Dinteloord en omliggende gemeenten » Heiltje den Boef (1783-1827)

Persoonlijke gegevens Heiltje den Boef 


Gezin van Heiltje den Boef

(1) Zij is getrouwd met Anthony van Wyk.

Het tweede archiefboek, de ‘Minuten’, bevat de bijlagen van het Recognitieboek. Hier vind ik alleen een mede door Heiltje getekend verslag van 15 december. Er staat dat op 15 december 1808 “Heijltje de Boev “ (inwonend bij haar vader Pieter) verscheen voor de schepenen van Dinteloord. Zij verklaart waar en waaragtig te zijn” dat Antonij van Wijk de vader is van het kind “tot waar zij verlost is” op donderdag 17 november; Antonij “tot laast gewoond hebbende als knegt bij den Bouwman Adriaan de Engelse binnen deze Gemeente”. Tevens verklaart ze “met niemand anders vleeschlijk geconverseerd te hebben”. Afgesloten wordt met: “Zeggende daarop Zoo waarlijk helpe mij God Almachtig. Aldus verklaard en eed gepraesteerd (=?) in handen van de President Scheepen Meeuwis van Dis, ten overstaan van Johannes Bom en Christoffel Moelaart mede Scheepenen met mij Jan Corner, Secretaris”. Bij de handtekeningen van de vier mannen staat ook een ‘handtekening’ van Heiltje: een kruisje, of beter gezegd een plusje. De secretaris heeft erbij geschreven: “Dit handmerk is gesteld door Heijltje De boev, present de nevengetekende Schepenen….”
-------------------------
Een speurtocht naar Anthonij van Wijk lijkt in eerste instantie zoeken naar een speld in een hooiberg, want er zijn maar weinig aanknopingspunten. In de verklaring voor de Schepenbank staat alleen dat Anthonij “tot laast gewoond hebbende als knegt bij den Bouwman Adriaan de Engelse binnen deze Gemeente”. Toch heeft mijn speurtocht iets opgeleverd. Maar of dit ‘onze’ Anthonij van Wijk is??? Op 20 augustus 1809 trouwt in Ooltgensplaat een zekere Anthonij van Wijk. Elf jaar later overlijdt zijn vrouw en hertrouwt Anthonij met haar zus. De Huwelijkse Bijlagen bij deze tweede huwelijksakte brengen me een stap verder. Er zit van Anthonij een ‘Extract uit het Doopregister van de Roomsch Catholieke Gemeente van Oude Tonge’ bij gedateerd 21 januari 1783.
Anthonij en Heiltje zijn van dezelfde leeftijd, in 1808 allebei 25 jaar. Ze verschillen wat betreft hun kerk, de een Rooms Katholiek, de ander Gereformeerd (Hervormd). Waarschijnlijk is dit het breekpunt geworden en is Anthonij (al of niet met stille trom) weer terug gegaan naar zijn geboortegrond: Overflakkee. Een half jaar later trouwt hij daar met een katholiek meisje.
In de Rechterlijke verslagen van Dinteloord, zoals het Recognitieboek en het Minutenboek, kom ik meerdere voorbeelden tegen zoals die van Heiltje. Vaak met dezelfde verklaring als die van Heiltje, een soort standaard-tekst. Vaak meerdere zittingen met uitgebreide verslagen én met een resultaat. Soms is sprake van een soort mediation, het inschakelen van familie of vrienden door de ‘vrederechters’. Soms volgt een zitting van de ‘vierschaar’ met een uitspraak die een (jaarlijkse) schadevergoeding inhoudt, te betalen aan de moeder als bijdrage in de kosten voor de opvoeding.
Nog even terug naar 1808/1809, dus nog vóór Teunis kennis maakt met Heiltje. Heiltje is in 1808 zwanger geworden, maar haar stiefmoeder (39 jaar) ook. Beide vrouwen hebben elkaar dus voor en na de geboorte – allebei van een dochter – kunnen helpen. Grietje, het halfzusje van Heiltje, wordt in maart 1809 gedoopt, twee maanden ná Anthonia. Zie eerste schermafdruk van dit hoofdstuk.
---------------

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Antonia den Boef  1808-1886


(2) Zij is getrouwd met Teunis van Esch.

Bruidegom
Teunis van Esch
Leeftijd
30
Geboorteplaats
Strijen
Vader bruidegom
Pierre van Esch
Moeder bruidegom
Catherine Arbag
Bruid
Heijltje den Boef
Leeftijd
29
Geboorteplaats
Dinteloord en Prinsenland
Vader bruid
Pierre den Boef
Moeder bruid
Celie Verhoeven
Datum huwelijk
25-03-1813
Plaats
Dinteloord
Bron
Huwelijksregister Dinteloord 1813
Toegangsnr.
50
Inv.nr.
1774
Aktenummer
6
https://www.markiezenhof.nl/zoeken-en-vinden/bladeren-in-archiefbronnen/weergave/register/layout/blader/sjabloon/blader/id/a76727f4-4836-11e1-9853-b7a7dd2b6a2a/q/register_gemeente/Dinteloord/start/23?image=26c02ad4-078a-5a9e-88d4-604c85691465

Zij zijn getrouwd op 25 maart 1813 te Dinteloord en Prinsenland, Noord-Brabant, Nederland, zij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Catharina van Esch  1813-1860 
  2. Pieter van Nes  1816-1816
  3. Theunis van Nes  1816-1816
  4. Pieter van Est  1819-1903 
  5. Klaas van Est  1825-1871 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Heiltje den Boef?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Heiltje den Boef

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Heiltje den Boef


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 april 1783 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bijzondere weersverschijnselen: noorderlicht. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1783: Bron: Wikipedia
    • 5 februari » Aardbeving in de omgeving van Monteleone in Italië om 7 uur ’s avonds, met 26.750 doden
    • 8 juni » In de vulkaan Laki, op IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook is dit het begin van een achtjarige hongersnood.
    • 26 juli » Het eerste exercitiegenootschap De Vrijheid te Dordrecht opgericht. De Patriotten wilden de oude vrijheid heroveren op de Oranjes.
    • 3 september » De Vrede van Parijs wordt getekend, dit betekent het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 23 september » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Zweden.
    • 1 december » Eerste bemande ballonvaart door Jacques Charles en Marie-Noël Robert.
  • De temperatuur op 25 maart 1813 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1813: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » James Madison wordt beëdigd voor een tweede termijn als 4e president van de Verenigde Staten
    • 1 mei » In Den Haag wordt Adriana Bouwman door middel van de guillotine onthoofd: de tweede en tevens laatste executie op deze wijze in Den Haag
    • 19 oktober » Napoleon lijdt in de Slag bij Leipzig een van zijn zwaarste nederlagen.
    • 13 november » De acteur Frederikus Adrianus Rosenveldt wordt door de Franse politie gearresteerd nadat hij op het toneel "Vivat Oranje!" heeft geroepen. Hij wordt in gevangenschap naar Frankrijk afgevoerd.
    • 30 november » De latere Willem I der Nederlanden zet na achttien jaar weer voet op Nederlandse bodem, op het strand van Scheveningen.
    • 30 november » Zware strijd in en rond Arnhem. De Franse bezetter wordt door een uitermate bloedige Pruisische stormaanval uit de stad verdreven.
  • De temperatuur op 18 februari 1827 lag rond de -6 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
    • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
    • 29 maart » Ludwig van Beethoven wordt, drie dagen na zijn overlijden ten gevolge van een niet-uitgeklaarde oorzaak, op het Währinger Friedhof in Wenen ten grave gedaald.
    • 2 april » Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal.
    • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
    • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Den Boef

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Den Boef.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Den Boef.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Den Boef (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Prince, "Dinteloord en omliggende gemeenten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dinteloord-en-omliggende-gemeenten/I5897.php : benaderd 12 mei 2024), "Heiltje den Boef (1783-1827)".