Genealogie Pieter Las van Bennekom » Maurits Prins van Oranje (1567-1625)

Persönliche Daten Maurits Prins van Oranje 


Familie von Maurits Prins van Oranje

Er hat eine Beziehung mit n.n..


Kind(er):

  1. Aneke Jans  1588-???? 

Ereignis (MYHERITAGE:REL_UNKNOWN).


Notizen bei Maurits Prins van Oranje

De familie Nassau woonde op de voorvaderlijke burcht in Dillenburg. Daar woonde Jan van Nassau en zijn broer Willem, zonen van Willem de Rijke, zo genoemd vanwege het grote aantal kinderen. Hoewel Willem de Rijke een Lutheraan was, kreeg zijn zoon Willem een katholieke opvoeding aan het Habsburgse hof in Brussel. Willem zou het soevereine land Orange erven en kreeg zo de naam Van Oranje. Anna van Buren, zijn eerste vrouw overleed al vroeg. Uit dit huwelijk waren twee kinderen gekomen: Maria en Filips Willem. Na haar overlijden, trouwde hij met Anna van Saksen. Dit huwelijk was echter niet uit liefde tot stand gekomen maar vanwege de rijkdom van Anna. Op het slot werd eerst Anna geboren, maar die stierf al kort na haar geboorte. Later werd de eerste Maurits geboren, maar ook die stierf al snel. De tweede Maurits, de latere stadhouder, werd op 14 november 1567 geboren. Na hem volgde nog een dochter, Emilia van Nassau. Maurits’ moeder kon niet wennen aan het leven op het kille slot en trok daarom na de geboorte naar Keulen waar zij wel een weelderig bestaan kon leven. Maurits zou haar niet meer terug zien en zijn oudere zus Maria nam de moederrol gedeeltelijk over. Anna van Saksen leefde in Keulen zo uitbundig dat Willem zich in 1571 van haar liet scheiden, wat in die tijd niet erg gebruikelijk was. In 1571 werd zij opgesloten en zes jaar later, krankzinnig geworden, stierf zij.

Ondertussen was Willem van Oranje al naar de Nederlanden gekeerd om de Nederlandse Opstand te leiden tegen Filips. In eerste instantie was hij verslagen, maar toen hij in 1572 terugging bleef hij aanvoerder van het leger tegen Spanje.

Omdat Willem de opvoeding van Maurits niet op zich kon nemen, werd het opvoeden overgenomen door Willems broer Jan. Hierdoor heeft Jan grote invloed gehad op de ontwikkeling van Maurits. Samen met de vierentwintig kinderen van Jan, kreeg Maurits op Dillenburg godsdienstles, geschiedenis en leerde hij Frans en Latijn. Ook trainde hij met vechten, rijden en springen.

Later werd hij samen met vier neven naar de universiteit gestuurd. Hij studeerde eerst in Heidelberg in het calvinistische land de Palts, in het huidige Duitsland en vertrok daarna naar de Nederlanden om in 1582 in Leiden te studeren. Daar trok hij in bij de beroemde humanist, filoloog en historiograaf Justus Lipsius en werd door deze onderwezen in geschiedenis en wiskunde, maar ook bleef hij oefenen met paardrijden, worstelen, zwemmen en het gebruik van wapens.

De Spanjaarden rukten steeds verder op in de Nederlanden en de Staten waren bang dat de opstandelingen nooit konden winnen tegen de grootmacht Spanje. Daarom kozen zij ervoor om steun te zoeken bij andere Europese monarchen door de soevereiniteit over te dragen. Eerst werd geprobeerd bij de aartsvijand van Spanje, Frankrijk steun te krijgen, maar dat werd een fiasco. Terwijl men zocht naar andere mogelijkheden werd, in het jaar dat Maurits zeventien jaar zou worden, zijn vader vermoord in Delft. Door zijn leeftijd kon hij echter niet zijn vader opvolgen als leider van de Opstand. Wel kreeg Maurits in 1584 zitting in de Raad van State, een soort regering, als eerbetoon aan zijn afkomst. Hoewel hij daar weinig invloed kon uitoefenen, kon de ambitieuze Maurits de aangeboden functie moeilijk weigeren. Op Maurits' achttiende verjaardag werd hij benoemd tot stadhouder van Holland en Zeeland. Tegelijkertijd kreeg hij de titel geboren prins van Oranje, hoewel hij daar geen recht op had, omdat hij nog een oudere broer in Spanje had. Wel gaf deze naam hem in de Nederlanden veel aanzien. Na Frankrijk werd geprobeerd hulp te krijgen van Engeland. De soevereiniteit wilde de Engelse koningin niet, in plaats daarvan werd er steun gegeven in geld en militairen in ruil voor zeggenschap over het land, door het benoemen van de gouverneur-generaal. Deze functionaris werd de Engelsman graaf van Leicester.

Toen Maurits stadhouder was geworden van Holland en Zeeland kwam de Engelsman Robert Dudley naar de Nederlanden om als gouverneur-generaal op te treden. Dudley zag de jonge stadhouder als een concurrent van zijn eigen gezag en de relatie tussen hen was niet warm. Gedurende het bewind van de gouverneur-generaal kreeg hij te maken met veel mislukkingen in de Nederlanden, die vaak te wijten waren aan zijn eigen persoonlijkheid. Dit gaf Johan van Oldenbarnevelt, sinds 1586 de landsadvocaat van Holland, de kans om de macht van de Staten-Generaal te vergroten en die van de Engelsman te verkleinen. Maurits echter bemoeide zich in zijn beginjaren als stadhouder niet met de politiek en ging het leger aanvoeren. Zijn eerste wapenfeit was de verovering van Axel in 1586 die hij samen met Sir Philip Sidney leidde. Toen Dudley, ook opperbevelhebber van het leger, tijdelijk naar Engeland trok, zocht Oldenbarnevelt een geschikte plaatsvervanger over de door Holland en Zeeland betaalde troepen, die hij vond in de jonge Maurits, die deze functie ook zag zitten. Zo werd Maurits op 24 januari 1587 de kapitein-generaal van Holland en Zeeland. In de winter waren er weinig militaire activiteiten, maar toen de zomer aanbrak en Dudley nog steeds niet was teruggekomen, werd er gezocht naar een aanvoerder die over het gehele leger kon beschikken. Luitenant-generaal Hohenlohe en de stadhouder van Gelderland, Nieuwenaar waren naast Maurits de gegadigden. Uiteindelijk werd door de Raad van State en later ook door de Staten-Generaal besloten dat het Maurits moest worden vanwege het aanzien dat hij had. Na het benoemen van de opperbevelhebber kon de strijd tegen de oprukkende Spanjaarden, die al het beleg voor Sluis hadden geslagen weer beginnen. Om de Spaanse opperbevelhebber Parma weg te lokken van Sluis, en door de krappe financiële middelen, werden er rooftochten gehouden in Brabant. De gehoopte reactie van Parma bleef uit. Onverwachts kwam Dudley terug uit Engeland en nam opnieuw het opperbevel op zich. De samenwerking tussen hem en de Nederlanders was zodanig verstoord dat deze terugkomst uitliep op een mislukking en hij voorgoed terugging naar Engeland. Na de mislukte invasie van Engeland met de Spaanse Armada sloeg Parma in 1588 het beleg voor Bergen op Zoom. Doordat de stad niet volledig omsloten kon worden, kon de stad bevoorraad blijven worden. Ook trok Maurits er zelfs drie keer op uit om de troepen aldaar moed in te praten. Dat het met gevaar voor eigen leven was deerde hem niet. Een jaar later kon hij niet voorkomen dat Geertruidenberg in Spaanse handen viel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maurits Prins van Oranje?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Maurits Prins van Oranje

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Maurits Prins van Oranje

Maurits Prins van Oranje
1567-1625


Aneke Jans
1588-????

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
    • Im Jahr 1567: Quelle: Wikipedia
      • 10. Februar » Henry Stuart, Lord Darnley, zweiter Ehemann von Maria Stuart, wird nahe Edinburgh ermordet, vermutlich von James Hepburn, 4. Earl of Bothwell.
      • 13. März » In der Schlacht von Oosterweel im Vorfeld des Achtzigjährigen Krieges besiegt eine spanische Armee niederländische Rebellen.
      • 1. Mai » In Straßburg nimmt die neu gegründete Akademie, die Vorläuferinstitution der späteren Universität ihren Lehrbetrieb auf.
      • 15. Mai » Schottlands Königin Maria Stuart heiratet nach der Ermordung ihres Ehemannes Henry Stuart, Lord Darnley, den kurz zuvor geschiedenen James Hepburn, 4. Earl of Bothwell und löst damit einen Meinungsumschwung zu ihren Ungunsten beim Adel aus.
      • 24. Juli » Maria Stuart dankt zugunsten ihres Sohnes Jakob VI. als Königin von Schottland ab und flieht nach England.
      • 2. November » Nach dreitägiger Belagerung dringen im Zweiten Hugenottenkrieg 15.000 Hugenotten in die Stadt Le Dorat im Limousin ein und plündern den Ort. Die Kirche St-Pierre du Dorat wird schwer verwüstet.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1625: Quelle: Wikipedia
      • 2. Februar » In der Villa Medici Poggio Imperiale in Florenz findet die Uraufführung der Oper La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina (Die Befreiung Ruggieros von der Insel Alcinas) von Francesca Caccini statt. Das Werk gilt als die älteste von einer Frau komponierte Oper.
      • 27. März » Durch den Tod JakobsI. wird sein Sohn KarlI. neuer König in England, Schottland und Irland.
      • 15. Mai » Der bayerische Statthalter im Land ob der Enns, Adam von Herberstorff, lässt bei Frankenburg 36 mutmaßliche Rädelsführer eines vor ein paar Tagen ausgebrochenen Aufstandes in Paaren um ihr Leben würfeln und die Unterlegenen sofort hinrichten. Das „Frankenburger Würfelspiel“ ist der Auftakt zum Oberösterreichischen Bauernkrieg im folgenden Jahr.
      • 2. Juni » Nach zwölfmonatiger Belagerung wird die protestantische Stadt Breda in den Niederlanden an die Spanier unter Ambrosio Spinola übergeben.
      • 25. Juli » Albrecht Wallenstein, Herzog von Friedland, wird vom Kaiser zum Feldmarschall und Generalissimus ernannt und mit der Aufstellung einer Armee beauftragt.
      • 1. November » Mit dem Angriff einer englisch-niederländischen Flotte auf Cádiz beginnt der Englisch-Spanische Krieg. Die Operation endet in einem Desaster.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1625: Quelle: Wikipedia
      • 2. Februar » In der Villa Medici Poggio Imperiale in Florenz findet die Uraufführung der Oper La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina (Die Befreiung Ruggieros von der Insel Alcinas) von Francesca Caccini statt. Das Werk gilt als die älteste von einer Frau komponierte Oper.
      • 27. März » Durch den Tod JakobsI. wird sein Sohn KarlI. neuer König in England, Schottland und Irland.
      • 15. Mai » Der bayerische Statthalter im Land ob der Enns, Adam von Herberstorff, lässt bei Frankenburg 36 mutmaßliche Rädelsführer eines vor ein paar Tagen ausgebrochenen Aufstandes in Paaren um ihr Leben würfeln und die Unterlegenen sofort hinrichten. Das „Frankenburger Würfelspiel“ ist der Auftakt zum Oberösterreichischen Bauernkrieg im folgenden Jahr.
      • 2. Juni » Nach zwölfmonatiger Belagerung wird die protestantische Stadt Breda in den Niederlanden an die Spanier unter Ambrosio Spinola übergeben.
      • 25. Juli » Albrecht Wallenstein, Herzog von Friedland, wird vom Kaiser zum Feldmarschall und Generalissimus ernannt und mit der Aufstellung einer Armee beauftragt.
      • 1. November » Mit dem Angriff einer englisch-niederländischen Flotte auf Cádiz beginnt der Englisch-Spanische Krieg. Die Operation endet in einem Desaster.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Prins van Oranje


    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Willem Las van Bennekom, "Genealogie Pieter Las van Bennekom", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-las-van-bennekom/R6449.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Maurits Prins van Oranje (1567-1625)".