Familienstammbaum Van der Kerff » Pippijn ll van Herstal (645-714)

Persönliche Daten Pippijn ll van Herstal 

  • Er wurde geboren im Jahr 645.
  • Er ist verstorben am 16. Dezember 714 in Jupille, er war 69 Jahre alt.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. November 2008.

Familie von Pippijn ll van Herstal

(1) Er hat eine Beziehung mit Plectrude.


Kind(er):

  1. Drogo  


(2) Er hat eine Beziehung mit Chalpaida (Aupais).


Kind(er):



Notizen bei Pippijn ll van Herstal

De naam “van Herstal” is afkomstig van één van zijn landgoederen, zijn leven werd beheerst door de voortdurende strijd, eerst om de macht later de vergroting van het frankische rijk.
In 674 keert St. Dagobert II uit ballingschap terug uit Engeland. Hij is daar getrouwd met de Engelse prinses Mechtilde. In 675 wordt St. Dagobert II koning van Austrasië.
Na het overlijden van Chlotar III wordt Theoderik III ook koning van Neustrië. Ebroïn is hofmeier van Austrasië en verslaat met de steun van Léger het leger van Theoderik III. In 675 raakte Léger uit de gratie en verbond zich met de tegenpartij. Niet lang daarna werden Childeric en zijn vrouw door Bodilon (de vader van Léger) vermoord en in het late najaar had Theoderik III zijn troon terug. Zijn hofmeier was Leudèse, zoon van Erchinoald. Ebroïn wist te ontsnappen naar Austrasièe en zette een bedrieger op de troon onder de naam Clovis, die doorging voor een zoon van Chlotar III. Ebroïn wist het leger van Theoderik III te verslaan, Leudèse werd gedood terwijl Theoderik III, Léger en diens broer Gerwin gevangen werden genomen. Gerwin werd gemarteld en gestenigd, Léger wordt eveneens gemarteld en blind gemaakt maar bleef gevangen tot zijn executie in 677. Veranderingen in het politieke klimaat deden Ebroïn besluiten zijn bedrog toe te geven en hij erkende Theoderik III als wettige koning van Neustrië.

St. Dagobert II werd vermoord in bos van Woëvre in opdracht van Ebroïn (679). Er zijn bronnen die hierachter een complot van Pippijn van Herstal en het Vaticaan vermoeden, in ieder geval kwam de Austrasische adel na deze moord onder leiding van Pippijn en Martin van de Champagne in opstand tegen Ebroïn. Martin was getrouwd met Bertrada, dochter van Theoderik III. Hun verzet wordt gebroken, Martin verschanst zich in zijn hoofdstad Laon en Pippijn vlucht vermoedelijk naar Herstal. Ebroèin belegert Martin in Laon. Ebroïn zwoor een eed op relieken dat hij de levens van de belegerden zou sparen en wist Martin over te halen zich met zijn leger aan zijn zijde te scharen; maar hij vermoordde allen zodra de stad zich opende. Achteraf bleken de reliekhouders leeg te zijn geweest, waardoor de eed niet geldig was en dus ook niet gebroken kon worden. Theoderik III kreeg nu ook de koningstitel van Austrasië en was koning van het gehele rijk.

Kort daarna werd Ebroïn door een handlanger van Pippijn vermoord. Pippijn is nu feitelijk hofmeier in Austrasië en sluit vrede met de nieuwe hofmeier van Neustrië: Warraton. De familie en de vrouw van Warraton zijn het daar niet mee eens en er ontstaat een machtsstrijd binnen die familie. Al naar gelang wie de macht heeft in Neustrië wordt er wel of niet oorlog gevoerd tegen Austrasië. Pippijn verliest een grote slag bij Namen maar weet in 687 de beslissende veldslag bij Tetry te winnen. In 688 benoemt hij een vertrouweling tot hofmeier van Neustrië.
Theoderik III overlijdt in 690/691. Na zijn dood was zijn weduwe Chlotilde (Doda) regentes tot haar dood in 692. Hugobert, de vader van Martin, is in 693 hofmeier van Austrasië. In 700 benoemt Pippijn zijn zoon Grimoald tot hofmeier in Neustrièe en zijn zoon Drogo tot hertog van de Champagne en hofmeier in Bourgondië. Pippijn voerde oorlogen met de Saksen, de Friezen (verovert rond 690 Utrecht en Dorestad die de Friezen rond 650 hadden terug gewonnen) en de Alemanen. Pippijn stelt Willbrord in de gelegenheid om zich in Utrecht te vestigen en vraagt de paus om hem tot bisschop te wijden (695).
Pippijn was tegelijk met twee vrouwen getrouwd: Plectrude, de eerste vrouw en moeder van Grimoald en Drogo, en Chalpaida (Alpaïde, Aupais). Tussen beide vrouwen, met elk hun eigen aanhang, was een felle strijd. Bisschop Lambert van Maastricht was op de hand van Plectrude en vond dat Pippijn zijn tweede vrouw moest verstoten. Lambert werd in 705 te Luik vermoord en werd later heilig verklaard. Drogo overleed korte tijd later en Grimoald werd in 714 vermoord op de tombe van Lambert, vermoedelijk door de zonen van Drogo. In reactie hierop benoemt Pippijn een bastaardzoon van Grimoald tot zijn opvolger, Pippijn overlijdt in datzelfde jaar te Jupille.

Abbildung(en) Pippijn ll van Herstal

Vorfahren (und Nachkommen) von Pippijn ll van Herstal

Pippijn ll van Herstal
645-714

(1) 
Drogo
????-
(2) 

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Herstal

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Herstal.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Herstal.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Herstal (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van der Kerff-Veröffentlichung wurde von R. van der Kerff erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R. van der Kerff, "Familienstammbaum Van der Kerff", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-kerff/I1312.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Pippijn ll van Herstal (645-714)".