Familienstammbaum Lobé en verwanten. » Isaac Jacobus Rochussen (1720-1797)

Persönliche Daten Isaac Jacobus Rochussen 

Quelle 1

Familie von Isaac Jacobus Rochussen

Er ist verheiratet mit Esther Hudig.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Isaac Rochussen  1752-1822 
  2. Jan Rochussen  1759-1818 


Notizen bei Isaac Jacobus Rochussen

Hij woonde bij het aangaan van het huwelijk te Vlisssingen en is ook schepen/raadt geweest van Vlissingen. Hij werd omschreven als Meester. Hij studeerde te Leiden om zijn meestertitel te behalen. Isaac was werkzaam voor het Collegie van de Admiraliteit der Maze als commys van de Hoofdelijke betaling van1754 tot en met 1770.

Bij zijn huwelijk in 1749 was hij al actief in de slavenhandel en dit moge blijken uit een gedeelte van zijn huwelijksgedicht: "Het wild Afryke en woest Amerika Doet krielen van zijn drokken slavenhandel". Rond 1750 begon hij samen met Herman van Coopstad een firma (C&R), die handelde met Suriname. Zij speelden tot 1777 een grote rol bij de handel in slaven en hebben in die periode met drie schepen zo’n 65 slaventransporten gedaan. Gemiddeld waren er per transport 310 slaven aan bood. In totaal zijn er dus zo’n 20.000 slaven getransporteerd door Van Coopstad en Rochussen (C&R). Voor een mannelijke slaaf was een ‘ruimte’ van 180 bij 40 centimeter gereserveerd aan boord, voor een slavin 175 bij 40 centimeter en voor kindslaven nog minder. De ventilatie in het ruim was slecht. C&R was in die tijd de op één na grootste particuliere slavenhandelaarin Nederland. De administratie hiervan is in het bezit van het Gemeentearchief Rotterdam. Zij waren hiervoor al samen boekhouder voor verschillende rederijen.

Volgeladen met handelswaar vertrokken Nederlandse schepen ‘op slavenreis’ naar de Afrikaanse kust. De koopwaar is bedoeld voor de Afrikaanse handelaren, die bij de Europese forten aan het strand zwarte slaven komen afleveren. De Nederlanders ruilden textiel, buskruit en geweren voor de slaven. Ze weten, waar die geweren en kruit voor gebruikt zullen worden. De Afrikaanse handelaren zullen er oorlog mee voeren en er dorpen mee overvallen. De Afrikanen, die daarbij gevangen genomen worden, zullen weer als slaaf afgeleverd worden.Naast textiel en geweren, gaan er ook vaten gedistilleerd als koopwaar mee aan boord, vooral Nederlands jenever. Daarnaast messen, armringen, ketels, hoeden, tabak, pijpen, snuifdozen, tinnen kommen, trompetten, gouden munten, glazen, borden, kannen, spiegeltjes en kralen. Samen vormen ze het cargazoen, de ruilmiddelen om slaven mee te kopen. In archieven zijn nogal wat documenten te vinden waarin precies beschreven staat wat het schip bij vertrek in zijn ruimen bergt. In totaal geeft de firma Coopstad en Rochussen bij twintig slavenreizen voor f. 891.202 aan ruilmiddelen mee, waarvan voor f. 245.327 aan geweren en buskruit. In 1758 nam kapitein Leyndie Smit voor 37.986 gulden aan cargazoen mee aan boord van de Willem Carolina: f.20.269 aan textiel, f. 5.250 aan topzeilen, f. 3.500 aan buskruit, f. 2.075 aan geweren, f. 2.000 gedistilleerd en voor f. 4.892 aan ‘diversen’.Van de kapitein van het schip werd geëist, dat hij nauwkeurig verantwoordt, wat hij voor iedere slaaf betaalde. Afrikaanse handelaren deden eigenlijk liever zaken met de Engelse of Franse concurrenten, omdat hun producten van hogere kwaliteit waren dan de Nederlandse. De Nederlandse schepen varen soms maanden langs de hele kust van West-Afrika om hun goederen te lossen in ruil voor slaven. Pas als het ruim helemaal gevuld is met slaven, vertrekken de Nederlandse schepen naar Zuid-Amerika. Alle slaven die aan boord gaan zijn voorzien van een brandmerk: WIC.

In 1775 wordt het laatste slavenschip "De Keenenburg" uitgereed onder kapitein Jan de Bruin door de firma C&R. Intussen had hij al een nieuwe firma opgericht t.w. firma "Rochussen en Zoonen". Deze firma heeft drie schepen met slaven laten varen tussen Afrika en Suriname.

De firma "Middelburgsch Commercie Compagnie ( MCC )" , die zich uitsluitend als grootste firma in Nederland met de slavenhandel heeft bezig gehouden, heeft het na 1775 ook moeilijk.

Het gaat niet goed met de beleggingen/leningen aangaande de plantages in Suriname. De planters kunnen niet meer aan hun financiele verplichtingen voldoen en gaan failliet. De obligatiehouders eisen een nieuwe directie. Op 28 april 1775 sluit Isaac met Herman Oostendorp een contract van compagnieschap af en met terugwerkende kracht tot 28 februari 1773. Dit gold uitsluitend voor de twee negotiaties van f 650.000,- en f 1.400.000,- van Coopstad & Rochussen, waarvan de firmanaam blijft gehandhaafd. Het blijkt voorts dat Herman Oostendorp op 3 maart 1777 alle boeken en papieren betreffende de negotiaties onder zich genomen heeft, terwijl Rochussen zich hiermee niet meer bemoeid. Het officiële einde van de firma Coopstad & Rochussen volgt op 4 en 6 december 1779, wanneer Rochussen en Oostendorp hun compagnieschap ontbonden verklaren. Herman van Coopstad was reeds in 1772 overleden. Via een schikking met de schuldeisers is men eruit gekomen. Maar eigenlijk staat het gelijk met een faillissement. Uit het krantebericht van 1816 blijkt, dat de firma Pieter Wachter & Zoonen de negotiaties over had genomen van de Coopstad & Rochussen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Isaac Jacobus Rochussen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Isaac Jacobus Rochussen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Isaac Jacobus Rochussen

Isaac Jacobus Rochussen
1720-1797


Esther Hudig
1729-1822

Jan Rochussen
1759-1818

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Annelies Web Site, Annelies de Leede, Isaac Jacobus Rochussen, 1. Oktober 2022
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Annelies Web Site
    Stamboom: Annelies

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 8. Dezember 1720 war um die 4,0 °C. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1720: Quelle: Wikipedia
    • 20. Februar » Der Friedensschluss in Den Haag beendet den Krieg der Quadrupelallianz, in dem Spanien der Übermacht der vier Verbündeten Großbritannien, Frankreich, Österreich und den Niederlanden gegenüberstand.
    • 2. April » Am King’s Theatre in London wird zur Eröffnung der Royal Academy of Music die Oper Numitore von Giovanni Porta unter der Leitung von Georg Friedrich Händel uraufgeführt.
    • 3. Mai » FriedrichI. wird nach dem Rücktritt seiner Gattin Ulrike Eleonore zum König von Schweden gekrönt.
    • 25. Mai » In Marseille wird von einem aus Syrien ankommenden Schiff die Pest eingeschleppt. Sie breitet sich in der Folge in der Provence aus. Im Folgejahr wird aus Schutzgründen eine Pestmauer errichtet, gleichwohl erreicht die Epidemie auch Avignon.
    • 19. November » In London findet die Uraufführung der Oper Astarto von Giovanni Battista Bononcini statt.
    • 31. Dezember » Eine einsetzende schwere Sturmflut verursacht an der deutschen Nordseeküste erhebliche Schäden. Auf Helgoland wird in der auch an Neujahr tobenden See die Düne von der Hauptinsel abgetrennt.
  • Die Temperatur am 25. November 1797 war um die 2,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1797: Quelle: Wikipedia
    • 4. Februar » Die Stadt Riobamba im spanischen Vizekönigreich Neugranada, dem heutigen Ecuador, wird durch ein Erdbeben nahezu völlig zerstört, die Hälfte der Einwohnerschaft kommt ums Leben.
    • 10. März » Nach dem Italienfeldzug wendet sich Napoleon Bonaparte mit seinen Truppen dem Kriegsgegner Österreich im Ersten Koalitionskrieg zu und beginnt mit dem Einmarsch in feindliches Gebiet am Fluss Tagliamento.
    • 13. März » Am Théâtre Feydeau in Paris wird die Opéra-comique Médée von Luigi Cherubini auf das Libretto von François-Benoît Hoffman uraufgeführt. Literarische Vorlage ist die Tragödie Medea von Euripides.
    • 15. März » An der Opéra-Comique in Paris erfolgt die Uraufführung der Oper Ponce de Léon von Henri Montan Berton.
    • 4. Juni » In Venedig wird nach dem Einzug französischer Revolutionstruppen das Libro d’Oro verbrannt. Das Goldene Buch behielt über Jahrhunderte hinweg die Teilnahme am Großen Rat der Stadt den eingetragenen adligen Patriziergeschlechtern vor.
    • 16. November » Friedrich Wilhelm III. wird nach dem Tod seines Vaters Friedrich Wilhelm II. König von Preußen.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Rochussen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Rochussen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Rochussen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Rochussen (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Lobé en verwanten.-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Gé Lobé, "Familienstammbaum Lobé en verwanten.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lobe/I66642.php : abgerufen 15. Mai 2024), "Isaac Jacobus Rochussen (1720-1797)".