Familienstammbaum Serrij » Salomon Jacob Spanjaard (1783-1861)

Persönliche Daten Salomon Jacob Spanjaard 


Familie von Salomon Jacob Spanjaard

Er ist verheiratet mit Sara David van Gelder.

Sie haben geheiratet am 10. April 1811 in Borne, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Salomon Jacob Spanjaard

Hij was textielfabrikant. Hij nam in 1812 ( opzet BS ) de naam Spanjaard aan.

Salomon Jacob Spanjaard (Bodendorf, 13 december 1783 - Borne, 22 april 1861) was grondlegger van het textielbedrijf N.V. Stoomspinnerijen en Weverijen S.J. Spanjaard in Borne in de Nederlandse provincie Overijssel. Dit bedrijf groeide in de loop vande 19e eeuw uit tot een van de grootste textielfabrikanten in Twente.

Salomon Jacob Spanjaard werd in 1783 als Salomon Jacobs geboren in Bodendorf, bij Remagen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Rond de eeuwwisseling verhuisde hij naar Nederland, waar hij zich in Zwolle vestigde als koopman. In 1811 trad hij in Borne in het huwelijk met Sara David van Gelder, die net als hij van joodse afkomst was. Hij kreeg vijftien kinderen, van wie er uiteindelijk negen in leven bleven. In 1812 nam Salomon Jacob de naam Spanjaard aan. Op dat moment was hij in Borne actiefals verkoper van tweedehands kleding. Waarom hij de naam Spanjaard aannam, is niet bekend. Vermoed wordt dat hij dit deed omdat zijn voorvaderen van Spaanse afkomst waren. In Duitsland werden deze joden namelijk vaak Spanier genoemd.

De firma Spanjaard werd waarschijnlijk opgericht in 1828, omdat de oudste handelsboeken van het bedrijf uit dit jaar dateren. Met twee van zijn zoons, Jacob Salomon en Levie Salomon, voerde hij de directie over zijn handelsbedrijf. Tot ongeveer 1850droeg ook de handel in tweedehands kleding en voedingsmiddelen voor een groot deel bij aan de omzet. Daarna was uitsluitend de productie van en handel in textiel nog van belang.

Salomon Jacob Spanjaard kocht garens in Engeland en verkreeg ook Nederlandse garens door deelname in de Enschedese Katoenspinnerij. Het bleken en het verven besteedde hij uit aan respectievelijk de Twentse Stoomblekerij in Goor en Ten Cate in Enschede. Hij oefende vanwege zijn handelsdrift een grote invloed uit op het dorp. De textielfabrikant kende een haat-liefdeverhouding met zijn arbeiders. Vanwege een slecht oog stond hij bekend als Sallie Eenoog of de Olde Eenogige.

Vader Salomon Jacob Spanjaard is de grondlegger van de handelsfirma S.J. Spanjaard. Aanvankelijk is hij werkzaam als koopman in tweedehands kleren en lompen, maar hij verhandelt ook tal van andere producten zoals veren, oud koper, bloemetjesbehang en walvistraan, en hij heeft een winkel. Zijn zoon Nathan neemt deze winkel later van hem over. Zijn zonen Benjamin en David vestigen zich als graanhandelaren, hoewel David liever arts was geworden, maar dat vonden zijn ouders geen goed idee. Eén vanDavids zonen wordt later wel arts. De jongste zoon Abraham wordt juwelier. De andere zonen, Jacob en Levie, werken met hun vader samen in de firma.

In 1852 namen de beide zoons Jacob en Levie voor de som van ƒ 70.905,93 het bedrijf van hun vader over. Op dat moment telde het bedrijf ruim 50 weefgetouwen en had het een paar honderd handwevers onder contract. Salomon Jacob Spanjaard overleed op 22 april 1861, op 77-jarige leeftijd, in Borne.

De firma Spanjaard
Vanaf omstreeks 1850 handelt de firma S.J. Spanjaard vooral in textiel. De zonen Jacob en Levie behartigen samen met hun vader de zaken van de firma. In 1852 doet Salomon Jacob de fabriek over aan zijn twee zonen en zij beginnen In 1864 met de bouwvan de Stoomspinnerij en –weverij. Een jaar later start de machinale productie van katoenen garens en weefsels. Vier zonen van Jacob worden later ook fabrikant bij Spanjaard: Izak, David, Bernard en Alex. Ze zijn de kleinzonen van stichter SalomonJacob Spanjaard.

In 1901 wordt de zaak omgezet in een Naamloze Vennootschap: N.V. Stoom-Spinnerijen en -Weverijen v/h S.J. Spanjaard. De vier voormalige directeuren, de zonen van Jacob, worden nu commissaris. Hun zonen worden de nieuwe directeuren: Jacob (zoon van Izak), Isaac (zoon van David) en Karel (zoon van Bernard). Alex, de vierde voormalige directeur, bleef kinderloos (zie het schema hieronder).

Jacob en Karel zijn behalve neven ook zwagers, omdat Jacob met een zus van Karel trouwt. Als mededirecteur worden ook Salomon en Albert benoemd, zonen van Levie. Salomon trekt zich al in 1903 terug en Albert in 1913. Jacob, Isaac en Karel zetten hetbedrijf dan voort. Na het overlijden van Jacob in 1934 treedt Leo Spanjaard tot de directie toe; hij is de zoon van Albert. Isaac, Karel en Leo zijn dan de directeuren, een driemanschap dat tot veel conflicten aanleiding geeft: ‘den burgeroorlog inBorne’. Jacobs zoon Johan treedt later toe, terwijl Karel en Isaac zich terugtrekken.

Aan de wieg van de familie Spanjaard staat Sara David van Gelder (1793-1882). Ze huwt Salomon Jacob Spanjaard (1783-1861) die tijdens zijn marskramerstochten haar ouderlijk huis bezoekt. Ze krijgen vijftien kinderen, van wie er zes in het eerste levensjaar sterven. De negen overige kinderen vormen het begin van de uitgebreide Spanjaardsfamilie. In 1861 vierden Salomon en Sara Spanjaard met hun kinderen en 50 kleinkinderen in Borne hun vijftigjarig huwelijksfeest, en ter gelegenheid daarvan werd de familievereniging Berith Salom opgericht, die nog steeds bestaat.

De familie is over de hele wereld uitgewaaierd. Hier worden alleen die personen besproken die ten tijde van de oorlog nog in Borne wonen, hun namen zijn vet gedrukt, of zij die er geboren zijn. Van de vele nakomelingen komen er 179 in de oorlog in Europa om en vier in Indië, de meeste worden vermoord in concentratiekampen.

Salomon en Sara liggen op de Joodse begraafplaats begraven. Hun kinderen zijn:

1. Jacob Salomon (1813-1899) 1e x Rosina Zwartz (1816-1846) 2e x Charlotte Lehmann (1820-1896)

2. Berendina Salomon (1816-1899) x Salomon Izak Zwartz ( 1804-1864 )

3. Benjamin Salomon (1819-1904) x Eva Wijnberg

4. Levie Salomon (1821-1892) x Betje van der Wijk ( 1828-1901 )

5. Dorothea Salomon (1823-1887) x Mozes Cohen

6. Nathan Salomon (1825-1897) 1e x Carolina de Jong (1826-1869) 2e x Hendrina Vos (1836-1899)

7. Lena Salomon (1827-1871) x Roelof Barend Citroen

8. David Salomon (1831-1916) x Eva Cohen

9.Abraham Salomon (1834-1871) x Roosje Citroen

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Salomon Jacob Spanjaard?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Salomon Jacob Spanjaard

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Salomon Jacob Spanjaard

Salomon Jacob Spanjaard
1783-1861

1811

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 13. Dezember 1783 war um die 0,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1783: Quelle: Wikipedia
    • 4. Januar » In einem Bericht über die Hinrichtung der wegen Hexerei angeklagten Anna Göldi wird erstmals der Begriff Justizmord geprägt.
    • 23. März » Wolfgang Amadeus Mozart gibt im Wiener Burgtheater in Gegenwart von Kaiser JosephII. ein großes Akademie-Konzert, bei dem mehrere seiner Werke uraufgeführt werden, darunter die Haffner-Sinfonie und das 13.Klavierkonzert.
    • 14. April » Gotthold Ephraim Lessings Schauspiel Nathan der Weise wird, zwei Jahre nach dem Tod des Dichters, in Berlin uraufgeführt. Lessing hat damit seinem Freund Moses Mendelssohn ein literarisches Denkmal gesetzt.
    • 19. September » In Paris startet die erste „bemannte“ Montgolfière. Als Besatzung reisen ein Hammel, eine Ente und ein Hahn.
    • 3. November » Die Kontinentalarmee der Vereinigten Staaten wird nach dem Frieden von Paris aufgelöst.
    • 4. November » Wolfgang Amadeus Mozarts 36. Sinfonie (Linzer Sinfonie) wird uraufgeführt.
  • Die Temperatur am 10. April 1811 war um die 10,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: winderig half bewolkt. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1811: Quelle: Wikipedia
    • 16. Mai » Eine alliierte Armee aus Briten, Portugiesen und Spaniern, kommandiert von William Beresford, 1. Viscount Beresford, siegt in der Schlacht bei La Albuera während Napoléons Spanienfeldzug über die zuvor in der Stadt Badajoz befindlichen französischen Truppen unter Marschall Soult.
    • 24. Mai » Heinrich Cotta eröffnet in Tharandt seine private Forstlehranstalt, die 1816 zur staatlichen Forstakademie erhoben wird und Weltgeltung erlangt. Mit ihm ist der Botaniker Johann Adam Reum nach Tharandt gekommen, der sofort mit dem Anlegen des heutigen, weltweit ältesten Forstbotanischen Gartens beginnt.
    • 5. Juli » Der Kongress Venezuelas erklärt als erstes südamerikanisches Land seine Unabhängigkeit von Spanien und verhängt das Kriegsrecht. Francisco de Miranda wird zum Oberbefehlshaber der Streitkräfte mit weitreichenden Vollmachten ernannt.
    • 30. Juli » Der mexikanische Priester und Revolutionär Miguel Hidalgo wird nach einem Todesurteil der spanischen Inquisition hingerichtet.
    • 2. September » Karl August von Hardenberg hebt als Staatskanzler per Edikt den Zunftzwang auf und führt damit die Gewerbefreiheit in Preußen ein.
    • 8. November » Schlacht bei Tippecanoe: Nach dem Angriff der indianischen Föderation am Vortag sendet Gouverneur William H. Harrison Kundschafter in das indianische Lager, findet es nach eigenen Angaben verlassen vor und lässt das Dorf niederbrennen. Nach anderen Quellen kommt es dabei zu einem Massaker an Frauen und Kindern.
  • Die Temperatur am 22. April 1861 war um die 10,9 °C. Der Winddruck war 1.5 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 42%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 23. Februar 1860 bis 14. März 1861 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Van Heemstra mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Von 14. März 1861 bis 31. Januar 1862 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon mit als erste Minister Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) und Mr. J. Loudon (liberaal).
  • Im Jahr 1861: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 26. Januar » Mit Louisiana tritt der sechste Südstaat aus den Vereinigten Staaten von Amerika aus. Knapp zwei Wochen später ist es Mitbegründer der Konföderierten Staaten von Amerika.
    • 26. Februar » Kaiser Franz JosephI. erlässt das Februarpatent als Verfassung für die gesamte österreichische Monarchie. Es löst das Oktoberdiplom aus dem Vorjahr ab und regelt die Gesetzgebung zwischen dem Kaiser und den zwei Kammern des Reichsrates.
    • 27. April » Nach dem Beschluss der Sezessionsversammlung von Virginia, sich von den USA zu trennen und den Konföderierten Staaten von Amerika anzuschließen, erklären Virginias nordwestliche Countys ihrerseits die Abspaltung von Virginia und den Verbleib in der Union.
    • 3. Oktober » Im Amerikanischen Bürgerkrieg kommt es im westlichen Virginia zum Gefecht am Greenbrier River, das ohne Entscheidung endet.
    • 25. Oktober » In Kanada wird die Toronto Stock Exchange eröffnet.
    • 8. November » Admiral Charles Wilkes stoppt das britische Postschiff Trent im Bahamakanal und löst damit die Trent-Affäre aus, die beinahe zum Kriegseintritt Großbritanniens auf Seiten der Konföderierten im Amerikanischen Bürgerkrieg führt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Spanjaard

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Spanjaard.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Spanjaard.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Spanjaard (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Serrij-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Paul Serry, "Familienstammbaum Serrij", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-serrij/I15206.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Salomon Jacob Spanjaard (1783-1861)".