Familienstammbaum Van Knippenberg » Rotger (Rutgher) van der Knippenborch (1492-1539)

Persönliche Daten Rotger (Rutgher) van der Knippenborch 

  • Er wurde geboren im Jahr 1492.
  • (!) .
    Hij wordt ook Rotger zu Alt-Knippenburg (1) en in het Neder lands archief Rotger vom Knippenborg tot Parckelaer (2) genoemd. Voor het eerst wordt hij in 1499, tezamen met zijn moeder Rorich van Westerholt en zijn broer Wilhelm, in een oorkonde genoemd. (3). In de jaren 1517-1518 treedt Rutgher op als Gelders gezant. Zo worden de Hollandse gezanten Keppel en Knippenbergn op 29 en 30 october 1517 in Munster ontvangen. (4)
    Rutgher trad vóór 1526 in het huwelijk met Margriet van Apeldoorn, doch ter van Peter van Apeldoorn tot Duis tervoorde en van Andrea van Kreynck. (5) Appelthorn of Appeldorn uit Gelderland voerde als wapen: een schild in goud, met hierop een adelaar in keel, die op zijn maag beladen is met een zilveren sleutel als dwarsbalk geplaatst, de baard naar onder en naar rechts. Helmteken: een adelaar, soms is hij zilver ge poot, de maag beladen met een zilve ren schild, overladen met een rode sleutel geplaatst als steunbalk, de baard omhoog en naar rechts. De arend tussen een vlucht, die doorsneden is van goud op keel of doorsneden afwisselend met goud en keel. (6)
    In opvolging, van Coenradt van Leisten, stelt Karel, hertog van Gelder op 10.12.1520, Rutgher van der Knyppenborch aan als dijkgraaf van de Veluwe op de Yselstroom en hij verzekert hem, dat hij zich niets behoeft aan te trekken van de vorderingen, die anderen menen te hebben op dit ambt. Hiervoor moet Rutgher 250 Rijngulden en jaarlijks nog 50 mud haver leveren. (7)
    In 1521 is Rutgher gerichtsman te Doesburg (Gelderland). Hij wordt in 1525 als afgevaardigde van Karel, hertog van Gelder naar Overijssel gezonden, om er een vergelijk te treffen over de IJssel. In 1527 zendt hertog Karel hem naar Utrecht en in 1528 verklaart Rutgher dat hij hertog Karel met twee paarden wil dienen. (8)
    Op 5.6.1530 verkoopt Arent van Aller, als gemachtigde van zijn echtgenote, de geërfde rechten van zijn zwager Coenraet van Leesten op het dijkgraafambt van Veluwe "bij de Ysselen" aan Rotger van der Knippenborch en diens huisvrouw Margreta. (9) Op dezelfde datum verklaart Henrich van Essen zijn rechten op het dijkgraafschap "in Welners bij der Ysselen" verkocht te hebben aan Rotger van der Knippenborch en zijn echtgenote Margareta van Apeldoorn. (10)
    Rutgher en Margriet kopen in 1530 van de Cisterciënsers van het klooster Sibculo, onder Hardenberg, 14 morgen land in Heerde. (11)
    Rutgher stelt in 1534 een waard (12) tussen Vierssen (Veessen ?) en Wijhe (13) en in hetzelfde jaar treedt Rutgher op als getuige ("huwelijksvriend") bij het huwelijk van Johanna van Apel doorn en Hendrik Nulaert. (14)
    In 1535 verkopen Rotger en Margriet aan Sweder van Apeldoorn, broeder van Margriet, een stuk land in Heerde, kerspel van Vorchten (15), naast het land van het klooster van Hulsbergen. (16)
    Willem Blanckebiell, rechter te Hatthem (17) oorkondt op 9.6. 1539, dat voor hem en "keurgenoten", Arendt van Aller en Dorothea zijn huisvrouw; alsook Henryck van Essen en Barbara zijn huisvrouw, hun rechten op het dijkambt van Veluwe opgedragen hebben aan Rutgher van den Knippenborch en diens huisvrouw Mar griete. (18)
    Doch enige dagen later sterft Rutgher en bijna onmiddellijk daarna op 23.6.1539 krijgt Margriet moeilijkheden om het dijkgraafambt. De bannerheren (19), ridderschappen en steden van Gelder en Zutphen op de landdag te Arnhem verzameld, verklaren zich oncompetent om een beslissing te treffen over een geschil, betreffende het dijkambt van Veluwe "bij de Ysselen", tussen Johan van Beest, als gemachtigde van Margaretha van Apeldoorn, weduwe van Rutgher van der Knippenborch en de Vossen. (20) Misschien moeten wij dit in verband brengen met haar nicht Mechtild, dochter van Hendrik Mulert of Nulaert.
    Mechtild huwde met Hendrik de Vos van Steenwijk in 1565.(21)
    Uit het goed Kortenoever onder Brummen (22), dat haar voor een derde deel toebehoorde en waarvan juffer Belie van Broeckhuysen en Jan van Voorthuysen het overige bezaten, verkoopt Margriet in 1540 een jaarlijkse rente van 8 gulden aan de proviso ren van de St.Christophorus-gilde te Zutphen. (23) Na kwijtgescholden verzuim, werd Margaretha van Apeldoorn, weduwe van Rutgher van der Knippenborch, op 27.9.1550 beleend met zes morgen land, gelegen in het kerspel Heerde. Als hulder (24) trad Johan van der Knippenborch op.(25)
    Uit deze akte blijkt, dat Rutgher bovengenoemde stukken land gekocht had, doch verzuimde de belening aan te vragen. Het betrof hier de tienden van Veessen, de tienden op de Meeden, een erf op Nieuwe Meeden, genoemd Hagemansgoed en een dijk in de Veessener mark (26 ) gelegen in het kerspel Meerde, volgens de Zutphense rechten. Op de keerzijde van de akte staat geschreven:
    "1549 -Doch is to weten, dath Hagemans gudt, nemptlichen ses morgen lants, unde den dyke vurs(creven), van dith alinge leen afgekomen, unde hebben datselve Rutger van de Knippen borgserfgenamen in gebruick, darum sie derhalven to besoecken. Wo idt averst dairoff gesplittert, ist denn pater unbewusth."«i»(21)«/i»
    Margaretha van Apeldoorn, stierf in 1554 en werd begraven in de kerk van Twello, met vier kwartieren: Knippenberg- Westerholt en Apeldoorn-Kreinck. De steen die de zerk bedekt, draagt be houdens de kwartieren het volgende grafschrift:
    "Int jaer 1554 is begraven op St.... (de naam is bedekt door de banken) Margrita van Apelthoern, weduwe van zelige Roetger van der Knippenberch ."(28)
    Rutgher en Margaretha hadden drie kinderen: Diederich, Rorich en Andrea.
    «u»«b»Voetnoten:«/u»«/b»
    «i»(1) Staatsarchiv Munster, Sammlung Spiessen;
    (2) d'Ablaing v. Giesenburg , de Ridderschap van de Veluwe;
    (3) Gerlach, Grillo, p,72;
    (4) Redlich, Franz.Vermittl.politik, Bd.11, p.173;
    (5) in dat jaar komen zij voor in de charters van particuliere aard, nr.760, Archief van de Gemeente Zutphen;
    (6) Rietstap, Armorial General, p.58;
    (7) dijkgraaf: - voorzitter van de hoogheemraadschap, afdeling van de waterstaat betreffende het aanleggen, herstellen en onderhouden van dijken; de Veluwen is een landstreek in Gelderland, ten N. van Arnhem; Hartens van Sevenhoven, De Gelderse rekenkamer, dl,II, p.153, nr.540;
    (8) gerichtsman : bijzitter van de rechter; Doesburg : stad ten D. van Arnhem en ten Z. van Zutphen; Archief van de Hoge Raad van Adel, Collectie Snouckaert v.Schauburg, inv.nr. 2475, nr.4;
    (9) up Manedach nae Sacramentsdach, in 't jaer dusent vijfhon- dert ende dartich. Martens van Sevenhoven, Gelderse Reken- kamer dl.II, p.174, nr.613;
    (10) Archief Gelderse Domeinen en Rekenkamer, inv.reg.612; Nederlandse Leeuw 1967, p.18;
    (11) Meerde ligt tussen Zwolle en Apeldoorn; Veilingscatalogus Van Huffel;
    (12) waard = wert, wart is een landstreek geheel of ten dele door rivieren omsloten en veelal door dijken omgeven;
    (13) Wijhe ligt tussen Zwolle en Deventer;
    (14) Archief van de Hoge Raad van Adel, Collectie Snouckaert van Schauburg, inv.nr.2475, nr.4;
    (15) Vorchten ligt tussen Meerde en Wijhe;
    (16) Archief van het huis Yrst, nr.26, Rijksarchief in Gelderl.;
    (17) Hatthem = Hattem ligt 5 Km. ten Z.W. van Zwolle;
    (18) "Int jaer onss Heren dusent vijfhondert XXXIX, op Manendach post Sacramenti". Afschrift in inv.nr.344, fol.10 ver so; Martens van Sevenhoven, Gelderse Rekenkamer dl.11, nr. 754; Nederlandse Leeuw 1967, p.18;
    (19) Bannerheren = baanderheer is de bezitter van een geheel on afhankelijke heerlijkheid en die zelf leen- en dienstmannen heeft;
    (20) Up Manendach in perfesto Johannis Baptiste nativitatis, anno 1539. Hartens van 5evenhoven, Gelderse Rekenkamer, dl.II, p.211/212, nr.755;
    (21) W.J.d'Ablaing van Giessenburg, Wapenboek der Ridders van de Duitse Orde, ' s-Gravenhage 1871, 18;
    (22) Kortenoever onder Brummen ligt op 7 Km. ten Z.van Zutphen;
    (23) Van Rhemen, de jonge, f.289; K.Mars, v.Apeldoren, p.163/164;
    (24) hulder = plaatsvervanger; in het leenrecht trad de hulder op voor minderjarigen, geestelijken en vrouwen, aan wie een leengoed opgekomen was;
    (25) Johan van der Knippenborch bast(aard ?), was gehuwd met Aeltje van Apeldoorn, de zuster van Margaretha;
    (26) mark is een binnen bepaalde grenzen besloten gebied;
    (27) van Veen, Heerlijkheid Lathum, p.78;
    (28) Bloys van Treslong Prins, kerken in Gelderland, p.386.«/i»
  • Er ist verstorben am 19. Juni 1539, er war 47 Jahre alt.
  • Ein Kind von Diederich IV (Dirick) van der Knippenburg und Rorica van der Westerholde
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. Mai 2019.

Familie von Rotger (Rutgher) van der Knippenborch

Er ist verheiratet mit Margaretha (Magriet) van Apeldoorn.

Sie haben geheiratet im Jahr 1530, er war 38 Jahre alt.


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Rotger (Rutgher) van der Knippenborch?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Rotger (Rutgher) van der Knippenborch

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) war von 1515 bis 1555 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1539: Quelle: Wikipedia
    • 28. Mai » Hernando de Soto landet in Florida, um es für Spanien in Besitz zu nehmen, zu besiedeln und nach Schätzen zu suchen.
    • 15. August » König Franz I. legt im Edikt von Villers-Cotterêts fest, dass nur noch die französische Sprache in Urkunden und in der Verwaltung anzuwenden ist, Latein wird in Frankreich in Rechtssachen abgeschafft.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van der Knippenborch


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Van Knippenberg, "Familienstammbaum Van Knippenberg", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-knippenberg/I2256.php : abgerufen 23. April 2024), "Rotger (Rutgher) van der Knippenborch (1492-1539)".