De temperatuur op 22 januari 1848 lag rond de -4 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
21 februari » Duitsland - Karl Marx publiceert het Manifest van de Communistische Partij.
24 februari » Marx en Engels publiceren in Londen hun Communistisch Manifest.
15 maart » In Hongarije breekt een opstand uit tegen de Habsburgse monarchie.
15 maart » In Nederland bieden alle ministers – 'door pligtsgevoel gedrongen' – hun ontslag aan, nadat de koning de Tweede Kamer geheel buiten hun medeweten om heeft uitgenodigd tot het doen van voorstellen voor een ruimere herziening van de Grondwet.
29 mei » Wisconsin wordt de 30e staat van de Verenigde Staten.
3 november » De nieuwe Nederlandse Grondwet van Johan Thorbecke wordt geproclameerd.
Trouwdag 14 maart 1905
De temperatuur op 14 maart 1905 lag tussen 4,2 °C en 10,8 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 1,3 uur zonneschijn (11%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
15 januari » Bij Loen, Noorwegen veroorzaakt een in een meer gestort rotsblok een tsunami. Er vallen 61 doden.
22 maart » Willem Einthoven neemt met zijn snaargalvanometer het eerste elektrocardiogram op.
17 augustus » Kabinet-Kuyper treedt af en wordt opgevolgd door Kabinet-De Meester.
5 september » Einde van de Russisch-Japanse Oorlog, bij het tekenen van het Verdrag van Portsmouth. Dit was ten gunste van Japan.
19 september » Oprichting van IK Start (Noors: Idrettsklubben Start), een Noorse voetbalvereniging uit Kristiansand.
18 november » Prins Karel van Denemarken wordt koning Haakon VII van Noorwegen.
Dag van overlijden 27 juli 1941
De temperatuur op 27 juli 1941 lag tussen 16,0 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 17,3 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 1,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
10 februari » De eerste uitgave van Het Parool verschijnt.
18 augustus » De eerste tweehonderd gevangenen komen aan in kamp Amersfoort. Het is een groep communisten die eerder waren geïnterneerd in kamp Schoorl.
20 oktober » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Bamin Real Potosí.
31 oktober » De Duitse U 552 onderzeeboot torpedeert met succes een Amerikaanse torpedobootjager, op een moment dat de VS nog niet in oorlog was met Duitsland.
8 december » Nederland verklaart Japan de oorlog nadat Japan Britse en Amerikaanse gebieden aanvalt.
10 december » Japanse troepen landen in de Filipijnen, bezetten Guam, en brengen de Britse schepen HMS Prince of Wales en HMS Repulse tot zinken.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Hendrik Dreyer, "Dreyer-boom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dreyer-tree/I14711.php : benaderd 2 mei 2025), "Petrus Johannes le Roux (1848-1941)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.