Familienstammbaum Linders » Hendrik van Eynatten (± 1485-1544)

Persönliche Daten Hendrik van Eynatten 


Familie von Hendrik van Eynatten

Er ist ein Partner von Maria Jans Everts van Handel (Haendel).

Sie wurden Partner.

Notitie bij de relatie van Hendrik en Maria Jans Everts: Hendrik leefde in concubinaat met Maria.

Van het internet. (Lokale omroep Gemert-Bakel)

Ridder Henrick, een voorvader
Geschreven door Dik
woensdag 16 januari 2008.

Ridder Henrick, een voorvader van Gemert
Ooit was er een ridder: ridder Henrick van Einatten. Hij was commandeur van Gemert van 1512 tot 1544. Hij stond in hoog aanzien, niet alleen in Gemert. Zo behoorde hij in juli 1539 tot het gevolg van koningin Maria van Hongarije bij haar plechtige intocht in ’s Hertogenbosch. Deze zus van keizer Karel de Vijfde was als regentes over de Nederlanden aangesteld.
Ridder-zijn van de Duitse Orde was over het algemeen maar een eenzaam bestaan. Zeker als ridder op het kasteel van Gemert. Deze ridders waren ook monniken; althans zij hadden de kloostergeloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid. Dat betekent: geen eigen bezit, geen vrouw en doen wat je oversten je opdragen. Nu hoeft dit nog geen eenzaamheid te betekenen, maar zo’n ridder woonde op zijn dooie eentje op het kasteel. Er waren wel meer mensen, maar dat waren priesters van de Duitse Orde, de rentmeester of dienstpersoneel. Het waren geen mensen van adel waarmee je eens op niveau kunt praten of een lekker robbertje zwaardvechten.
Gelukkig leefde Ridder Henrick in een tijd waarin kerkelijke regels meer als een hemels doel dan als alledaagse plicht werden gezien. Dus ook de celibaatsgelofte was voor hem (en voor vele priesters en monniken met hem) een houding waar je naar streefde, maar waar je je - wellicht in het besef van de eigen onvolmaaktheid - niet aan hield. De bijbel zegt bovendien gaat heen en vermenigvuldigt U en in het wapenschild van de Van Einattens staan nu eenmaal zes kuikens (officieel heten die beesten in de leer van de wapenkunde ‘merletten’, zoals de kleur rood ‘keel’ heet) wat uitgelegd zou kunnen worden als ridder met een fors nageslacht., Om zijn eenzaamheid te verdrijven had Henrick een vriendin in Gemert: Maria, de dochter van Jan Everts van Handel. Dat de omgang meer dan vriendschappelijk was blijkt wel uit het gegeven dat hij met haar acht kinderen kreeg. Maria woonde niet op het kasteel, maar met haar kinderen er vlak achter in een omgracht huis. Dat stond exact op de plek waar nu het Gemeentearchief staat. Dit huis is later (in 1587) door de Duitse Orde gekocht om te dienen als de Latijnse School.
De oudste zoon, die naar de commandeur, Henrick werd genoemd, zou later priester worden en pastoor van parochie Nistelrode. Deze viel ook onder het beheer van de Commanderij Gemert. Zoon Henrick woonde als Duitse-Orde-priester ook op het kasteel. Hij volgde het voorbeeld van zijn vader na en vrijde met "syn maecht Lucien". Na de dood van Henrick van Einatten wordt geen nieuwe commandeur aangesteld maar een beheerder. Het lijkt wel of de familie Van Einatten recht had op het commandeurschap van Gemert, want de eerstvolgende commandeur van Gemert –is opnieuw een Van Einatten: Wijnant van Einatten. Je zou haast zeggen dat hij zich aanmeldde – waarschijnlijker nog dat zijn familie hem dwong zich aan te melden - bij de Duitse Orde om commmandeur van Gemert te worden. Pas in 1550 trad ridder Wijnant tot de Orde toe. Tien jaar later wordt hij officieel benoemd tot commandeur van Gemert. Zijn regeerperiode duurt maar tien jaar. Bij de brouwersdochter Catelijn Valckx heeft hij in die periode vijf kinderen gekregen. Ook dit commandeursgezin woont in dezelfde omgrachte woning als Maria Jan Evert van Handel. Al eerder was er ook al een commandeur met de naam Van Einatten en ook hij zou kinderen in Gemert hebben gehad. In 1482 of 1483 wordt Jan Mathliaen van Einatten commandeur van Gemert. Twintig jaar later promoveert hij tot Landscommandeur van Alden Biesen, maar hij bleef tot zijn dood in 1512 ook Commandeur van Gemert. Henrickske Jan Everts van Handel, jawel een zus van bovengenoemde Maria, was al in of vóór 1515 getrouwd met ene Tybout van Einatten. Sommige mensen denken dat deze Tybout, een zoon is van landscommandeur Jan Mathliaan. En dan wordt er ook in een oud archiefstuk uit 1493 gesproken van een in Gemert verblijvende "bastaard" Van Einatten met de voornaam "Madliaen". Er zijn mensen die hebben uitgezocht dat al die Van Einattens afstammen van Karel de Grote. Door de rijke door hen verwekte kinderschaar zouden alle ‘echte’ Gemertenaren afstammen van deze in het jaar 814 gestorven Duitse keizer.

Kind(er):

  1. Barbara van Eynatten  ± 1512-1544
  2. Hendrik van Eynatten  ± 1516-????
  3. Margarita van Eynatten  ± 1520-????
  4. Jan van Eynatten  ± 1523-????
  5. Jenneken van Eynatten  ± 1525-< 1587
  6. Marije van Eynatten  ± 1527-????
  7. Anna van Eynatten  ± 1530-± 1600


Zeitbalken Hendrik van Eynatten

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik van Eynatten


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Hendrik van Eynatten



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) war von 1515 bis 1555 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
    • Im Jahr 1544: Quelle: Wikipedia
      • 13. Januar » Auf dem zweiten Reichstag von Västerås wird bekanntgegeben, dass Schwedens König Gustav I. Wasa und die Stände dem evangelischen Glauben anhängen.
      • 18. September » Im Frieden von Crépy akzeptiert der französische König Franz I. endgültig den Damenfrieden von Cambrai und den Vertrag von Madrid. Er sichert seinem Vertragspartner Karl V. zu, ihn im Kampf gegen die Türken und – in einem geheimen Zusatzabkommen – auch gegen die Protestanten im Reich zu unterstützen. Beide Seiten geben bestimmte territoriale Ansprüche auf.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    • 1512 » Pallas Spangel, katholischer Priester, Theologe und Rektor der Universität Heidelberg, außerdem Berater des Kurfürsten und kurpfälzischer Vizekanzler
    • 1517 » Johann Badendorp, Ratssekretär der Hansestadt Lübeck
    • 1531 » Hosokawa Takakuni, japanischer Militärkommandeur
    • 1558 » Georg I., Graf von Württemberg-Mömpelgard
    • 1571 » Georg Fabricius, protestantischer deutscher Dichter, Historiker und Archäologe
    • 1583 » Mette Fliß, Opfer der Hexenverfolgung in Wernigerode

    Über den Familiennamen Van Eynatten

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Eynatten.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Eynatten.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Eynatten (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Linders-Veröffentlichung wurde von Jac. Linders erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jac. Linders, "Familienstammbaum Linders", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_linders/I6782.php : abgerufen 30. Mai 2024), "Hendrik van Eynatten (± 1485-1544)".