Familienstammbaum Voorhaar » Machteld van Brabant (± 1200-1267)

Persönliche Daten Machteld van Brabant 


Familie von Machteld van Brabant

Sie ist verheiratet mit Floris I V van Holland.

Sie haben geheiratet vor 1224 in Antwerpen (België).Quelle 1


Kind(er):


  • Das Paar hat gemeinsame Vorfahren.

  • Notizen bei Machteld van Brabant

    Machteld van Brabant (±1200 - 1267), de dochter van hertog Hendrik I van Brabant, was getrouwd met graaf Floris IV. Toen was zij al weduwe van Hendrik (VI) van Brunswijk, de Welfische Paltsgraaf van de Rijnpalts in de periode 1212-1214. Na de dood van Floris IV was zij voogdes en regentes voor haar zoon Willem II.
    (bron: nl.wikipedia.org)

    Machteld hertogin van Brabant (geb. ca. 1200 – gest. 22-12-1267), door haar huwelijk gravin van Holland. Dochter van Hendrik I, hertog van Brabant (1165-1235), en Machteld van Boulogne (gest. 1210-11). Machteld van Brabant trouwde (1) in 1212 met Hendrik II, keurvorst van de Palts (gest. 1214); (2) in 1224 met Floris IV, graaf van Holland (1210-1234) met wie zij sinds 1214 verloofd was. Uit huwelijk (2) werden 5 of 6 kinderen geboren.
    Voogdes
    Na het overlijden van haar tweede echtgenoot Floris, liet Machteld zich als voogdes van haar minderjarige zoon Willem door gravin Johanna van Vlaanderen met Zeeland bewester Schelde belenen. Deze poging van Machteld om regentes over Zeeland te worden was echter een politiek omstreden zaak, omdat de graven van Holland juist af wilden van de leenband met Vlaanderen over Zeeland bewester Schelde, en zeker ook van het met de gravin van Vlaanderen gedeelde gezag over Zeeland. Als tegenspeler van Machteld opereerde haar zwager Willem, de broer van Floris, die de voogdij over Holland naar zich toetrok. Hij nam het huwelijksgoed van Machteld in Monster, Maasland, Lier en Zoutevenen in beslag. Al in 1235 moest Machteld dan ook afstand doen van de voogdij over Zeeland, in ruil voor teruggave van haar huwelijksgoed.
    Na het overlijden van Willem, drie jaar later, was het een andere zwager, Otto, bisschop-elect van Utrecht, die de voogdij overnam. Zodra haar zoon echter meerderjarig was en in 1239 als graaf Willem II het heft in handen kreeg, trad Machteld regelmatig in zijn omgeving op. Zij bezegelde zijn eerste oorkonden en trad later als getuige bij zijn oorkonden op, of was als interveniënt betrokken bij de totstandkoming ervan. Toen Willem op 29-jarige leeftijd overleed, liet hij net als zijn vader een minderjarige opvolger na: Floris V (1254-1296). Machtelds andere zoon, Floris ‘de Voogd’, en haar dochter, Aleid van Holland, fungeerden als voogden van de jonge Floris.
    Religieuze activititeiten
    Er is een aantal religieuze stichtingen aan Machteld toe te schrijven. Soms verrichtte ze die alleen, soms samen met haar echtgenoot of zoon. Zo stichtte zij in 1230 samen met haar man het eerste cisterciënserinnenklooster in Holland, in Loosduinen. Verder was ze verantwoordelijk voor de oprichting van het begijnhof in ’s-Gravenzande. Haar zoon, graaf Willem II, en haar dochters Aleid van Avesnes en Margaretha van Henneberg begunstigden dit begijnhof eveneens.
    Machteld resideerde vaak in ’s-Gravenzande en had daar vermoedelijk een woning. Zij liet er de parochiekerk bouwen en waarschijnlijk tevens het gasthuis. Ze zorgde er bovendien voor dat deze plaats het stadsrecht kreeg. Zowel Machteld als haar zoon deden schenkingen aan het Haarlemse karmelietenklooster. De laatste trad ook op als begunstiger en wellicht ook stichter van diverse begijnhoven, en als stichter en begunstiger van bedelordekloosters. Zo ontstond er, mogelijk mede door Machtelds invloed, een band tussen bedelordekloosters en begijnhoven en de graven van Holland en Zeeland.
    Uit overgeleverde anekdotes valt op te maken dat Machteld van Brabant nauw betrokken was bij religieuze zaken. Volgens een latere overlevering kreeg Machteld van haar vrome Brabantse schoonzuster Sophia twee Mariabeelden. Deze Sophia had ze weer van haar moeder gekregen, de in 1235 heilig verklaarde Elisabeth van Hongarije, weduwe van de landgraaf van Thüringen. Een van deze beelden schonk Machteld op haar beurt aan de parochiekerk in ’s-Gravenzande. Het andere zou ze aan het karmelietenklooster in Haarlem geschonken hebben. Dit verhaal illustreert enerzijds Machtelds blijvende connecties met het Brabantse hof, via het contact met haar schoonzuster, maar anderzijds ook Machtelds persoonlijke vroomheid, die zich onder meer uitte in haar affiniteit met de bedelorden.
    Machteld trof in 1244 voorzieningen voor het geval zij in Brabant zou komen te overlijden – waar ze dus blijkbaar op dat moment verbleef – en zij heeft, zeer waarschijnlijk ook in Brabant, contact gehad met de dominicaan Thomas van Cantimpré, kroniekschrijver van de religieuze vrouwenbeweging. Hij tekende uit haar mond een anekdote op waaruit blijkt dat Machteld in 1253 een slagveld op Walcheren had bezocht, waar een Vlaams invasieleger tegen Hollandse en Zeeuwse troepen had gestreden. Zij zocht daar, samen met twee predikheren, naar gewonden of stervenden om hen te verzorgen of bij hun sterven bij te staan.
    Machteld van Brabant overleed in 1267 en werd begraven in het cisterciënzerinnenklooster in Loosduinen. De schrijver Melis Stoke meldt slechts over haar dat ze haar hele leven eervol leefde en zeer deugdzaam was.
    (bron: www.inghist.nl)

    Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Machteld van Brabant?
    Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


    Zeitbalken Machteld van Brabant

      Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
    Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Machteld van Brabant


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Machteld van Brabant



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. nl.wikipedia.org
  2. www.inghist.nl

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Brabant

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Brabant.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Brabant.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Brabant (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Voorhaar-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Voorhaar, "Familienstammbaum Voorhaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I4620.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Machteld van Brabant (± 1200-1267)".