Direkte lijn Ron Roddenhof » Jan Meertens van Sneeck (1520-1585)

Persoonlijke gegevens Jan Meertens van Sneeck 

Bron 1
  • Hij is geboren in het jaar 1520.

    Waarschuwing Let op: Leeftijd bij trouwen (??-??-1535) lag beneden de 16 jaar (15).

  • Beroep: Barber-surgeon, then merchant and innkeeper in Utrecht & Woerden.
  • Hij is overleden in het jaar 1585 in Utrecht, Netherlands, hij was toen 65 jaar oud.
  • Een kind van Marten van Sneeck

Gezin van Jan Meertens van Sneeck

Hij is getrouwd met Mariken Franck Folperts.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1535, hij was toen 15 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Jan Meertens van Sneeck

In zijn manuscript “Varia” , folio 780, presenteert Cornelis Booth zijn genealogische aantekeningen betreffende het 16e eeuwse Utrechtse geslacht van Sneeck (cursieve opmerkingen van http://www.users.on.net/~fsalzbor):

“Jan Meertensz van Sneeck diende bij de Wijbisschop, naderhand barbier en mede wijntapper opt oude kerckhof in (het huis genaamd) Montfoort; borger ao.1536, was in den Raed ao.1560, 1561, 62, 63, 64, 67, 68, 75, op sijn graf staet dit wapen te buerkerk ( uit Buchell):
[zie gekoppeld bestand]
seyn huysvr. was ao.1531 Aeltje Ariaens; had getr. Mariken Franck Folpertsz de cramers dr. hadden tsamen vele kinderen op welcke dese sij lijftocht beleggen vier 1557:

a. Mr. Meerten van Sneeck Canon. St. Pieters, was ao.1560 oudt 25 jaren en sterft ao.1568 (beluiding Dom 1573)
c. Franck ao.1560 oudt 16 jaren, naderhandt gen. Francoys van Sneeck was een wijncooper en was Raed 1576, 80, 81, 83, 84, 89, 90, 92, Cameraer 1582, Burgemeester t’Utrecht ao.1597, 1598, Scepen ao.1599, ende sterft int begin des jaers 1600 ex dysenteria, homo patrimonia magna dives factus, coopt van Dirck van Zulen ‘t huys Oudaen, sijn I. huysvr. was Stijntgen dr. van Cornelis Cornelisz Lakenverver, na genaemt Schoordijck, sijn II. huysvr. ao. 1573 Adriana dr. van Gosen Laurensz van Nijendael, (in feite is dit zijn eerste vrouw, want Stijntgen streft pas in 1592)
sijn III. huysvr. Alijdt Drousselaer, suster van Bate van Drousselaer Gijsberts huysvrouw van Zulen van Nijveldt,
vant I. hadde (dat is dus Stijntgen (Christina) van Schoordijck):
Marie van Sneeck troude ao. 1602 Mr. Daniel van Wede naderhandt Raedsheer inde Hove van Utrecht;
Deliana van Sneeck troude int eyndt des jaers 1600 Peter vander Burch van Schiedam, sij kocht Wijnestein te Jutphaes,
Johanna van Sneeck tr. ao. 1606 Mr. Johan vander Burch Peters broeder voorz. sij besat noch ao. 1649 ‘t huys Oudaen,
..... van Sneeck, die werdt doorsteken.
d. Christina van Sneeck oudt ao.1560, 13 jaren, troude Mr. Librecht vander Meulen Schepen t’Utrecht ao.1576, 1577, 78, sij sterft weduwe sonder oir
b. Aefgen was ao.1557 oudt 14 jaren, de verdere kinderen mede sonder hoir gestorven”
Over de personen hier genoemd is ook heel veel te vind in het Register van Transporten en Plechten van de stad Utrecht (op Het Utrechts Archief), en de Repertoria van Leenhoven, samengesteld door J Maris, C. Hoek en J. C. Kort.

Hij wordt voor het eerst genoemd in de transportakten in 1534 in verband met de boedel van zijn eerste vrouw Alijt Adriaen Thomas dochter en zijn beroep wordt dan inderdaad vermeld als barbier. In 1539 krijgt hij in erfpacht een huis op het Oudkerkhof in Utrecht, genaamd Forstenburch; dit is de straat, net achter het stadhuis, waar in de 16e eeuw de wijnverkopers woonden. Ook later woont hij altijd in deze straat. Hij voert dan al de titel Meester; dit moet slaan op zijn beroep van barbier, dat toen vaak gecombineerd werd met dat van chirurg.

In 1545 word hij genoemd als een van de schoonzoons van Margriet, de dochter van Dirck Sass, weduwe van Frank Claes Folpertsz. Tussen 1534 en 1545 moet Jan Maarten met hun dochter Maria getrouwd zijn. Zij wordt ook later nog in transport akten als zijn vrouw genoemd, het laatst in 1562. Volgens Booth zijn alle kinderen die we van Jan Meertensz kennen kinderen van deze tweede vrouw en het is wel bijna zeker dat dit inderdaad zo is.

Vanaf 1556 wordt zijn beroep in de transportakten inderdaad als wijnkoper aangeduid, en dan gaat het financieel ook erg goed want vanaf dit jaar koopt Jan van Sneeck tal van plechten, dat wil zeggen hij leende tal van mensen geld tegen rente. Een plecht is wat we nu een geldlening zouden noemen: de koper van een plecht geeft de verkoper een som geld en in ruil belooft de verkoper de koper rente te betalen van ongeveer 5% per jaar, dit alles gevestigd op iets waardevols in het bezit van de verkoper, meestal onroerend goed. Het overdragen van eigendom van een huis of een plecht op een nieuwe eigenaar wordt transporteren genoemd.

Ook koopt hij onroerend goed. Eerst in 1560 twee morgen land in Outena, in de buurt van Vianen, een leen van de Heren van Vianen, voor zijn dan nog minderjarige zoon Maerten, waarschijnlijk omdat deze zoon toen al voorbestemd was om priester te worden: hij werd kanunnik van de St. Pieterskerk in Utrecht. In dat jaar schijnt Jan Maarten in Montfoort te wonen, hoewel hij burger van Utrecht is. In 1575 wordt zijn zoon Francois met dit goed beleend, na de dood van zijn broer Maarten, en in 1601 gaat het over op zijn kleindochter Deliana, en dan in 1620 op zijn kleindochter Maria. Ook later blijft dit goed in het bezit van de nazaten van Jan Meertensz, en in 1647 wordt Maria’s kleinzoon Daniel van Weede er nog mee beleend.

In 1561 koopt hij een huis in de Voorstraat in Utrecht in de buurt van het Vleeshuis en in hetzelfde jaar koopt hij nog een huis aan de zuidkant van het Oudkerkhof. De akten zijn niet helemaal duidelijk, maar het schijnt dat hij al in het bezit was van het huis genaamd “Maartens Toorn” en het huis ten Oosten daarvan erbij kocht in 1561. Dit huis werd genoemd de “Montfoortse Uithang” (weer die konnektie met Montfoort) en daarnaast woonde Willem Taats van Amerongen. Het huis “Maartens Toorn” verhuurde hij in erfpacht aan Dirck Jacobs, zelf woonde hij in de “Montfoortse Uithang”. Dat lijkt mij de eenvoudigste interpretatie van de transportakten. “Maartens Toorn” , dat misschien door Jan Maarten naar zijn vader genoemd is, blijft nog in de familie tot 1640, wanneer zijn kleinzoon Elias van Weede, oudste zoon van Maria, het verkoopt aan een Cornelis Verweij. Ook Maria van Sneeck zelf wordt nog genoemd in verband met een plecht op dit huis in 1624.

In 1575 koopt hij nog een huis in de Korte Minrebroederstraat, genaamd “de Braessem”, net om de hoek vanaf het Oudkerkhof, van zijn schoonzuster Janna Franck Volperts dochter. In 1582 vekoopt zijn zoon Francois dit huis en het is dus aan te nemen dat zijnvader Jan Maarten voor 1582 is gestorven.

Jan Maarten zat hij in de Raad van Utrecht van 1560 tot 1575.

In 1577 kocht hij nog een plecht tegen een rente van f.37.50 per jaar, maar dan horen we niets meer van hem en in een akte van 1587 worden zijn zoon Francois van Sneeck en schoonzoon Lijbrecht van der Muelen genoemd als zijn erfgenamen.

Transport akten en Leenakten en andere vermeldingen

22.10.1534 Acte van afstand van de Boedel van Alijt Adrijaen Thomasdr, in leven gehuwd met Jan Meertijnss van der Sneeck, door Janna Adrijaens Thomasweduwe, getrouwd met Jacob Gijsberts, ten behoeve van Jan Meertijnss van der Sneeck, barbier

1539 Erfpacht Jan van Zwol geeft in erfpacht Mr. Jan Meertens het huys aen zuydsijde van ‘t oud kerckhoff genaemt Forstenburch (Booth “Varia” folio 260)

14.04.1545 Transport van de helft van “huysinge ende hofstede aan de Oost Zijde van de Oude Grafte tusschen St. Maartensbrugge en de Visbrugge daer Alit Jans Sijmonss de wederhelfft aff toebehoert” aan Alijt Jans Sijmons de weduwe van Cornelis Jacobs van Rodensteijn door
Margriete Dirck Zassen dochter Franck Claes Folpertsz weduwe
(ook als momber van haar zonen Dirck en Gijsbert)
Folpert Franckensz haer soon Lijsbeth sijn wijf
Cornelis van Oudewater voor hem en voor Alijt sijn wijf
Jan Wasman Anna zijn wijf
Meyster Jan Meertijnsz vande Sneeck voor hem en voor Maria sijn wijf
Claes Jacobsz van Vyanen voor hem en vor Janna zijn wijf
Adriaen Franck Claes Folpertsz dochter

15.04.1556 Plecht gevestigd op een “alinge huysinge en hofstede in de straat waar men gaat van de Wittevrouwenpoorte naar de Byscops Stallen, f.100 tegen 6%” verkocht door Lucia van Werden, alias van Brugge, aan Jan Mertenss van der Sneeck, wijncoper

27.02.1559 Transport van Plechten gevestigd op “erven en huijsinge in de Zuylensteech” verkocht door Willemtgen Willems weduwe van Diemerbroek, en Peternel van Diemerbroek weduwe van Jacob Beynops, aan Jan Martenss vanden Sneeck, Wijncoper

1560 - 1575 Jan Meertenss van Sneeck is Raadslid van de stad Utrecht

03.01.1560 Transport van Plechten door Janna van Jutphaas weduwe van Aelbert Beynops aan Jan Mertens van Sneeck

06.06.1560 Belening door de Leenhoven van de Heren van Vianen, twee morgen land, voor 1536 behorende tot een hoeve in Outena. Hulde door Mr. Jan van Sneek te Montfoort, burger van Utrecht, voor Maarten van Sneek Jansz bij overdracht door Cornelis Hubertsz. Als bezitter van dit leen wordt genoemd in 1569 Maarten Jansz, kanunnik van St. Pieter te Utrecht (dan 12 pond jaarlijks waardig) en in 1575 Francois van Sneek, burger van Utrecht, na dood van zijn broer Maarten.

10.05.1561 Transport van “alinge huijsinge ende hofstede in de Voerstraet achter ‘t Vleijshuijs” verkocht door Jacob Wouters en vrouw Lijsbeth aan Jan Maertens van der Sneeck en vrouw Maria

21.06.1561 Transport van “alinge huijsinge ende hofstede, kelders, cluijsen aan de Zuid Zijde Oude Kerkhoff gelegen tussen Oostwaards Willem Taets van Amerongen, Deecken van Oude Munster, Westwaards Jan Maertens van der Sneeck met de huijsinge Martijns Toorn” verkocht door Johan van Zwol, gehuwd met Janna Wouter Bogertsdr aan Jan Mertens van der Sneeck, Wijncoper

21.05.1562 Transport van “alinge huijsinge en hofstede Z.Z. Oudkerkhof genaamd St Maartenstoorn tussen Westwaards ‘t huijs den Engel van Johan Soetermond en Oostwaards Jan Martens van der Sneeck. plecht van f.80-5% ten behoeve van Jan Pas, plecht van f.500-6% ten behoeve van Jan Maertens van der Sneeck” verkocht door Dirck Jacobs goutsmit aan Jan Martens van der Sneeck en zijn vrouw Marie Franck Folpertszdr. Dirck Jacobs heeft het huis in erfpacht: zodra de plecht is afgelost wordt het huis getransporteerd naar Dirck Jacobs.

27.11.1564 Plecht gevestigd op “cameren aan de Gansmerckt” verkocht door Huijck Pott aan Jan van Sneeck op ‘t Oude Kerckhof daer de Montfoirst Uijthangt

27.03.1566 Transport van een Plecht “viervijfde deel van een plecht van f.650-5 1/2% sjaars gevestigt op de huijsinge en hofstede gelegen aan de Stadtplaets genaamd Cleijn Hazenberch” verkocht door Alijdt weduwe van Cornelis Oudewater, Jan Wasman en vrouw Anna, Claes Jacobs en vrouw Janna, Adriaen Nenninck en vrouw Adriana die dochters zijn van Franck Folpertsz, aan Jan Mertens van Sneeck

15.12.1567 Plecht gevestigd op “alinge huijsinge en hofstede op ‘t Oud Kerckhof genaamd de Montfoert Uithanckt, Oostwaards Willem van Amerongen, Westaards voor Adolph van Ruijtenberch, achter Jan Soetmont” verkocht door Anthonia Sass weduwe van Jacob Stellen aan Jan Martijnss van Sneeck

05.03.1569 Plecht gevestigd op “alinge huijsinge ende hofstede West Zijde Nijenstraat tegens Convent van Sinte Catrijn over” verkocht door Jacob van der Borch glaescrijver aan Jan Mertenss van Sneeck

08.04.1575 Transport van “alinge huijsinge ende hofdtede gelegen aan de Oost Zijde van de Corte Minnebroederstraat genaamd den Braessem, gelegen tussen Gerrit Heeren en Dominicus de Pasteijbacker” verkocht door Jannige Franckendr weduwe van Claes Jacobs van Vianen aan Johan Mertenss van Sneeck, belast met oudteijgen 3 1/2 stuiver s’jaers ten behoeve van St. Joesten Gasthuijs buijten Utrecht, en een plecht van f.400-6 1/4% ten behoeve van Mr. Jan van Cootwijck

07.06.1577 Plecht gevestigd op “helfte van Huijsinge erve ende hofstede, cleijn huijs daerboven aan de W.Z. Oude Graft” verkocht door Emmichen Jacob Lammendr weduwe van Floris Foeijt aan Johan Martensz van Sneeck, borgstaende een plecht F600-6 1/4% ten laste van Ijsbrandt Ham en Johan Bogaert, een plecht van f.16 jaars losrente ten behoeve van Catrijna Roeloffsdr

01.02.1587 Transport van een coopmansbrief uit de boedel van Mr. Jan van Sneeck door zijn erfgenamen Franchois van Sneeck en Mr. Lijbrecht van der Muelen terugverkocht aan Emmichgen weduwe van Floris Feijten ter waarde van f.37.50 s’jaers ten laste van Johan Boghert en Ijsbrant Lam

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Meertens van Sneeck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Meertens van Sneeck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Meertens van Sneeck

Jan Meertens van Sneeck
1520-1585

1535

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Ron Roddenhof, Ron Roddenhof Dijkslag, via https://www.myheritage.nl/person-3608653...
    Persoon toegevoegd door het bevestigen van een Smart Match

Over de familienaam Van Sneeck


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ron Roddenhof-Dijkslag, "Direkte lijn Ron Roddenhof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/direkte-lijn-ron-roddenhof/P7294.php : benaderd 29 april 2024), "Jan Meertens van Sneeck (1520-1585)".