Stamboom Wiss » Pepijn III de Korte (714-768)

Persönliche Daten Pepijn III de Korte 

  • Er wurde geboren im Jahr 714 in Jupille-sur-Meuse, Luik, België.
    Hij is gedoopt door aartsbisschop Willibrand in Utrecht.
  • Er wurde getauft in Utrecht.
  • Berufe:
    • von 741 bis 750 hofmeier.
    • von 751 bis 24. September 768 koning der Franken.
  • Er ist verstorben am 24. September 768 in Saint-Denis, Frankrijk, er war 54 Jahre alt.
    Waterzucht zou de doodsoorzaak zijn. (een diagnose waartoe artsen in die tijd kwamen als ze niet wisten waaraan de patiënt werkelijk was gestorven.
    Oorzaak: waterzucht
  • Er wurde beerdigt am 24. September 768 in Basilique de Saint-Denis, Frankrijk.
  • Ein Kind von Karel Martel und Rotrude van Trier
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 27. Februar 2023.

Familie von Pepijn III de Korte

(1) Er ist verheiratet mit Leutberga.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 735, er war 21 Jahre alt.


(2) Er ist verheiratet mit Bertrada van Laon.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 743, er war 29 Jahre alt.

Door te nauwe verwantschap waren er jaren nodig voordat de kerk het huwelijk erkende. In 762 wilde Pepijn haar verstoten, maar dat mislukte door verzet van de paus. Bertrada was een belangrijke adviseur van haar man en volgde hem op zijn veldtochten. Na zijn dood woonde Bertrada aanvankelijk bij haar zoon Karel.

Kind(er):

  1. Berthe der Franken  ± 740-????
  2. Rotrou der Franken  ± 745-± 780 
  3. Karel de Grote  748-814 
  4. Ermengarde der Franken  ± 750-825 
  5. Gisela  ± 757-± 810


Notizen bei Pepijn III de Korte

Pepijn werd in 714 geboren in een geslacht van machtige hofmeiers maar ten tijde van zijn geboorte was zijn vader nog lang niet zeker van zijn positie. Pas na enkele jaren van burgeroorlog kon Karel Martel zich in 719 als hofmeier van alle Franken vestigen.
Gedeelde regering met Carloman
In 741 stierf Karel, in naam nog hofmeier maar in de praktijk koning van de Franken. Karel had niet eens de moeite genomen om de schijn op te houden en na de dood van de laatste koning had hij de positie vacant gelaten. Pepijn en zijn broer Carloman volgden hun vader op als hofmeier en de facto heersers van het koninkrijk tijdens een interregnum (737-743). Pepijn kreeg het gezag in het westelijk deel van het rijk (Aquitanië, Neustrië, Bourgondië, de Provence en de gebieden rond Metz en Trier), Carloman regeerde in het oostelijk deel (de rest van Austrasië, Thüringen, Alemannië en Beieren). Hun halfbroer Grifo kreeg enkele graafschappen in het westen van Austrasië. Aquitanië, Alemannië en Beieren waren onderworpen aan het Frankisch gezag maar behielden een hoge mate van zelfstandigheid.
De bijzondere verdeling van het westelijke grensgebied van Austrasië was vermoedelijk gebaseerd op een tweede verdeling: naast de regering moest ook het familiebezit worden verdeeld. En het familiebezit van de Karolingen lag in de dalen van de Maas en de Moezel. Het lijkt erop dat Pepijn de bezittingen in het Moezeldal kreeg, Carloman die in het Maasdal en dat ook Grifo enkele restanten kreeg.
In 742 bakenen Pepijn en Carloman hun domeinen af tijdens een bijeenkomst in Naintré. Grifo wordt in Laon gevangengenomen en gedwongen om in een klooster in te treden. Ze voeren samen veldtochten in Aquitanië en Alemannië.
De broers halen in 743 de Merovingische troonpretendent Childerik III uit het klooster en maken hem koning, vermoedelijk als zet tegen de hertogen van Allemanië, Beieren en Aquitanië, die ontevreden zijn over de behandeling van Grifo. Ze verslaan aan de Lech een verbonden Beiers-Alemannisch leger dat wordt ondersteund door Saksische en Slavische hulptroepen. Het jaar daarop (744) verslaat Pepijn de opstandige Alemannen in de Elzas.
In 745 laat Carloman het grootste deel van de adel van de Alemannen (wegens verraad) doden tijdens een landdag in Cannstatt (tegenwoordig een wijk in Stuttgart). Het verzet van de Alemannen is hiermee definitief gebroken. De hertog van Aquitanië heeft gebruikgemaakt van de verwikkelingen in Allemanië door Neustrië aan te vallen. Hij wordt op zijn beurt ook door de broers verslagen.
Carloman treedt in 747, vermoedelijk onder dwang, in een klooster. Hij benoemt zijn zoon Drogo tot zijn opvolger en beveelt hem aan in de bescherming van Pepijn, maar Drogo wordt al snel door Pepijn terzijde geschoven. Pepijn is nu alleen hofmeier. Grifo ontsnapt naar Beieren, waar zijn moeder, Swanahilde, de tweede vrouw van Karel Martel, vandaan komt, Pepijn dwingt hertog Odilo van Beieren om zijn gezag te erkennen.
Wanneer in 748 Odilo van Beieren sterft, probeert Grifo in Beieren de macht te grijpen. Pepijn valt Beieren binnen en installeert de minderjarige Tassilo III als hertog. Hij benoemt Grifo tot markgraaf van de Bretonse mark.
In zijn eerste huwelijk was Pepijn getrouwd met Leutberga, een prinses uit het Donaugebied. Zij hadden vijf kinderen. Hij verstoot haar voor Bertrada van Laon. Door te nauwe verwantschap zijn er jaren nodig voordat de kerk het huwelijk met Bertrada erkent. In 762 wil Pepijn haar verstoten maar dat mislukt door verzet van de paus.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pepijn III de Korte?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pepijn III de Korte

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Pepijn III de Korte

Vorfahren (und Nachkommen) von Pepijn III de Korte

Lievin van Treves
± 665-± 713
Rotrude van Trier
± 690-± 724

Pepijn III de Korte
714-768

Pepijn III de Korte

(1) 735

Leutberga
715-± 760

(2) 743
Rotrou der Franken
± 745-± 780
Gisela
± 757-± 810

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen De Korte

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Korte.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Korte.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Korte (unter)sucht.

    Die Stamboom Wiss-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Peter Wiss, "Stamboom Wiss", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiss/I2310.php : abgerufen 28. Mai 2024), "Pepijn III de Korte (714-768)".