Familienstammbaum familie van Oorsouw » Geurt Geurts Sebers Megens (± 1553-1627)

Persönliche Daten Geurt Geurts Sebers Megens 

  • Er wurde geboren rund 1553 in Haren, Megen en Macharen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Er wurde getauft rund 1553 in Haren, Megen en Macharen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Tatsache: Feiten;.
    Vermelding op de website www.vanoorsouw.nl:
    Geurt (Geurts Seberts) Megens (1553-1627)
    Werd ca. 1553 te Haren geboren als zoon van Geurt Seberts Weijers en Henricxken Jan Henricx als moeder.
    Geurt trouwde ca. 1580 met Jenneke Joachim Dirx, uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren.
    Geurt, ook genaamd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens.
    Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buitenlands is geweest, zoals hij zelf verklaarde.
    Misschien heeft men hem daar van Megen of op de Duitse manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was.
    Het “buiten lands” betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond.
    Dit kan zijn in het Land van Ravenstein of de Meijerij van Den Bosch, Gelre, of anders.
    Veel mensen trokken ten tijde van de tachtigjarige oorlog weg uit het Graafschap, dat in die tijd regelmatig belegerd was door de katholieke Spaanse troepen die streden tegen de reformatie.
    Deze militairen hebben er mede voor gezorgd dat veel vernietigd werd; het kasteel te Megen brandde af op 6 januari 1581, en daarmee natuurlijk ook de omliggende huizen.
    Ook de kerk in Haren is vernietigd, dit blijkt uit de testamenten die mensen rond 1620 maken; zij schenken dikwijls geld voor de wederopbouw van hun kerk.
    Een rampzalige situatie.
    Velen zijn teruggekeerd en hebben hun onderkomen herbouwd, waaronder ook Geurt Megens en zijn familie. Geurt Megens was schepen en kerkadministrateur in Haren.
    Geurt stierf op 04-01-1627 te Haren.

    (Bron: Dit boek “Mijn naam is Megens” auteur Annemarie Megens-Linders)

    ==================================================
    Geurt, ook genaamd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens. Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buitenlands is geweest, zoals hij zelf verklaarde. Misschien heeft men hem daar van Megen of op de duitse manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was. Het "buiten lands" betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond. Dit kan zijn in het Land van Ravenstein of de Meijerij van Den Bosch, Gelre, of anders.

    Getuigenis van Goirt:
    Goirt Goirt Megens getuicht in 1627 t.a.v. de kerk van Haren. Hij verklaart "onder sijne gedaene eede oudt te si:in omtrent vlg en tszeventich jaeren", en verklaart verder vele jaren buyten landts" geweest te zijn, maar van zijn voorvaderen gehoon te hebben dat er vier missen in de week in de kerk gecelebreerd dienen te worden. Ook verklaart hij dat Roelof Janss, zijn oom, altijd restoir van het altaar in de kerk is geweest.
    Over de gewoonte in verband met de uitvaartmissen verklaart hij. "Wanneer jonge of oude personen stenen, uitgezonderd kinderen, dat de pastoor, met het kruis, end e naburen dan het gecelebreerd wordt." lichaam van huis op komen halen en brengen naar de kerk, alwaar een mis van requiem Geurt, ook genoemd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens. (Let op de M onder aan zijn handtekening). Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buiten lands is geweest, zoals hij zelf verklaarde. Misschien heeft men hem daar van duitse Megen of op de manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was. Het "buiten lands betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond.
    Dit kan zijn in het land van Ravenstein of de Meijerij van s'Hertogenbosch, Gelre, of elders. Veel mensen trokken ten tijde van de tachtigjarige oorlog weg uit het Graafschap, dat in die tijd regelmatig belegerd was door de katholieke spaanse troepen die streden tegen de reformatie.
    Deze militairen hebben er mede voor gezorgd dat veel vernietigd werd; het kasteel te Megen brandde af op 6 januari 1581, en daarmee natuurlijk ook de omliggende huizen. Ook de kerk in Haren is vernietigd, dit blijkt uit de testamenten die mensen rond 1620 maken; zij schenken dikwijls geld voor de wederopbouw van hun kerk. Een rampzalige situatie. Velen zijn teruggekeerd en hebben hun onderkomen herbouwd waaronder ook Geurt Megens en zijn familie.
    Zeker is dat hij omstreeks 1615 weer in Haren woonde, hij werd daar aangesteld als administrateur van het H. Kruis altaar in de kerk.
    Dit was zeer tegen de zin van Nicolaes Vos, die een brief schrijft aan de bedienen bisschop. Hij vond dat een "leek" en bovendien een "getrouwd" persoon geen altaar zou mogen.
    Hoewel Geurt dus niet altijd in Haren heeft gewoond, had hij er wel bezittingen, dit betekende grond, en waarschijnlijk heeft hij deze ten tijde van zijn afwezigheid onbebouwd laten liggen.
    Getuigenis van Goirt: Goirt Goirt Megens getuicht in 162 7 t.a.v. de kerk van Haren.
    Hij verklaart "onder sijne gedaene eede oudt te si:in omtrent vlg en tszeventich jaeren", en verklaart verder vele jaren buyten landts" geweest te zijn, maar van zijn voorvaderen gehoon te hebben dat er vier missen in de week in de kerk gecelebreerd dienen te worden.
    Ook verklaart hij dat Roelof Janss, zijn oom, altijd restoir van het altaar in de kerk is geweest.
    Over de gewoonte in verband met de uitvaartmissen verklaart hij "Wanneer jonge of oude personen stenen, uitgezonderd kinderen, dat de pastoor, met het kruis, en de naburen dan het gecelebreerd wordt." lichaam van huis op komen halen en brengen naar de kerk, alwaar een mis van requiem.
    De familie moest zelf zorgen voor "het gelucht"; men moest dus zelf kaarsen leveren voor het licht in de kerk. Jonge kinderen werden niet officieel begraven. De oorzaak daarvan was dat een kind vaak al in de eerste levensjaren overleed, en het daardoor te kostbaar was om deze kinderen een echte begrafenis te geven. Verder keek men in die tijd anders tegens kindersterfte aan, alleen de sterke kinderen werden volwassen. Het overlijden van een kind werd ook vaak niet in het begraaf-of doodboek vermeld.
  • Er ist verstorben am 4. Januar 1627 in Haren, Megen en Macharen, Noord-Brabant, Nederland.
  • Ein Kind von Geurt Seberts Wijers und Henricxken Jans Henricxs
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 18. Dezember 2023.

Familie von Geurt Geurts Sebers Megens

Er ist verheiratet mit Jenneke Joachims Dirx.

Sie haben geheiratet rund 1580.


Kind(er):

  1. Geurt Geurts Geurts Megens  ± 1580-> 1654
  2. Roelof Geurts Geurts Megens  ± 1584-> 1654
  3. Joachim Geurts Geurts Megens  ± 1588-± 1639
  4. Hanrick Geurts Geurts Megens  ± 1590-± 1626

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Geurt Geurts Sebers Megens?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Geurt Geurts Sebers Megens

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Geurt Geurts Sebers Megens


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1627: Quelle: Wikipedia
      • 16. Juli » Korsaren nehmen auf der südlich von Island gelegenen Inselgruppe Vestmannaeyjar einheimische Frauen und junge Leute gefangen, um sie in Nordafrika als Sklaven zu verkaufen. Andere Bewohner werden getötet.
      • 4. August » Die Belagerung von La Rochelle durch Ludwig XIII. beginnt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Megens

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Megens.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Megens.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Megens (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Leo van Oorsouw, "Familienstammbaum familie van Oorsouw", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-oorsouw/I3229.php : abgerufen 15. Juni 2024), "Geurt Geurts Sebers Megens (± 1553-1627)".