Familienstammbaum Van Dooijeweert » Peter Smits (1717-1773)

Persönliche Daten Peter Smits 


Familie von Peter Smits

Er ist verheiratet mit Petronella van Weel.

Sie haben geheiratet am 19. Juli 1743 in Arnhem, er war 25 Jahre alt.Quelle 1

Petronella was ten tijde van huwelijk woonachtig in Arnhem.

Kort na het huwelijk kochten zij onroerend goed:
Schepenprotocol Grave 18-02-1744:
Gerard Torsinck rentmeester der domeinen als curator van de geabandonneerde boedel van Johan Ruijl vest Peter Smits en Petronella van Weel e.l. de moeshof op de Stoof jurisdictie van Grave, aan de ene zijde het erf van Johan van Diependaal, aan de andere zijde het erf van de heer van Aarsse verkocht voor tachtig gulden, twaalf hogen en een halve ton bier. Substituutscholtis A. van der Plaat, schepenen J.P. Ickler en J. Smits, G. Torsinck. 18 februari 1744. In de marge: kooppenningen 120-0-0, de 80ste penning 1-10-0

Schepenprotocol Mill: 18-9-1744:
Hendrik Hermens weduwnaar van IJfken Hendrix, geass. met Jan Hermans als momboir over zijn minderjarige kinderen verkoopt aan Peter Smits en zijn vrouw Petronella van Weel de helft in een stukje bouwland, groot ½ mergen onder Mill, e.z. vrouwe Van Blaarthem, a.z. de pastorie aldaar, e.e. Jasper Smits en a.e. de gemene straat. Voor de som van f. 150,-.

Schepenprotocol Mill: 15-10-1744:
Hendrik Hermens weduwnaar van IJfken Hendrix, geassisteerd door Jan Hermens en Marten Hendrix momboiren, in akte van vernaasting aan Thonis Wilbers hebben verkocht aan Peter Smits koopman te Grave en Petronella van Weel echtelieden de helft van stukje bouwland van drie lopen groot in het geheel ongeveer een halve Hollandse morgen, onder Mill. Grenzend enerzijds de vrouwe van Blaarthem, anderzijds de pastorie met ene eind Jasper Smits en met andere eind de gemeene straat. Gepasseerd op 15 oktober 1744 te Mill ten overstaan van Laurens Verstraaten schout, Jan Peters Diependaal en Peter van den Heuvel schepenen.

Hendrik Hermens weduwnaar van IJfken Hendrix geassisteerd door Jan Hermens en Marten Hendrix momboiren hebben verkocht aan Peter Smits koopman te Grave en Petronella van Weel echtelieden de helft van een stukje bouwland van drie lopen groot en in het geheel ongeveer een halve Hollandse morgen onder Mill. Grenzend enerzijds de vrouwe van Blaarthem, anderzijds de pastorie met het ene einde Jasper Smits en met het andere einde de gemeene straat. Gepasseerd op 25 september 1744 te Mill ten overstaan van de getuigen Jan Peters Diependaal president schepen en locoschout, Adriaen Jans Kempen en Peter van den Heuvel schepenen.

Schepenbank Beers 29-03-1745:
Notaris Fredrick Huijbert Engelen, als gevolmachtigde optredend namens Josephus van Aefferden, Raad en rentmeester te Roermond; van advocaat Johan Baptist van Aefferden en van Beatrix van Aefferden (procuratie gepasseerd voor de griffier van Hare Majesteits Souvereine Raad des Vorstendoms Gelre te Roermond d.d. 15 okt. 1744) verkoopt voor zijn lastgevers en ten bate van de crediteuren die aanspraak maken op de nalatenschap van Johan Martijn van Aefferden aan Petrus Smits en zijn vrouw Petronella van Weel een boerderij genaamd de oude en nieuwe Kooij en een perceel land genaamd den Haan, beide gelegen in het Beersche Broek.

Schepenbank Grave 12-11-1748:
Anna Willemina Wierix jongedochter met de substituutsecretaris als momboir vest Peter Smits en Petronella van Weel e.l. het huis en erf met het soldatenkwartier daar achter in de grote Rogstraat, aan de ene zijde het erf van juffrouw Ermers, aan de andere zijde het erf van de apotheker van Boekholt en voor aan de gemene straat, met geen andere lasten dan 's heren poortchijns, twee gulden vijf stuivers aan het comptoir van ZH, twee gulden vijf duiten aan het gasthuis verkocht voor vijfhonderd gulden. Substituutscholtis Arnoldus van der Plaat, schepenen J. Smits en M. Gomarus, Anna Willemijna Wirix, P. Ragaij. 12 november 1748. In de marge: koop met de lasten 607-0-10, de 40ste penning 15-3-12 dd 5 november 1748. de rente aan het gasthuis doorgehaald; in de marge: de rente aan het gasthuis dd 6 november 1765 t.b.v. het gasthuis aan J.G. Torsinck afgelost met 40-12-8, dus geroyeerd, 15 februari 1766, P. Ragay

Schepenbank Grave 24-01-1749:
Schepen Johan van Diependaal en Catharina Welters e.l. vesten Peter Smits en Petronella van Weel e.l. de moeshof op de Stoof jurisdictie van Grave, aan de ene zijde het erf van de erfgenamen van mevrouw Schots, aan de andere zijde de verkrijgers verkocht voor zestig gulden. Substituutscholtis Arnoldus van der Plaat, schepenen J. Smits en M. Gomarus, J.V. Diependaal, C. Welters, P. Ragaij. 24 januari 1749. In de marge: koop 60-0-0, de 40ste penning 1-10-0 dd 16 januari 1749

Vanaf juli 1760 deden zij nogal wat onroerend goed van de hand:
Schepenbank Grave 09-07-1760:
Peter Smits en Petronella van Weel echtelieden en schout Peter Dietz en Hendrina Smits echtelieden, erfgenamen van Jasper Smits, in leven schepen van de stad Grave verkopen onroerende goederen onder Mill. Ten eerste een bouwhof, bestaande uit een huis, schuur, bakhuis en aanliggende hof, boomgaard en bouwland. Ongeveer vier en een halve hollandse mergen groot, oost de Roomse pastorij en de heer Grave van Pas, west de gemene weg, genaamd de Koksche Beeck, zuid Dirk Theunissen Raijmakers en noord de gemene straat. Ten tweede een perceel bouwland ongeveer drie en een halve hollandse mergen groot, oost de gemene straat, west en noord Jan Peter Jacobs en meer erven, zuid de gemene heide. Ten derde ongeveer twee hollandse mergen hooi- of weiland, oost Gerrit Claassen, west Jan Peter Jacobs, zuid Godefridus Kempen en noord de Voorsten dijk. Ten vierde ongeveer twee en een halve mergen hooi- of weiland, oost Jan Peter Jacobs, west Jacob Pluk, zuid Jan Thoonen en noord de weduwe Verstraaten. Ten vijfde een stuk bouwland ongeveer anderhalve hollandse mergen groot, oost de heer Grave van Pas en de weduwe Theunis Nelissen, west de weduwe Jan Ermers, zuiden de gemene weg en noorden Dirk Theunissen Raaijmakers. Ten zesde ongeveer een halve mergen hooi – of weiland, oost de Vaardijk, west Wilbert Martens, zuiden de heer van Turenhout en noorden Willem Willems. Ten zevende een stuk bouwland ongeveer een halve hollandse mergen groot, oost de gemene straat, west Peter van den Heuvel en noord Cornelis Kempen. Ten achtste bosje met elzen ongeveer drie vierde mergen groot, oost Hendrik Zelten, west Goossen van Beusekom, zuid Hendrik Zelten en noord de Voortschen Dijk.

Schepenprotocol Mill 19-08-1760:
Peeter Smits en Petronella van Weel echtelieden, Peeter Dielz schout en Hendrina Smits echtelieden, erfgenamen van Jasper Smits in leven scheepen van de stad Grave, hebben verkocht aan Rom Jans en Agnes van Rooij echtelieden een elsbosje ongeveer drie vierde morgen groot, onder Mill, grenzend oost Hendrik Zelten, west Goossen van Beusecom, zuid Hendrik Zelten en noord den voortsen dijk. De ontvanger is mr. W. G. van Oijen en de landschrijver D. van Hoijtema. Aldus gepasseerd op 19 augustus 1760 ten overstaan van de getuigen Laurens Verstraaten schout, Adriaen Jans Kempen en Jan Huijbers schepenen.

Peeter Smits en Petronella van Weel echtelieden, Peeter Dielz schout en Hendrina Smits echtelieden, erfgenamen van Jasper Smits in leven scheepen van de stad Grave, hebben verkocht aan de schepen Peter van den Heuvel en Cornelia de Hoogh echtelieden een stuk bouwland ongeveer een Hollandse morgen groot te Mill, grenzend oost de gemeene straat, west zijne Hoogheid en de getransporteerden en noord Cornelis Kempen. De ontvanger is mr. W. G. van Oijen en de landschrijver D. van Hoijtema. Aldus gepasseerd op 19 augustus 1760 ten overstaan van de getuigen Laurens Verstraaten schout, Adriaen Jans Kempen en Jan Huijbers schepenen.

Peeter Smits en Petronella van Weel echtelieden, Peeter Dielz schout en Hendrina Smits echtelieden erfgenamen van Jasper Smits in leven scheepen van de stad Grave, hebben verkocht aan Maria de Bruijn weduwe van Anthonij Verstraaten een halve morgen hooi- of weiland onder Mill, grenzend oost den Vaardijk, west Wilbert Martens, zuid den heer van Turenhout en noord Willem Willems. De ontvanger is mr. W. G. van Oijen en de landschrijver D. van Hoijtema. Aldus gepasseerd op 19 augustus 1760 ten overstaan van de getuigen Laurens Verstraaten schout, Adriaen Jans Kempen en Jan Huijbers schepenen.

Peeter Smits en Petronella van Weel echtelieden, Peeter Dielz schout en Hendrina Smits echtelieden erfgenamen van Jasper Smits in leven scheepen van de stad Grave, hebben verkocht aan de hooggeboren heere Antoon Maximiliaen Grave van Pas de Feuqueres en zijn hooggeboren gemalin Odilia Louisa gravinne van Pas de Feuqueres geboren van Stepraedt, heer en vrouwe der Heerlijkheden Wel, Bergen, Annendael en Aldendriel een stuk bouwland ongeveer anderhalve Hollandse morgen groot, onder Mill, grenzend oost de getransporteerden en de weduwe Teunis Nelissen, west de weduwe Jan Ermers, zuid de gemeene weg en noord Dirk Teunissen Raijmakers. De ontvanger is mr. W. G. van Oijen en de landschrijver D. van Hoijtema. Aldus gepasseerd op 19 augustus 1760 ten overstaan van de getuigen Laurens Verstraaten schout en Peter van den Heuvel schepenen.

Peeter Smits en Petronella van Weel echtelieden, Peeter Dielz schout en Hendrina Smits echtelieden, erfgenamen van Jasper Smits in leven scheepen van de stad Grave hebben verkocht aan Laurens Verstraaten en Hendrina Lamberts echtelieden de navolgende onroerende goederen, alle onder Mill, bouwhof bestaande uit huis, schuur, bakhuis en aangelegen hof, boomgaard en bouwland, ongeveer vier en een halve Hollandse morgen groot, grenzend oost de Roomsche Pastorij en de heere Grave van Pas, west den gemeene weg genaamd de Koksche beek, zuid Dirk Theunissen Raijmaker en noord de gemeene straat. En een perceel bouwland ongeveer drie en een halve Hollandse morgen groot, grenzend oost de gemeene straat, west en noord Jan Peter Jacobs en zuid de gemeene heide. En nog ongeveer twee Hollandse morgen hooi- of weiland, grenzend oost Gerrit Claessen, west Jan Peter Jacobs, zuid Godefridus Kempen en noord de voortsen dijk. En nog ongeveer twee en een halve morgen hooi- of weiland, grenzend oost Jan Peter Jacobs, west Jacob Pluk, zuid Jan Toonen en noord de weduwe Verstraaten. De ontvanger is mr. W. G. van Oijen en de landschrijver D. van Hoijtema. Aldus gepasseerd op 19 augustus 1760 ten overstaan van de getuigen Adriaen Jans Kempen schepen en locoschout Jan Huijbers en Peter van den Heuvel schepenen. (Bron: BHIC)

Rechterlijk archief Arnhem 10 en 11-04-1765:
Hendrik Harenbergh en Evertje van Weel e.l., voorts Adriana van Weel, mitsgaders Peter Smits, schepen der stad Grave, en Petronella van Weel e.l., gezamenlijke kinderen en erfgenamen van wijlen Joanna van de Wall, weduwe en boedelhouderse van Wijnand van Weel, verklaren ingevolge condities van verkoping van 12 en 19-12-1764 te hebben gecedeerd en getransporteerd gelijk zij, comparanten, cederen en transporteren kracht en mits dezen aan de heer en Mr. Ellart Brouwer en Aleida van de Velde e.l. een huis en erve, binnen deze stad in de Swaanesteegh staande, thans door Jan de Waal in huur bewoond wordende, en zulks voor een somma van 1314 gl., van welke somma comparanten bekennen voldaan en betaald te zijn; [enz.];

Rechterlijk archief Arnhem 19-04-1765:
Lubbert Inklaar en Willemina Nijenhuis e.l., voorts Gerrit van den Berg en Maria Nijenhuijs e.l., tezamen kinderen en erfgenamen van Beernt ten Nijenhuis en Geertje Wansteker e.l., verklaren te hebben verkocht en mits dezen te cederen en over te dragen aan Hendrik Harenbergh en Evertje van Weel e.l., voorts Adriana van Weel, mitsgaders Peter Smits, schepen der stad Grave, en Petronella van Weel e.l., tezamen kinderen en erfgenamen van Wijnand van Weel en Joanna van de Wall, in leven e.l., een huis en schuur, staande op het land van kopers voormeld, den ouden Gort genaamd, buiten deze stad aan de Mussenbergh staande, en zulks voor een summa van 430 gl., van welke vnd. summa zij, comparanten, verklaren ten volle voldaan en betaald te zijn [enz.];

Rechterlijk archief Arnhem 06-05-1765:
Hendrik Harenberg en Evertje van Weel e.l., voorts Adriana van Weel, mitsgaders de procureur Gillis van de Wall als gemachtigde van de heer Peter Smits, schepen der stad Grave, en Juffrouw Petronella van Weel e.l. luid volmacht, op 30-04-1765 voor ambtman, scholtus, burgemeester en schepenen der stad Grave gepasseerd, gezamenlijke kinderen en erfgenamen van Wijnand van Weel en Johanna van de Wall, in leven e.l., verklaren ingevolge conditien van verkoping d.d. 12 en 19 december 1764 te hebben gecedeerd en getransporteerd gelijk zij cederen en transporteren kracht en mits dezen aan Andries Coerten en Willemina Aldercamp e.l. een huis en hof met een stuk bouwland, tezamen groot ongeveer 1 molder gezaais, zoals gelegen in de Arnhemse Enk bij den Mussenberg, de oude Gort genaamd, thans door Jan Bouw in pacht gebruikt wordende [enz.], verklarende van de kooppenningen ter summa van 919 gl. te dank voldaan en betaald te zijn [enz.];

Rechterlijk archief Arnhem 02-05-1766:
Hendrik Harenbergh en Evertje van Weel e.l., Adriana van Weel, de heer Peter Smits, schepen der stad Grave, en Petronella van Weel e.l., kinderen en erfgenamen van Wijnand van Weel en Johanna van de Wall, in leven e.l., verklaren te hebben verkocht en alnu te cederen, te transporteren en in volle eigendom op te dragen aan Arent Jansen en Elsken Nieuwenhuijs e.l. een huis en erf, staande en gelegen alhier binnen deze stad in de Kerkstraat, ter eenre het huis van comparanten vnd. en ter andere zijde de erfgenamen van Evert Dekkers, zo en als hetzelve thans door de wed. Sterk in huur wordt bewoond en gebruikt [enz.], verklarende van de volle kooppenningen ter summa van 700 gl. voldaan en betaald te wezen [enz.]; (Bron: Gelders archief)

Schepenbank Beers 14-10-1771
Peter Smits, schepen van Grave, en zijn vrouw Petronella van Weel erkennen een schuld te hebben aan Peter van Woelderen, schepen van de Hoofdbank van Cuijk, en zijn vrouw Anna Theodora Mechteld Plenker. Als onderpand dient een boerderij genaamd de oude en nieuwe Kooij; idem een perceel bouwland genaamd de kleijne Kooij en een perceel bouwland genaamd den Haan, grenzend aan de weduwe Peter van der Weijde en aan het gemeene Broek. In een renvooi van 15 juli 1778 wordt door Peter van Woelderen verklaard dat de schuld met alle rente door Peter Smits is afgelost en voldaan. Hij verzoekt de obligatie te royeren.

Schepenprotocol Grave 10/23-11-1775:
Petronella van Weel, weduwe en testamentaire erfgename van schepen Peeter Smitz, laat openbaar verkopen: 1. een huisje en erf met een soldatenkwartier daarachter gelegen te Grave aan de grote Rogstraat. Grenzend een zijde de erven J. Verheijen, de andere zijde de heer V. Bocholts erfgenamen, achter met een uitgang naar de Oliestraat en voor de gemene straat. Toegewezen voor f 350,-- en 30 hogen aan de heer Nicolaas Derk Kraals welke gekocht heeft voor Hendrik Bexkens. 2. een hof met hof(tuin)huisje en een soldatenkwartier uitkomende op de wal, gelegen in de Oliestraat, grenzend een zijde de erfgenamen van kapitein Gronsfeld, de andere zijde Jan van Schadewijk, achter de wal en voor de straat. Toegewezen voor f 400,-- en 20 hogen aan apotheker Johannes Antonij van Bocholt.

Schepenprotocol Grave 12-12-1775:
Petronella van Weel weduwe en testamentaire erfgename en boedelhoudster van Peeter Smits in leven schepen van Grave vest de St. Catharina broederchap de moeshof op de Stoof jurisdictie van Grave, aan de ene zijde Frans Derx, aan de andere zijde de comparante verkocht voor eenhonderdachtendertig gulden. Substituutscholtis J.G. Torsinck, schepenen B.J.H. De Mist en D.G. Hoppenbrouwer, P.V. Weel Weduwe Smits. 12 december 1775. In de marge: koop 138-0-0, de 40ste penning 3-9-0 dd 4 december 1775.

Schepenprotocol Grave 02-01-1776:
Petronella van Weel weduwe en testamentaire erfgename en boedelhoudster van Peeter Smits in leven schepen van Grave vest apotheker Johannes Anthonius van Bocholt de hof met hofhuisje en soldatenkwartier uitkomende op de wal voorhoofds gelegen in de Oliestraat, aan de ene zijde het erf van wijlen de kapitein Gronsveld, aan de andere zijde Jan van Schadewijk met geen andere lasten dan 's heren poortchijns ad vier stuivers, twee gulden zeveneneenhalve stuiver geestelijke pacht verkocht voor vierhonderd gulden, twintig hogen en een ton bier. Substituutscholtis J.G. Torsinck, schepenen B.J.H. De Mist en Johan Hendk Turger, P.V. Weel Weduwe Smits. 2 januari 1776. In de marge: koop met de lasten 532-7-8, de 40ste penning 13-6-4 dd 28 december 1775

Schepenprotocol Grave 7 juli 1779:
Petronella van Weel weduwe van schepen Peeter Smits vest mr W.G. van Oyen ontvanger van 's lands middelen over Grave en het land van Cuijk de moeshof met het stenen huisje en alle ap- en dependentien van dien op de Stoof jurisdictie van Grave met de heggen, graven en plantages, oostwaarts de oudlandscholtis van der Geest, noordwaarts het straatje, westwaarts het erf van de St. Catharina broederschap mede door de verkrijger aangekocht, zuidwaarts het erf van de koper verkocht voor driehonderd gulden. Substituutscholtis J.G. Torsinck, schepenen B.J.H. De Mist en H.V. Woelderen, P.V. Weel Weduwe P. Smits. 7 juli 1779. In de marge: koop 300-0-0, de 40ste penning 7-10-0 dd 6 juli 1779. In de marge: gerefereerd wordt aan de inhoud van de akte dd 2 september 1786 gepasseerd en dd 7 september in het protocol van dat jaar geregistreerd, en i.h.b. de notitie en verklaring daarbij.
(Bron: BHIC)

Kind(er):

  1. Johanna Smits  1744-????
  2. Jacobus Smits  1746-1807 
  3. Maria Johanna Smits  1747-< 1752
  4. Wijnand Smits  1748-1814 
  5. Israël Smits  1750-1829
  6. Maria Johanna Smits  1752-????
  7. Johanna Maria Smits  1756-????


Notizen bei Peter Smits

Naam komt ook voor als Smitz
Beroep: Koopman en Schepen van de stad Grave.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Peter Smits?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Peter Smits

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Peter Smits


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Peter Smits



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. BHIC

    Historische Ereignisse

    • Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1717: Quelle: Wikipedia
      • 4. Januar » Frankreich, Großbritannien und die Niederlande bilden ein Bündnis gegen Spanien, das seine im Spanischen Erbfolgekrieg verloren gegangenen italienischen Besitzungen zurückerlangen will. Einige Monate später bricht der Krieg der Quadrupelallianz um die Vorherrschaft im Mittelmeer aus.
      • 27. Mai » In Südamerika wird aus Teilen der bereits bestehenden spanischen Vizekönigreiche Neuspanien und Peru das Vizekönigreich Neugranada gegründet.
      • 17. Juli » Auf einer Lustfahrt des britischen Königs George I. auf der Themse wird die zweite Suite der Wassermusik von Georg Friedrich Händel erstmals aufgeführt. Der König ist von der Musik so begeistert, dass er einige Teile mehrfach spielen lässt.
      • 28. September » In Preußen wird die allgemeine Schulpflicht eingeführt.
      • 30. November » Durch Verrat gelingt es den Dsungaren, ins tibetanische Lhasa einzudringen und die Stadt zu verwüsten. Die Tibeter bitten Chinas Kaiser Kangxi um Beistand gegen den Volksstamm.
      • 26. Dezember » In Mailand wird das Teatro Regio Ducale mit der Oper Constantino von Francesco Gasparini eröffnet.
    • Die Temperatur am 19. Juli 1743 war um die 18,0 °C. Es gab 7 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Westlich vom Süden. Charakterisierung des Wetters: regen zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1743: Quelle: Wikipedia
      • 18. Februar » Das Oratorium Samson von Georg Friedrich Händel wird im Covent Garden Theatre in London uraufgeführt.
      • 12. Mai » Nachdem sie die Ansprüche des Wittelsbachers Karl Albrecht von Bayern im Österreichischen Erbfolgekrieg militärisch zurückgewiesen hat, wird die Habsburgerin Maria Theresia drei Jahre nach dem Tod ihres Vaters KarlVI. als dessen Nachfolgerin zur böhmischen Königin gekrönt.
      • 18. Mai » Mit der Enzyklika Nimiam licentiam (Übermäßiger Missbrauch) ermahnt Papst BenediktXIV. die polnischen Brüder, Erzbischöfe und Bischöfe, bei Eheaufhebungen weniger kulant zu sein.
      • 13. Juni » In Padua findet die Uraufführung der ersten Fassung der Oper Demofoonte von Niccolò Jommelli statt.
      • 27. Juni » In der Schlacht bei Dettingen im Österreichischen Erbfolgekrieg besiegen die verbündeten Österreicher und Briten die Franzosen.
      • 18. August » Im Frieden von Åbo gibt Russland einen Großteil der zuvor im Russisch-Schwedischen Krieg eroberten Gebiete zurück. Schweden akzeptiert im Gegenzug den russlandfreundlichen Adolf Friedrich von Schleswig-Holstein-Gottorf als Kronprinzen.
    • Die Temperatur am 22. März 1773 war um die 7,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Besondere Wettererscheinungen: dauw. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1773: Quelle: Wikipedia
      • 17. Januar » Die Motette Exsultate, jubilate von Wolfgang Amadeus Mozart wird durch den Kastraten Rauzzini in Mailand uraufgeführt.
      • 31. Januar » Friedrich der Große bildet per Kabinettsorder die neue Provinz Westpreußen.
      • 5. April » In Berlin findet die Uraufführung der komischen Oper Die Jubelhochzeit von Johann Adam Hiller mit dem Text von Christian Felix Weiße statt.
      • 17. Juni » Die russische Zarin KatharinaII. verspricht in einem Toleranzedikt das Dulden aller religiöser Bekenntnisse, nimmt davon aber Juden aus, die nach der ersten Teilung Polens in ihren Machtbereich geraten sind.
      • 26. Juli » In Brasilien entdeckt José Pinto Fonseca im Rio Araguaia die Ilha do Bananal, die weltweit zweitgrößte Binneninsel.
      • 2. September » Die Uraufführung der Marionettenoper Philemon und Baucis oder Jupiters Reise auf Erde von Joseph Haydn findet in Esterház statt.

    Über den Familiennamen Smits

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Smits.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Smits.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Smits (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Dick (Dirk Jan) van Dooijeweert, "Familienstammbaum Van Dooijeweert", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-dooijeweert/I3574.php : abgerufen 24. Juni 2024), "Peter Smits (1717-1773)".