Familie Doevendans » Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK (879-929)

Persoonlijke gegevens Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK 

  • Hij is geboren op 17 september 879.
  • Titel: 0898-0923 Koning van West-Franci√´
  • Titel: 0911-0923 Hertog van Lotharingen
  • Geloof: Rooms-Katholiek.
  • Hij is overleden op 7 oktober 929 in Peronne, Somme, Hauts-de-France, hij was toen 50 jaar oud.
  • Een kind van Lodewijk Ii MARTEL-VAN FRANKRIJK en Adelheid GIRARDIDES-VAN PARIJS
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2021.

Gezin van Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK

(1) Hij is getrouwd met Frederuna van SAKSEN-VAN RINGELHEIM.

Zij zijn getrouwd in het jaar 907, hij was toen 27 jaar oud.

civil

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Eadgifu Hedwig van WESSEX.

Zij zijn getrouwd op 17 september 917, hij was toen 38 jaar oud.

civil

Kind(eren):

  1. Lodewijk Iv MARTEL  920-954 


(3) Hij had een relatie met Bijvrouw BIJVROUW.


Kind(eren):

  1. Roriko van LAON  ± 920-976
  2. Alpais MARTEL  ± 905-???? 


Notities over Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK


Karel lll (bijg. de Domme, Le Simple, de Eenvoudige), had dankzij de steun van Fulco, aartsbisschop van Reims, na vijf jaar strijd de Franse kroon in 898 opnieuw weten te bemachtigen. Robert, de broer van Odo en markgraaf van Neustrië ging hiertegen in oppositie aan het hoofd van de Franse rijksgroten.

Karel lll de Eenvoudige was op het idee gekomen tegen de Vikingen een grenswacht te vormen uit mannen van hun eigen stam.

Grote ontzetting heerste er in het land der Franken bij het gerucht dat er [opnieuw] een geweldige Vikingvloot in de monding van de Schelde was geland.

De Franse kanunnik Dudo, die een eeuw later in opdracht van een Normandische hertog de geschiedenis van Normandië heeft geschreven, geeft ons in een dramatisch verhaal een aanschouwelijke indruk van de tegenstelling tussen de Frankische en de Scandinavische gedachtegang. De Frankische vazal, die over het land aan de Seine heerste, riep zijn troepen op, maar probeerde eerst door onderhandelingen iets te bereiken. Hij wendde zich tot een beroemd Noorman, Hasting, die zelf een geweldige Viking wasgeweest, maar in dienst van de Frankische koning was getreden. Hem verzocht hij met zijn vroegere landgenoten te spreken. Gevolgd door twee Frankische ridders, die Deens kenden, begaf Hastings zich naar de oever van de rivier. Van daar riepen zij: "Wij ridders zijn uitgezonden door de koning der Franken en eisen, dat ge ons zegt, vanwaar gij komt en wat ge wenst."Antwoord: "Wij zijn Denen, gekomen uit Denemarken en wij willen Francia veroveren". - "Hoe heet uw heer?"- "Wij kennen geen heer, want wij zijn allen gelijk" - "Hebt ge ooit horen spreken over een een zekere Hasting, die uw landgenoot was en met vele krijgslieden hierheen voer?" - "Ja, die man begon goed, maar het liep slecht met hem af."Hasting vervolgde: "Wilt ge u onderwerpen aan Karel, de koning van Francia, bij hem in dienst treden en van hem rijkelijke beloning ontvangen?" De Denen toonden toonden geen animo. "Wij onderwerpen ons aan niemand. De beloning, die wij met wapenen en heldenfeiten verwerven, zint ons het meest" - "Waarheen trekt gij nu?""Maak dat je weg komt", klonk het van de Denen. "Wij houden niet van al dat gepraat. En wij zijn niet van plan jullie over onze plannen in te lichten."

Hun ingenomenheid met de manier van leven in nieuwe land bracht de Noormannen er toe in 911 het aanbod van Karel de Eenvoudige aan te nemen en zich in zijn land te vestigen (akkoord van St. Clair sur Epte). De voorwaarden waren dat zij hun nieuwe woonplaats tegen andere Vikingen zouden verdedigen, dat ze tot het christendom zouden overgaan en de rest van Francia met rust zouden laten. Het land werd naar hen Normandië genoemd en een van hun aanvoerders, Rollo kreeg het als hertogdom in leen. Erwordt van hem verteld dat hij, toen hij zijn leenheer moest huldigen, weigerde mee te doen met de gewoonte de voet van de koning te kussen. Tenslotte ging hij ermee akkoord, dat een van zijn mannen in zijn gevolg de ceremonie zou uitvoeren. Maar ookdeze was te trots om zich te buigen. Daarom bracht hij de voet van de koning naar zijn mond, met het gevolg dat zijne majesteit achterover tuimelde.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam MARTEL-VAN FRANKRIJK


De publicatie Familie Doevendans is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Cor Doevendans, "Familie Doevendans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-doevendans/I9620.php : benaderd 13 juni 2024), "Karel Iii MARTEL-VAN FRANKRIJK (879-929)".