Familienstammbaum Kroon en Telleman » Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer) (± 1617-< 1663)

Persönliche Daten Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer) 

  • Sie ist geboren rund 1617 in Pernis.Quelle 1
  • Eintrag.Quelle 2
    Maerten Jacobss. Groenendijck, wonende aan den Hil onder de jurisdictie van Poortugaal, kocht op 2-4-1643 voor 2580 Car. gld. van de in Rhoon woonachtige Maartgen Ariensdr., weduwe van Gillis Jilliss. aen den Hil, een 'huys, erve, keet, barch, boomgaerden ende andere plantagie van boomen' aan den Hil onder Poortugaal, alsmede het over de 'Hilwech' in de polder Deyffel gelegen boomgaardje. Tevens nam hij de huur over van 4'A gemeten weiland in Deyffel en van 8 lijnen weiland in het Oudeland van Poortugaal. Er werd gestipuleerd dat de verkoopster kosteloos haar leven lang in het voorhuis zou mogen blijven wonen en indien beiden niet zouden 'accorderen' zou zij op haarzelf in de bij de hofstede behorende keet mogen wonen. Verder werden er nog afspraken gemaakt over een voor haar gebruik te houden koe in de stal van Groenendijck, alsmede over het houden van kippen op de werf en over de oogst van zes appel- en perenbomen. De transportakte werd op 7-11-1644 verleden. Dezelfde dag werd er een schuldbrief ten bedrage van 2080 Car. gld. opgemaakt, waarbij (de ooms van zijn vrouw) Leendert en Pieter Corneliss. Couwenhoven zich als zijn borgen stelden.
    Vermoedelijk was Groenendijck rond die tijd in het huwelijk getreden; in elk geval voor 12-8-1647 toen hij als echtgenoot van Willemtje Gerrits Olen met zijn schoonmoeder en zijn zwagers accordeerde over de boedel van zijn schoonvader Gerrit Olen.
    In het testament van zijn schoonmoeder Commetje Cornelisse Kouwenhoven van 20-7-1650 kreeg de vrouw van Groenendijck 2 gemeten 22 roeden weiland in het Oudeland van Poortugaal toebedeeld en werd de 400 gld. kwijtgescholden, die Groenendijck aan zijn schoonmoeder schuldig was.
    In 1647 was Groenendijck gewikkeld in een proces met zijn buurman Cornelis Claess. Wey vanwege de pacht van land en het erop staande gewas.
    Op 29-1-1648 verkocht Groenendijck aan de kinderen van Gerreberghjen Leendertsdr., geinstitueerde erfgenamen van hun 'out moeye' Maartjen Ariensdr.,een losrente van jaarlijks 20 Car. gld. over een hoofdsom van 400 Car. gld. en vezekerd op zijn hofstede aan de Hil. De brief werd op 28-9-1654 afgelost en op 7 okt. geroyeerd verklaard.
    Bij akte van 10-6-1651 leende Groenendijck van de te Rotterdam wonende koopman Cornelis Janss. de Raedt 750 Car. gld., verzekerd op 2 gemeten 22 roeden weiland in de polder De Roon onder Poortugaal (erfgoed van zijn vrouw) en op zijn hofstede aan de Hil. De schuldbrief werd op 18-12-1653 door Groenendijck geroyeerd.
    Op 3-7-1658 verklaarde Commertje Cornelisse Couwenhoven, weduwe van Gerrit Olen, wonende op de Pernissersluis, aan haar zonen Huybrecht, Olof, Pieter en Jan Gerritsz. 1200 gld. schuldig te zijn; geld dat zij had geleend aan Maerten Jacobsz. Groenendijck, die geld schuldig was aan de voornoemde de Raedt.310 Zijn hofstede aan de Hil en het er tegenover liggende boomgaardje in Deyffel werden wederom op hypotheek gezet voor de lening van 1000 Car. gld. van de Rotterdamse burger Stoffel Stoffelss. Deynoot op 8-9-1654. Zolang als deze lening uitstond zou Groenendijck voor Deynoot 'met sijn volck ende geselschap' alle jaren een dag 'speelen rijden' met zijn wagen en paarden, een dubbele mand appelen beschikbaarstellen en de paarden kosteloos verzorgen met haver of ander voer.
    Ook op 29-11-1658 bezwaarde Groenendijck zijn hofstede met een hypotheek; ditmaal voor een lening van 200 Car. gld. van de op 't Schiedamse Hoofdt' wonende Pleun Pieterss. Visser. Op 7-3-1688 royeerde Cent Bastiaens (de Vette) deze schuldbrief.
    Op 8-4-1660 verkocht Groenendijck zijn hofstede aan de Hil 'op den Hildijcq' aan de mede te Poortugaal wonende Leendert Gerrits Vrijlant. De pacht van de bijbehorende 8 lijnen weiland in het Oudeland van Poortugaal kon Maerten Groenendijck evenwel niet op Vrijlant overgeboekt krijgen omdat de eigenaar hiervan onwillig was, zodat 200 gld. van de koopsom werd afgetrokken. Deze bedroeg 2500 Car. gld. met 2 rosenobels (=11 gld.) en 11 gld. tot speldegeld 'voor den vercoopers kinderen'. De twee hypotheekbrieven van 1000 en 200 Car. gld. werden in mindering van de koopsom gebracht. Het transport vond op 12-5-1660 plaats.
    Mogelijk had deze verkoop te maken met de schuld van maar liefst 1912 gld. die
    Groenendijck aan de boedel van zijn inmiddels gestorven schoonmoeder schuldig was. Uit deze op 26-7-1660 opgemaakte akte blijkt dat zijn vrouw niet meer in leven was. Haar niet bij name genoemde kinderen hadden aan de boedel een schuld van 956 gld. De dopen van de kinderen van Maerten werden te Poortugaal niet gevonden. Mogelijk werden zij te Pernis ten doop gehouden omdat de hofstede van Maerten veel dichter bij de kerk aldaar was gesitueerd. De doopregisters van Pernis zijn pas vanaf 1668 bewaard gebleven. Het mocht mij niet gelukken om nadere gegevens over zijn kinderen te achterhalen
  • Eintrag.Quelle 2
    Maerten Jacobsz. Groenendijck, ged. Barendrecht 8-8-1610, boer aan de Hil
    onder Poortugaal, overl. na 26-7-1660, tr. voor 12-8-1647 (ca. 1643?) Willemtje
    Gerrits Olen (Keyser), overl. tussen 20-7-1650 en 26-7-1660, dochter van Gerrit
    Olen Keyser, woonde op de Pernissersluis, en Commertje Cornelisdr. Couwenhoven.
  • Sie ist verstorben vor 3. Juni 1663.Quelle 3
  • Ein Kind von Gerrit Oolensz Keijser (Keijzer) und Commertje Cornelisse Couwenhoven
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 24. Februar 2023.

Familie von Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)

Sie ist verheiratet mit Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck.

Sie haben in der Kirche geheiratet vor 12. August 1647.Quelle 4


Notizen bei Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)

volgt 124.174 in de parenteel van Doen Beijens

gest. voor 3- 6-1663, getr. met Maarten Jacobsz. Groenendijk. Wonen aan de Hill onder Poortugaal.
Zijn in 1662 de som van ƒ 900 schuldig aan de boedelvan haar moeder.
Poortugaal ORA 1/8, 7- 1-1643: Maarten Bastiaansz. Groenendijk koopt huis en erf aan de Hill onder Poortugaal.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)

Anna Jans
± 1540-????
Grietie Pieterse
± 1560-< 1648

Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer)
± 1617-< 1663

< 1647

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz
    2. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEEL II door K.J. Slijkerman
    3. de parenteel van Doen Beijens
    4. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz, DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEEL II door K.J. Slijkerman

    Über den Familiennamen Keijser (Keijzer)


    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I7566.php : abgerufen 23. September 2024), "Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer) (± 1617-< 1663)".