Dijkstra en Leistra aanverwanten » Theodorus Marius Theresius Looxma (1807-1876)

Persoonlijke gegevens Theodorus Marius Theresius Looxma 

  • De naam is van het type 'naam gegeven bij of rond de geboorte'
  • Hij is geboren op 22 februari 1807 in Leeuwarden.
  • Hij is overleden op 24 april 1876 in Oenkerk, hij was toen 69 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2023.

Gezin van Theodorus Marius Theresius Looxma

(1) Hij is getrouwd met Hinke Jans Scholte.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Jantje Scholte  1849-1937 
  2. Jan Scholte  1853-1942
  3. Steven Scholte  1855-1911


(2) Hij is getrouwd met Berendina Johanna Willinga.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Trijntje Looxma  1844-????


Notities over Theodorus Marius Theresius Looxma

Naam:
Geb:

Vader:
Moeder:
Getr: ∞
Met:
Stamboom:
Bevreg:
Info:
Adv:
Wikitree:
Fam. van elkaar ? :
In 1843 koopt Theodorus Marius Theresius Looxma, gehuwd met Berendina Johanna Willinge, Stania State en bijbehorende landerijen. Looxma was eigenaar van een grote olieslagerij in Sneek en werd steenrijk in de Napoleontische tijd. Vóór hij in Oenkerk kwam wonen, liet hij het oude huis grotendeels afbreken en het huidige huis bouwen. Daarbij werden enkele muren, fundamenten en onderdelen van het oude huis zoals schouwen, betimmeringen e.d. opnieuw gebruikt. De formele tuinen van Knoop werden door Lucas Pieters Roodbaard omgevormd tot een (Engelse) landschapstuin, waarbij hij echter een aantal oude bomen spaarde en die inpaste in zijn ontwerp. Roodbaard ontwierp o.a. ook de tuinen van De Klinze te Oudkerk, Ropta State te Wijnaldum en de Prinsentuin te Leeuwarden. Looxma bezat ook een herenhuis te Ferwerd, waar zijn vrouw het behang van één van de kamers had laten beschilderen met Chinezen, negers en wilde dieren. Dit behang werd naar een kamer op Stania State overgebracht, waarnadie kamer in de volksmond de namen "Ferwerder kamer" en "Beestenkamer" kreeg.
In 1843 had het huis de naam Stania State inmiddels weer terug, maar het is niet bekend wie de oude naam weer heeft ingevoerd.
In 1885 was hun dochter Catharina Theresia Looxma eigenaresse van het landgoed. Zij was gehuwd met Wilco Julius van Welderen baron Rengers, zoon van Willem Carel Gerard van Welderen Rengers en Jacoba van Andringa de Kempenaer. Wilco en Catharina trouwden op 26 oktober 1864 en erfden de state in 1885. Wilco, geboren op 14-11-1835 te Leeuwarden en overleden op 21-02-1916, was in 1885 burgemeester van Leeuwarden. ?s Winters woonden ze in een herenhuis aan de Nieuwestad te Leeuwarden en ?s zomers op de state. Zij kregen 9 kinderen: Willem Bernhard Reinier, Theodorus Marius Theresius, Quirina Jacoba, Berendina Johanna, Tjallinga Aurelia Wilhelmina, Age Johan, Johan Edzart, Daniël en Clara Carolina Anna Augusta.
Rond 1916 bleef Clara C.A.A. van Welderen barones Rengers na de dood van haar ouders op Stania State wonen. Zij was ongehuwd, evenals haar broer Theo, die in 1895 Heemstra State had gekocht. Clara vestigde zich in 1934 in Wassenaar, waarheen Theo al4 jaar eerder vertrokken was in verband met zijn werk als adviseur van Koningin Wilhelmina. In 1944 woonde zij aan de Noordersingel in Leeuwarden als evacué. Na de oorlog woonde zij in het tehuis voor voorname ouden van dagen ?Spaaren Hout? te Haarlem. Op 1 maart 1962 overleed zij op 74-jarige leeftijd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus Marius Theresius Looxma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus Marius Theresius Looxma

Theodorus Marius Theresius Looxma
1807-1876

(1) 
Jan Scholte
1853-1942
(2) 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 februari 1807 lag rond de 7,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
    • 12 januari » Leidse buskruitramp.
    • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
    • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.
  • De temperatuur op 24 april 1876 lag rond de 16,2 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 44%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 31 januari » De regering van de Verenigde Staten dwingt alle indianen in reservaten te gaan wonen.
    • 14 februari » Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
    • 30 mei » Staatsgreep van de Jong-Turken.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.
    • 23 december » Begin van de Conferentie van Constantinopel tussen vijf Europese grootmachten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Looxma

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Looxma.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Looxma.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Looxma (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
DijkKla, "Dijkstra en Leistra aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dijkstra-en-leistra-aanverwanten/I6346.php : benaderd 7 mei 2024), "Theodorus Marius Theresius Looxma (1807-1876)".