genealogieonline

Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Johan d'Aulnis de Bourouill (1850-1930)

Persönliche Daten Johan d'Aulnis de Bourouill 


Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Familie von Johan d'Aulnis de Bourouill

Er ist verheiratet mit Elisabeth Wilhelmina Malvina Twiss am 9. Mai 1887 in Maartensdijk, er war 37 Jahre alt.

Kind(er):

  1. Malvina Catharina Clara d'Aulnis de Bourouill  1891-1892


Notizen bei Johan d'Aulnis de Bourouill

Hij was een Nederlandse hugenoot die afstamde van Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill, die na de herroeping van het Edict van Nantes uit Frankrijk vluchtte.

Studie[bewerken]
Na zijn eindexamen aan het gymnasium in Groningen ging hij rechten studeren aan de Universiteit Leiden, want de studie economie viel tot 1937 onder de rechtenstudie. Hij promoveerde in 1874 bij professor S. Vissering op het proefschrift "Het inkomen der maatschappij. Eene proeve van theoretische staathuishoudkunde" en vestigde zich als advocaat in Amsterdam.

Loopbaan[bewerken]
In 1895 werd hij commies van het Departement van Financiën totdat hij in 1878 prof. H.P.G. Quack opvolgde als hoogleraar staathuishoudkunde, statistiek en staatkundige geschiedenis aan de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht.

Vanaf 1899 zat hij in de redactie van de in 1852 opgerichte periodiek De Economist, en van 1912 tot zijn dood was hij medewerker van het blad.

In 1898, 1901 en 1902 vertegenwoordigde hij Nederland op de Internationale Conferentie tot Opheffing van de Suikerpremies.

In 1907 gaf de Nederlandse regering hem opdracht haar te vertegenwoordigen op een te Bordeaux te houden internationaal congres over de scheepvaartbeweging. Hij combineerde die reis met een bezoek aan Aulnis om uit te zoeken waar zijn familie vandaan kwam.

In 1917 ging hij met emeritaat en werd opgevolgd door C.A. Verrijn Stuart.

Overtuiging
In zijn inaugurele rede "Het katheder-socialisme" in Utrecht (1878), in het artikel "Nederlandsch Kathedersocialisme' in 890 en later ook in zijn boek "Het hedendaagsche socialisme toegelicht en beoordeeld" (Amsterdam, 1886) bleek hij een felle bestrijder te zijn van het socialisme. Hij verdedigde de grensnuttheorie en de deductieve richting in de economie.

Privé
Johan d'Aulnis was de tweelingbroer van Ferdinand Folef d'Aulnis de Bourouill. In 1887 trouwde hij met Elisabeth Wilhelmina Malvina Twiss, lid van de familie Twiss; ze kregen een dochter.

Johan (klemtoon op de tweede lettergreep) d'Aulnis was zeer geïnteresseerd in zijn familiegeschiedenis en heeft Aulnis in Frankrijk bezocht om onderzoek hiernaar te doen. In 1918 heeft hij zijn aantekeningen samengevat in "Genealogische en andere Aanteekeningen en Bijzonderheden betreffende HET GESLACHT D'AULNIS".

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johan d'Aulnis de Bourouill?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johan d'Aulnis de Bourouill

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Verwendete Symbole: grootouders Großelternouders Elternbroers-zussen Geschwisterkinderen Kinder
Ziehen Sie die Zeitleiste, um vorwärts oder rückwärts in der Zeit zu gehen (oder benutzen Sie die L-und R-Tasten). Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen.

Über den Familiennamen D'Aulnis de Bourouill


Historischer Kontext (basierend auf Hochzeit 9. Mai 1887)