ms.O-22 verstrooid.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

Voorouders (en nakomelingen) van Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder
1905-2003

Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder

1928

Johan Willem Ort
1902-± 1940

Johan Willem Ort


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Familie, haar kinderen Hans, Robert en Ellen.
  2. Door Uitvaartcentrum Haarlem.
  3. Familie.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 juni 1905 lag tussen 10,7 °C en 19,6 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 3,6 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1905: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Een werknemer van de Premiermijn in Zuid-Afrika vindt de Cullinan, de grootste diamant uit de geschiedenis.
    • 22 april » Oprichting Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Amsterdam. Het initiatief daartoe werd genomen door Jac. P. Thijsse.
    • 7 juni » De unie tussen Noorwegen en Zweden wordt beëindigd. Oscar II van Zweden verklaart dat het voor hem niet mogelijk is om een regering tot stand te brengen, hetgeen zijn koningschap doet eindigen. Noorwegen is vanaf nu een zelfstandig koninkrijk.
    • 27 juni » Er breekt muiterij uit op het Russische oorlogsschip Potemkin.
    • 5 september » Einde van de Russisch-Japanse Oorlog, bij het tekenen van het Verdrag van Portsmouth. Dit was ten gunste van Japan.
    • 14 september » In Amsterdam wordt de Albert Cuypstraat aangewezen als 'ventstraat'.
  • De temperatuur op 22 oktober 1928 lag tussen 4,6 °C en 13,9 °C en was gemiddeld 8,9 °C. Er was 0,1 mm neerslag. Er was 5,3 uur zonneschijn (52%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Tussen Nederland en de Verenigde Staten komt een draadloze telefoonverbinding tot stand.
    • 15 mei » Mickey Mouse heeft zijn eerste optreden in de tekenfilm Plane Crazy.
    • 18 juni » Amelia Earhart vliegt als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan, als passagier.
    • 5 augustus » De eerste marathon van Amsterdam wordt gelopen als onderdeel van de Olympische Zomerspelen 1928.
    • 1 september » De president van Albanië kroont zichzelf tot koning onder de naam Zog.
    • 2 oktober » Opus Dei (een rooms-katholieke prelatuur) wordt opgericht.
  • De temperatuur op 1 oktober 2003 lag tussen 7,5 °C en 17,3 °C en was gemiddeld 12,3 °C. Er was 3,8 mm neerslag gedurende 5,0 uur. Er was 4,7 uur zonneschijn (40%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 22 juli 2002 tot dinsdag 27 mei 2003 was er in Nederland het kabinet Balkenende I met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2003: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,2 miljoen inwoners.
    • 6 april » Amerikaanse troepen in Irak (Golfoorlog (2003)) nemen bij vergissing een groep bestaande uit Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse special forces onder vuur.
    • 20 juni » Start van de Special Olympics in Dublin.
    • 15 augustus » Opstelling van het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin in de Kluis van Warfhuizen, wat het begin is van de ontwikkeling van Warfhuizen tot bedevaartsoord.
    • 15 september » In de Efteling vindt een ongeval plaats met de attractie Piraña. Een van de boten kantelt.
    • 21 september » De ruimtesonde Galileo crasht om 21.49 uur Nederlandse tijd in de dampkring van Jupiter.
    • 19 november » Het Nederlands elftal plaatst zich dankzij een 6-0 zege op Schotland voor het EK voetbal 2004.
  • De temperatuur op 7 oktober 2003 lag tussen 6,1 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 8,8 °C. Er was 22,8 mm neerslag gedurende 12,6 uur. Er was 1,8 uur zonneschijn (16%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 22 juli 2002 tot dinsdag 27 mei 2003 was er in Nederland het kabinet Balkenende I met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2003: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,2 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Het Belgisch Staatsblad verschijnt enkel nog elektronisch en niet meer in gedrukte versie.
    • 22 februari » Na 12 jaar eindigt het Nederlandse televisieprogramma Oppassen!!!. Met 321 afleveringen is dit de langstlopende komedieserie in de geschiedenis van de Nederlandse televisie.
    • 12 maart » Zoran Đinđić, de premier van Servië, wordt vermoord.
    • 25 maart » De vermoedelijke dader van de moord op Zoran Đinđić wordt aangehouden.
    • 21 mei » FC Porto wint de UEFA Cup. In de finale in Sevilla is de Portugese voetbalclub na verlenging met 3-2 te sterk voor Celtic.
    • 12 oktober » De popgroep Duran Duran geeft haar eerste concert in 18 jaar.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schuitenvoerder


De publicatie Familieboek Ort is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roger Ort, "Familieboek Ort", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familieboek-ort/I84.php : benaderd 13 mei 2024), "Geertruida Wilhelmina Jenny Ida {Dee} Schuitenvoerder (1905-2003)".