Familie Kok-Prins-Sol » Herman Willemszn. Laman Trip (1840-1928)

Persoonlijke gegevens Herman Willemszn. Laman Trip 


Gezin van Herman Willemszn. Laman Trip

Hij is getrouwd met Anna Maria Jacoba Vaillant.

Zij zijn getrouwd op 27 juli 1876 te Schiedam, Zuid Holland, Netherlands, hij was toen 36 jaar oud.

Echtgeno(o)t(e): Anna Maria Jacoba Vaillant

Kind(eren):

  1. Willem Laman Trip  1877-1972
  2. Scato Laman Trip  1880-1971


Notities over Herman Willemszn. Laman Trip

Jonkheer Herman Laman Trip (Groningen, 18 mei 1840, overleden op 20 februari 1928 te Oegstgeest) was de zoon van jonkheer mr. Willem Laman Trip (1809-1873) en Jacoba Catharina Munniks (1812-1892). Hij trouwde met Anna Maria Jacoba Vaillant en kreeg met haar vijf zonen, waaronder ;http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/historie-nl-leger/727-laman-trip-scato">Scato Laman Trip (1880-1971).

Scato Laman Trip trouwde met Wilhelmina Anna van der Lek de Clercq (1885-1961). Zij kregen drie dochters en twee zonen. Die zonen waren http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/historie-nl-leger/98-activiteiten-van-de-marine/marineofficieren/725-laman-trip-johan-herman-willem-scato">Johan Herman Willem Scato Laman Trip (1911-1942) en http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/historie-nl-leger/98-activiteiten-van-de-marine/marineofficieren/726-laman-trip-frans-theodoor">Frans Theodoor Laman Trip (1919-2005). Frans Theodoor was getrouwd met de zuster van de echtgenote van http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/historie-nl-leger/211-vredesmissies/vredesmissies-jaren-vijftig/nieuw-guinea/officieren-stafpersoneel-en-manschappen-nieuw-guinea/724-paassen-antonius-adrianus-ignatios-van">Antonius Adrianus Ignatius van Paassen. Zijn zwager was schout bij nacht http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/historie-nl-leger/98-activiteiten-van-de-marine/marineofficieren/729-drijfhout-van-hooff-jacob-frans">Jacob Frans Drijfhout van Hooff.

Loopbaan

Laman Trip volgde de Koninklijke Militaire Academie en werd bij Koninklijk Besluit van 1 juli 1860 bij het wapen der infanterie, eerste regiment, benoemd tot tweede luitenant. Op 27 augustus 1862 werd hij bevorderd tot eerste luitenant, overgeplaatst bij het eerste regiment en in juli 1866 bij de Generale Staf tewerk gesteld. Niet veel later, in november 1868, werd hij bij de dan net opgerichte stafschool te Breda geplaatst.

Met ingang van 1 november 1869 volgde Laman Trip voor de tweede maal de cursus aan deze stafschool, waarna hij in maart 1870 voor enige tijd gedetacheerd werd bij een der batterijen veldartillerie te Den Haag. In 1872 vond een nieuwe detachering, ditmaal bij de Topografische Inrichting, plaats en bij Koninklijk Besluit van 19 april 1873 nummer 7 werd Laman Trip bevorderd tot kapitein der derde klasse bij de generale staf.

Hogere rangen

Laman Trip werd toegevoegd aan de directeur der militaire verkenningen,  met ingang van 1 mei 1878 ontheven uit deze functie en benoemd tot adjudant-chef van de staf bij de vierde divisie. In juli 1879 werd hij bevorderd tot kapitein der eerst klasse. Tijdens de veldmanoeuvres, die van 1 tot en met 10 september 1880 in een gedeelte van Overijssel en Gelderland gehouden werden, was hij actief als adjudant-chef van de chef van de staf der verenigde troepen majoor F. baron van Aerssen Beijeren van Voshol.

Beiden, zowel Laman Trip als Van Aerssen Beijeren van Voshol, kregen bij Koninklijk Besluit in december 1881 toestemming tot het aannemen en dragen der versierselen van respectievelijk ridder en officier in de Orde van het Legioen van Eer. Laman Trip werd in januari 1886 in zijn rang overgeplaatst bij het achtste regiment en op 29 april 1887 bevorderd tot majoor, chef van de staf van de tweede divisie infanterie, in garnizoen te Arnhem.

Latere loopbaan

Laman Trip werd op 5 juli 1890 bevorderd tot luitenant-kolonel bij de grote staf en met ingang van 1 november 1891 overgeplaatst bij het tweede infanterie regiment. Hij kreeg dat jaar ook toestemming tot het aannemen en dragen der versierselen van commandeur tweede klasse der Frederiksorde. Bij Koninklijk Besluit van 5 april 1892 werd hij in zijn rang overgeplaatst bij het regiment Grenadiers en Jagers en op 19 oktober 1893 aldaar bevorderd tot kolonel, commandant van het regiment.

Laman Trip kreeg bij Koninklijk Besluit van september 1894 toestemming tot het aannemen en dragen der versierselen van officier van het Legioen van Eer en ter gelegenheid van de verjaardag van de Koningin in 1895 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd in november 1897 bevorderd tot generaal-majoor en belast met het bevel over de eerste divisie te Den Haag.

Laatste jaren

Laman Trip was inmiddels benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Hr. Ms. de Koningin en werhttp://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/images/veteranen/Laman_trip.jpg" target="_blank">http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/images/veteranen/Laman_trip.jpg" alt="Laman trip" width="70" height="51" />d in november 1898 aangewezen tot plaatsvervangend gouverneur der residentie.

Bij Koninklijk Besluit van oktober 1900 werd hij benoemd tot lid van het Hoog Militair Gerechtshof en in 1901 kreeg hij toestemming tot het aannemen en dragen der versierselen van ridder der eerste klasse in de Orde van Sint Stanislaus. Hij overleed in de leeftijd van 87 jaar te Oegstgeest.



Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Herman Willemszn. Laman Trip?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Herman Willemszn. Laman Trip

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Herman Willemszn. Laman Trip


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 mei 1840 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken winderig regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Republiek van de Rio Grande verklaart zich onafhankelijk van Mexico.
    • 6 mei » In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland verschijnen de eerste postzegels ter wereld.
    • 7 oktober » Koning Willem I doet afstand van de troon.
    • 20 oktober » Het gipsverband wordt uitgevonden door de Belgische chirurg Louis Seutin.
    • 6 november » De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
    • 15 december » De resten van Napoleon Bonaparte worden bijgezet in de Invalides.
  • De temperatuur op 27 juli 1876 lag rond de 18,7 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 79%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 7 maart » Alexander Graham Bell ontvangt patent voor de telefoon.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 8 augustus » Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
    • 1 november » Het Noordzeekanaal wordt officieel geopend door koning Willem III.
    • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.
    • 23 december » Begin van de Conferentie van Constantinopel tussen vijf Europese grootmachten.
  • De temperatuur op 20 februari 1928 lag tussen 4,2 °C en 10,0 °C en was gemiddeld 6,2 °C. Er was 3,1 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
    • 28 februari » De Indiase natuurkundige Chandrasekhara Raman ontdekt het naar hem vernoemde ramaneffect.
    • 14 maart » Florentino Feliciano, Filipijns rechtsgeleerde en rechter († 2015)
    • 7 juni » Karel Dubois, een kanunnik uit Roeselare, sticht de KSA als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS.
    • 12 augustus » Sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam.
    • 6 oktober » Chiang Kai-shek wordt president van Kwomintang-China.
    • 1 november » In Bergamo wordt het Stadio Atleti Azzurri d'Italia officieel geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1837 » Victor-Joseph Doutreloux, Belgisch bisschop van Luik († 1901)
  • 1854 » Bernard Zweers, Nederlands componist († 1924)
  • 1859 » Casper ten Boom, Nederlands verzetsstrijder († 1944)
  • 1864 » Jan Veth, Nederlands schilder en kunsthistoricus († 1925)
  • 1864 » Jacques-Joseph Laminne, Belgisch bisschop van Luik († 1924)
  • 1868 » Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland en de laatste heerser van de Romanov-dynastie († 1918)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Laman Trip


De publicatie Familie Kok-Prins-Sol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Mark Kok, "Familie Kok-Prins-Sol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-kok-prins-sol/I11624.php : benaderd 2 juni 2024), "Herman Willemszn. Laman Trip (1840-1928)".