Dinteloord en omliggende gemeenten » Joannes Slootmans (1735-1797)

Persoonlijke gegevens Joannes Slootmans 


Gezin van Joannes Slootmans

(1) Hij is getrouwd met Lucia van Sangen.

Zij zijn getrouwd op 19 juni 1763 te Steenbergen, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Gerardus Slootmans  1764-????
  2. Gerardus Slootmans  1765-????
  3. Egidius Slootmans  1771-????
  4. Joannes Slootmans  1773-????
  5. Maria Slootmans  1773-????


(2) Hij is getrouwd met Adriana Verkaart.

Zij zijn op 10 augustus 1776 in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 25 augustus 1776 te Steenbergen, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 40 jaar oud.


(3) Hij is getrouwd met Anna Maria Leunis.

Zij zijn op 19 september 1778 in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 4 oktober 1778 te Steenbergen, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 42 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Anna Slootmans  1779-????
  2. Anna C Slootmans  1781-????


Notities over Joannes Slootmans

Notities
Aantekeningen
De herberg "Den Hollandschen Thuyn" was gelegen te Steenbergen aan de zuidzijde Vleeshouwersstraat, en bestond uit de huizing, een schuur, paardestal, hof en erf, en was eigendom van Christiaan DE GRAAF en diens huisvrouw Adriana LEUNIS, en na hun overlijden van hun enig nagelaten kind Jan DE GRAAF, wiens voogd Theodorus PRUYMBOOM de herberg verhuurde aan Jan VAN DORST en na diens vertrek aan Albertus VAN INNEVELD vanaf mei 1758, voor 52 gulden sjaars. Voor het jaar 1760-1761 kon deze laatste echter zijn huishuur niet meer betalen en werd de herberg vanaf mei 1761 verhuurd aan Johan DE KLERCK voor de som van 50 gulden per jaar. Ook deze laatste betaalde zijn laatste half jaar huur niet, van mei tot november 1762. In 1763 werd het huis "Den hollandschen thuyn", samen met het huisje ernaast, bij openbare verkoop verkocht aan Theodorus PRUYMBOOM. Op 7-12-1771 was Johan SLOOTMANS er tavernier.Op 4 december 1782 verkocht Michiel De Hageneer, als testamentuitvoerder van Theodorus PRUYMBOOM, de Hollandschen Thuyn, samen met een kleinere huizing annex daaraan gelegen achter de Ruiterstallingen, aan Thomas Willem VAN CAMPEN.
Steeenbergen 23-10-1735 : Gedoopt te Steenbergen op 23-10-1735 als zoon van Dielis SLOOTMANS en Maria TEEUWE met als doopheffers Petrus HOLLANDER en Maria GOVAERTS.
Steenbergen 29-11-1751 : Huis en herberg "Den Hollandschen Thuyn, eigendom en bewoond door Adriana LEUNIS, weduwe Christiaan DE GRAAF. zie Notaris François Clement, Minuten van inventarissen. (bron : Steenbergen, archiefnummer 909, deelnummer 0123, folio 341 ev.).
Steenbergen ca 1755 : Dit is den staet van de goederen van Jan VAN TIGGELEN weduwnaar van Anna BOGAARTS, geweerdeert door Jan SLOOTMANS en Hendrik DE WIT (bron : inventarissen van weesboedels, z.d., Steenbergen, BOZ265000145_091 (91 van 315).
Steenbergen 4-6-1763 : Zijn alhier op blijk van consent van den vader des bruidegoms en van dispensatie door de magistraat op den 5e artikel van het egtreglement nopens de bruid, wettig in ondertrouw opgenomen, Jan SLOOTMANS, jongman, geboren onder Steenbergen, en Lecia VAN SANGEN, weduwe van Cornely VERMEULEN, geboren te Steenbergen, beiden wonende te Steenbergen en zijn beiden van Roomse religie. Getrouwt den 19e juny, trouwbrief gegeven. (bron : NH trouwboek 1749-1779, Steenbergen, folio 53).
Bergen op Zoom 1767 : Alsoo Jan SLOOTMANS, wonende te Steenbergen, onaangesien verschijde minnelijke interpellatien en waarschouwingen sig niet ontsiet om van tijd tot tijd binnen dese stadt en het marquisaet te distribueeren en te bestellen, postbrieven van vreemde postcomptoiren, de porten waermede de gemelde brieven gecargeert sijn, te doen betaelen, boven en behalve nog een stuyver of meer van ydere brief voor port of vragt voor sigh, en daer door op eene faitelijke wijse niet alleen sijne ceurvorstelijke doorlugtigheyd VAN DE PALTS als heer en marquis van Bergen te turbeeren in de possessie vel quasi van sijn regt tot het exigeeren van posterijen, en het aanstellen van postmeesters in het marquisaet van Bergen op Zoom, hoogst den selven bij sententie van den ed. raede en leenhove van Brabant van dato den 17e january 1737 en geadjudicieert, maar ook den tegenwoordigen postmeester in desselves ampt en functie, soo sal den eersten notaris hiertoe versogt en behoorlijk geassisteert, sig salvo salario, uyt naemen en van weegens ons ondergetijkende de raeden en reekenmeesters van het doorlugtigste huys van Bergen, mitsgaders van den fungeerende postemeester, vervoegen aan den persoon van den voornoemde Jan SLOOTMANS en den selven insinueerende, geregtelijk protesteren, niet alleen tegens het distribueeren en bestellen den voorzeyde brieven binnen deese stadt en marquisaet, en het afvergen van den selven porten, maer ook tegens de daerdoor toegebrachte turbatien ende possessien, vel quasi, van het voornoemde regt van hoog gem. heer en marquis, en van het ampt van de fungeerende postmeester, mitsgaders tegens alle kosten, schaeden en interesten reets gehad en nog te lijden. Levert den geinsinueerde copie deeses en ons ondergetijkende uw relaes in geschrifte. Actum Bergen op Zoom den 20e january 1767, C.A.VAN MATTEMBURG. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Frederik Nicolaes VAN ENGELEN, anno 1767, inventarisnummer 0686 akte 4).
Steenbergen 7-12-1771 : (Vermelding) Johan SLOOTMANS wonende in de herberg "Den Hollandschen Thuyn". (Bron : Notaris François Clement te Steenbergen, Minuten van publieke verkopingen, archiefnummer 909, deelnummer 0130, folio 310 verso).
Steenbergen 10-7-1772 : Conditien ende voorwaarden naar innehouden van welke de heeren regenten van den armen weeshuyse deser stad, als gelast ende geauthoriseert van de heeren van de magistraat, sullen verpagten de landen den voornoemden armen toebehoorende, enz.enz. In't Oudeland, twee stukjes weyland in 't Kaddegat, het eene neffen de Oudenweg van de Moolenvesten, en het andere neffens den geslegten dijk, te samen groot 2 gemeten 153 roeden. Bruyker Bartel KUYL op den hoek van de straat over de brandwagt. Zijnde vrij van dijkgeschot, verpondingen en thienden. Habet Jan SLOOTMANS s'jaers om 46 gulden. Een stukje zaayland in 't Kaddegat, groot zijnde 2 gemeten 126 roeden, neffens de twee voorgaande parthijtjes, op conditie off het gebeurde dat er sant tot het maaken van weegen van de stad mogte nodig zijn, den huurder zal moeten gedoogen dat het daartoe noodige zandt uyt het landt werd uytgegraven, mits hem goeddoende de vrugten daar op alsdan staande. Habet Jan SLOOTMANS s'jaers om 32 gulden. (bron : Certificatie van rechtshandeling; verpachtingen, Steenbergen archiefnummer 906, deelnummer 1638, folio 144 ev.).
Steenbergen 2-8-1773 : Staat en inventaris der nagelaten goederen van wijlen Geerard VAN WESEL. "Aan Johan SLOOTMANS voor drank op de begrafenisse, ses guldens en twaalf stuyvers". (bron : Notaris François Clement, Steenbergen, archiefnummer 909, deelnummer 0124, folio 384 verso).
Steenbergen 30-9-1773 : Begraven een kind van Jan SLOOT.
Steenbergen 26-3-1774 : Johan SLOOTMANS, herbergier in "Den Hollandschen Tuyn" . (bron : Notaris François Clement te Steenbergen, Minuten van publieke verkopingen, archiefnummer 909, deelnummer 0130, folio 420).
Steenbergen 11-8-1775 : Compareerde voor heeren scheepenen der stad ende landen van Steenbergen naergenoemt, Jan SLOOTMANS, den welken verklaerde waar en waarachtig te weesen dat op den 21 july 1775 des avonds in zijn herberg "Den Hollantsen Thuyn" binnen deese stad, zijn geweest den procureur François CLEMENT, en den tollenaar J.HONCOP van Princeland, benevens den brouwer Arnoldus SCHIPPERS van Steenbergen. Dat deselve in huys met malkanderen wel gesproken hebben, dog zonder te weeten waer over, egter staat hem deponent voor gehoord te hebben dat den brouwer Arnoldus SCHIPPERS tegens voornoemde procureur CLEMENT, tot twee reysen toe, gesegt heeft "als wij malkanderen alleen spraken zouden wij de beste vrienden van de weerelt worden", sonder eenigsints te kunnen merken dat het met eenige kwaetaardigheyt vertelt was, waarop CLEMENT antwoorde "kom dan, laat ons naar agter gaan onder vier oogen, om goede vriendschap te maken", waarop deselve buyten de kamer zijn gegaan op de plaats, zonder datse van ijmand gevolgt zijn. En vervolgens korten tijd daarna, riep de procureur CLEMENT "Jan Jan Jan", hetwelke hij SLOOTMANS binnen in de kamer hoorende naar agteren is gegaan, wanneer hem deponent Arnoldus SCHIPPERS in de deur is tegen gekomen in den duysteren, en gevolglijk zonder aan den selven SCHIPPERS iet was bemerkt te hebben, of in het passeren of naderhand in de kamer daar SCHIPPERS wederom ingekomen was, sijnde seer tranquil en spraakzaam, zelfs nadat CLEMENT wederom in de kamer was gekomen. En heeft den deponent in alle collère tegens SCHIPPERS gesegt "wat hontsvotte welk is dat, had liever uyt mijn huys gebleeven, betaalt u gelag maar en gaat heenen", waerop SCHIPPERS weder repliceerde "wat is er gebeurt", dog welk gesegde den deponent heeft gesegt alleenlijk uyt presumptie omdat SCHIPPERS hem alleen tegen was gekoomen en CLEMENT agter op de grond alleenig had vinde sitten. Sijnde hij SLOOTMANS, nadat hem SCHIPPERS in de agterdeur was teegen gekoomen en wederom na binnen in de kamer gegaan, bij CLEMENT gekoomen, welken hij sonder hoed of pruyk vond sitten of besig met op staan, agter desselfs huys op de steene plaats, vindende de selven CLEMENT seer bebloet, zonder dat deselve nogtans teegens hem SLOOTMANS de reedenen en oorsaak van dien gesegt heeft, waarop voornoemde CLEMENT door de vrouw van voornoemde SLOOTMANS van agteren naer binnen in de kamer wederom gebragt en afgewassen is, en waerop CLEMENT, naer nog een glas wijn of twee gedronken te hebben, naer huys is gegaan, zonder te komen zeggen of zulks alleen is geschied of dat hem ijmand gebragt heeft. Heeft ook niet gehoord of gesien dat er ijmand agter is geweest als voornoemde SCHIPPERS, welke hem in de agterdeur tegen kwam, en CLEMENT, welke hij vond als vooren gemeld, en sijn huysvrouw, welke hem SLOOTMANS kort daerop gevolght is. Zeggende dat in de kamer onder anderen nog geweest zijn, zeekere glaskramer van B. op Zoom, door de wandeling genaamt Christiaan COOPMAN, ook de heer procureur VAN LOO, en een Duytse coopman. Eyndigende hij deponent deese zijne verclaaringe, geevende voor reedenen van wetenschap als nu den text en doet daarop den eedt met deese woorde ""zoo waerlijk moeste hem comparant God almagtig helpen" . Actum Steenbergen den 11en augustus 1775, present Willem OVERBROEK en Emmericus DE WEERT scheepenen. (ondertekend) Jan SLOOTMANS, W.OVERBROEK, E.DE WEERT, mij present Heyliger BOER secretaris. (bron : Certificatie van rechtshandeling; schepenkennissen, Steenbergen nr 402 item 107, folio 102).
Steenbergen 11-8-1775 : Compareerde voor scheepenen der stad ende landen van Steenbergen naergenoemt, Seyke VAN SANGEN, huysvrouw van Jan SLOOTMANS, de welke verclaerde waer en waeragtig te weesen dat op vrijdag avondt, zijnde geweest den 21 july deses jaers, in haere huysinge besig te zijnde met het eten, als ander huyswerk klaer te maaken, agter op de plaats heeft hooren vallen een pijp, en met eene heeft hooren roepen "Jan Jan Jan", waerop de deponente van haer tafel is opgestaan om naer agteren te gaan, wanneer Dhr.CLEMENT haer in de gang hares huysinge is teegen gekoomen, bebloet ziende, eeven als of ijmand eene Rotterdamse fooy (gelijk men segt) heeft, waerop verder de deponente een emmer water heeft gekreegen en den gemelde CLEMENT in haer camer heeft afgewassen met ontsteltenisse, waerop CLEMENT vervolgens uyt haer huys is heengegaan, sonder te weeten wien sulks gedaan heeft of yets verder of anders gehoord of gesien te hebben. Eyndigende zij deponente deese haere verclaeringe, geevende voor reedenen van wetenschap als in den text, en doet daerop den eedt met deese woorden "soo waerlijk moeste haer comparante God almagtig helpen" Actum binnen Steenbergen, deesen 11e augustus 1775, present Willem OVERBROEK en Emmericus DE WEERT scheepenen. (ondertekend) dit hantmerk + is gestelt door Seyke VAN SANGEN, W.OVERBROEK, E.DE WEERT, mij present Heyliger BOER secr. (bron : Certificatie van rechtshandeling; schepenkennissen, Steenbergen nr 402 item 107, folio 103).
Steenbergen 21-8-1775 : Begraven een kind van Jan SLOOT.
Steenbergen 25-8-1775 : Inventaris van den boedel en goederen met de doodt naagelaaten door Frans VERMEULEN overleden in de polder DE HEEN op den 11 july 1775. ten versoeke van zijn weduwe Adriana DOOREMAALS als moeder van haar twee kinderen met naame Pieter en Adriana VERMEULEN, oud zijnde 6 jaaren en negen maanden, in bijwezen van Adriaan VERMEULEN als toesiende voogd. Den boedel competeert eene somme van drie hondert guldens van Jan SLOOTMANS als in huwelijk hebbende Syja VAN SANGEN, bevoorens weduwe van Cornelis VERMEULEN, volgens onderhandse obligatie in dato 20 9ber 1762. (bron : Rechterlijk register Steenbergen, Certificatie van rechtshandeling, inventaris, archiefnummer 906, deelnummer 1815, pagina 19 en 20).
Steenbergen 17-11-1775 : Op heden den seventhiende november 17c vijff en tseventigh. Compareerde voor mij François CLEMENT, openbaar notaris binnen de stad Steenbergen residerende, en getuygen nagenoemt. Johan SLOOTMANS, borger ende inwoonder alhier, ende Zija VAN SANGEN, te samen huwelijkslieden, bequaam ende genegen sijnde omme van haare tijdelijke na te latene goederen te disponeren, uyt vrijen ende onbedwongen willen, sonder persuatie ofte mislijdingh van imant, soo sij affirmeerden. Soo verklaart den eerststervenden den langstlevenden van hun bijden te nomineren en te institueeren, tot sijne ofte haaren eenige ende universele erffgename ofte erffgenaam, ende dat in alle de goederen, geene van dien exept ofte uytgesondert, welke den eerststervenden sal komen na te laten, omme bij den langstlevende daar mede gedaan te werden als met vrij, eygen ende verkregen goederen, sonder aansien van imant, des nogtans sal den langstlevenden schuldigh ende gehouden sijn omme de kinderen welke sij reets bij den anderen hebben verwekt, ende alsnogh sullen komen te verwekken ende na te laten, op te voeden ende alimenteren tot hunne mondige dagen, eerder huwelijk ofte anderen geaprobeerden staate, ende daartoe gekomen sijnde, aan deselven daar en boven te voldoen hunnen vader oft moederlijke legitieme portie, als deselven kinderen daarinne institueerende met regt ende titule van institutie als vooren. Stellende wijders den eerststervenden den langstlevenden van haar bijde aan tot voogd of voogdesse over haare minderjaarige kinderen, met soodanige magt ende authoritijt als aan een voogd ofte voogdesse competeert en na regt kan en vermagh gegeven te werden, mede met magt van assumptie ende surrogatie ten uyteynde toe, secluderende mits dien uyt haaren boedel ende nalatenschap de heeren van de weeskamer, soo ter deser als op andere steden ofte plaatsen waar hun sterffhuys mogte komen te vallen, behoudens haar ed.achtbaren respect. Tgene voorschreven staat veklaaren sij testateuren te wesen haar testament en uyterste wille, begerende dat het selve na hun overlijden daar voor gehouden werden en sijn effect sorteren sal, 't sij als testament ofte codicille, soo hetselve best sal kunnen subsisteren en bestaan. Aldus gepasseert binnen Steenbergen, dato als boven, ter presentie van Norbertus CAMPSENS en Johan Christiaan CLEMENT, bijde wonende binnen dese stad, als getuygen. (ondertekend) Jan SLOOTMANS, dits is het handmerk gestelt bij + de testatrice Zija VAN SANGEN, Norbertus CAMPSENS, J.C.CLEMENT, mij present F.CLEMENT nots. (bron : Steenbergen archiefnummer 606, deelnummer 0121, folio's 89 ev.).
Steenbergen 23-12-1775 : Begraven Sya VAN SANGEN, waarvan kinders. (bron : Begraafboek schepenbank Steenbergen, archiefnr. 903, deelnr. 35, folio 483).
Steenbergen 10-8-1776 : Jan SLOOTMANS, weduwnaar van Zya VAN ZANGEN, en Adriana VERKAART, jongedochter geboren en wonende aan De Heen, beide van de roomsgezinde belijdenis. getrouwt den 25e augustus, trouwbrief gegeven. (bron : NH trouwboek 1749-1779, Steenbergen, folio 112).
Steenbergen 12-8-1776 : Staat ende inventaris mitsgaders tauxatie, maken ende in geschrifte gestelt, bij mij François CLEMENT, openbaar notaris binnen de stad Steenbergen residerende. Op het versoek ende aangeven van Johan SLOOTMANS, borger ende inwoonder binnen dese stad, nagebleven weduwnaar van wijlen Zya VAN SANGEN, mitsgaders aangestelden voogd over de drij minderjaarige kinderen bij deselven in huwelijk verwekt, met namen Geerardus, Bastiaan en Dielis SLOOTMANS, volgens den testamente gepasseert voor mij notaris en sekere getuygen, de dato seventhien november 17c vijffen tseventigh, ende sulks van den boedel ende goederen, soo als die gemeen beseten ende gepossideert is geweest bij den inventarient ende sijne huysvrouw, gemelde Zya VAN SANGEN, ende door deselven met de dood ontruymt ende nagelaten is, en actueel door den inventarient nogh werd beseten, ende is desen staat en inventaris en tauxatie gestelt in guldens van twintig stuyvers, ende penningen na advenant, in maniere als volgt. In de kamer : een spiegel, drij schilderijen, sesthien stoelen met twee theetafeltjes, twee tafels met neerslaande bladen en één eyke uyttrekkende tafel. Een bank, twee tafelkleedjes met twee schalies oft leyen. Een ijsere leggende plaat. Elf geleye borden, een half dousijn porcelijn met twee dito kommen, een glasen stelsel met drij klijne bocaalen. Twee linnen gordijnen en een schouw rabat. Een ledicant met een linnen damaste behangsel. Een hooft peuluw, twee kussens, één katoene en één wollen deken. Een kopere kroon met ses luysters. Op het kelderkamertje : Een taffel, vier stoelen, een spiegeltje en een barometer. Een half dousijn porcelijne borden, twee dito kommen, een half dousijn porcelijn theegoet, een half dousijn japans dito, en een glasen stelsel met twee dito zoutvaten, drij porcelijnen kommetjes en een half dousijn geleye borden. Voor de bedstede een paar kasante gordijnen, een valleke en een linnen schouw rabat. Een bed, hooftpeuluwe en een wollen deken. In de keuken : Een uyttrekkende taffel, een dito met twee neerslaande bladen, elf stoelen. Een ijsere staande plaat, tangh, kettingh, vuurschop, koperblik en blikken thee emmer, ses geleye schotels, vijfthien dito borden, een bruine spoulkomme, agt porcelijne komme. Een theerekje, twee halfdousijn glase theegoet, een half dousijn japans theegoet, een half dousijn geschaat porcelijn, een glasen suykerpot, een aarde trekpot, een melkkannetje. Een hangende klok oft horlogie. Een spiegel, kannebert, twee zaaye gordijnen, een valleke voor de bedstede en een blikken spoelbek. Alle de romers en bierglazen. Een bruyn kabinet. Een bed, hooftpeuluw, twee kussens, een katoene en een wolle deken. In de tinnespinde vier tinne schotels, een dito klijnder, twee dito schenkborden, een dito visblad, elff dito borden. Een tinnen waterpot, drij dito bierkannen, een sauskomme, dito trekpoth, dito inktkoker, boterkroes, melkkannetje, zoutvat, mosterpot, peperbus, een stel voor asijn en olieflesjens met de flesjens en peperbus, en eenige klijnigheden soo tin als blik. Een coper theeketel en comfoor, een dito theepotje, een copere kandelaar en snuyterbek, een coperen vijsel en stamper, een dito tafelbelle en een bakje. Een coper koffijkan en tabaks comfoir. Een geleye schotel, negen borden, een zuykerpot. Een tinne bierkan, twaalf dito pinten, seven halfpinten, twee dubbelbakjens met een tinne en twee blikke trefters. Vijf tinne schotels, twee dito borden en drij dito waterpotten, ses dito kandelaars, een zeup lepel, twaalf dito tafellepels, veertien dito klijne lepeltjens, een tinne sauskomme en een blikke zuykerdoosje, een blikke theeblaatje. Een cper bekken, twee dito schotels, een dito beddepan, twee dito koffyketels, twee dito blekers, drije dito tabaks comfoiren, twwe dito schuymspanen, een dito raps, twee blikke tregters, twee dito lampen, drij staale snuyters en één hangh lantaarne. Een siponten, een bakje, enige bennekens, een houten bakje. Op de solder oft bovenkamer : Een coperen vlijsketel met sijn deksel, een ijsere vierpoot met een copere knop. Twee Keulze boterpotten, een klijn dito, eenige aarde borden, een aarde pan, een deurslagh, een blikken doos, een meukensmaat, twee gaaze hordekens, een stoel en zeeft, eenige oude kleerstokken. Een ledicant en linne behangsel, twee oude bedden en dito hooftpeluwen en twee dekens, een bed hooftpeuluw en een deken, een paar gordijnen, een velleken. Een bed, hooftpeuluw en deken. Een hoopje turf, spinnewiel, lijnwaat, bakje, oude koolijsers, eenigh oud vaatwerk, mandekens en voorts eenige rommelderij. In het agterhuys : Vier copere ketels met twee blikke deksels, een copere koffij oft theeketel en een dito koper panneken, twee blikke koffij keteltjes, een ijsere tangh, blaaspijp, kettingh, hangijser en koekepan, drij stoelen, agt ijsere gordijnroeden, een coper schuymspaan, een copere aschketel, ijser comfoir, strijkijser, en voorts eenige rommelderije. Eenige kolven en een steene tol voor de kolffbaan, en de planken om de kolffbaan, en de palen oft stukken. Door den inventarient opgegeven een hoopje halfhout en dito mutsters en dito spaanders. Een losse paardekribbe, twee wastobben, drij emmers, een rekje met eenigh geleye werk. Een kaarn en stenen vleeskuyp, eenige kruyken en aarde schotels. Drij paar witte gordijnen en dito schouwkleeden. Agthien paar beddelakens. Vijffthien fluwijnen oft kussensloopen. Eenen twintigh sleedengse serviette. Thien taffellakens. Thien taffeldoekjes. Vijff serviette tafeldoekjens. Alle de kleederen vande inventarient, soo linnen wolle, silvere schoen en broeksgespen, welke eenigsints ter kleedingh ofte cieraad van sijn lichaam sijn behoorende. Een silver sakorlogie. Alle de kleederen van de overledene, soo linne wolle catoene, goud en silver welke eenigsinds ter kleedingh ofte cieraad van haar lichaam hebben behoort ofte gedient. De kintskorff. Omtrent twee pont gesponne gaaren. Een ijser potje, een koper panneken, twee oude kleermandekens, oudeluywagen, besemstokken, handvegers en voorts eenige geringe rommelderije met een raakshooft. Somma bedragen dese voorenstaande getauxeerde goederen eene somme van sevenhondert ses en negentigh gulden, ses stuyvers. Sijnde de tauxatie van dien gedaan door Marie STOOP, weduwe Machiel DE BAKKER, ende Pieternella WAGEMAKERS, huysvrouw van Rochus DE GROOT, bijde woonende binnen dese stad, welke declareren deselve na haar beste kennisse ende wetenschap te hebben gedaan, binnen Steenbergen desen sevende augustus 17c ses en tseventigh. Een hooge karre met sijn huyk, door den inventarient opgegeven waardigh te sijn, vermits deselve seer oud, vijff en twintigh gulden. Een oude koetskar, sijnde genoegsaam onbruykbaar, opgegeven waardigh te sijn twaalf gulden. Een aardkar, opgegeven waardigh te sijn twaalf guldens. Een ploeg, eegt en kruywagen, opgegeven van ter waarde van twintigh gulden. Een ruyn karpaart afftants, opgegeven tot den waarde van vijfftigh gulden. Twee jaarige vaarsen en een varken, opgegeven waardigh te sijn twee en veertigh gulden. Soude alhier werden gebragt een gemeth haver en een gemeth boekwijt te velde staande op het lant door den inventarient in huure gebruykt werdende van het weeshuys alhier, dan alsoo het selve, met omtrent twee gemeten weyde, voor agt en tseventigh guldens 's jaars, werd het selve gecompenseert tegens de gemelde huure. Soude alhier mede werden gebracht de wijnen en bieren in den kelder, dan alsoo deselve niet soude surmenteren hetgene desen boedel daar voor schuldigh is, werd mitsdien daar tegens gecompenseert, dus maar gebragt voor memorie. Contante penningen in desen boedel bevonden, twee hondert gulden. Inkomende soo quaade als goede schulden, opgegeven tot één hondert gulden. Tweede somma bedraagt vier hondert eenen tsestigh gulden. Somma totalis bedraagt één duysent twee hondert seven en vijfftigh gulden, zes stuyvers. Volgen nu des boedel lastige ende uytgaande schulden. Desen boedel is schuldigh aan diversche persoonen, soo smith, wagenmaker, gareelmaker als anderen, uytgenomen brouwer en wijnkoper, welke hier vooren, tegens de wijnen enbieren in de kelder gevonden, gecompenseert eene somme van vierhondert guldens. De notaris Francois CLEMENT competeert voor sijn vacatien en het formeren van desen staat ende inventaris, schrijven en stellen van deselven, met het uytmaken der copie, te samen eene somme van dartien gulden thien stuyvers. Verschot aan zegels eenen gulden twee stuyvers. Somma totalis bedragen de lasten deses boedels vierhondert veerthien gulden twaalf stuyvers, welke afgetrokken van de voorenstaande bony, die is éénduysent tweehondert seven en vijfftigh gulden twee stuyvers, blijkt dat den suyveren bony blijft eene somme van agt hondert twee en veertigh gulden veerthien stuyvers. Waarin de bij testament gemaakte legitime portie aan de kinderen bedraagt, eene somme van éénhondert veertigh gulden negen stuyvers. Aldus gedaan, ende desen staat ende inventaris opgemaakt ende gesloten, ende verklaarde den inventarient sigh, in het opgeven van dien, opregtelijk te hebben gedragen, sonder sijnens wetens ietwas ter quaader trouwe daar van te hebben affgehouden ofte verswegen, bereyd sijnde indien ietswas te voorschijn mogte komen, hetsij bony ofte maly, desen inventaris daer mede te sullen ampliëren ofte verminderen, alsmede omme denselve als deugdelijk en opregt sijnde ten allen tijde des versogt wordende, met boedel eede te sterken. Steenbergen desen 12 augustus 1776, ter presentie van monsieur Rochus DE GROOT en Adriaan Arnoldus CLEMENT, bijde woonende alhier, als getuygen. (ondertekend) Jan SLOOTMANS, Rochus DE GROOT, A.A.CLEMENT, Fr.CLEMENT nots. (bron : Notaris François CLEMENT, Steenbergen, archiefnummer 909, deelnummer 0124, folio 438 ev.)
Steenbergen 4-2-1778 : Begraven een kind van J.SLOOTMANS. (bron : Begraafboek Schepenbank 1741-1780, Steenbergen, folio 465).
Steenbergen 19-9-1778 : 1778 den 19e september, Johan SLOOTMANS, laatst weduwnaar van Adriana VERKAART, met Anna Maria LEUNIS, jongedochter geboren en wonende alhier, beide van de Roomsche belijdenis. Getrouwt den 4e october, trouwbrief gegeven. (bron : NH trouwboek 1749-1779, Steenbergen, folio 123).
Steenbergen 4-7-1779 : Mensis july anni 1779. Die quarta baptizata est Anna filia legitima Joannis SLOOTMANS et Anna Maria LEUNIS, Steenbergensium. Susceperunt, Antonius SLOOTMANS et Maria Catharina ROELEN. (bron : Steenbergen, RK doopboek 1773-1794, folio 51).
Steenbergen 12-11-1779 : Conditien ende voorwaarden naar innehouden van welke de heeren regenten van den armen weeshuyse deser stad, als gelast ende geauthoriseert van de heeren van de magistraat, sullen verpagten de landen den voornoemden armen toebehoorende, enz.enz. In't Oudeland, twee stukjes weyland int Kaddegat, het eene neffens den Ouden Weg van de Moolenvesten, en het andere neffens den Geslegten Dijk, te zaame groot 2 gemeten 153 roeden. Bruyker J.SLOOTMANS, op den hoek van de straat over de brandwagt. Zijnde vrij van dijkgeschot en thienden. Habet Jan SLOOTMANS, s'jaers om 40 gulden. Een stukje zaayland int Kaddegat, groot 2 gemeeten 26 roeden, neffens de twee voorgaande parthijtjes, op conditie of het gebeurde dat er sant tot het maken van weegen van de stad mogte benodigt zijn, den huurder zal moeten gedoogen dat het daertoe nodige zant uyt het land werd weggegraven, mits hem goedoende de vrugten daer op als dan staande, leggende aan het voorgaande parceel. Bruyker J.SLOOTMANS. Habet Jan SLOOTMANS, s'jaers om 28 gulden. (bron : Certificatie van rechtshandeling; verpachtingen, Steenbergen archiefnummer 906, deelnummer 1638, folio 254). (nota : Op 10-11-1796 worden deze percelen verhuurt aan H.A.ANEMAET).
Bergen op Zoom 28-9-1780 : Den eersten notaris behoorlijk geassisteert en hier toe verzogd, zal salvo salario uyt naam en van wegens den ondergetekende zig vervoegen aan den persoon van Casper ZWITSER, commis van den Swijgende Brabantsche Landtol alhier, en denzelven gerechtelijk afvragen de redenen welke hij gehad heeft omme Jan SLOOTMANS te arresteren welke ten huysze van den commis Pieter VERDOOREN heeft aangegeven een oxhoofd wijn in flesschen, door hem is aangeslagen dewijl den ondergetekende zig daaraan moet laten gelegen liggen alzo die wijn bij hem is afgeleverd met versoek die onder borgtochte te ontslaen, biedende denzelve zig aan tot borge, zo voor kar, paard, als de aangeslage wijn, ende bij onverhoopte wijgering zo zult gij notaris van hem commis ZWITSER gerechtelijk afvragen behoorlijke borgtocht, zo voor karpaard als opgeladen wijn, ende bij refus zo protesteert van alle kosten schaden en interesten, geleden off nog te lijden dezer, en mij uw relaas in geschrifte ...mme (?) . Bergen op Zoom den 28 september 1780 (getekend) J.S.LE BOT. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Wilhelmus Lucas FABER anno 1780, inventarisnummer 0905, akte 13).
Bergen op Zoom 28-9-1780 : Heden den 28 september 1780 heb ik ondergeteykende notaris bij den Edele Raade van Braband, in s'Hage geadmitteert, binnen Bergen op Zoom residerende, geassisteert met Cornelis DE BOET en Jacobus KOK als getuygen, mij gevonden aan den persoon van Casper ZWITSER, commis van den Swijgende Brabandsche Landtol alhier, en hem de voorenstaande insinuatie na zijn inhoude geinsinueert, met overleveringe van copie der zelver, waarop hij mij tot antwoord gaff dat hij door den gesworen waagmeester heeft laten wegen en bevonden de wijn met de drie mandens te negen duysend vijff en dartig pond en die heeft aangeslagen over het fraude ten van het enkel geley, dat hij de heer LE BOT aan zal nemen tot borg mits dat hij de goederen laat tauxeren, met de kosten reeds gemaakt off nog te maken en die te verbinden onder de judicature van de leen en tolkamer van s'Bosch, en geen borgtogt kan stellen voor en eer hij orders krijgt van zijn heeren en meesters, waarop na voorschreve form hebbe geprotesteert. Relatere dit te zijn mijn wedervaren. (getekend) Corn.DE BOET, dit is het handmerk + van Jacobus KOK, W.L.FABER nots. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Wilhelmus Lucas FABER anno 1780, inventarisnummer 0905, akte 14).
Bergen op Zoom 29-9-1780 : Heden den 29 september 1780 compareerde den heer Jan Simon LE BOT, koopman in wijnen binnen dese stad, dewelke verklaarde onder afstand van het beneficie ordinis excussionis, zig zelve te stellen tot borge en principaale schuldenaar voor een somme van hondert twee en veertig guldens eene stuyver, als waar op zeker karpaard en een oxhoofd wijn, welke door monsieur Casper ZWITSER, commis van den Swijgende Brabantsche Landtol, geleyde en paardegeld is aangeslagen en toekomende Joseph BOERE doch gevoert zijnde bij SLOOTMANS, wonende te Steenbergen, door heeren schepenen deser stad op heden is getauxeert, alsmede voor de kosten ter dier occasie gevallen oof nog te vallen, belovende hij heer comparant het zelve te zullen opleggen en voldoen indien namaals mogt worden verstaan zulks alzo te behoren. Tot nakominge van 't geen voorschreven staat verbind hij heer comparant zijn persoon en goederen, die stellende ten bedwang en executie van alle heeren hoven, rechten en rechteren, en specialijk van de Leen en Tolkamer te s'Bosch, te vreden zijnde zig in den inhoude dezes goedwilliglijk te doen en laten condemneren constitueerende ten dien eynde onwederroepelijk N.N. procureurs voorgemelde hoven en gerechten, zo om de condemnatie te verzoeken, als daar in te consenteren respective. Aldus gedaan en gepasseert ter presentie van Cornelis DE BOET, clercq mijns notaris, en Jacobus KOK, als getuygen verzogd. (ondertekend) J.S. LE BOT, Corn.DE BOET, dit is het handmerk + van Jacobus KOK, present W.L.FABER nots. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Wilhelmus Lucas FABER anno 1780, inventarisnummer 0905, akte 15).
Bergen op Zoom 16-5-1783 : Op den 16e mey 1700 drie en tagtig compareerde voor mijn Gasparis Arnoldus STOUTERS, openbaar notaris bij den Ed.Mooge.Raad en leenhoven van Brabant in 's Hagen geadmitteert, binnen Bergen op Zoom residerende, en voor de naergenoemde getuygen. Jan VORSEMANS en Jan SLOOTMANS, bijde mijn notaris bekendt en thans present binnen deese stad, verklaarende den eerstegenoemden comparant finaal verkogt te hebben aan den tweeden comparant, die ook inkoop bekent te accepteren, sekere huysinge, erve en gevolgen, staande aan de zuydzijde van deeser stadshaven, genaamt "De Vier Haringen", in de gemerken oost de poort of uytgang van de brouwerij De Kroon, west deselve brouwerije, zuyden de erve van voornoemde brouwerije, en noorden de stadshaven, en sulks op de volgende conditiën. Eerstelijk is dit pand verkogt en sal den cooper geleevert en opgedraagen worden vrij en onbelast, uytgesondert s'heeren chijns, s'lands verpondingen en verdere ......sten (?), nevens nog twee bijsondere geestelijke renten, groot seeven gulden vijff en een halve stuyver, welke tot de laaste verval daagen bij den verkooper aangesuyvert sullen worden, en weijders ten lasten van den kooper sullen sijn. Den kooper sullen volgen de vaststaande bedstee, den spinden met hun toebehooren, vastliggende of staande plaaten, neevens alle het geene eenigsints aerd, nagelvast en eygen aan het verkogte is en bevonden wordt. Armgeld contant. Stellende den vercooper tot waarborge sijn persoon en goederen, sonder in het stellen van speciaale waarborgen gehouden te willen zijn. Den cooper kan met de opdragt koomen aan het gebruyk en eygendom van het gekochte, alsoo het selve buyten huur is. Alle soo hebbende als leydende servituten sullen geleeden en gedraagen worden soo als die thans geconstitueert en in observantie sijn. De onkosten, geen uytgesondert, op deese vercoopinge en opdragt vallende sullen sonder corten alleen bij den cooper gedraagen en betaalt worden. Verkogt en gekogt op conditien vvorschreeven, omme en voorde somme van één duysend driehondert en viff en twintig guldens, waaraan gekort sal worden eene somme van duisend driehondert gulden als mejuffrouw Anna BRAAD, weduwe Arnoldus BRAAD, onder speciaal verband van de verkogte huysinge ten laste van den verkooper is hebbende, volgens s.kennis voor heeren schepenen deeser stad, gepasseert dato 28 maart van deesen jaare, en welk cappitaal den cooper,onder kortinge als voorschreven, ten sijnen lasten is neemende, bekenende den vercooper van de overige vijffentwintig gulden voldaan en betaalt te sijn, quiterende den cooper daarvoor bij deesen. Gepasseert binnen Bergen op den Zoom voorschreven, ter presentie van Simon Hubertus STOUTERS en Anthony TEEVENA als getuygen. De minute deeser is behoorlijk onderteykent. Quod attestor G.A.STOUTERS nots. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Gasparus Arnoldus STOUTERS anno 1783, inventarisnummer 0875, akte 25,).
Bergen op Zoom 3-2-1784 : Heeden den 3 february 1784 compareerde dheer Jan SLOOTMANS, tavernier binnen dese stad, dewelke verklaarde te constitueeren en volkomen magtig te maken d'heer Ferdinand DE LEEUW, fungeerend clercq der venduen alhier, specialijk omme te compareren voor heeren schepenen deser stad, en aldaar ten behoeve van de heer Johan Simon LE BODT, coopman in wijnen binnen dese stad, te verlijden en passeeren een schepene obligatie van twee hondert tien guldens, spruytende uyt hoofde eener overgegevene en geaprobeerde rekening van wijnen met de costen daar over gevallen, den selve heer LE BODT, ten laste van de constituant competerende, te renuncieeren van de exceptie errors calculi, en te belooven de voorschr. somme van twee hondert tien guldens wederom te geeven ende te restitueeren één jaar na de verlijding der obligatie en sulx met de intresten van dien a vier pro cento, cours en ingank nemende met de passeering der meer gemelde obligatie ende in gevalle van langer onderhoudinge te belooven dat den constituant zal blijven continueren in de betaling der intresten na rato som en tijd, en sulcx tot de volle en effectuele voldoeninge toe, daervoren speciaal te verbinden des constituant huysinge en erve genaamt "De Vier Haringen" staande ende gelegen aan de zuydsijde van de haven binnen dese stad, sijnde vrij en onbelast praeter de gewoone lasten met eene schepene kennis van seven hondert vijf en twintig guldens dato 30 mey 1783, ten behoeven van den heer Gasparus Arnoldus STOUTERS, oud burgemeester deser stad. Nu en daarbij overgevende dat wanneer het voorseyde capitaal van twee hondert tien guldens door meer voorschr. heer LE BODT word opgesegt en de aflossingdrie maenden daar aan niet volgt, dat dan den crediteur het regt zal hebben de voorschr. huysinge publiecqelijk te mogen vercoopen op soodanige condietien als de crediteur of houder zal te rade oordeelen, cooppenningen te ontvangen, opdragt te doen, uyt de cooppenningen capitaalen, interesten, lasten en costen te betalen en generalijk te presteren wat zal worden gelequireert, alles daar bij en nu onder belofte van approbatie en verband als na regten. Aldus gepasseert te Bergen op Zoom voornoemt et datum als boven, present Cornelis COUDSIJN, clecq mijnes notaris en Christiaen SMIT, tamboer in het regiment van den prince van Saxen Gotha, onder de compagnie van den heer prince van Steken Philipsthal in guarnisoen alhier, als getuygen. (ondertekend) Jan SLOOTMANS, C.KOUDSIJN, Christiaan SMIT, B.VAN DER HAGEN nots. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Benjamin VAN DER HAGEN anno 1784, inventaris nummer 0786 akte 5).
Bergen op Zoom 27-9-1784 : Op den 27ste september 1700 vieren tachtig compareerde voor mijn Gasparis Arnoldus STOUTERS, openbaar notaris bij den Ed.Mog. Raade en Leenhoven van Braband, in s'Hage geadmitteerd, binnen Bergen op Zoom residerende, en voor de naergenoemde getuygen, Jan SLOOTMANS en Willem VAN HALDEREN, beyde mij notaris bekend en thans present binnen deese stad. Verklaarende den eerstgenoemde comparant finaal verkogt te hebben aan den tweeden comparant, die ook in koop bekend te accepteren, eene huysinge, schuure, erve en gevolgen, staande aan de zuydzijde van dezen stadshaven, genaamd "De Vier Haringen", in deze gemerken oost de poort of uitgang van de brouwerije De Kroon, west dezelve brouwerije, zuid d'erve van voorn. brouwerije, en noorden stadshaven. Eerstelijk is dit pand verkogt en zal den kooper geleeverd en opgedragen worden vrij en onbelast, uytgesondert s'heeren chijns, 's lands verpondingen en verdere buurlasten, nevens nog twee bijzondere geestelijke renten, groot seeven guldens vijf en een halve stuyver, welke bij den verkooper tot den dage der opdragt zullen aangezuyvert worden en wijders tot lasten van den kooper koomen. Den kooper zullen volgen de vaststaande bedsteeden met derzelver onderlagen, spinden met hun toebehooren, vastleggende en staande plaaten, de losliggende planken tot den vliering dezer huyzinge behoorende, de toonbank, nevens alle 't geene eenigsinds aard en nagelvast en eygen aan 't verkogte is en bevonden word. Armgeld contant. Stellende den verkooper tot waarborgen, zijn peroon en goederen, zonder in 't stellen van speciaale waarborgen gehouden te willen zijn. Den kooper kan met de opdragt koomen aan het gebruik en eygendom van het gekochte, alzo 't zelve buyten huur is. Alle soo hebbende als lijdende servituten zullen geleden en gedragen worden zo als die thans geconstitueert en in obsevantie zijn. De onkosten, geene uygezondert, op deese verkoping en opdragt vallende zullen zonder korten bij kooper en verkooper, ieder voor de helft, gedragen en betaald worden. Verkogt ende gekogt de voorn. huyzinge, schuure, erve en gevolgen op conditie voorsz. voor eene somme van eenduysend drie hondert en seventig gulden, waaraan gekort zal worden een scheepene kennis van dato 30 mey 1783, als Gasparus Arnoldus STOUTERS ten lasten van den verkooper is hebbende, groot seven hondert vijfentwintig guldens, benevens de intresten zedert 30ste mey van den jaar 1783, daarop verloopen. Item nog eene somme van twee hondert guldens als d'heer Jan Simon LE BODT, volgens scheepene kennis de dato 7 february deezes jaars, van den verkooper competeert, en welke bbeide capitaalen den kooper onder kortinge als voorschreven, ten zijnen lasten is neemende, zullen het overige der kooppenningen door hem worden betaald, met driehondert guldens bij de opdracht contant en het restant van dien op deeze huyzinge blijven geaffecteert voor den tijd van één jaar. Gepasseert binnen Bergen op Zoom voorzeyd, in presentie van Simon Hubertus STOUTERS en Anthony THEVENA als getuygen. (getekend) Jan SLOOTMANS, dit + heeft den koper voor zijn handmerk gesteld, A.THEVENA, S.H.STOUTERS, quod attestor G.A.STOUTERS nots. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Gasparus Arnoldus STOUTERS anno 1784, inventarisnummer 0869, akte 25,).
Steenbergen 1-2-1785 : Reekeninge, bewijs en reliqua, die bij deesen doende en overgevende is de heer Machiel DE HAYME, woonende tot Bergen op Zoom, als last en procuratie gehad hebbende van wijlen mejuffrouw Maria Catharina ROELEN, weduwe van wijlen Theodorus PRUYMBOOM, mitsgaders als executeur van hun testamente . Doende en blijkende aan Machiel PRUYMBOOM, meester cherurgijn wonende tot Namen, alsmede aan Johan SLOOTMANS, wonende tot Bergen op ten Zoom, in huwelijk hebbende Maria LEUNIS, mitsgaders aan de weleerwaarde heer Jaobus RAATS, Roomsch pastor, als mede executeur en medevoogd over de drij minderjarige kinderen van wijlen Maria PRUYMBOOM, in huwelijk verwekt bij Roelant VAN MEEL. Gesamentlijk geïnstitueerde erfgenamen van Theodorus PRUYMBOOM ende Catharina ROELEN. (bron : notaris François CLEMENT te Steenbergen, Steenbergen archiefnummer 909, deelnummer 0128, folio 235 ev.).
Bergen op Zoom 12-9-1785 : Conditiën en voorwaarden waarnaar den heer Jan Simon LE BOT, coopman in wijnen binnen deese stad, als daartoe gequalificeert door Jan SLOOTMANS bij scheepenekennis voor heeren scheepenen deeser stad gepassert in dato 7 february 1700 vier en tagentig en naardere qualificatie onder de handtijkening van denselve SLOOTMANS verleeden den 30 july 1700 vijffentagentig, presenteert publicq aan den hoogsten bieder te verkoopen een huys, schuur en verdere timmeringe, genaamd "De Vier Haringen", staande aan de zuydzijde van deeser stadhaven, in deese gemerken oost de poort of uytgang van de brouwerij De Kroon, west dezelve brouwerije, zuyd de erve van de genoemde brouwerije, ende noorden de haven, alles op volgende conditiën. Het boovengenoemde huys word geveyld en sal aan den cooper opgedraagen worden vrij en onbelast, niets daar op uytgaande dan eene s'lands verpondinge, jaarlijks groot neegen guldens, beneffens nog eene geestelijke rente naa de korting jaarlijks groot seeven guldens vijff en een halve stuyver, welke belastingen bij den cooper tot sijnen laste sullen genoomen worden, sullende de verloopen van dien bij den vercooper in sijn qualitijt worden aangesuyvert tot den dag des opdrgt en weyders ten lasten den ccper sijn. Alle het geene aerd, nagelvast en eygen aan het voorgenoemde pand is sal den cooper volgen, waarin de begreepen de vaststaande bedsteeden met derselver onderlagen, spinden met de daartoe behoorende planken, vastgemetselde staande en liggende plaate welke in het verkogte sullen bevonden worden. Armgeld contant. Stellende den vercooper in sijne qualitijt tot waarborge de persoon en goederen van sijn pricipaal, sonder in eenige andere waarborge gehouden te sijn. Den cooper sal met de opdragt komen aan den eygendom van het gekogte, en wijl deese huysinge ter kouse van de huysvrou van Willem VAN ALDEREN aan de selve met de week teegen dertig stuyvers s'weeks in huure is gelaten tot prima mey aanstaande, sal den cooper deese huur moeten gedoogen tot primo mey van den jaare 1786mits de huur naar rato van dartig stuyvers s'weeks proffiteerende van den dag des opdragts en voorts. De onkosten op deese veyling en vercooping als opdracht vallende, waaronder de gelagen begrepen, sullen voor de helft bij den vercooper in sijn qualiteyt en voor de weederhelft bij den cooper sullen worden gedragen. Op voorenstaande conditiën heeft de heer Jan Simon LE BODT, de voornoemde huyzinge en gevolgen ingezet met ene somme van negenhondert guldens, mits strijkende of kortende één pro cento. Actum Beregen op Zoom dezen 12e september 1700 vijff en tachtig. Verhoogd bij denzelven met eene somme van een hondert guldens mits strijkende of kortende twee guldens tien stuyvers. Actum Bergen op Zoom datum ut supra. En heeft den zelven heer met zijnen gedaanen inzet en verhooging, in 't branden der wassche kaarse, voor hem of die hij noemen zal, den slag bekomen, in presentie van Simon Hubertus STOUTERS en monsieur Francis DESSAIN als getuigen. Actum Bergen op Zoom dezen 26 september 1785. (bron : notariële archieven van Bergen op Zoom, minuutakten van notaris Gasparus Arnoldus STOUTERS anno 1785, inventarisnummer 0870, akte 22).
Steenbergen 4-6-1794 : Rekening, bewijs ende reliqua die bij dese doende is Maghiel HAYME, woonende tot Bergen op den Zoom, als testamentaire voogd over Wilhelmina, Elisabet en Maria Catharina VAN MEEL, zijnde de drie nagelaten kinderen van wijlen Maria PRUYMBOOM in huwelijk verwekt bij Roeland VAN MEEL, bijde gewoond hebbende en overleden binnen Steenbergen, met hun drijen voor één derde erfgenamen van wijlen hunnen grootvader Theodorus PRUYMBOOM en zijn huysvrouw mejuffer Maria Catharina ROELEN, bijde overleden binnen deese stad. Dit ten behoeve van Johan VAN HERTUM, woonende binnen deese stad, in huwelijk hebbende Willemina VAN MEEL, den heer Johan Babtist JANSEN, meester chirurgijn binne deese stad, als in huwelijk hebbende Elisabeth VAN MEEL, mitsgaders aan den weleerwaarden en geleerde heere Jacobus RAATS, Roomsch Catholique pastor alhier, als medevoogd over over de nog eene minderjarige dochter Maria Catharina VAN MEEL. "Den rendant heeft op den eersten february des jaars 17c vijff en tagtigh van de erfgenaamen wijlen Joseph VAN SOOMEREN ontfangen eene somma van vier en twintigh gulden, sijnde het geene gemelde Joseph VAN SOOMEREN, volgens accoord gemaakt tussen hem en Johan SLOOTMANS, welke laatstgenoemde voor één derde part in deesen gemeenen boedel was geïntresseert, weegens eene cappitaale somma van drij honderd gulden welke per avans van sijne uytgelooffde cooppenningen van de hoeve De Plas, aan voornoemde Johan SLOOTMANS hadde betaald, en welke somma den rendant voor rekeningh van de gerendeerdens hadde overgenomen" . (bron : notaris François CLEMENT, Steenbergen archiefnummer 909, deelnummer 0128, folio 267 ev.).
Vlissingen 11-4-1797 : Jan SLOOTMAN, stadwerker, gehuwd en 64 jaar, woonplaats Vlissingen. (bron : Archief Gewestelijke Besturen, inventarisnummer 256). Bron:Johan van Looy

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Slootmans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Slootmans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Slootmans


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 oktober 1778 lag rond de 10,0 °C. Er was 88 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 17 mei 1797 lag rond de 15,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1797: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
    • 4 maart » John Adams wordt beëdigd als 2e president van de Verenigde Staten.
    • 12 mei » Napoleon neemt de Republiek Venetië in, wat vanaf 726 een onafhankelijk land was.
    • 11 oktober » Zeeslag bij Kamperduin
    • 22 oktober » Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong.
    • 31 oktober » Frederika van Baden huwt met koning Gustaaf IV Adolf van Zweden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Slootmans


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Prince, "Dinteloord en omliggende gemeenten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dinteloord-en-omliggende-gemeenten/I204197.php : benaderd 3 mei 2024), "Joannes Slootmans (1735-1797)".