West-Europese adel » Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé (1621-1686)

Persönliche Daten Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé 


Familie von Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé

(1) Er ist verheiratet mit Elisabeth Angelique van Montmorency Barones van Meilou.

Sie haben geheiratet


(2) Er ist verheiratet mit Clara Clementine van Maillé Markgravin van Brézé.

Sie haben geheiratet am 9. Februar 1641 in Parijs, er war 19 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé

Lodewijk II de Bourbon, Prins van Condé (Parijs, 7 september 1621 - Kasteel Fontainebleau, 11 december 1686), bijgenaamd de Grote Condé was een Frans militair genie, een van de bekwaamste veldheren in de 17e eeuw. Hij was een telg uit het huis Bourbon-Condé, gouverneur van Bourgondië en hertog van Enghien. Omdat hij familie was van de Franse koning was Condé een Prins van het Eerste Bloed. In 1672 ondernam Condé een veldtocht tegen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met als doel het Franse grondgebied naar het noorden uit te breiden.

Leven
Lodewijk werd geboren als oudste zoon van prins Hendrik II van Bourbon-Condé en diens vrouw prinses Charlotte Margaretha van Montmorency. Hij had een oudere zus: Anna Genoveva (1619-1679), huwde hertog Hendrik II van Longueville en een jongere broer Armand van Bourbon. Hij kreeg een buitengewoon goede opleiding in Bourges. Zijn vader bemoeide zich met alles, zelfs met zijn kleding. In 1641 trouwde hij met een nicht van Richelieu, een 12-jarig kind.
In 1643 hielp Condé bij de slag bij Rocroi het Franse leger aan een overwinning op het Spaanse leger. Het was in keerpunt in de geschiedenis en betekende het einde van de Spaanse hegemonie. Hij nam enkele dagen vrijaf om zich in Parijs te laten fêteren. Vervolgens veroverde Condé Diedenhofen, en snelde Maarschalk Turenne te hulp in de strijd tegen Franz von Mercy. In 1644 en 1645 versloeg hij het Beierse leger bij Freiburg im Breisgau en Nördlingen. In 1646 veroverde hij Duinkerke en Condé had voorgoed zijn naam gevestigd op het Europese toneel.
Condé speelde een belangrijke rol in de Fronde, de rebellie van het Franse parlement tegen de Franse koning. Zijn broer Armand en zijn zus, de hertogin van Longueville, behoorden tot de tegenpartij. In 1649 bezette hij Parijs zodat de koning kon terugkeren. Nadat hij, zijn broer en zijn zwager in 1650 een jaar waren gevangengezet in Vincennes door Kardinaal Mazarin startte Lodewijk II de derde Fronde, ook wel genaamd 'de Rebellie van de Prinsen' aangezien verschillende prinsen uit het Huis Bourbon hierbij betrokken waren. Mazarin werd gedwongen het land te verlaten. Condé bleek niet opgewassen tegen de intriges van de koningin-moeder Anna van Oostenrijk (1601-1666) en kardinaal Retz.
In 1653 werd hij, samen met zijn medestander Turenne, verslagen bij Parijs maar hij accepteerde de voorwaarden niet en liep over naar het leger van de Spaanse koning. Na de slag bij Duinkerke, waar hij een nederlaag incasseerde tegen zijn moederland besloot hij na de Vrede van de Pyreneeën in 1658 terug te keren naar het Franse kamp. Ver van Versailles richtte hij nu al zijn aandacht op de verfraaiing van zijn landgoed Kasteel van Chantilly. Het park liet hij ontwerpen door de beroemde landschapsarchitect André le Nôtre, die later ook Versailles zou ontwerpen. Condé nam een beroemde Franse kok in dienst, François Vatel.

Condé en de Republiek
In 1672 ondernam Lodewijk II een veldtocht tegen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Henry de la Tour en Condé trokken richting de Maas. Op 17 mei lag het leger voor Visé. De aanvoerders waren het oneens of Maastricht aangevallen moest worden. Turenne was tegen en liet 10.000 man achter als rugdekking. Op 28 mei was Condé gevorderd tot Kaiserswerth en op 12 juni stond het leger voor Lobith, klaar om de Rijn over te steken. Condé raakte gewond tijdens de oversteek.[2] Turenne nam het commando over en splitste het leger in tweeën. Zowel Arnhem als Nijmegen werden belegerd. Lodewijk XIV trok naar Doesburg, zijn broer Philippe naar Zutphen. Grol en Deventer werden belegerd door de Duitse bisschop Bernard van Galen. Op 19 juni viel Naarden; 30 juni lagen de Fransen voor Gorkum. François Henri de Montmorency-Bouteville nam het commando van Condé over. De Grote Keurvorst kwam inmiddels vanuit het oosten oprukken.

De Maarschalk de Luxembourg, die tot genoegen van zijn manschappen kastelen langs de Vecht liet plunderen, had eind 1672 schoon genoeg van zijn verblijf in de ondergelopen polders. Condé, lijdend aan podagra, nam tegen zijn zin het bevel weer over. De Markies van Louvois gaf hem de opdracht wreed en onbarmhartig te zijn en zoveel mogelijk in brand te steken.[3]
De Prins van Condé had tijdelijk het kasteel bij Amerongen betrokken, verlaten door Margaretha Turnor en vervolgens het huis van oud-burgemeester Johan van Nellesteyn aan het Janskerkhof in Utrecht.[4] De stad Utrecht is aan de vijand ten prooi gegeven. Op 1 juni 1673 (?) trok de bisschop van Neercassel door de stad in processie. Een aanval op Nieuwersluis door Hendrik III Julius van Bourbon-Condé, zijn zoon, mislukte. Het leger trok verder naar Naarden.
Condé lag voor Schoonhoven en wilde via Dordrecht Rotterdam aanvallen. Hij richtte zijn troepenmacht op het zuiden om Breda om Den Bosch te bedreigen. De steden Bommel en Grave kregen een Franse bezetting 6.000 man.
Nadat de Nederlandse dijken werden geopend, konden de Fransen hun opmars niet doorzetten en trokken zij zich terug tot de Piéton. De Slag bij Seneffe (11 augustus 1674) tussen een Frans leger onder Condé, met dertig jaar ervaring en de beste ruiterij ter wereld en een gecombineerd Nederlands-Spaans-Habsburgs-Duits leger onder de jonge en onervaren stadhouder Willem III eindigde onbeslist. Beide partijen claimden de overwinning. Het was de bloedigste slag van het jaar.
Condé nam in 1675 ontslag, krom lopend van de jicht. Turenne stierf in dat jaar door een verdwaalde kogel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1621: Quelle: Wikipedia
    • 15. Februar » Der frisch gewählte Papst Gregor XV. ernennt seinen Neffen Ludovico Ludovisi zum Kardinalnepoten.
    • 7. Mai » Kaiserliche Truppen unter Charles Bonaventure de Longueval nehmen die von Einheiten des Siebenbürger Fürsten Gabriel Bethlen gehaltene Stadt Pressburg in der Zeit des Dreißigjährigen Kriegs ein.
    • 21. Juni » Dreißigjähriger Krieg: Vor dem Altstädter Rathaus in Prag werden auf Befehl Kaiser FerdinandsII. 27 protestantische böhmische Adlige hingerichtet. Damit wird der Ständeaufstand bestraft. Die Köpfe von zwölf Hingerichteten und die Hand des Grafen Joachim Andreas von Schlick, eines der Anführer, werden auf die Dauer von zehn Jahren an den Altstädter Brückenturm genagelt.
    • 16. August » In Nürnberg nimmt eine zuvor errichtete Girobank ihre Geschäftstätigkeit auf.
    • 5. Oktober » Die ungarischen Aufständischen unter Gábor Bethlen besiegen im Dreißigjährigen Krieg die kaiserlich-habsburgischen Truppen unter Rudolf von Tiefenbach in der Schlacht bei Tyrnau.
    • 31. Dezember » Der Frieden von Nikolsburg beendet zu Beginn des Dreißigjährigen Krieges die Auseinandersetzungen zwischen Kaiser Ferdinand II. und Bethlen Gábor, Fürst von Siebenbürgen.
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1641: Quelle: Wikipedia
    • 17. Januar » Weil das Eis der zugefrorenen Donau bricht, scheitert im Dreißigjährigen Krieg ein Überraschungscoup schwedisch-französischer Truppen unter Führung von Johan Banér und Jean Baptiste Budes de Guébriant auf die Stadt Regensburg, in der ein Reichstag stattfindet.
    • 27. März » Truppen der Katholischen Liga unter Franz von Mercy besiegen im Dreißigjährigen Krieg die schwedische Nachhut bei Neunburg vorm Wald.
    • 16. Juli » Kaiserliche Truppen unter dem Feldmarschall Melchior von Hatzfeldt beginnen im Dreißigjährigen Krieg mit der Belagerung von Dorsten.
    • 18. September » Die Belagerung von Dorsten endet mit der schriftlichen Kapitulation der Stadt gegenüber den von Melchior von Hatzfeldt geführten Reichstruppen.
    • 23. Oktober » Mit der von Phelim O’Neill geführten Rebellion beginnen die Irischen Konföderationskriege.
    • 3. November » König Karl I. von England beruft neuerlich das Parlament ein, das später als Langes Parlament bekannt wird.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1686: Quelle: Wikipedia
    • 6. Mai » Polen-Litauen und das moskowitische Zarentum Russland schließen den Ewigen Frieden, mit dem der Waffenstillstand von Andrussowo vom 30. Januar 1667 bestätigt wird. Die Rzeczpospolita wird durch Krzysztof Grzymułtowski vertreten, die russische Seite durch Fürst Wassili Wassiljewitsch Golizyn.
    • 9. Juli » Die auf Initiative Kaiser Leopolds I. gegründete Augsburger Liga versucht als Defensivbündnis der französischen Expansion an den Rhein unter Ludwig XIV. Einhalt zu gebieten.
    • 2. September » Karl V. von Lothringen erobert mit seinen Truppen die Stadt Buda, heute ein Teil Budapests, nach 145 Jahren osmanischer Herrschaft für das Haus Habsburg zurück.
    • 6. September » Jean-Baptiste Lullys Pastoraloper Acis et Galatée wird uraufgeführt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen De Bourbon Prins van Condé


Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I60190.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Lodewijk II (de grote Condé) de Bourbon Prins van Condé (1621-1686)".