Familieboek Ort » Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort (1917-2005)

Persoonlijke gegevens Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort 


Gezin van Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort

Zij is getrouwd met Jacobus Willem Arend Langenberg.

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1946 te Batavia, zij was toen 28 jaar oud.Bron 2

Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort ging vanuit Semarang in april 1946 naar haar verloofde Wim in Batavia, die aldaar was gestationeerd : eerst in de functie van Hoofd RAPWI (Repatriation Agency Prisoners of War Indonesia) en later, tot eind 1949, als Hoofd Veiligheid Oost Java. Zij is op 1 mei 1946 te Batavia getrouwd met Jacobus Willem Arend Langenberg van beroep marineofficier. Uit het huwelijk kwamen drie zoons voort.

Kind(eren):



Notities over Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort

Ina Ort ging in haar jeugd vaak naar Soestduinen, waar haar Opa Arnoldus Johannes Ort en Oma Neeltje Clasina Ort-den Hartog woonden.( In dat huis woonde later onder meer de tekenaar/schrijver Rien Poortvliet). Deze bezoeken vonden in de zomervakanties plaats wanneer Ina vrij kreeg van de meisjeskostscholen waarin zij na de dood van haar vader Cees Ort sinds haar zesde levensjaar tot twee jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was ondergebracht. Gedurende deze twee laatste jaren van het interbellum woonde zij - weer verenigd met haar moeder Nini - in Zuid Frankrijk. Zij vond dit haar gelukkigste tijd. Doch na de eerste Duitse agressie eind 30ér jaren besloten moeder en dochter naar het ogenschijnlijk veilige Nederlands Indië te reizen, maar daar duurde de vrijheid niet lang. Na een korte periode van dienstplicht - Nini als ambulance chauffeur bij het leger en Ina als verpleegster bij de luchtafweer - kwamen zij gezamenlijk in Japanse krijgsgevangenschap terecht. Tot ver na de Japanse capitulatie, in sommige gevallen tot in 1947, dienden deze kampen later ook om de voormalige krijgsgevangenen, in afwachting van hun repatriatie, tegen moordzuchtige "pemuda's" te beschermen. Het was tijdens het ontzet van haar kamp Banjubiru dat Ina haar toekomstige echtgenoot ontmoette, die de leiding had van het gewapende konvooi dat de vroegere geïnterneerden temidden van veel geschiet, door brandende kampongs heen, naar het minder geïsoleerde en veiligere Semarang bracht waar zij hun evacuatie naar Nederland moesten afwachten.
Al waren de eerste dertig jaar van Ina's leven niet gemakkelijk, teruggekomen in Nederland kwam Ina in steeds grotere welstand tot ontplooiing als moeder van drie zonen en als gastvrouw van vele interessante mensen. Haar echtgenoot was wegens de gevolgen van Japanse martelingen afgekeurd als marineofficier en had de militaire dienst verlaten om verdere carrièrekansen in het bedrijfsleven te zoeken. Na een succesvolle periode als verkoopdirecteur bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde werd hij benoemd als directeur bij de muziekdivisie van Philips en zo kon Ina bloeien als gastvrouw voor een trits artiesten van wereldformaat die op wekelijkse basis de eerste echtelijke eigen woning in Hilversum bezochten. In die periode wijdde ze ook veel tijd en inspanning aan het ondersteunen van de verbreding van de Aziatische wijsbegeerte, met name de Vedanta (Yoga). Ook nadat haar man Wim in het zadel van zijn laatste functie als President van Rijn Schelde Verolme op 57 jarige leeftijd aan een hartaanval was overleden, zette zij haar werk als ambassadrice van het religieuze gedachtegoed uit India en Tibet met verve voort. Zij bracht een grote verzameling boekwerken over Oosterse filosofie, religie en kunst bijeen; organiseerde bijeenkomsten daarover; en verschafte als gecertificeerd Yoga lerares tot ver in haar zeventiger jaren veel soelaas aan anderen. In haar tachtiger jaren liet haar gezondheid veel te wensen over en onderging zij meerdere operaties ter verwijdering van kwaadaardige tumors, die in haar laatste dagen toen operaties niet meer konden, vreselijke pijnen opleverden. Zij had een sterk hart en overleed uiteindelijk op een koude winterochtend aan longontsteking, juist op het moment dat twee verpleegsters en haar oudste zoon zich over haar heen bogen om te zien hoe zij onder zware morfinesedatie de nacht was doorgekomen. Ina had een lang en bewogen leven achter de rug, maar klaagde nooit en is altijd dapper en opgewekt gebleven; dit omdat, zoals ze vlak voor het einde zei, "....mijn vader dat zo gewild zou hebben."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort

Voorouders (en nakomelingen) van Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Gelezen op grafsteen familiegraf .
    2. Familie.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 augustus 1917 lag tussen 13,6 °C en 22,8 °C en was gemiddeld 18,0 °C. Er was 7,2 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
      • 17 januari » De Verenigde Staten kopen de Maagdeneilanden van Denemarken voor $25 miljoen.
      • 2 maart » Gedwongen aftreden van tsaar Nicolaas II van Rusland.
      • 8 maart » De februarirevolutie begint in Petrograd (Sint-Petersburg), Rusland (23 februari op de juliaanse kalender).
      • 20 april » Benoeming van Eugenio Pacelli tot nuntius in Beieren.
      • 7 juni » Ten zuiden van Houten ontspoort een trein met daarin koningin Wilhelmina.
      • 12 december » Het algemeen kiesrecht voor mannen werd in Nederland ingevoerd.
    • De temperatuur op 1 mei 1946 lag tussen 8,1 °C en 20,1 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 11,2 uur zonneschijn (75%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
    • In het jaar 1946: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,3 miljoen inwoners.
      • 9 februari » De Partij van de Arbeid wordt opgericht.
      • 4 maart » Oprichting van de Duitse voetbalclub FC Erzgebirge Aue.
      • 16 maart » De IJzertoren wordt bij een dynamiet-aanslag verwoest.
      • 5 mei » De eerste Nationale Bevrijdingsdag.
      • 25 mei » Onafhankelijkheid van Jordanië.
      • 18 juni » In Bogota wordt de Colombiaanse voetbalclub Millonarios opgericht.
    • De temperatuur op 20 februari 2005 was gemiddeld 2,2 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 6,1 uur zonneschijn (60%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
    • In het jaar 2005: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
      • 7 april » Andreas Grassl alias Pianoman wordt door de politie in Sheerness (Kent; Engeland) opgepakt, terwijl hij er verward en gekleed in een nat pak door de straten dwaalde.
      • 16 juni » Het Nederlandse Alerteringssysteem Terrorismebestrijding ATb treedt in werking.
      • 1 juli » De Duitse kanselier Schröder verliest (opzettelijk) het vertrouwen van de bondsdag en wil zo nieuwe verkiezingen provoceren.
      • 15 augustus » De Kirgizische president Kurmanbek Bakijev benoemt Feliks Koelov tot nieuwe premier.
      • 21 augustus » The Rolling Stones beginnen in Boston (VS) aan hun 31e wereldtournee. Mick Jagger is dan inmiddels 62.
      • 31 oktober » George W. Bush nomineert Samuel Alito als rechter van het Hooggerechtshof in Washington D.C.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Ort

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ort.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ort.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ort (onder)zoekt.

    De publicatie Familieboek Ort is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roger Ort, "Familieboek Ort", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familieboek-ort/I788.php : benaderd 13 mei 2024), "Henderina Elizabeth Clasina (Ina) Ort (1917-2005)".