Familienstammbaum Familie Molling-De Moulin » Pieter Lambert "Hubert" Molling (1856-1932)

Persönliche Daten Pieter Lambert "Hubert" Molling 


Familie von Pieter Lambert "Hubert" Molling

Er ist verheiratet mit Anna Maria Renkens.

Sie haben geheiratet am 23. April 1887 in Beek, er war 30 Jahre alt.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 23. April 1887 in Beek, er war 30 Jahre alt.

En hebben de bruidegom, benevens de hiervoor genoemde getuigen onder eede verklaard dat er identiteit van persoon is in de namen van ANNA MARIA BURSTE en van ANNA MARIA BOOSTEN.

Kind(er):

  1. Anna Maria Molling  1889-1972


Notizen bei Pieter Lambert "Hubert" Molling

Geboren in Duitsland
Ook voor de meeste leden van de familie Molling was het in die periode moeilijk. Ieder gezin bestond uit grote horden kinderen die allemaal hun maagje wilden vullen en een broek aan hun kont nodig hadden. Maar er was niet veel en zonder geld kon en kan men niet kopen. Daarom zochten gezinnen uit het huidige Belgisch en Nederlands Limburg werk in Duitsland .
Vanuit Belgisch en Nederlands Limburg toog men naar Duitsland waar op tal van manieren het dagelijkse brood verdiend kon worden. De Belgen en Nederlanders werkten voornamelijk in het gebied Aken, Alsdorf, Gelsenkirchen als arbeider in de industrie, of tijdens de bietenoogst als knecht bij de grote boeren, als handlanger in de woningbouw of als brikkebekker.

Bakstenen van rivierklei
Klei aangevoerd door rivieren was en is nog steeds de grondstof voor de baksteenindustrie. Het is een van de oudste bouwmaterialen. In Duitsland werden de handgevormde stenen gedroogd in de zogenaamde ringoven. Het is bekend dat dit soort ovens vaak een warme slaapplaats bood voor landlopers maar ook voor de arbeiders.
Uit bittere armoede trokken honderden mannen en vrouwen naar Duitsland om daar een schamel loon te verdienen bij de kleine steenfabrieken. Het waren arme sloebers. Omdat er geen sociale voorzieningen waren was de leus: ´wie niet werkt komt in de bedelstand´. Ook voor vele van onze voorouders was die leus de keiharde werkelijkheid. In vele doopregisters lezen we achter de geboorteplaats, Duitse plaatsnamen. Vaak ging in het zomerseizoen het hele gezin, inclusief moeder die hoogzwanger was, naar ´de brikke´ in Duitsland. Geschiedschrijvers noteerden dat veel kinderen op het veld of in een armzalige stal of tent ter wereld kwamen. De barende vrouw had menigmaal tot aan de eerste barensweeën volop in de hete zon staan meewerken. Vaak stierven kinderen en/of prille moeders in het kraambed. Maar dat is gezien de omstandigheden niet verwonderlijk.

Kinderarbeid
Ook de kinderen werkten mee bij de productie van de brikke. Zij moesten de uit klei gevormde stenen, die in natte toestand op de droogbanen werden neergelegd, omdraaien zodat de wind en zon de stenen verder droogden. Ze hadden een moeilijke jeugd zonder veel schoolopleiding. Aan spelen kwamen ze haast niet toe, want daar waren ze ´s avonds te moe voor.

Trek naar de brikke in Duitsland
Omdat de stenen droogden in de zon, was het hoogseizoen van de brikkebekkers in de zomermaanden. Een ploeg die meestal bestond uit tien personen sloot een contract af voor het maken van een tot anderhalf miljoen stenen. Na voltooiing van het werk, maanden later, werd het contractbedrag door de opdrachtgever uit betaald.
Gezien de grote hoeveelheid werk, de lange reis en de leefomstandigheden die men voor lief moest nemen, was het loon slechts een aalmoes. Wanneer tegen het eind van april de zon aan de hemel begon te stijgen begonnen de brikkebekkers langs de Maaskant zich voor te bereiden. Hele gezinnen trokken naar het Oosten. Dat betekende een voetreis van enkele dagen over moeilijk begaanbare paden en veldwegen, begrensd door diepe karrensporen. Die het lopen alleen maar bemoeilijkten. Plunjezakken en kussenslopen waren gevuld met hun hele hebben en houden. Ook de kinderen werden niet ontzien en sleepten zich wezenloos. Alleen de ´rijkere´ brikkebekkers namen paard en kar mee.
Toen begin 19e eeuw in het Duitse grensgebied een kleine spoorbaan werd aangelegd reisden de werkers vanaf Tuddern per spoor richting Geilenkirchen. Maar dat kostte geld!
Voordat de mannen en vrouwen hun trektocht naar Duitsland begonnen, werden de ramen vaak ook de deuren van hun bescheiden woningen dichtgespijkerd om diefstal van achtergebleven spulletjes te voorkomen.

Vijf maanden brikke bakken
Zoals een bakker in vroeger tijd zijn deeg kneedde, zo draaiden de brikkebekkers het klei door de vormzand en mikten de kleibol daarna in een steenvorm. Een afdrager, meestal een stevig kind, kiepte de vormelingen op de droogbaan. Zonodig peuterde hij ook nog met een mes de hoeken van de vorm schoon. Om vliegensvlug de lege vorm weer onder handbereik van de kneder te plaatsen. Zo ging dat dag in, dag uit, zonder afwisseling, vier á vijf maanden lang.Na de ´sjich´ dronken de afgebeulde mannen een flinke slok. En rustten moe uit in hun barak of kleine woning in de omgeving van de kleiput. In zo´n barak probeerden de gezinnen zo goed en zo kwaad mogelijk te leven. De meegereisde kinderen van de brikkebekkers bleven van april tot september verstoken van alle onderwijs en raakten daardoor ver achter ten opzichte van hun leeftijdgenoten die gewoon naar de lagere school konden blijven gaan. Ook voor de opvoeding van de kinderen was geen tijd. Ze moesten het eigenlijk zelf maar uitzoeken.

De maaltijden in het veld
Nog voor de eerste haan met zijn geroep de dageraad had aangekondigd stonden de werkfamilies al naast hun bed. Allereerst werd gebeden. Daarna kregen de mannen op hun nuchtere maag twee borrels. Met een schepje suiker werden de vrouwen en kinderen opgepept. Dan begon de arbeid van voor af aan. Tegen halfzes kwam de eerste koffie. Iedereen kreeg een snee bruin en een snee witbrood. Zeldzaam was er soep over van de vorige avond. Die werd gelijk mee opgelepeld. Om 10.00 uur kwam de bazin weer met koffie en brood en een half uur later dronken de ploeteraars wederom twee borrels. Als warme maaltijd kreeg men om twaalf uur zaken als zuurkoolsoep, knoedelsoep, broodsoep of aardappelsoep met overal een flink stuk spek in. Verder at men veel hutspot van uien en zuurkool. Op het moment dat de zon hoog aan de hemel stond, zo rond twee uur kreeg men weer twee borrels, om drie uur koffie en twee sneetjes brood met boter en stroop. Om vijf uur kwam de fles weer op tafel, om zes uur een boterham met bloed- of leverworst, om zeven uur de fles, om acht uur koffie met zwart brood. Tenslotte kreeg men om tien uur ´s avonds stevige soep welke het avondeten voorstelde. Denk niet dat de brikkebekkers laveloos aan hun werk stonden. Neen alles behalve. Ze dronken omdat ze veel vocht verloren. Dat men koos voor een borrel mag ook duidelijk zijn. Wie zou immers tegenwoordig nog onafgebroken gemiddeld zeventien uren per dag zo´n zwaar werk kunnen verrichten? De borrel kan dus gevoeglijk als ´doping´ betiteld worden. En doping hadden de brikkebekkers hard nodig.

Bietenoogst
Wanneer de in september de families weer thuis arriveerden ging vader weer gelijk op pad voor werk. Meestal zochten ze daarvoor de boeren op. Niet zelden kwam het voor dat pa niets vond. Dan was hij weer genoodzaakt zijn heil elders te zoeken. Tegen oktober werden in Duitsland de bieten geoogst. Opnieuw trokken ze dan naar onze oosterburen om deze keer aan de bieten (kroate) te gaan werken. Voor dag en dauw werden de mannen gewekt in de stallen die als noodnachtverblijven waren omgebouwd. Dan trokken ze naar de bietenvelden waar de dauw nog op de bladeren lag en het rooien bepaald niet aantrekkelijk maakte. Gewapend met een tweetandige riek aan een korte steel en een sikkel of schop, voor het afhakken van het loof, togen zij aan het werk. Van de vroege ochtend tot de late avond werkten zij zich kapot voor de Duitse heerboeren. Deze boeren zagen de Hollanders en Belgen als gastarbeiders en probeerden voor zo weinig mogelijk geld het werk gedaan te krijgen.

De steenkolen mijnen
Tot aan de Eerste Wereld oorlog duurde de arbeid in het buitenland. Toen was men gedwongen elders de kost te verdienen. Allereerst stond de smokkel hoog op de activiteitenlijst. Later werden de mijnen gebouwd in Limburg: De Oranje Nassau, Staatsmijn Maurits en Emma. In de familie Molling zag men dit als uitkomst en men ging ondergronds werken. Enkele van onze voorvaderen waren nog actief bij het uitgraven van de schachten. Een onmenselijk werk omdat men de grond vaak bevroor om zo door het drijfzand heen te komen. Met in hun klompen stro, stonden de mannen te zwoegen in vrieskou en dooiwater. Ook waren aanvankelijk de ondergrondse arbeidsomstandigheden niet om over naar huis te schrijven. Arbeidsvoorwaarden kende men niet. Ongeveer tien uur per dag lag men in nauwe gangen te hakken en graven. Veel voorvaderen werden ziek, werkten toch door en stierven jong. Immers als men niet zorgde voor inkomen kwam er geen brood op de plank.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Lambert "Hubert" Molling?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Lambert "Hubert" Molling

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Pieter Lambert "Hubert" Molling

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Lambert Molling


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Pieter Lambert "Hubert" Molling



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. http://www.allelimburgers.nl/wgpublic/persoonu.php?&search_fd5=%3D%3DMolling&search_fd6=%3D%3DPieter&multisearch_fd6=7,8&multisearch_fd16=17&multisearch_fd20=21,22

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 2. Juni 1856 war um die 15,2 °C. Es gab 0.2 mm Niederschlag. Die relative Luftfeuchtigkeit war 85%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1856: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 18. Februar » Die zuwanderer- und katholikenfeindliche Know-Nothing-Bewegung nominiert in Philadelphia ihren ersten Präsidentschaftskandidaten, den früheren Präsidenten Millard Fillmore.
      • 21. Mai » Bushwhackers unter Sheriff Jones dringen im Kansas-Territorium ein, um die Druckpressen der gegen die Sklaverei eingestellten Zeitungen Herald of Freedom und Kansas Free State zu zerstören. Das Free State Hotel, das der Sklavereifeindlichen New England Emigrant Aid Company gehörte, fällt dem Sack of Lawrence ebenfalls zum Opfer. Es handelt sich um einen von vielen Zwischenfällen während der Zeit des Bleeding Kansas.
      • 17. Juli » In Breslau wird der Schlesische Bankverein gegründet.
      • 21. Juli » Leopold Sonnemann und Heinrich B. Rosenthal gründen den Frankfurter Geschäftsbericht, den Vorläufer der Frankfurter Zeitung.
      • 8. August » Uraufführung der Operette Deux Vieilles Gardes von Léo Delibes am Théâtre des Bouffes-Parisiens in Paris.
      • 29. September » Die Bahnstrecke Baden–Brugg, eine Verlängerung der bisherigen Zürich-Baden-Strecke der „Spanisch-Brötli-Bahn“, wird eröffnet.
    • Die Temperatur am 23. April 1887 war um die 13,4 °C. Der Winddruck war 22 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 60%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1887: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 23. Februar » Die Côte d’Azur wird von einem starken Erdbeben getroffen, das etwa 2.000 Menschen ihr Leben kostet.
      • 16. Mai » Der deutsche Erfinder und Industrielle Emil Berliner stellt in Washington,D.C. das von ihm erfundene Grammophon und die damit abzuspielende Schallplatte vor.
      • 23. Mai » Papst LeoXIII. beendet den Kulturkampf im deutschen Kaiserreich. Die Kirche akzeptiert unter anderem Zivilehe, staatliche Schulaufsicht und das Politikverbot für Priester.
      • 3. Juni » Der deutsche Kaiser WilhelmI. legt bei Kiel-Holtenau den Grundstein für den Nord-Ostsee-Kanal.
      • 26. September » Emil Berliner aus Hannover meldet ein Grammophon zum Patent an, das als Tonträger Schallplatten benutzt.
      • 1. Dezember » Ein in Singapur eröffneter Bungalow im Kolonialstil mit zehn Zimmern bildet die Ausgangsbasis für das inzwischen luxuriös gestaltete Raffles Hotel.
    • Die Temperatur am 21. Januar 1932 lag zwischen -4.3 °C und 0.3 °C und war durchschnittlich -2.3 °C. Es gab 0.2 mm Niederschlag. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1932: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 8,1 Millionen Einwohner.
      • 1. März » Japan richtet als Folge der Mandschurei-Krise den Marionettenstaat Mandschukuo ein, mit dem früheren chinesischen Kaiser Puyi als Staatsoberhaupt.
      • 6. Juni » In Berlin beginnt der Caro-Petschek-Prozess, einer der aufwändigsten Strafprozesse in der Endphase der Weimarer Republik.
      • 8. Juli » Der Dow-Jones-Index in den USA erreicht in der Zeit der Weltwirtschaftskrise seinen historisch niedrigsten Stand mit 41,22 Punkten.
      • 14. Oktober » Der Eishockeyclub EHC Basel wird gegründet.
      • 20. Oktober » Gründung des Internationalen Jugendherbergsverbands
      • 10. Dezember » In Zürich wird die Operette Venus in Seide von Robert Stolz uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 25. Januar 1932 lag zwischen -3.9 °C und 3,3 °C und war durchschnittlich 0.5 °C. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1932: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 8,1 Millionen Einwohner.
      • 1. Juni » Franz von Papen wird auf Betreiben seines alten Freundes Kurt von Schleicher durch Reichspräsidenten Paul von Hindenburg als Nachfolger von Heinrich Brüning zum Reichskanzler des Deutschen Reichs ernannt.
      • 6. August » Die Filmfestspiele von Venedig werden erstmals veranstaltet.
      • 30. August » Hermann Göring wird Präsident des Deutschen Reichstags.
      • 28. September » Mit dem Zwickelerlass sagt Preußen anstößiger Badebekleidung den Kampf an.
      • 4. November » Benito Mussolini übergibt im Forum Mussolini bei Rom den Mussolini-Obelisken der Öffentlichkeit, nachdem er zuvor in Rom eine Feier zur 10-jährigen faschistischen Machtübernahme in Italien abgehalten hat. Es ist der größte Monolith, der im 20. Jahrhundert von Menschenhand hergestellt worden ist.
      • 10. Dezember » Siam (heute Thailand) bekommt seine erste dauerhafte Verfassung. Der Tag ist als „Tag der Verfassung“ bis heute gesetzlicher Feiertag.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Molling

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Molling.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Molling.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Molling (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Harry Molling, "Familienstammbaum Familie Molling-De Moulin", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-molling-de-moulin/I33.php : abgerufen 7. Mai 2024), "Pieter Lambert "Hubert" Molling (1856-1932)".