Dingeman Hendrikse Legacy » Jan Drirksz Kok (1739-1814)

Persoonlijke gegevens Jan Drirksz Kok 


Gezin van Jan Drirksz Kok

Hij is getrouwd met Trijntje Simons de Wijn.

Zij zijn getrouwd te Texel.


Kind(eren):

  1. Hendrikje Jans Kok  1773-???? 
  2. Jannetje Jans Kok  1768-????
  3. ??  1778-????
  4. ??  1776-????
  5. ??  1772-????
  6. Jannetje Jans Kok  1770-1846 
  7. ??  1766-1847
  8. ??  1772-1797
  9. ??  1765-????


Notities over Jan Drirksz Kok

Vlak na de Slag bij de Doggersbank op 5 augustus 1781 verzeilde de Texelse loods Jan Dirksz Kok 's lands schip "Prins Willem". Op 14 september van dat jaar raakte het oorlogsschip aan de grond op de Zuiderhaaks. Zoals gebruikelijk was, werd niet de kapitein Nicolaas de Bruijn maar de loods verantwoordelijk gehouden voor dit ongeval. Hij werd direct geboeid naar een van de andere landsschepen gebracht, die toen bij Texel lagen. Later werd Jan Kok eerst vervoerd naar "de Admiraal Generaal" en daarna werd hij gevangen gehouden op het schip "de Princes Royaal". Aanvankelijk was hij aan handen en voeten geboeid, maar na een poosje mocht hij overdag zonder boeien op het schip rondlopen en sliep hij 's nachts geboeid aan de handen in een hangmat. Op 19 en 25 oktober werd hij door de krijgsraad aan boord van 's lands schip "de Boreas" in het Nieuwediep verhoord. Al die tijd zette hij geen voet aan wal.

De situatie waarin Jan Kok verkeerde was hoogst uitzonderlijk.
Normaliter zou de Texelse baljuw het voorval gemeld hebben aan de Commissarissen van de Pilotage, waarna Jan zich bij hen had moeten verantwoorden voor zijn handelen. De commissarissen werden echter buiten spel gezet door de Hoge Zeekrijgsraad, die op 1 november aan boord van "de Zwaluw" uitspraak deed. Jan werd veroordeeld wegens zorgeloosheid en onverschonelijke desattentie, waardoor hij het land een important nadeel had toegebracht. Volgens de uitspraak van de krijgsraad kreeg hij de volgende straf:
- drie maal van de ra vallen
- daarna strengelijk gelaard
- ontzegging van zijn loodsmanswerk
- betaling van de kosten van het proces en van de hoge zeekrijgsraad
Aldus geschiedde, waarna Jan al snel weer op Texel terugkeerde.

De krijgsraad had Jan Kok zijn loodsboekje (loodsmansordonnantie) en loodsteken afgenomen. De Commissarissen van de Pilotage weigerden echter deze aan te nemen. Volgens de commissarissen was Jan door hen aangesteld, en konden zij hem alleen uit zijn ambt ontzetten. In feite accepteerden ze het gezag van de krijgsraad niet, en dit staafden ze ook met een aantal eerdere gevallen waarbij een loods een 's lands schip had verzeild. De commissarissen deden zelfs hun beklag tijdens een audiëntie bij Willem, de prins van Oranje. De uitspraak van de krijgsraad werd niet teruggedraaid, maar wel werd afgesproken dat dit geval niet beschouwd zou worden als jurisprudentie.

In de zomer van 1782 verscheen Jan Kok bij de vergadering van de commissarissen met een verzoek tot rehabilitatie. Aangezien hij niet door hen was gestraft, konden ze daar niet toe overgaan, maar ze ondersteunden zijn verzoek wel met een brief.

Genealogische bijzonderheden:
In de notulen van de Commissarissen van de Pilotage staat vermeld dat Jan Kok in Oudeschild op Texel woonde, en ten tijde van dit voorval 42 jaar oud was. Hij had circa 12 jaar als loodsman gefungeerd.
Hieruit blijkt dat het om Jan Dirksz Kok gaat, die op 30 augustus 1739 nh gedoopt werd in Den Burg als zoon van Dirk Kok en Jannetje Pieters. Hij trouwde in 1768 met Trijntje Simons de Wijn.
Bron: RANH Pilotage inventarisnummer 4.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Drirksz Kok?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Drirksz Kok

Jan Drirksz Kok
1739-1814


??
1778-????
??
1776-????
??
1772-????
??
1766-1847
??
1772-1797
??
1765-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 augustus 1739 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1739: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Bouveteiland wordt ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier.
    • 20 maart » Nadir Sjah maakt tijdens zijn militaire campagne tegen het Mogolrijk in India de Pauwentroon buit.
  • De temperatuur op 1 januari 1814 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
    • 6 april » Napoleon doet afstand van de troon.
    • 11 april » Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
    • 23 mei » Het Beleg van Delfzijl eindigt na zes maanden; de laatste Franse troepen in Nederland vertrekken.
    • 7 augustus » Paus Pius VII heft het verbod op de jezuïetenorde uit 1773 op.
    • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.
    • 24 december » Vrede van Gent.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kok

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kok.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kok.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kok (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Dingeman Hendrikse, "Dingeman Hendrikse Legacy", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dingeman-hendrikse-legacy/R50900.php : benaderd 8 juni 2024), "Jan Drirksz Kok (1739-1814)".