Familienstammbaum Kroon en Telleman » Leendert Foppen (Lenaert) van Driel (± 1569-1635)

Persönliche Daten Leendert Foppen (Lenaert) van Driel 

  • Er wurde geboren.Quelle 1
    Leendert Foppensz. van Driel, geb. ca. 1569. Hij is op 21-5-1610 als schout van Rijsoord en Strevelshoek genoemd met de leeftijd van omtrent 41 jaar
    https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/01/OV_646_juli-augustus_2012.pdf.pdf
  • Er wurde getauft rund 1569 in Ridderkerk.
  • Berufe:
    • boer.Quelle 2
      Boer op de ouderlijke hoeve van zijn vrouw te Rijsoord,
    • Ab 23. Juni 1611 .Quelle 3
      23 juni 1611 (250ve)
      Cornelis Pietersz. Nieuwenboer bekent schuldig te zijn aan Lenert Foppensz. van Driel en Dammas Dircksz. van Ridderkerk, voogden van het achtergelaten kind van zal. Marichgen Cornelis Thonisdr., in haar leven huisvrouw van de voornoemde Nieuwenboer, 233 Cgld en 18 stuivers uit zake van de verkochte kleren en andere kleinodiën van Marichgen Cornelis Thonisdr.
  • Funktion: Schout, leenman, inner van bruggelden.Quelle 2
    schout van Rijsoord en Strevelshoek 1610, 1615-1629, leenman van Wassenaar te Oost-Barendrecht, eigenaar en inner van de bruggelden van de brug te Rijsoord
  • Eintrag.Quelle 4
    De gildebroeders van het scheepstimmermliedengilde binnen Dordrecht vroegen Lenaert Foppen van Driel, de schout van Rijsoord en Strevelshoek, om op zijn kosten een nieuwe Rijsoordsebrug te maken, waarbij hij dan het 'bruggegeld' mocht innen. Lenaert liet na de bouw van de brug alle inwoners van de Zwijndrechtse waard betalen, maar dat was niet volgens eerdere gewoonte of aspraken gedaan door prins Willem van Oranje. Ter plaatse volgde op 3 juli 1615 een proces tussen dijkgraaf en heemraden én Leendert Foppe, voor schout en schepenen van Dordrecht, waarbij de inwoners werden vrijgesteld van tolgeld zoals voorheen het geval was. Leendert kreeg een vergoeding van drie stuivers naar gelang iedere morgen land onder de Zwijndrechtse waard. Hij en zijn nakomelingen moesten de brug voor altijd onderhouden. Leendert Foppe én de ingelanden van de ambachten van Schobbeland, Hendrik-Ido-Ambacht, Sandelingen, Heerjansdam, de Groote - en Kleine Lindt en Heer Oudelandsambacht, legden hun nog steeds niet opgeloste geschil voor aan de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland. Daar werd geoordeeld dat de kosten van de brug over het gemeneland van Zwijndrecht moesten worden omgeslagen, bevestigd door alle partijen op 13 maart 1617 in het doelhuis van St. Joris in Dordrecht waar iedere belanghebbende aanwezig was wegens de presentatie van de jaarlijkse polderrekening. Het document werd ondertekend door Arije Jacobs Ronaar, Gielis Ariensz Vinck, Anthonis Cornelis Lodewijcx, Aert Crijnen, Pieter Willems, Adriaen Cornelis Jeijskoot, Frank Wijten [van den Nes] en Leendert Foppen van Driel.
  • Eintrag.Quelle 5
    Marijcken (Maertgen) Comelisdr. van Rijsoord. (15.93) leenvrouw van Wassenaar te Oost-Barendrecht, .overl. Rijsoord in.febr. 1651„tr. Rijsoord (otr. Ridderkerk ,19-9) 31-10-1593,Leendert (Lenaert) Foppensz.. van Driel, geb. Ridderkerk ca. 1565, van Ridderkerk (1593), boer op de ouderlijke hoeve van zijn vrouw te Rijsoord,.schout van Rijsoord en, Strevelshoek (1615-1.629), leenman .van Wassenaar te Oost-Barendrecht, eigenaar en inner, van de bruggelden.van de.brug te.Rijsoord, overl. Rijsoord 1-27.1635, zoon van Fop Claesz. van Driel, boer te Ridderkerk, heemraad, schout van Ridderkerk, dijkgraaf van Oud-.en Nieuw-Reijerwaard, rentmeester vannde heerlijkheden Ridderkerk en.IJsselmonde, en waars. (Mar)Grietje Lenertsdr. (Cranendonck).
  • Eintrag.Quelle 6
    XIII Grietje Lenertsdr. Cranendonck, overleden voor 1575. Zij huwde voor 1565 met Fop Claesz. van Driel, geboren rond 1523, overleden in 1590 te Ridderkerk.
    Van Driel is een oud en wijdvertakt geslacht. De naam komt reeds in de 12e eeuw voor in Utrecht en Gelre. Het geslacht Van Driel in de Zwijndrechtse Waard is mogelijk verwant met het Gelders ministeriaal riddermatig geslacht Van Driel. Het Utrechtse Sint Paulusklooster dat rechtsmacht had te Lienden en Driel, had tevens bepaalde rechten in de Zwijndrechtse Waard. Mogelijk is een Van Driel daar als leenman of pachter terecht gekomen. Stamvader in de Zwijndrechtse Waard is Jan van Driel, geboren rond 1325. Het familiewapen vertoont een rode, tweekoppige adelaar in goud.
    Fop Claesz. van Driel was een zoon van Claes Dircksz. van Driel, geboren rond 1485, overleden in 1552 te Ridderkerk, grondbezitter in Ridderkerk, Oost-Barendrecht en Oost-IJsselmonde, dijkgraaf (1545) en “stedehouder” schout te Ridderkerk in 1527, 1531 en 1543-49 van “principael” schout Floris van Wijngaarden, baljuw van Rotterdam, en van Nelleke Schouten, overleden na 1552. Fop Claesz. was heemraad (1559-60) en schout (1560-87) van Ridderkerk, dijkgraaf van de polders Oud- en Nieuw-Reijerwaard (ca.1572-87) en rentmeester van de heerlijkheid Ridderkerk en IJsselmonde. Hij woonde aan de Hordijk en was een zeer welgestelde herenboer die zijn grondgebied gestaag uitbreidde. Zo had hij 33 morgen 2 ½ hont eigen land, gebruikte 28 ½ morgen van andere eigenaren en bezat nog diverse landerijen onder Barendrecht. Na zijn dood verbrokkelde dit landbezit, want het moest worden verdeeld onder acht kinderen en de weduwe. Desondanks behoorden zijn zonen tot de welvarende ingezetenen van Ridderkerk en omgeving. Fop hertrouwde op 20-04-1581 te Ridderkerk met Magdalena Aertsdr., geboren rond 1550, overleden na 1613, afkomstig van Rijsoord. Uit verschillende akten blijkt dat tussen de kinderen uit het eerste huwelijk (Grietje) en de weduwe van Fop, Magdalena, een jarenlange ruzie heeft bestaan.
  • Eintrag: Mogelijk behorend tot de stamreeks van Karel de Grote.Quelle 7
    Bron: Stamreeks Karel de Grote, via Elderson.com, waaruit Rijerkerk informatie haalde over zijn functies e.d.
  • Eintrag Ab 1565: Behoort tot stamreeks Karel de Grote. nr 3.Quelle 6
    XII Lenaert Foppen van Driel, geboren rond 1565 te Ridderkerk, overleden op 01-02-1635 te Rijsoord. Hij was schout van Rijsoord (1617-1629) en Strevelshoek (1617). Als schout had hij een geschil met de schouten en gerechten van de andere ambachten in de Zwijndrechtse Waard aangaande onderhoud en bruggeld van de houten brug over de Waal naast de kerk van Rijsoord. Die brug was de belangrijkste verbinding van de Zwijndrechtse Waard met de rest van het eiland IJsselmonde, zodat de hoogte van het bruggeld van groot belang was. Hoewel Lenaert gevestigd was in Rijsoord bleef hij eigenaar van grond in de Oud-Reijerwaard, geërfd van zijn vader. Dit bezit te Ridderkerk breidde hij in 1619 en 1626 nog uit. Verder gebruikte hij land in Oud-Barendrecht dat hij in leen had van de heren van Wassenaar. Hij huwde op 31-10-1593 te Rijsoord met Marijcken Cornelisdr., geboren rond 1570 te Rijsoord, overleden in 02-1651 aldaar. Zij was een dochter van Cornelis Thonisz., schout van Rijsoord. Marijcken huwde later met Pleun Adriaensz.
  • Eintrag Ab 1592.Quelle 7
    Leendert Foppen van Driel werd al kort na het overlijden van hun vader voor het gerecht gedaagd door zijn broer Daniel : op 15 febr 1592 ( =1593 ) eiste Danyel Foppensz van Lendert Foppenss de somma van 600 rijsguldens vanwege de overdracht van ruim 3 morgen land onder Ridderkerk. Of het tussen de broers weer is goed gekomen is onbekend, maar in 1620 waren zij wel weer broederlijk verenigd als toezichthouders op de voogdij van het weeskind van hun broer Jan Leendert Foppen van Driel. Hij had als schout van Rijsoord en Strevelshoek in 1671 een "kwestie 'met de schouten en gerechten van de andere ambachten in de Zwijndrechtse Waard, wegens het onderhoud en het bruggeld van de houten brug over de Waal naast de kerk van Rijsoord. Deze brug was de belangrijkste verbinding van de Zwijndrechtse Waard met de rest van het eiland IJsselmonde, zodat begrijpelijk is dat met name de hoogte van het "bruggeld" voor de betrokkenen ambachten van groot belang was. Hoewel Lenaert Foppen van Driel gevestigd was in Rijsoord, is hij eigenaar gebleven van land in Oud-Rijerwaard (1599), afkomstig uit de nalatenschap van zijn vader. Dit landbezit in Ridderkerk werd door hem zelfs nog uitgebreid in 1619 en 1626. Verder gebruikte hij in Oost-Barendrecht een perceel land, dat hij in leen had van de heren
    van Wassenaar.
  • Eintrag Ab 14. März 1656.Quelle 8
    14-3-1656: Fop Leendertsz van Driel, wonende te Ryerkerck, voor zichzelf, voor Cornelis Leendertsz van Driel, voor zijn zusters en voor de kinderen van zijn zusters, en Cornelis Jorisz Cranendonck, voor zichzelf en voor de gezamenlijke kinderen van de overleden Gerrit Jorisz Cranendonck, volgens testament de erfgenamen van moeders zijde van de nagelaten goederen van Adriaen Hendricxsz de Jong, machtigen Engebrecht van der Grijp, secretaris en notaris te Ryerkerck, om met Jan Willemsz te Heerjansdam, die gemachtigd is door Teuntge Cornelis, weduwe van Dammis Dircxsz te Rijerkerck, erfgenamen van de nagelaten goederen van de voornoemde Adriaen Hendricxsz de Jong, de boedel van de voornoemde de Jong te scheiden, te verdelen en eventueel te verkopen [ONA Rotterdam; not. Van der Hout, 315 fol.542].

    NB: De moeders van Fop Leenderts van Driel en Cornelis Jorisz Cranendonck waren zusters en dochters van Cornelis Anthonis Sijbrands, schout van Rijsoord in 1598 en Truijcken Herberts van Houwelingen (IK);
    Adriaen Hendricks de Jong is de zoon van Hendrick Adriaensz de Jong en Maria Cornelisse Boer, van Mijnsherenland, die in Oud-Beijerland ondertrouwden op 25-5-1653
    Hoe hij familie is van bovengenoemde zusters is mij nog niet duidelijk (IK 30-6-22).
  • Er ist verstorben am 1. Februar 1635 in Rijsoord.Quelle 9
  • Ein Kind von Fop Claesz (Vop) van Driel und Grietje Leenderts (Margrietje) Cranendonck
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 30. April 2023.

Familie von Leendert Foppen (Lenaert) van Driel

Er ist verheiratet mit Maria Cornelis (Maertge Marijcken).

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 19. September 1593 in Rijsoord erhalten.Quelle 10

Sie haben in der Kirche geheiratet am 31. Oktober 1593 in Rijsoord.Quelle 11


Kind(er):



Notizen bei Leendert Foppen (Lenaert) van Driel

Meer Kinderen volgens Rijerkerk:
Marijcken Lenertsdr Van DRIEL (1605-1653)
Zij is gedoopt in 1605, dit blijkt Maertgen te zijn.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Leendert Foppen (Lenaert) van Driel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Leendert Foppen (Lenaert) van Driel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. geboorteplaats bij huwelijk vermeld, leeftijd geschat op basis van huwelijksdatum (25 jaar)
  2. https://www.rijerkerk.net/databank/note/13/n_ft_51421/boer-op-de-ouderlijke-hoeve-van-zijn
  3. Oud-Rechterlijk Archief Mijnsheerenland, inv.nr. 5 door L. Helms van Eis
  4. 2019 A. Maliepaard Een historische wandeling door de oude kernen van Ridderkerk, deel 3, Rijsoord 1331-2019, blz. 124. via https://gw.geneanet.org/hdesnoo?n=van+den+nes&oc=&p=vranck+wijtensz
  5. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/01/OV_637_oktober_2011.pdf
  6. STAMREEKS Karel de Grote, Elderson.com
  7. file:///C:/Users/GEBRUI~1/AppData/Local/Temp/Aanvullende%20informatie%20Lenaert%20Foppensz%20Van%20Driel.pdf
  8. Div aktes te vinden in Rotterdams archief, https://gw.geneanet.org/cmjdewitte?n=cornelis&oc=&p=anthonijntien
  9. ovl vermeld in huwelijksregister van Rijsoord, https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-VK5?i=9&cc=2037907
  10. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-VK5?i=9&cc=2037907
  11. Ons Voorgeslacht 1955 pag 105, https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.120/invnr/17A/file/NL-HaNA_3.04.16.120_17A_0008

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1593: Quelle: Wikipedia
    • 11. April » Die von den Portugiesen neu erbaute Festung Fortaleza de Jesus de Mombaça in Mombasa wird ihrer Zweckbestimmung übergeben. Sie soll den Seeweg nach Indien sichern.
    • 18. Mai » Nachdem er von seinem Freund Thomas Kyd unter der Folter beschuldigt worden ist, erhält der englische Dramatiker Christopher Marlowe eine Vorladung vor den Privy Council wegen des Verdachts der Häresie.
    • 22. Juni » In der Schlacht bei Sissek können kroatisch-habsburgisch-ungarische Truppen ein über den Grenzfluss Kupa eingedrungenes osmanisches Heer, das zahlenmäßig stark überlegen ist, besiegen. Der Tod von 20.000 seiner Soldaten und ihres Befehlshabers veranlasst Sultan Murad III. zur formellen Kriegserklärung gegenüber Kaiser Rudolf II., womit der so genannte Lange Türkenkrieg ausbricht.
    • 25. Juli » Der französische König Heinrich IV. konvertiert während des Achten Hugenottenkrieges vor Paris zum Katholizismus, was langfristig zu einer Beendigung der Hugenottenkriege beiträgt.
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1635: Quelle: Wikipedia
    • 22. Februar » In Paris wird die Académie française von Kardinal Richelieu mit dem Auftrag geschaffen, über die Reinheit der französischen Sprache zu wachen. Die Gründungsurkunde, ein königliches Edikt, datiert vom 29. Januar.
    • 26. März » Spanisch-habsburgische Truppen erobern im Dreißigjährigen Krieg das von Frankreich gehaltene Trier und nehmen den franzosenfreundlichen Kurfürsten Philipp Christoph von Sötern gefangen.
    • 2. Mai » In Paris wird der Jardin Royal des plantes médicinales, der königliche Heilkräutergarten, eröffnet. Der Garten ist von den königlichen Leibärzten LudwigsXIII., Jean Hérouard und Guy de La Brosse angelegt worden. Fünf Jahre später wird er für die Öffentlichkeit zugänglich gemacht.
    • 28. Mai » In der Schlacht bei Belfort bezwingen im Dreißigjährigen Krieg Franzosen und Schweden die Truppen des auf kaiserlicher Seite stehenden Herzogs KarlIV. von Lothringen.
    • 18. September » Mit der Kriegserklärung des römisch-deutschen Kaisers Ferdinand II. an Frankreich beginnt nach dem Vorrücken französischer Streitkräfte in Richtung Rhein die blutigste Phase des Dreißigjährigen Kriegs, der Schwedisch-Französische Krieg.
    • 27. Oktober » Im Vertrag von Saint-Germain-en-Laye übernimmt das katholische Frankreich die Finanzierung des im Dreißigjährigen Krieg auf protestantischer Seite kämpfenden Heeres von Bernhard von Sachsen-Weimar; dieser hat nach der Niederlage in der Schlacht bei Nördlingen sein Herzogtum verloren und keine Söldner mehr bezahlen können.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Driel

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Driel.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Driel.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Driel (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I4914.php : abgerufen 10. Mai 2024), "Leendert Foppen (Lenaert) van Driel (± 1569-1635)".