Familienstammbaum Verstraten Kappelle » Elisabeth Nijssen (1785-1875)

Persönliche Daten Elisabeth Nijssen 

  • Alternative Name: Elisabeth Nijszee, Nijsje (Ehename, angenommen im Rahmen der Ehe)
  • Sie ist geboren am 5. August 1785 in Vlissingen, Gemeente Vlissingen, Zeeland, Nederland.Quellen 1, 2, 3
    Getuige Jacop de Koning Getuige Elisabeth Basting. Zijnde de opa via Moeder en de oma via vader
  • Beruf: am 26. März 1824 Werkster in Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Zuid Holland, Nederland.
  • Tatsache: (DNA connectie gevonden) 0,1% (8,6‎ cM) Rosita van Drongelen nog niet precies.

    Rosita van Drongelen. Heeft connecties met Nijssen, de Jonge, Verstraten, Stoel, etc etc. Kan nog niet de juiste vinden.
  • Wohnhaft:
    • am 17. Juli 1811: Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Zuid Holland, Nederland.Quelle 4

      Deze straat dankte haar naam aan de lijnbanen of touwslagerijen die hier sinds het midden van de 15de eeuw voorkwamen. De Lange Lijnstraat liep van de Goudsesingel naar de Bredestraat, de Korte Lijnstraat in het verlengde daarvan vanaf laatstgenoemde straat naar de Hoogstraat. Oorspronkelijk was de naam Lijnstraat, de scheiding in 'korte' en 'lange' is van later datum. Bij besluit B. 30 juni 1942 werden de namen ingetrokken
      De touwslager deed zijn werk in de open lucht, overdekt of in een tentachtig geheel, op een touwslagerij of lijnbaan: een soms wel 300 meter lange, smalle strook grond waarboven vele door een spinner aangeleverde garens, werden uitgeschoren (uitgelopen). Het touw kwam terecht in een "kuil", een nog steeds bestaande lengtemaat voor touw.
      Aan een van de uiteindes van de lijnbaan werden de garens in groepjes aan de haken van een wiel of slagmechanisme (slinger) bevestigd, aan iedere haak een groepje garens. Daar stond ook een teer- en drooghuis.
      Aan de andere zijde van de lijnbaan werden de garens allemaal aan de ene haak, de lammeroen, van de lopende bok vast gemaakt. Deze lopende bok was een karretje met twee wielen en een over de grond slepend uiteinde waarop gewichten konden worden gezet, om zodoende de kracht waarmee de garens in elkaar werden gedraaid te kunnen regelen. Zo kon de kracht waarmee de garens tot strengen worden gedraaid worden bepaald en daarmee de uiteindelijke trekkracht en de stijfheid van het touw. Ook bevond zich aan dit uiteinde van de lijnbaan de klos: een taps toelopend en voor iedere groepje garens ingekerfd stuk hout dat hier de garens uit elkaar moest houden.
    • am 26. März 1824: Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Zuid Holland, Nederland.

      Deze straat herinnert aan de lakenindustrie, in vroeger tijd een belangrijke bron van bestaan in Rotterdam. Het laken werd om te drogen en uit te rekken op ramen gespannen. In het oudste keurboek van ca. 1410 werd bepaald dat alle lakenramen uit de kerk verwijderd moesten worden. Voor die tijd schijnt het dus gewoonte te zijn geweest ze daar te plaatsen. Het einde van de Lombardstraat werd toen door de stad aangewezen voor het plaatsen van de ramen. Op 3 november 1508 besloot de vroedschap om land voor de ramen aan te kopen op het einde van de Westewagenstraat bij de Sint Jorisdoelen. Het Hof van Holland had enige jaren daarvoor, in 1504, toestemming verleend om een laan te maken van de Westewagenstraat naar de Coolvest. Dit was de latere Raamstraat. Ten noorden daarvan werden nu geleidelijk aan de ramen geplaatst. Het terrein werd door een raamsloot of -singel gescheiden van het land van de Witte Zusters. Er werd een raamhuis voor de wachter gebouwd, alsmede een raampoort die toegang gaf tot het terrein. Eerst in 1544 blijken alle lakenramen overgebracht te zijn; omstreeks die tijd werd de nieuwe Raamburg over de Delftsevaart, die de Raamstraat met de Sint Jacobssteeg (Sint Jacobstraat) verbond, gebouwd. Tot ca. 1591 zijn de ramen op deze plaats gebleven. Daarna zijn ze verplaatst naar een terrein buiten de Hofpoort, het voormalige Hof van Weena. Dit nieuwe terrein werd op dezelfde wijze ingericht als het oude. Ook hier werd een raampoort gebouwd. Er werd daar een laan aangelegd, die in 1656 onder de naam Raampoortlaan voorkwam. Andere namen voor deze laan waren Raamlaan, Raampad en Raamweg. In 1854 zijn de laatste ramen verkocht en daarna werden op dit terrein straten aangelegd. In 1896 werd de naam Raampoortlaan gewijzigd in Raampoortstraat. Het grootste gedeelte van de Raamstraat werd rond 1910 gesloopt ten behoeve van de bouw van het nieuwe stadhuis. Ongeveer op de plaats van het resterende deel van de Raamstraat liggen thans het Raam en het Raamplein.
  • Sie ist verstorben am 17. Mai 1875 in Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Zuid Holland, Nederland, sie war 89 Jahre alt.Quelle 5
    Vogelenzang
  • Ein Kind von Johannes Adam Nijssen und Johanna de Koning
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 8. Februar 2024.

Familie von Elisabeth Nijssen

Sie war verwandt mit Onbekend niet genoemd in akte.


Referentienummer: MH:F500324


Kind(er):

  1. Jacob Nijsje  1811-1813
  2. Adrianus Nijsen  1819-1821
  3. Jacobus Nijssen  1824-1909 


Notizen bei Elisabeth Nijssen


Na 1811 met ingebruikname van Franse systeem van geboorteregister en vaste afspraken over namen noteren. Wordt de naam Nijssen in de registers vastgelegd. Voor deze datum komen we allerlei variaties tegen. Men schreef het zoals men het verstond.

Geboortedatum gevonden aan de hand van de registratieformulieren in Rotterdam zie bron geboortedatum

In 1824 was Rotterdam een belangrijke stad in Nederland, en de Binnenstad was het historische hart van de stad. Hier volgen enkele aspecten van het leven in de Rotterdamse Binnenstad in dat tijdperk:

1. **Economie:** Rotterdam stond bekend om zijn haven, zelfs in die tijd. De haven was een belangrijk handelsknooppunt en droeg bij aan de economische bloei van de stad. Veel handelaren, kooplieden en ambachtslieden vestigden zich in de Binnenstad, wat zorgde voor bedrijvigheid en diversiteit.

2. **Architectuur:** In 1824 bestond de Binnenstad uit een mix van historische gebouwen en nieuwbouw. De stad had al enkele eeuwenoudere structuren, maar door de jaren heen waren er ook nieuwe gebouwen verrezen, vaak in de stijl van die tijd.

3. **Woningen:** De woningen in de Binnenstad waren vaak smalle huizen met trapgevels. Mensen woonden dicht op elkaar, en het leven speelde zich voornamelijk af in de nauwe straten. Het was een tijd waarin steden begonnen te groeien en de bevolking zich concentreerde in stedelijke gebieden.

4. **Transport:** In de 19e eeuw was het transport in steden nog grotendeels afhankelijk van paard en koets. Straten waren nog niet geasfalteerd, en transportmiddelen waren beperkt. Mensen liepen veel, en paarden trokken karren met goederen door de straten.

5. **Sociaal leven:** Het sociale leven in de Binnenstad draaide om de lokale gemeenschap. Buurtbewoners kenden elkaar vaak goed, en het dagelijkse leven werd bepaald door lokale markten, kerken en sociale bijeenkomsten.

6. **Cultuur en onderwijs:** Rotterdam had in die tijd al enkele culturele instellingen en scholen. Kunst en educatie waren vaak nog voorbehouden aan de elite, maar er ontstonden ook meer mogelijkheden voor bredere lagen van de bevolking om zich cultureel te ontwikkelen.

7. **Maatschappelijke veranderingen:** De 19e eeuw was een periode van grote maatschappelijke veranderingen, zowel in Nederland als wereldwijd. Industrialisatie, urbanisatie en politieke omwentelingen waren aan de gang, en deze veranderingen hadden invloed op het dagelijks leven van de mensen in de Binnenstad.

Al met al was het leven in de Rotterdamse Binnenstad in 1824 doordrenkt van de kenmerken van de 19e-eeuwse stedelijke samenleving, met zijn eigen unieke mix van economische bedrijvigheid, architectuur, sociale interacties en culturele ontwikkelingen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Elisabeth Nijssen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Elisabeth Nijssen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Elisabeth Nijssen


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. https://hdl.handle.net/21.12113/F46F037197A24BB1B93BF92F0BC74B76, via https://hdl.handle.net/21.12113/F46F0371...
    2. https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/76263800
    3. https://hdl.handle.net/21.12133/8668F3F3AB444BBB9A5296AE539FEC23
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/archieven/zoekresultaat-archieven/?mizig=236&miadt=184&miaet=54&micode=999-09.1875B&minr=18705223&miview=ldt

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 5. August 1785 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Ost. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1785: Quelle: Wikipedia
      • 10. April » Der deutsch-britische Astronom Wilhelm Herschel entdeckt die etwa 300 Millionen Lichtjahre entfernt gelegene Galaxie NGC 3808 im Sternbild Löwe sowie die Galaxie NGC 4725 im Sternbild Coma.
      • 15. Juni » Jean-François Pilâtre de Rozier und sein Mitfahrer Pierre Romain starten von Boulogne-sur-Mer aus mit der von ihm entwickelten Rozière, einer Mischung aus Wasserstoffballon und Heißluftballon, in Richtung Großbritannien. Beim Versuch, den Ärmelkanal zu überqueren, werden sie die ersten Todesopfer der Luftfahrt, als sich nach fünf Kilometern der Wasserstoff in ihrer Rozière entzündet und die Ballongondel abstürzt.
      • 6. Juli » Der US-Dollar wird einstimmig als Geld für die Vereinigten Staaten gewählt. Dies ist das erste Mal, dass ein Staat ein Dezimal-Währungssystem annimmt.
      • 1. August » Jean-François de La Pérouse sticht im Auftrag der französischen Krone von Brest aus mit zwei Schiffen in See, um eine ähnlich prestigeträchtige Weltumsegelung zu unternehmen, wie wenige Jahre zuvor der Engländer James Cook. Als Anhänger der Aufklärung verzichtet Pérouse während seiner Reise auf die Inbesitznahme neu entdeckter Gebiete.
      • 22. Oktober » Donatien Alphonse François de Sade beginnt mit der Niederschrift des zum Teil nur skizzenhaften Romans Die 120 Tage von Sodom, den er in 37 Tagen fertigstellt.
      • 11. Dezember » Kaiser Joseph II. erlässt das Freimaurerpatent. Es entsteht dadurch eine Großloge in Österreich, der jene anderer Kronländer unterstehen. Die Logenanzahl wird begrenzt, die Freimaurerei streng staatlich überwacht.
    • Die Temperatur am 17. Mai 1875 war um die 17,3 °C. Der Winddruck war 9 kgf/m2 und kam überwiegend aus Osten. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 34%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • Im Jahr 1875: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
      • 3. März » Im kanadischen Montreal organisiert James Creighton, ein Student der McGill University, das erste Eishockeyspiel in einer Halle. In einem Zeitungsbericht über das Spiel wird auch erstmals ein Puck erwähnt.
      • 22. April » Mit dem so genannten Brotkorbgesetz wird der Kulturkampf mit der römisch-katholischen Kirche im Deutschen Reich verschärft. Das von Otto von Bismarck entworfene Gesetz sperrt allen kirchlichen Stellen, die die Anerkennung des Reiches verweigern, staatliche Leistungen.
      • 7. Mai » Der japanische Gesandte Enomoto Takeaki schließt mit der russischen Regierung den Vertrag von Sankt Petersburg: Die Insel Sachalin wird vollständig russisches Staatsgebiet. Im Gegenzug erhält Japan alle Kurilen-Inseln nördlich der 1855 im Vertrag von Shimoda ausgehandelten Grenze.
      • 1. Juli » Der im Jahr zuvor in Bern unterzeichnete Allgemeine Postvereinsvertrag wird in der Praxis gültig und erleichtert den internationalen Postverkehr.
      • 25. August » Matthew Webb erreicht nach 21 Stunden und 45 Minuten Calais und hat damit als erster Mensch den Ärmelkanal durchschwommen.
      • 15. September » Die Stadt Indianola in Texas wird von einem Hurrikan verwüstet. Zwischen 150 und 300 Menschen kommen ums Leben.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Nijssen

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Nijssen.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Nijssen.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Nijssen (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Verstraten, "Familienstammbaum Verstraten Kappelle", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-verstraten-kappelle/I500731.php : abgerufen 25. September 2024), "Elisabeth Nijssen (1785-1875)".