Direkte lijn Ron Roddenhof » Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch) (1503-1558)

Persoonlijke gegevens Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch) 

Bron 1
  • Hij is geboren in het jaar 1503 in Utrecht.
  • Beroep: Ridder 1503-1558, Heer van Urk, Emmeloord en Weert bij Utrecht.
  • (woning) : https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Zoudenbalch.
  • Hij is overleden op 12 december 1558 in Utrecht, hij was toen 55 jaar oud.
  • Een kind van Evert van Soudenbalch en Maria van Brienen to Byssel

Gezin van Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch)

Hij heeft/had een relatie met Johanna van den Boetzelaer tot Asperen.


Kind(eren):

  1. Josina Soudenbalch  1543-1623 


Notities over Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch)

 

traat inclusief het gothische paleis Huis Soudenbalch

height: 1.1; color: #9a0000; margin-top: 22px; margin-bottom: 11px; font-size: 24px;">Notities bij Johan V Soudenbalching: 10px; margin: 0px 0px 10px 2px; font-size: 16px; border-left: 5px solid #eeeeee; color: #333333; font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;">Gebeurtenis: 31-12-1530 Beleend met Emmeleroord en Urk 5
Gebeurtenis: Ambachtsheer de Weerd bij Utrecht 
Gebeurtenis: 22-01-1545 Genoemd in Testament van zijn schoonvader 6

Johan Soudenbalch en verschillende van zijn voorouders en nakomelingen komen met overlijdensdatum voor op de lijst van de leden der Kleine Kalende-broederschap. Op de afbeelding links het wapen van de Soudenbalchs als onderdeel van de anonieme tekening van de afbeelding van de wapens van de leden van de Kleine Kalende broederschap in een venster aan de noorzijde van de Buurkerk te Utrecht. Het doel van de broederschap was de bediening van kapellen en altaren (welke kaland of kalend kapellen wrden genoemd), het houden van missen voor de zielen van de gestorven leden, het uitdelen van aalmoezen en het houden feesttijden. De kalende broederschap had statuten die voor alle leden bindend waren.

Johan is op 31 december 1530 beleend met Emmeloord en Urk na het overlijden van zijn vader. Hij erft tevens het grote huis in de Donkerstraat. Dit bezit vererft vervolgens in 1560 eerst naar zijn zoon Evert IV en in 1567 naar diens broer Gerrit XVI. Evert blijft ongehuwd en Gerrit sterft kinderloos, waarna het bezit gaat naar Johan's dochter Walravina. Als zij en haar man overleden zijn, blijken de schulden groter dan de bezittingen. Zo verdwijnen de heerlijkheden van Urk en Emmeloord en de ambachtsheerlijkheid De Weerd uit de familie. Gerrit XVI blijkt zeer vermogend, mogelijk mede dankzij zijn huwelijk. Hij leeft op grote voet. Zo heeft hij in 1589 bij een herbergier ruim 225 gulden aan schulden, iets wat hij voor zijn vrouw verborgen heeft gehouden. De boekhouding van het echtpaar is voor een groot deel bewaard gebleven.

[Het 'grote huis in de Donkerstraat' is het Huis Zoudenbalch]

Op 19 januari 1532 is Johan beleend met 14 hont land op Haarveld, bij dode van Evert Zoudenbalch, zijn vader. Op 15 juli 1559 gaat het leen over op Johan's zoon Evert IV. Op 10 april 1568 verkijgt Johan's andere zoon Gijsbert XVI het leen, bij dode van Evert IV.

Op 22 januari 1545 wordt Johan genoemd in het testament van zijn schoonvader.

Johan is op 29 juli 1551 bij dode van zijn broer Evert beleend met 4 morgen in Wijk bij Duurstede in het goed Vogelpoel, strekkend van de Wijkerslootse weg tot de middelkamp van Vogelpoel. Het leen gaat op 22 november 1559 over naar Evert IV Zoudenbalch bij dode van Johan, ridder, zijn vader. Op 5 april 1568 gaat het leen naar Gerard XVI bij dode van Evert, zijn broer. Gerard splitst het goed op 19 september 1584 en doet het dan van de hand.
#eeeeee; color: #333333; font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;">Het gekoppelde portret schijnt uit 1491 te zijn, en is mogelijk van een andere Evert (I?) van Soudenbalch, 1425/45-1503, domkannunnik, die in 1465 een bijbel liet schrijven, en die kennelijk ook het huis Zoudenbalch liet bouwen. Misschien een oom van deze Evert?

----------

Evert Soudenbalch en verschillende van zijn voorouders en nakomelingen komen met overlijdensdatum voor op de lijst van de leden der Kleine Kalende-broederschap. Het doel van de broederschap was de bediening van kapellen en altaren (welke kaland of kalend kapellen wrden genoemd), het houden van missen voor de zielen van de gestorven leden, het uitdelen van aalmoezen en het houden feesttijden. De kalende broederschap had statuten die voor alle leden bindend waren.

Evert wordt in 1491 gekozen als schepen en hij heeft vervolgens meer dan 20 jaar zitting in het stadsbestuur. Hij gaat in augustus 1499 samen met Hendrik van Gent, als vertegenwoordigers van de stad Utrecht, mee bij een veldtocht naar Kleef tegen de hertog van Kleef, welke het Sticht was binnengevallen. Met enkele anderen bevindt Evert zich in november 1499 in 's Hertogenbosch voor vredesberaad en later in april-mei 1500 in Keulen.

In het Sticht bestaat een sterke antipathie tegen de pro-Habsburgse Floris van Egmond, heer van IJsselstein. Diverse oude conflicten over de rechten van de kapittels in zijn territorium zijn nooit goed bijgelegd en de kapittels vinden het tijd om Floris een lesje te leren. Ze krijgen hierbij steun van de stadbestuurders Evert Zoudenbalch en Evert van Gruenenberch. In 1511 doet Utrecht een poging om de stad en het kasteel van IJsselstein in te nemen, maar ze rekenen daarbij tevergeefs op de steun van de Gelderse hertog. Het Sticht wil toch doorzetten. De Utrechtse machthebbers Jan van Montfoort, Evert Zoudenbalch en Goeijert van Voorde nodigen daarop bisschop Frederik van Baden uit om in de statenvergadering te komen en daar zijn medewerking te geven voor de actie tegen IJsselstein. Frederik gaat echter niet op de uitnodiging in.

Hij is beleend met Urk en Emmeloord op 2 juni 1495 en met Zuijlensteijn op 24 maart 1518. Hij is verbannen uit Utrecht in 1525.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Ron Roddenhof, Ron Roddenhof Dijkslag, via https://www.myheritage.nl/person-1525526...
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
    • In het jaar 1558: Bron: Wikipedia
      • 5 maart » Francisco Fernandes brengt tabak naar Europa
      • 17 november » Elizabeth I van Engeland bestijgt de troon.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Soudenbalch (Zoudenbalch)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ron Roddenhof-Dijkslag, "Direkte lijn Ron Roddenhof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/direkte-lijn-ron-roddenhof/P6847.php : benaderd 29 april 2024), "Johan V Soudenbalch (Zoudenbalch) (1503-1558)".