Familienstammbaum Vermaas_de_ Visser » Sander Lagerweij (1898-1945)

Persönliche Daten Sander Lagerweij 


Familie von Sander Lagerweij

Er ist verheiratet mit Elbertha Lagerweij.

Sie haben geheiratet am 14. Dezember 1923 in Barneveld, GE, er war 25 Jahre alt.

Barneveld BS Huwelijk 1923, reg.nr. 12420-01, aktenr. 70. Gelders Archief_0207A.

Notizen bei Sander Lagerweij

Renswoude, verzetsmonument - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei


quote


Het verzetsmonument in Renswoude is opgericht ter nagedachtenis aan zeven plaatselijke verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.


De namen van de zeven slachtoffers luiden:


Gijsbert van de Burgt, Willem Gijsbert van de Fliert, Willem van de Fliert, Jan van den Ham, Cornelis Koetsier, Gerard Lagerweij en Sander Lagerweij.


In 1942 begon in Renswoude het verzet tegen de bezetter te groeien. Het verzet in Renswoude werkte samen met Veenendaal. Er werden veel distributiekantoren overvallen en sabotageacties uitgevoerd. De boerderij ‘Groot Overeem’ van Sander Lagerweij (geboren op 16 januari 1898) aan de Molenstraat was een schuilplaats voor onderduikers en verzetsstrijders. Verder werden hier ook wapens en munitie verborgen, die begin december 1944 waren gedropt bij ‘De Dennen’.


Ook Sanders broer, Gerard Lagerweij (geboren op 8 december 1899) was actief in het verzet. Zijn verzetswerk begon kleinschalig met wat eten geven en een paar dagen onderdak bieden aan joden. Later was zijn boerderij ‘De Beek’ ook een schuilplaats en werden op het erf wapens en ander materiaal opgeslagen. Eind 1944 werd door een ongelukkige samenloop van omstandigheden door de Feldgendarmerie een overval uitgevoerd op de oude hofstede aan de Lunterse beek in Renswoude. Sander Lagerweij was juist op de boerderij van zijn broer toen circa dertig personen het erf omsingelden. Er werd veel belastend materiaal gevonden en tegen de avond werden zeven mensen voor verhoor afgevoerd naar ‘Huize Scherpenzeel’. De volgende dag werden op of bij de boerderij nog veertien mensen aangehouden en samen afgevoerd naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Zeven mensen zijn daarna op transport gesteld naar Neuengamme of omgeving en nooit terug gekomen. Sander Lagerweij kwam om in Neuengamme op 11 maart 1945. Van Gerard Lagerweij is zover bekend op 24 april 1945 in Neuengamme om het leven gekomen.


unquote


 


N.B. Volgende informatie van Sander's kleindochter Lucy Lagerweij in 2022:


Het verhaal zoals dat in de familie bekend is en zoals Sander’s vrouw dat vertelde is dat bij een bezoek door de Duitsers aan de boerderij van Gerard een van die bezoekers een onderduiker zag. Op dat moment deden ze niets. 


 


Drie dagen later, de bekende zaterdag toen Sander, als gebruikelijk, zijn broer bezocht was er een razzia waarbij alles binnenste buiten gekeerd werd. Sander is ook meegenomen omdat hij daar aanwezig was. Het was dan ook heel bijzonder dat de Duitsers geen onderzoek deden op boerderij Groot Overeem.


 


Na de arrestatie van Sander ging Elbertha tot het einde van de oorlog door met het opvangen van onderduikers.


 


Sander kreeg postuum het Verzetsherinneringskruis. Elbertha ontving bij leven het Verzetsherinneringskruis.


Opfer des Zweiten Weltkriegs


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Sander Lagerweij?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Sander Lagerweij

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Sander Lagerweij


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen Lagerweij

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Lagerweij.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Lagerweij.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Lagerweij (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Vermaas_de_ Visser-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Joop, "Familienstammbaum Vermaas_de_ Visser", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vermaas-de-visser-loene/I14460.php : abgerufen 28. Mai 2024), "Sander Lagerweij (1898-1945)".