Familienstammbaum Welling » Johannes Wilhelmus "Jan" Welling (1908-1988)

Persönliche Daten Johannes Wilhelmus "Jan" Welling 


Familie von Johannes Wilhelmus "Jan" Welling

Er ist verheiratet mit Helena Maria van Breemen.

Sie haben geheiratet am 22. Juni 1936, er war 28 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. (Nicht öffentlich)
  4. (Nicht öffentlich)
  5. (Nicht öffentlich)
  6. (Nicht öffentlich)
  7. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Johannes Wilhelmus "Jan" Welling

Uit het Reunieboek 21 april 1991:

JOHANNES WILHELMUS VERTELT OVER ZIJN VADER.

De in Amersfoort op 2 mei 1877 geboren Johannes Wilhelmus Welling was getrouwd met Euphemia Antonia Bus, die in Bussum aan de Landstraat werd geboren op 21 april 1875
Het echtpaar had zes zoons. Met de enige nog in leven zijnde zoon Johannes Wilhelmus had ik een interessant gesprek, eerst over zijn vader en moeder en daarna over zijn leven in het bakkersbedrijf. Als tweede zoon kwam hij ter wereld in de naast de bakkerij gelegen woning aan de Raadhuisstraat nr. 36.
Met veel genoegen stelde hij vast dat zijn geboortehuis er nog steeds staat, al heeft het nu een andere bestemming gekregen. Thans is daar een winkel in antiquiteiten.

(invoegen oude foto, met bakkerskar)

De zoon heb ik laten vertellen over zijn vader die de bakkerij aan de Raadhuisstraat beheerde. Het was interessant te horen hoe omtrent 1900 de roggebroden werden gemaakt. In die tijd hét volksvoedsel maar dan wel van een uitstekende kwaliteit. Een trog werd gevuld met een mud rogge waaraan water en zout werd toegevoegd. Het kneden was een zwaar en langdurig proces, zó zwaar dat men diep voorover gebogen het mengsel stond te kneden. Als het deeg stijf was werd het uit de trog gehaald en op de werkbank omgevormd tot roggebroden van ongeveer twee pond. Roggebroden van zes pond waren geen uitzondering. Het gebeurde met de hand omdat daar geen vormen voor aanwezig waren. Nadat de roggebroden in model waren gevormd werden zij stuk voor stuk in de zemelen gedrukt. Dat had tot nut dat na het bakken - en later het stomen – de roggebroden gemakkelijk van elkaar gescheiden konden worden. Pas dan werden ze in de oven geplaatst , hetgeen gebeurde door middel van een schieter, waardoor de roggebroden op de juiste plaats “geschoten” werden. De oven werd gesloten en de kieren met deeg dichtgesmeerd. Het bakken nam 2½ uur in beslag, daarna werd het deeg van de ovendeur verwijderd en de deur geopend. Over de roggebroden werd met water doordrenkte jutezakken gelegd en lege donkere doppen over de zakken gegooid. Waarom zijn vader dit deed wist de zoon zich niet meer te herinneren. OP die manier werden de roggebroden als het ware gestoomd, het vocht werd geleidelijk opgenomen tijdens het liefst twaalf uur durende proces. Boeren uit de omgeving kwamen met door henzelf geknede roggebroden naar de bakkerij. Voor luttele centen werden deze meegebakken en gestoomd.

VLOERBROOD

Door takkenbossen en turf aan te steken werd de oven op temperatuur gebracht. Als alles was opgebrand werden de restanten verwijderd met een aan een lange stok bevestigde dweil. Van het inmiddels geknede deeg werden stukken afgewogen van 400 gram en 800 gram elk, die eerst werden “opgebold” om later in model gebracht te worden. Over de lengte van een ongeveer 1.60 meter lange plank werd rijstemeel gestrooid. Daarop werden de oubollen gelegd. Na het rijzen, wat ongeveer 20 minuten duurde werden de oubollen tot broden gevormd van 400 en soms tot 800 gram en op de vloer afgebakken. Met een scheermesje werden motiefjes aangebracht. Dat de broden slechts 400 gram wogen was omdat in die tijd meer roggebrood werd gegeten. Voor zon- en feestdagen kocht men wel eens een groot wit brood . Op de plank werden de broden om en om gewikkeld in een 2½ meter lange lap, de rest van de lap werd er overheen gelegd. Zo sprak de bakker in die tijd van “dekkleedjes “
Daarna werden de broden op een “jochem “geplaatst. Deze was aan de ene zijd dik terwijl de andere kant dun afliep. In het midden van de dikke kant was een sleuf gemaakt. Door middel van een veer die aan een stok was bevestigd konden de broden met 10 à 12 tegelijk in de oven worden geschoven. Dan volgde het bakproces wat 20 minuten duurde. Met een natte stoffer veegde de bakker over de broden. Door deze handeling kregen de broden een glans. Dicht bij de oven was een gat ingebouwd. Door op een trapje te staan kon dit vat met water gevuld worden, zodat altijd warm water voorradig was. Ook luxe broodjes werden op bestelling gebakken, wat veel voorkwam bij bruiloften en begrafenissen. Maar ook de betere stand wist de weg naar bakker Welling te vinden. Voor 4 luxe broodjes betaalde men tien centen.

DE BAKKERSVROUW

Terwijl in deze tijd veel dames deelnemen aan het arbeidsproces, gold dat in 1900 ook zeker voor de vrouwen van de bakkers. Met dien verstande dat aan betaling niet werd gedacht. Het was vanzelfsprekend dat zij in de zaak mee werkten. Zo stond mevrouw Welling dagelijks achter de toonbank waar zij zonder het te beseffen sociaal werk verrichtte door te luisteren naar de probleempjes die sommige klanten haar toevertrouwde. Armoede kende het gezin Welling niet, maar dat er voor gewerkt moest worden, dat was zeker. In die jaren kreeg mevrouw Welling haar kinderen. Zo kon het gebeuren dat zij -hoogzwanger- nog de klanten hielp.
Als de baby zich aankondigde werd de baker, de inmiddels overleden mevrouw van Thienen, er snel bijgehaald. Alle zes kinderen zijn thuis geboren.
Maar ook in de winkel gaat het leven verder. Dat betekende dat de pas geworden moeder na acht à tien dagen weer achter de toonbank stond.
Na haar drukke werkzaamheden in de winkel was er 's avonds de verzorging van de kinderen. Dat het ingebouwde vat bij de oven warm water in voorraad had kwam de jonge moeder goed van pas. Maar ook het naai en strijkwerk moest gedaan worden en zeker niet te vergeten de luierwas. Geen wasautomaat, geen centrifuge maar een houten tobbe.
Na het brood bakken, wat in de nacht gebeurde, ging vader Welling 's morgens vroeg om half zeven de wijk in. Zijn zoon wist hierover nog een aardige herinnering. Zijn vader stond erop het verse brood op tijd bij zijn klanten te bezorgen. Dat had tot gevolg dat hij, zonder het zelf te beseffen, als “menselijke wekker “ gezien werd. Kwam bakker Welling aan de deur dan betekende dat voor menig huisvader het moment om naar het werk te gaan.
Door het harde werken liep de zaak goed en werd aan uitbreiding gedacht. Maar dat was niet de enige reden om te verhuizen. Het woongedeelte aan de Raadhuisstraat mocht dan wel goed bevallen, maar het ontbrak mevrouw Welling aan daglicht. Mede om die reden wilde zij uit het huis weg. Het gezin verhuisde in 1922 naar de Sint Janslaan no. 13 (thans no.12)

(Invoegen foto vader en moeder met bakkerskar)

JOHANNES WEILHELMUS VERTELD OVER ZIJN LEVEN.

J.W.Welling werd geboren in Bussum op 18 juni 1908. Op de Broederschool aan de Sint Vitusstraat volgde hij gedurende zeven jaar zijn schoolopleiding. Daarna verliet hij de school om, als zoveel anderen, te gaan werken. Het was de bedoeling bij zijn vader in dienst te komen. Maar op veertienjarige leeftiojd had hij zijn eerste betrekking bij bakker Rigter op de Nieuwstaat nr. 19. Omdat zijn broer in 1925 werd opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen, kwam hij toch bij zijn vader werken. Op 22 juni 1936 trouwde hij met de in Hilversum geboren Helena Maria van Breemen. Ook zij kwam uit het bakkersmilieu. Na het burgerlijk huwelijk vond de kerkelijke inzegening plaats. Per auto, merk Citroen, met als chauffeur de inmiddels overleden Jan van der Geer van de fa. B.E.T.O. (Bussumse Eerste Taxi Onderneming) werd het bruidspaar naar de Heilig Hartkerk gereden. Met een beginkapitaaltje, van door zijn vader geleend geld, nam hij de zaak in 1943 over. Welling Sr. Trok zich terug en betrok een woning aan de overzijde van de winkel, Sint Janslaan 38. Dat betekende niet dat hij op zijn lauweren rustte. Met hart en ziel was hij bij de zaak betrokken en hielp met veel genoegen. In die tijd was er ook al concurrentie, hetgeen betekende dat de nieuwe eigenaar met de tijd mee moest. Materialen waren verouderd en dringend aan vernieuwing toe. De eerste verbouwing vond plaats in 1943.
Inmiddels werden in het gezin de kinderen geboren waarvan 4 in de dreigende jaren: 1937, 1938, 1939 en 1940, een zeer moeilijke periode. In totaal werden er 8 kinderen geboren, keurig verdeeld, 4 jongens en 4 meisjes. Als de baby zich aankondigde werd het kraambed in de achterkamer geplaatst. Juffrouw Kleinsma, de verloskundige, was bij alle bevallingen aanwezig. Op mijn vraag of er verbetering merkbaar was voor wat betreft de kraamhulp die zij kreeg en de hulp voor haar schoonmoeder destijds, antwoordde mevrouw Welling dat zij kon rekenen op tien dagen kraamhulp. Wel moest zij lid zijn van het Wit-Gele Kruis en aan de jaarlijkse contributie voldoen. Ook deze jonge moeer stond na 10 dagen weer haar klanten te helpen en 's avonds waren er drukke werkzaamheden in haar gezin. Ook zij had profijt van het warme water uit het vat bij de oven, doch door het monteren van een kraan kon het vat nu automatisch vollopen. Weliswaar waste ook mevrouw Welling nog in een houten tobbe maar beschikte later over een wasmachine. Een houten kuip waarin een schoep was bevestigd. Bovendien was er op de wasmachine een handwringer gemonteerd. Het merk van de wasmachine was de “Velo”
Tijdens de oorlogsjaren kwamen ook voor de bakkerij problemen. Vooral in 1943 toen de kolen werden gerantsoeneerd. Wat de broodbonnen betreft wist bakker Welling, door zonder betaling bij bakker Lindeboom te werken, aan broodbonnen te komen.
Terwijl in onze tijd dagelijks zeer veel broden over de toonbank gaan, vond ik het bijzonder te horen hoe mevrouw Welling tijdens de hongerwinter van 1945 gedurende één uur per week de winkel open had. Dan werden er gratis sneetjes brood uitgereikt …... maar op was op.... en zo kwam het dikwijls voor dat velen vergeefs in de rij hadden staan wachten.
Mevrouw Welling Sr. Overleed in 1943 op 23 april ( Note Henny: volgens mij gegevens 29 april) . Na de oorlog herstelde de bakkerij zich langzaam maar zeker. De kinderen kregen wat meer voedsel en groeiden gezond op. Doch in 1963 ging de gezondheid van de heer Welling Sr. Achteruit. Hij overleed op de leeftijd van 84 jaar. Aan zijn wens om te mogen heengaan uit zijn woning Sint Janslaan 38 werd voldaan.
Op 1 oktober 1967 trok het echtpaar Welling zich terug uit de zaak. De nieuwe opvolger werd hun zoon Anthonius Leonardus -43 jaar- samen met zijn vrouw Rita Robat.
De heer en mevrouw Welling vertellen hoe dankbaar zij waren toen zij omringd door hun kinderen en 16 kleinkinderen hun 50-jsrig huwelijksfeest hebben gevierd op 22 juni 1986.
In februari opende de huidige eigenaar een zaak aan de Spiegelstraat.
Ina de Beer.

Na een zinvol leven, waarbij naast zijn gezin de broodbakkerij voorop stond, overleed op 1 maart 1988 de heer Johannes Wilhelmus Welling.
In overleg met de familie is besloten zijn levensverhaal te publiceren, waarvoor mijn welgemeende dank.
Ina de Beer

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Wilhelmus "Jan" Welling?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes Wilhelmus "Jan" Welling

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Bussum

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 18. Juni 1908 lag zwischen 12,0 °C und 21,1 °C und war durchschnittlich 15,8 °C. Es gab 0.2 mm Niederschlag. Es gab 6,2 Stunden Sonnenschein (37%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 17. August 1905 bis 11. Februar 1908 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Meester mit Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1908: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,7 Millionen Einwohner.
    • 28. April » Hector Hodler gründet die Universala Esperanto-Asocio, die sich im Laufe ihrer Geschichte zur größten Organisation der Esperanto-Sprechenden entwickelt.
    • 4. Juni » Die Laeiszhalle wird in Hamburg eröffnet. Den Bau dieses Konzerthauses hat testamentarisch der Reeder Carl Laeisz als Mäzen ermöglicht.
    • 19. Juli » Jugendliche gründen den niederländischen Fußballverein Feyenoord Rotterdam.
    • 5. Oktober » Ferdinand von Sachsen-Coburg-Gotha erklärt die Unabhängigkeit Bulgariens vom Osmanischen Reich und lässt sich als Ferdinand I. zum Zaren krönen.
    • 28. Oktober » Die Daily-Telegraph-Affäre beschäftigt die britische und deutsche Öffentlichkeit. Abgedruckte Äußerungen von Kaiser Wilhelm II. lösen Empörung und in Deutschland eine Staatskrise aus. Reichskanzler von Bülow bietet seinen Rücktritt an. Teile der Öffentlichkeit fordern die Abdankung des Kaisers.
    • 15. Dezember » Melitta Bentz gründet zusammen mit ihrem Mann Hugo das Unternehmen Melitta, das die für die Erfinderin als Gebrauchsmuster geschützte Filtertüte wirtschaftlich verwerten soll.
  • Die Temperatur am 22. Juni 1936 lag zwischen 14,4 °C und 24,6 °C und war durchschnittlich 19,2 °C. Es gab 3,3 mm Niederschlag während der letzten 2,0 Stunden. Es gab 3,8 Stunden Sonnenschein (23%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 31. Juli 1935 bis 24. Juni 1937 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn III mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1936: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,5 Millionen Einwohner.
    • 15. Februar » Die I.G. Farben warten bei der Internationalen Automobil-Ausstellung in Berlin mit dem ersten Autoreifen aus dem Kautschukersatz Buna auf.
    • 10. Juni » In Moskau wird das Unternehmen Sojusmultfilm gegründet, das Trickfilme produziert. Das Unternehmen entwickelt sich zum bedeutendsten Animationsfilmstudio der Sowjetunion.
    • 19. August » Der erste der Moskauer Prozesse beginnt, bei denen im Rahmen des Großen Terrors Stalins zahlreiche führende Beteiligte der Oktoberrevolution wegen angeblicher staatsfeindlicher Aktivitäten verurteilt und hingerichtet werden.
    • 10. Oktober » Sepp Herberger wird zum Reichstrainer der deutschen Fußballnationalmannschaft ernannt.
    • 22. Oktober » Der Unternehmer Willi Münstermann gründet den Krefelder EV zur Förderung des Eishockeysports in der Stadt. Er engagiert professionelle Spieler aus Kanada, die sogenannten German Canadians, um gegen starke Gegner zu bestehen.
    • 12. Dezember » Der Kriegsherr Zhang Xueliang kidnappt den Kuomintang-Führer Chiang Kai-shek bei einem Truppenbesuch. Der Zwischenfall von Xi’an endet mit der Freilassung Chiangs nach zwei Wochen.
  • Die Temperatur am 7. März 1988 lag zwischen -0.5 °C und 7,9 °C und war durchschnittlich 4,0 °C. Es gab 1,4 mm Niederschlag während der letzten 2,0 Stunden. Es gab 3,9 Stunden Sonnenschein (35%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Dienstag, 4 November, 1986 bis Dienstag, 7 November, 1989 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers II mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1988: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 14,7 Millionen Einwohner.
    • 16. März » Gegen Ende des Ersten Golfkriegs fliegt die irakische Luftwaffe unter Diktator Saddam Hussein einen Giftgasangriff auf die hauptsächlich von Kurden bewohnte Stadt Halabdscha im Nordosten des Irak. Rund 5.000 Menschen kommen bei dem von Ali Hasan al-Madschid angeordneten Angriff ums Leben, über 7.000 Menschen tragen dauerhafte Gesundheitsschäden davon.
    • 4. Mai » Der Chemieunfall bei PEPCON in der Nähe von Henderson, Nevada, kostet zwei Menschen das Leben, verletzt 372 weitere und verursacht einen Schaden von rund 100 Millionen US-Dollar.
    • 9. Mai » In Australiens Hauptstadt Canberra wird das neue Parlamentsgebäude auf dem Capital Hill feierlich eröffnet, nachdem das Old Parliament House 61 Jahre lang als „Provisorium“ gedient hat.
    • 10. Juni » Die Fußball-Europameisterschaft in Deutschland beginnt.
    • 1. Juli » Der von der Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Wertpapierbörsen, der Frankfurter Wertpapierbörse und der Börsen-Zeitung entwickelte Deutsche Aktienindex DAX wird eingeführt. Er entwickelt sich mit der Zeit zum wichtigsten deutschen Aktienindex.
    • 19. September » Der Hurrikan Gilbert löst sich über Texas auf. Der am 8. September bei den Leeward Islands entstandene tropische Wirbelsturm entwickelte sich zu einem der tödlichsten (318 Tote), kostspieligsten (Schäden von etwa 5,5 Milliarden US-Dollar) und stärksten Hurrikane (mit der dritthöchsten je gemessenen Geschwindigkeit).


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Welling

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Welling.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Welling.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Welling (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Henny Eizenga-Hendriks, "Familienstammbaum Welling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_welling/I935.php : abgerufen 19. Juni 2024), "Johannes Wilhelmus "Jan" Welling (1908-1988)".