Familienstammbaum Terweij-Tijssen » Harmanus Terweij (1832-1881)

Persönliche Daten Harmanus Terweij 


Familie von Harmanus Terweij

Er ist verheiratet mit Annetje Zuidervaart.

Sie haben geheiratet am 6. April 1863 in Uithoorn, er war 30 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Antje Maria Terweij  1864-1929 
  2. Antje Terweij  1865-1881
  3. Sebastiana Terweij  1866-1871
  4. Antoon Terweij  1870-1889
  5. Sebastiana Terweij  1872-1955 
  6. Hendrika Terweij  1875-1875


Notizen bei Harmanus Terweij


Geb.aktenr. 44
Geboren om: 15.00 uur
Aangegeven door: Hendricus Johannes Terweij, 24 jaar, timmerman
Aanwezig: Matthijs de Witt, 34 jaar, timmerman en Jan Streiland, 22 jaar, timmerman

Huwelijks aktenr. 4:
Wonende te Uithoorn
Aanwezigen bij akte: - Hendrikus Johannes Terweij, timmerman, 52 jaar, vader van den bruidegom - Jan Zuidervaart, koopman, 29 jaar, broeder der bruid - Anthony van Hilten, kleedermaker, 29 jaar, behuwd broeder des bruid - Ijsbrand Piet, werkman, 33 jaar, behuwd broeder van de bruidegom (= zwager)
Huwelijksbijlagen:
1) Geb. uitreksel Harmanus Terweij
2) Geb. uitreksel Annetje Zuidervaart
3) Nat. Militie: Harmanus, gem. Uithoorn. 1851, ligting 1852, loting nr. 9. Ingelijfd 27-04-1852, diensteindiging 15-05-1857

Geg. Klaas + Arie Kamphuis:
Harmanus was tolgaarder; hij beheerde een tolhuis aan ·Äòde Dubbele buurt·Äô Het verhaal gaat dat hij op zondag niet wilde werken en dat de mensen dan voor niets de tol mochten passeren.
Het tolhuis was ermoedelijk gelegen aan het eind van de Overtoom/begin Amstelveenseweg.

Zie pentekening uit 1816 door Gerrit Lamberts:
Tolhek aan het begin van de Amstelveenseweg, vlak bij de Overtoom, met in het midden een tolhek, een draaibare afsluitboom en aan de rechter zijde het huis van de tolgaarder.

Augustus 1809 werd bij Koninklijk Besluit het Heemraadschap van Nieuwer-Amstel opgedragen, onder andere de weg tussen de Overtoom en Amstelveen te verbreden en te verhogen.
Ter financiering werd een lening gesloten die werd bekostigd door middel van tolheffing.
Toen het beheer en onderhoud van de weg werd overgenomen door de gemeente Amsterdam, is deze tol in 1908 opgeheven.
Het tolhuis lag vlak voor de sloot, die de percelen langs de Overtoom van de grond van het (latere) Vondelpark scheidde. De daar gelegen tolboom en een wachthuisje zijn in 1876 resp. 1882, verder zuidwaarts op de Amstelveensweg komen te staan.

Vermoedelijk beheerde Annetje na het overlijden van haar man het tolhuis. Toen zij overleed, liet zij voor die tijd een aardig kapitaaltje achter (Fl. 5685,42).
Dat bedrag werd toen onder haar 3 nog in leven zijnde kinderen verdeeld. Onder haar bezittingen was ook een huis te Mijdrecht.
Vermoedelijk heeft Sebastiana dat huis geerfd en na haar huwelijk daar is gaan wonen met Arie Kamphuis.

Ovrl. aktenr. 299
Overleden om: 18.00 uur. Adres: Wijk K, Huisnummer 165-a
Aangegeven door: Andries Jacob Krober, aanspreker, 47 jaar, wonende te Amsterdam en Petrus Teeuwen, aanspreker, 53 jaar, wonende te Amsterdam

https://nha.blob.core.windows.net/scans/BS%20Overlijden/Nieuwer-Amstel/1881/RNH_NIA_O_1881_162.jpg
Ovrl. Hermanus Terweij (1881)

Wikipedia
De Dubbele Buurt is de naam van een vroegere buurt aan het begin van de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid. Na de aanleg van de overtoom in de Schinkel in 1515 ontstond hier een levendige buurt met veel bedrijvigheid. Een van de bekendste gebouwen was de herberg het Leidse Veerhuis, gesloopt in 1915.
De Schinkel was tot 1896 de grens tussen de gemeente Nieuwer-Amstel (aan de oostkant) en de de gemeente Sloten (aan de westkant). Vanuit Amsterdam liep de Overtoomse Vaart tot aan de overhaal.
Hier begon ook de weg naar Amstelveen, de Amstelveenseweg. Langs een groot deel van de weg was er slechts aan een kant bebouwing, alleen op het eerste stukje (tot aan de latere Zocherstraat bij het Vondelpark) stonden de huizen aan beide zijden van de weg. Zo ontstond de naam 'Dubbele Buurt'.
Een veronderstelling dat deze naam te maken had met het feit dat aan de Slotense zijde ook een buurtschap lag is onjuist.

De buurt aan de westkant van de Schinkel heette Overtoomse Buurt. Na de annexatie van dit deel van Nieuwer-Amstel door Amsterdam in 1896 en van de gehele gemeente Sloten in 1921 begon de verstedelijking in deze omgeving en daarmee de neergang van de oude buurtschappen.
De overtoom werd in 1809 vervangen door een schutsluis. Een eeuw later was deze te smal geworden voor het groeiende scheepvaartverkeer. Nadat in 1942 de Nieuwe Meersluis in gebruik werd genomen kwam het einde voor de Dubbele Buurt.
Een deel moest verdwijnen voor de verbreding van het vaarwater, een ander deel voor verbreding van de Amstelveenseweg. Ook de nabij liggende Overtoomse Buurt verdween voor het grootste deel voor de stedelijke bebouwing bij het Surinameplein. Van de bebouwing van voor 1933 resteren alleen nog de huizen Amstelveenseweg 54-56.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Harmanus Terweij?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Harmanus Terweij

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 5. November 1832 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt bui. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1832: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 29. Januar » Im Deutschen Bund wird in der Zeit des Vormärz der Deutsche Vaterlandsverein zur Unterstützung der Freien Presse gegründet.
    • 12. Februar » Die bisher zu Spanien gehörenden Galapagosinseln werden von Ecuador unter Präsident Juan José Flores annektiert. Spanien interessiert sich nicht für die Inseln und leistet der Annexion keinen Widerstand.
    • 24. März » Joseph Smith, der Monate zuvor die Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage gegründet hat, wird in Hiram (Ohio) von einigen Einwohnern geteert und gefedert.
    • 27. Mai » Das Hambacher Fest beginnt. Weil die bayerische Obrigkeit in der Pfalz politische Kundgebungen verboten hat, wird ein „Volksfest“ organisiert. Etwa 30.000 Menschen finden sich zur Veranstaltung ein und reklamieren Freiheits- und Bürgerrechte. Mit schwarz-rot-goldenen Trikoloren wird auch der Wunsch nach nationaler Einheit signalisiert.
    • 8. August » Die griechische Nationalversammlung in Nafplio wählt den Wittelsbacher Otto I. zum König von Griechenland.
    • 8. November » Die portugiesische Königin Maria II. verleiht dem cartistischen Politiker António José de Sousa Manoel de Menezes Severim de Noronha und seinen Nachkommen für seine Verdienste im Miguelistenkrieg den erblichen Adelstitel Herzog von Terceira (Duque de Terceira).
  • Die Temperatur am 6. April 1863 war um die 11,9 °C. Der Winddruck war 4 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 64%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. Februar 1862 bis 10. Februar 1866 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke II mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1863: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » die von Abraham Lincoln unterzeichnete Emanzipationsproklamation, nach der alle Sklaven die rechtliche Freiheit in den amerikanischen Bundesstaaten erhalten sollen, die sich zu diesem Zeitpunkt im Krieg mit der Union befinden.
    • 10. Februar » Alanson Crane erhält in den Vereinigten Staaten ein Patent auf den von ihm erfundenen Feuerlöscher.
    • 17. Mai » Die spanische Lyrikerin Rosalía de Castro veröffentlicht die Cantares gallegos (Galicische Gesänge), ihr erstes Werk in Galicischer Sprache. Der Tag ist bis heute Feiertag in der autonomen Region Galicien.
    • 23. Mai » Ferdinand Lassalle gründet in Leipzig gemeinsam mit Abgesandten aus Leipzig, Hamburg, Harburg, Köln, Düsseldorf, Elberfeld, Barmen, Solingen, Frankfurt am Main, Mainz und Dresden den Allgemeinen Deutschen Arbeiterverein (ADAV), Ursprung der heutigen SPD.
    • 20. Juni » West Virginia wird 35. Bundesstaat der Vereinigten Staaten.
    • 1. Juli » In der niederländischen Kronkolonie Suriname wird die Sklaverei aufgehoben. Gleichzeitig erhält die Kolonie eine Verwaltungsautonomie.
  • Die Temperatur am 15. August 1881 war um die 15,1 °C. Es gab 5 mm Niederschlag. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 92%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1881: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 25. Februar » An der Hofoper in Sankt Petersburg erfolgt die Uraufführung der Oper Die Jungfrau von Orléans von Pjotr Iljitsch Tschaikowski.
    • 26. März » Das 1878 unabhängig gewordene Fürstentum Rumänien proklamiert sich zum Königreich. CarolI., seit 1866 Herrscher des Landes, wird erster König.
    • 16. Mai » Siemens& Halske betreibt in Lichterfelde bei Berlin die erste elektrische Straßenbahn der Welt im Probebetrieb vom Bahnhof Lichterfelde zur Haupt-Kadettenanstalt. Werner von Siemens selbst allerdings bezeichnet die Bahn nicht als Straßen-, sondern als „elektrische Eisenbahn“.
    • 12. August » Feuer im Nationaltheater Prag. Das Messingdach, die Bühne und der Zuschauerraum brennen völlig nieder.
    • 21. September » Der Erste Internationale Elektrizitätskongress legt für den elektrischen Widerstand Ohm als Maßeinheit fest. Er ehrt damit den deutschen Physiker Georg Simon Ohm und dessen Arbeit.
    • 26. Oktober » Beim O.K. Corral in Tombstone kommt es zur berühmtesten Schießerei in der Geschichte des Wilden Westens zwischen Virgil, Morgan und Wyatt Earp sowie Doc Holliday auf der einen Seite und der Clanton/McLaury-Familie auf der anderen Seite.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Terweij

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Terweij.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Terweij.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Terweij (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marielle Terweij, "Familienstammbaum Terweij-Tijssen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-terweij-tijssen/I17.php : abgerufen 11. Juni 2024), "Harmanus Terweij (1832-1881)".