Familienstammbaum Van Rijn » Maria Knijf (1840-1876)

Persönliche Daten Maria Knijf 


Familie von Maria Knijf

(1) Sie ist verheiratet mit Asuerus van Rooijen.

Sie haben geheiratet am 23. Oktober 1868 in Harmelen, Woerden, Utrecht, sie war 28 Jahre alt.Quelle 3

Vader bruidegom Louis van Rooijen
Moeder bruidegom Geertrui Oosterom
Vader bruid Jan Knijf
Moeder bruid Maria Dongelmans

Raadsels rond Maria Knijff [bron: Hans Knijf]
Uitgebreid onderzoek in diverse archieven heeft aan het licht gebracht dat Maria Knijff geboren op 17 februari 1840 in zowel Harmelen als Haarlem getrouwd is geweest en kinderen heeft gekregen. Ook bestaan er van beide plaatsen een overlijdensakte van Maria. Hieronder haar verhaal dat uit alle gegevens te halen is. Helaas is de waarheid omtrend Maria niet achterhaald zodat de raadsels rond Maria Knijff vooralsnog onopgelost blijven.

Maria Knijf is geboren in Harmelen op 17 februari 1840 in Harmelen als dochter van Jan Knijff en Maria Dongelmans. Zij trouwt op 23 oktober 1868 met Asuerus van Rooijen. Ruim een maand na de geboorte van hun vierde kind overlijd Maria op 10 mei 1876. Dit alles vastgelegd in diverse akten te Harmelen.

Uit verschillende akten uit de gemeente Haarlem blijkt echter het volgende:

Maria Knijf geboren 17 februari 1840 als dochter van Jan Knijf en Maria Dongelmans trouwt op 11 juni 1873 met Hendricus Johannes Wisker geboren 4 mei 1840 te Haarlem als zoon van Johannes Hermanus Wisker en Anna Maria Hoens. Op hun trouwdag erkennen beide echtlieden drie kinderen,
1. Johannes Hermanus geboren 24 januari 1867 uit Wilhelmina Knijf oud 24 jaar. (Wilhelmina Knijf kreeg op 22 mei 1865 een ongeboren kind zij was toen 23 jaar. Bij deze aangifte geen vader genoemd. Van Wilhelmina die voor 22 mei 1842 geboren moet zijn is niets te vinden!),

2. Pieter Knijf geboren 11 maart 1869 en
3. Alida geboren 3 februari 1871 beiden uit Maria Knijf.
Ook bij deze aangiften geen vader opgegeven. Deze vier kinderen werden geboren in het Elisabeth Gasthuis aan het Groot Heiligland te Haarlem. De aangifte werd gedaan door de 'vader' van het Gasthuis Albertus Hamer. Op de geboorteakten van deze laatste twee kinderen is de leeftijd van Maria respectievelijk 26 en 28 jaar wat in zou houden dat zij voor 24 januari 1843 geboren moet zijn en na 24 januari 1841!

Samen krijgen Henricus en Maria nog twee zonen.

De huwelijkse bijlage, bestaande uit een extract uit een register van geboorte der gemeente Harmelen, blijkt dat het om bovenstaande Maria gaat, geboren in 1840. Dus bijna drie jaar voor haar overlijden volgens het overlijdensregister van de gemeente Harmelen trouwt Maria in Haarlem?
Om het ingewikkeld te maken trouwt Jan Knijff in 1849 met Jannigje van Groeningen en noemen hun eerste kind ook Maria. Maar deze Maria is eenvoudig te volgen via trouwakten en is zeker niet bovengenoemde Maria Knijff.
Verwarrend is ook dat op de overlijdensakte van Maria in 1876 als moeder wordt opgegeven Jannetje van Groeningen. Deze is op dat moment wel de moeder maar niet de biologische moeder zoals die moet worden aangegeven op een dergelijke akte.
Is dit een vorm van identiteitsfraude? Maar met wat voor reden dan?
Wat kan er gebeurd zijn?
Is er een tweede Maria Knijf dochter van Jan Knijff en Maria Dongelmans eveneens geboren op 17 februari 1840? Zeer waarschijnlijk niet!
Kende Wilhelmina Knijf Maria uit Harmelen en heeft zij haar indentiteit aangenomen? Omdat er niets van Wilhelmina te vinden is is hier geen antwoord op te geven. Vreemd is dat toen er door de gemeente Haarlem een uitreksel van het geboorteregister van Maria is aangevraagd t.b.v het aanstaande huwelijk bij de gemeente Harmelen dat geboorte-extract zonder meer is afgegeven.
De Harmelense gemeenschap was in die tijd zo klein dat de desbetreffende gemeenteambtenaar Asuerus van Rooijen en Maria Knijff gekend moet hebben en toen dus geweten moet hebben dat deze al getrouwd waren. Ambtenaar van Geijtenbeek ondertekende de huwelijksakte van Asuerus en Maria op 23 oktober 1868 en ondertekende ook het extract op 19 mei 1873 dat werd opgestuurd naar Haarlem. Een maand eerder op 24 maart 1873 tekent dezelfde notarisklerk de geboorteaangifte van Johannes Bernardus, kind van Asuerus en Maria!

Is Maria van Asuerus weggelopen en in Haarlem beland? Waarschijnlijk niet, waarom doet Asuerus anders in 1876 aangifte van het overlijden van Maria? Als ze dan al weggegaan is zou dat al 5 maanden na hun huwelijk moeten zijn geweest aangezien Maria in maart 1869 een kind krijgt in Haarlem.
De sleutel ligt waarschijnlijk bij Wilhelmina Knijff. Was zij familie van Maria en heeft zij om een of andere reden haar identiteit aangenomen? Het is aannemelijk dat Wilhelmina de naam Maria heeft aangenomen omdat dit zou kloppen met de leeftijden op de geboorteakten van de vier kinderen die geboren zijn voor het huwelijk van Maria en Henricus. Omdat er geen vader bij de vier kinderen wordt opgegeven is het goed mogelijk dat Wilhelmina in de prostitutie in Haarlem werkte. De naamsverandering van Wilhelmina in Maria werd definitief toen zij trouwde met Henricus Johannes Wisker. Werd notarisklerk Geijtenbeek in Harmelen omgekocht om het geboorteuittreksel van Maria naar Haarlem op te sturen en wellicht alle sporen van Wilhelmina uit te wissen? Als dit zo is zal dit raadsel niet opgelost kunnen worden en blijft het gissen naar wat er werkelijk gebeurd is!

Kind(er):

  1. N.N. van Rooijen  1871-1871


(2) Sie ist verheiratet mit Hendricus Johannes Wisker.

Sie haben geheiratet am 11. Juni 1873 in Haarlem, Noord-Holland, sie war 33 Jahre alt.Quelle 4

Vader van de bruidegom Johannes Hermanus Wisker
Moeder van de bruidegom Anna Maria Hoens
Vader van de bruid Jan Knijf
Moeder van de bruid Maria Dongelmans
beroep bg: voerman, bd dienstbode

Kind(er):



Kind(er):

  1. N.N. Knijf  1865

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maria Knijf?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Maria Knijf

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Maria Knijf


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Utrechts Archief Harmelen 1840 aktenr 8
  2. Utrechts Archief Toegangnr: 481 Inventarisnr: 376 Harmelen Aktenummer: 17
  3. Utrechts Archief Toegangnr: 481 Inventarisnr: 841 Harmelen Aktenummer: 9
  4. Noord-Hollands Archief Haarlem 1873 Aktenr 27

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 17. Februar 1840 war um die 2,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder winderig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1840: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 6. Januar » Die Uraufführung der Oper Le Drapier von Jacques Fromental Halévy erfolgt in Paris.
    • 13. Januar » Wegen schwerwiegender Konstruktionsfehler bricht auf dem Schaufelraddampfer Lexington, der sich auf dem Weg von Manhattan nach Stonington, Connecticut, befindet, ein Feuer aus, woraufhin dieser steuerlos auf dem East River treibt. Von den 143 Personen an Bord überleben nur vier.
    • 27. April » Der Grundstein für den Neubau des britischen Parlamentsgebäudes Palace of Westminster wird gelegt. Das vorige Gebäude war durch einen großen Brand im Jahr 1834 weitgehend zerstört worden.
    • 7. Juni » Friedrich Wilhelm IV. wird nach dem Tod seines Vaters Friedrich WilhelmIII. neuer König von Preußen.
    • 29. Juni » Die späteren Eheleute Johanna Mathieux und Gottfried Kinkel gründen in Bonn den Maikäferbund, einen spätromantischen Dichterkreis.
    • 8. August » Uraufführung der Oper Mária Bátori von Ferenc Erkel in Budapest.
  • Die Temperatur am 11. Juni 1873 war um die 25,1 °C. Der Winddruck war 4 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 53%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Im Jahr 1873: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 10. Februar » Spaniens König Amadeus I. erklärt aufgrund massiven Drängens seiner Frau nach einem im Vorjahr fehlgeschlagenen Attentat seine Abdankung und entscheidet sich zum Verlassen des Landes. Danach kommt es zur Bildung der Ersten Spanischen Republik, die nur knapp zwei Jahre Bestand hat.
    • 26. März » Nachdem Großbritannien den Niederlanden vertraglich die Oberhoheit über Niederländisch-Indien zugesichert hat, erklären diese dem Sultan von Aceh auf Sumatra den Krieg.
    • 1. Mai » Die Weltausstellung in Wien wird von Kaiser Franz JosephI. eröffnet. Eines der Gebäude, die von Hauptarchitekt Carl von Hasenauer eigens für diese Weltausstellung errichtet worden sind, ist die Rotunde im Wiener Prater.
    • 23. Mai » In den kanadischen Nordwest-Territorien, zu denen auch die heutigen Provinzen Alberta, Saskatchewan und Teile von Manitoba sowie die Territorien Yukon und Nunavut gehören, wird die North West Mounted Police (NWMP) gegründet, Vorläufer der Royal Canadian Mounted Police (RCMP).
    • 8. Juni » Ein Ferman des Sultans Abdülaziz gewährt Ägypten unter seinem Khediven Ismail Pascha fast völlige Unabhängigkeit.
    • 1. September » Cetshwayo kaMpande wird letzter souveräner König der Zulu.
  • Die Temperatur am 10. Mai 1876 war um die 13,4 °C. Der Winddruck war 15 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 24%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Im Jahr 1876: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 2. Februar » In New York gründen acht Baseballmannschaften die National League.
    • 24. Februar » Henrik Ibsens dramatisches Gedicht Peer Gynt wird mit Edvard Griegs Bühnenmusik im Christiania Theater in Christiania, dem heutigen Oslo, uraufgeführt.
    • 3. Juli » Die achtjährigen Mädchen Margaretha Kunz, Katharina Hubertus und Susanna Leist aus Marpingen im Saarland berichten erstmals, dass sie im Härtelwald eine Marienerscheinung gehabt hätten. Die Marienerscheinungen in Marpingen 1876/1877, die angeblich bis zum 3. September 1877 andauern, werden bis heute von der Katholischen Kirche nicht anerkannt.
    • 31. August » Nur drei Monate nach seinem Amtsantritt wird der osmanische Sultan Murad V. aufgrund psychischer Probleme abgesetzt. Nachfolger wird sein Bruder Abdülhamid II.
    • 19. September » Melville Bissell aus Grand Rapids (Michigan) wird für den ersten funktionierenden Staubsauger (Carpet Sweeper) das Patent erteilt.
    • 1. November » Der Nordseekanal in den Niederlanden wird von König Wilhelm III. feierlich eröffnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Knijf

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Knijf.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Knijf.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Knijf (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van Rijn-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jos van Rijn, "Familienstammbaum Van Rijn", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I26857.php : abgerufen 27. Mai 2024), "Maria Knijf (1840-1876)".