Dinteloord en omliggende gemeenten » Matthijs Jan Wentink (1831-1915)

Persoonlijke gegevens Matthijs Jan Wentink 


Gezin van Matthijs Jan Wentink

Hij is getrouwd met Augustina Ernestine Adriana Redeker.

http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010483471%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0023

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1860 te Utrecht, Utrecht, Nederland, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Matthijs Jan Wentink

Voordat Ds. Wentink op 8 april 1877 predikant in Prinsenland werd, is hij onder andere predikant geweest in Kootwijk, in Loon op Zand van 1866 tot 1868, in Willemstad vanaf 13 december 1868 tot 12 oktober 1873 en in Berkel. Vanuit Dinteloord is hij vertrokken naar Nieuwe Tonge op 7 november 1880 werd bevestigd. Op 21 oktober 1915 is hij te Nieuwe Tonge overleden. http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/index.php?page=0&mod=krantresultaat&q=Wentink+Serooskerke&datering=&krant=&qt=paragraaf&pagina=&sort=score+desc
http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/index.php?page=1&mod=krantresultaat&q=ds+wensink&datering=&krant=&qt=paragraaf&pagina=&sort=score+desc&doc=0&p=1¶graaf=89&y=73
in 1882 beroepen naar ouddorp
Van Adriaan Faassen die van april 1826 tot november 1827 in Loon heeft gestaan, beschrijft hij geen gegevens.
Van Mattheus Johannes Wentink die van 1866-1868 in Loon heeft gestaan beschrijft hij in dit boekje het volgende: (blz. 33)
Op 11 februari 1866 doet hij hier zijn intrede met een preek over Mattheus 9:9m "Volg mij". Hij was bevestigd door Ds. W.J. Geselschap van IJsselmuiden, die als tekst gekozen had: Johannes 13:3-16. Het traktement was 1100 gulden per jaar benevens vrijdom van personele belasting.
Ds. Wentink was een waardig opvolger van Ds. J.H. Gravesteijn. Hij was een zeer geliefde predikant en uit heel de omtrek kwam men bij hem naar de kerk. In maart 1867 worden door hem 72 personen bevestigd tot lidmaat. Van deze personen kwamen er 21 uit Sprang, 21 uit Capelle, 1 uit Besoijen en 29 uit eigen gemeente.
In 1868 waren er 32 personen die belijdenis bij hem aflegden en wel 11 uit Capelle en 15 uit Sprang, terwijl uit eigen gemeente er slechts 6 waren. In Sprang stond toen altijd nog Ds. van der Linde, die een vrijzinnige prediking bracht. Men heeft mij verteld dat Ds.van der Linde op zijn sterfbed beleden heeft dat hij een valse leer gebracht en daardoor veel zielen voor de eeuwigheid bedrogen heeft.
In de tijd van Ds. Wentink werd voor de eerste maal de stemming gehouden over de vraag of de kerkeraad het recht van benoemen van ouderlingen en diakenen en van het beroepen van predikanten zou houden, of dat hiervoor een kiescollege zou worden ingesteld. Bij de stemming worden 45 stemmen uitgebracht voor de kerkeraad, terwijl een lidmaat buiten stemming wenste te blijven.In de notulen lezen we hierover:" De kerkeraad verheugt zich hier over, van de vredelievende gemeente vertrouwen te mogen hebben".
Niet lang is Dw. Wentink in onze gemeente geweest. In december 1868 vertrekt hij. De ringpredikanten lieten toen over het algemeen nog gezangen zingen. Daarom werd door de kerkeraad aan de ring verzocht "om bij aanstaande vacaturebeurten het zingen van gezangen na te laten. De kerkeraad meent door dit verzoek de predikanten voor teleurstellingen, de gemeente voor ontstichting, en den voorlezer voor onaangenaamheden te kunnen vrijwaren".
Tot zover Ds. Vroegindewey. De hier besproken predikant van Sprang was Willem Arnold van der Linden, gekomen als candidaat op 20 december 1846, vertrokken naar Hoge Zwaluwe op 25 april 1869.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Matthijs Jan Wentink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Matthijs Jan Wentink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Matthijs Jan Wentink


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 augustus 1831 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 5 februari » De 29-jarige Nederlandse marineofficier Jan van Speijk laat zijn eigen kanonneerboot vol munitie exploderen in de haven van Antwerpen om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de Belgen; dat was tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 6 februari » Kroning van Paus Gregorius XVI in Rome.
    • 10 maart » Oprichting van het Frans Vreemdelingenlegioen.
    • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
    • 17 juli » Koning Leopold I komt naar België.
    • 8 september » Opening van de eerste zitting van het Belgisch Parlement, dat 102 volksvertegenwoordigers en 51 senatoren telt.
  • De temperatuur op 4 oktober 1860 lag rond de 13,6 °C. De winddruk was 13 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 55%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In het jaar 1860: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 8 februari » De Eerste Kamer der Staten-Generaal brengt het kabinet-Rochussen ten val door de verwerping van een wetsvoorstel inzake de aanleg en exploitatie van de Noorder- en Zuiderspoorweg.
    • 23 maart » Executie van Ype Baukes de Graaf, de laatste voltrekking van de doodstraf in Friesland in vredestijd.
    • 19 juni » Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit troffen, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
    • 31 oktober » Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd.
    • 8 december » Oprichting van de nv Gemeentekrediet van België.
    • 26 december » In stadion Hallam Pitch in Sheffield wordt de eerste voetbalwedstrijd gespeeld en die gaat tussen Sheffield FC en Hallam FC.
  • De temperatuur op 21 oktober 1915 lag tussen 2,8 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 7,1 °C. Er was 2,6 uur zonneschijn (25%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Alexander Graham Bell voert het eerste transcontinentale telefoongesprek, van New York naar San Francisco
    • 31 januari » Duitsland zet tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gifgas in, in Polen tegen de Russen.
    • 14 maart » Eugene Martin, Frans autocoureur († 2006)
    • 24 mei » Italië verklaart de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie de oorlog.
    • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.
    • 25 november » Albert Einstein presenteert zijn algemene relativiteitstheorie in het paper The field equations of gravitation.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wentink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wentink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wentink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wentink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Prince, "Dinteloord en omliggende gemeenten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dinteloord-en-omliggende-gemeenten/I79278.php : benaderd 28 mei 2024), "Matthijs Jan Wentink (1831-1915)".