Familienstammbaum Kroon en Telleman » Anthonis Pietersz Cranendonck (± 1567-< 1641)

Persönliche Daten Anthonis Pietersz Cranendonck 

  • Er wurde geboren rund 1567 in IJsselmonde.
  • Eintrag.Quelle 1
    beroep; schipper marktschuit
  • Eintrag.Quelle 2
    woont op t Slikkerveer bij doop Gerrit 1608
    woont te Bolnes bij doop dochter Marijke 1606
  • Eintrag: Levensloop.Quelle 3
    ANTHONIS PIETERSZ. (CRANEN)DONCK, alias BOOTSER (van Illb)
    Geboren ca.1567 te IJsselmonde, overleden na 29.07.1641 in West-IJsselmon
    de.
    In 1589 legde hij met enkele andere inwoners van Bolnes ten behoeve van de burgemeesters van Rotterdam een verklaring af. Hierin werd door hen verhaalt hoe zij met hun marktschuit goederen van Bolnes naar Rotterdam wilden transporteren, om ze daar op de markt te brengen. Ter hoogte van het dorp IJsselmonde werden zij echter aangehouden door een “uitlegger” van Dordrecht, die hen sommeerde de goederen over te laden zodat ze naar Dordrecht vervoerd zouden kunnen worden, om daar op de markt te koop aangeboden te worden. Deze gebeurtenis is een typerend voorbeeld van de rivaliteit tussen de diverse Hollandse steden, waarbij in dit geval het stapel recht van Dordrecht in het geding was: dit hield in, dat alle over de waterwegen aangevoerde goederen in Dordrecht op de markt moesten worden aangeboden. Uit deze akte blijkt, dat Anthonis Pietersz, 22 jaar oud, reeds vertrokken was uit zijn geboortedorp IJsselmonde en gevestigd was in het dijkdorp Bolnes onder Ridderkerk, waar ook zijn oom Cornelis Pietersz. Cranendonck woonde. Het ligt voor de hand te veronderstellen, dat Thonis op de boerderij van zijn oom was gaan wonen om deze te helpen bij het werk.
    Het is mogelijk, dat na het vertrek van deze oom in 1598 naar de Hordijk in IJsselmonde, diens boerderij in Bolnes door Thonis Pietersz. Cranendonck is voortgezet. Deze laatste veronderstelling wordt bevestigd door de vermelding uit 1600, dat hij zaailand onder Bolnes gebruikt van het Huis ten Donck.
    Dit landgoed lag halverwege de dorpen Bolnes en Slikkerveer en deze lokatie zal er de verklaring voor zijn, dat als woonplaats van Thonis werd opgegeven Bolnes (1606) en een andere maal Slikkerveer (1608).
    Het lijkt erop, dat hij geen belangen in IJsselmonde wilde behouden, want in 1609 verkocht hij het land in de eerste hoef van het Oudeland van IJsselmonde, dat hij geërfd zal hebben van zijn drie jaar eerder overleden moeder Adriana Gerritsdr. De andere helft van dit land was in bezit van zijn zwager Leendert Cornelis Bruijnen, en de koper van beide delen was ook een familielid: Jan Jansz. in ’t Velt, de echtgenoot van zijn nicht Marijcke Huijgen Cranendonck. Curieus is een vermelding uit 1606, waarin hij verklaarde toestemming te hebben voor het houden van een koppel zwanen tegen een derde van de opbrengst: het recht van zwanendrift was normaal gesproken voorbehouden aan de adel!
    Vermoedelijk moet de verklaring voor deze merkwaardige afwijking van de privileges worden gezocht in het beheer van het Huis ten Donck. in 1615 blijkt Theunis Pietersen Bootser land te gebruiken in de “Westhouf” in Nieuw Reijerwaard achter Bolnes, onderdeel uitmakend van de hoffstede van den Donck”. In dat jaar kocht jonkheer Frans van der Duijn, door zijn huwelijk met een kleindochter van Arent Brouwer eigenaar van de helft van deze hofstede, de wederhelft van de andere erfgenaam, de weduwe van Johan Brouwer te Rotterdam. Het lijkt aannemelijk, dat Anthonis Pietersz. Cranendonck als pachter van landerijen van het Huis ten Donck in de jaren vóór 1615, toen deze hofstede niet permanent bewoond was, zorg droeg voor de bij dit huis behorende zwanen. Wellicht bracht de gewijzigde situatie met een nieuwe eigenaar van het Huis ten Donck met zich mee, dat de pacht van land van deze hofstede voor Anthonis Pietersz. Cranendonck eindigde, want tussen de jaren 1615 en 1624 heeft hij zijn domicilie vanuit Bolnes naar het Westambacht van IJsselmonde verplaatst. Ook is mogelijk, dat deze boerderij rond 1620 was overgedaan aan zijn zoon Sijmon, die in 1657 vijf morgen land onder Bolnes bezat met daarop een woning, schuur, bergen en keet aan de westzijde van de Donckseweg in Nieuw-Reijerwaard, direct tegenover het landgoed Huis ten Donck. Het lijkt waarschijnlijk, dat Anthonis Pietersz. in West-IJsselmonde fungeerde als gebruiker/beheerder van het land in de polder 68 Morgen, dat eigendom was van zijn broer Hendrick Pietersz. Cranendonck, die immers op tamelijk grote afstand in Oost-IJsselmonde woonde. In 1630 (zijn broer Hendrick was toen al overleden) verkocht hij land in Oost-IJsselmonde aan zijn andere broer Bastiaen, bezitter van de ouderlijke boerderij aldaar, en lijkt hij definitief gekozen te hebben voor vestiging in West-IJsselmonde, waar hij werd vermeld tot in het jaar 1641.

    Hij huwde 08.05.1594 te Ridderkerk (ondertrouw 22.04 te IJsselmonde):

    SOETJE SIMONSDR.
    Geboren ca. 1571 te Ridderkerk, dochter van Simon Theunisz, heemraad van
    Ridderkerk.
  • Eintrag Ab 12. Mai 1602.Quelle 4
    IJsselmonde 12-mei-1602: Sebastiaen Pietersz Cranendonck is 2350 gulden schuldig aan de kinderen, kleinkinderen of de voogden van wijlen Pieter Pietersz Cranendonck, schout, in verband met de koop van het huis, hof, bergingen, schuren, enz., die zijn vader genoemde Pieter Pietersz Cranendonck en zijn moeder Adriaentgen Geraerdts bezeten en bewoond hebben, gelegen aan de Hordijck, ten zuiden buitendijks begrensd door Goossen Cornelisz, ten noorden door de Oude Smeetlantsedijck, ten westen door de culck, en binnendijks strekkende van de woning van Joost Jansz tot aan de woning van de weduwe van Thomas Goossens en het hof tegen de 51 morgen. Alles volgens de koopcedulle van d.d. 23 februari 1601. Adriaentgen mag haar verdere leven in een kamer van het huis met een vrije toegang blijven wonen
  • Eintrag Ab 18. Mai 1609: Ouders Pieter Pieter en Adriaentje Gerrits zijn beide overleden.Quelle 5
    36 recto #116#
    compareerde voor ons jan jansz int velt schout pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heemraden tot iselmonde d eersame heindrick pietersz craennendonck thonis pietersz ende sebastiaen pietersz craennendonck ende adriaen aertsz hacke als getrout hebbende maertghen pieterse zoo voor haer zelven als vervanghende ende hem sterck makende voor haere andere mede susters ende broeders kinderen gemeene kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz craennendonck ende adriana geeritse zaliger ende hebben in die qualiteyt specialick geconstitueert ende machtich gemaeckt constitueeren ende maecken machtich midts desen leennert cornelisz woonnende in barendrecht haer mede erffgenamen als getrouwt hebbende lysbeth pieterse om uut haers comparanten name ende van harentwegen rechtelyk te mogen eysschen ende versoecken jegens eennen huygo pietersz craennendonck alle alsulcke deel ende aenpaert van zeecker aenwas gelegen in west-barendrecht mitsgaders van zeecker jaere vruchten ende genudt vandien haer aenbesturven vande voorsegde haer constituanten zaliger ouderen ende eertyts gecomen van zaliger geerit pietersz bootser ende zyn huysvrou zaliger recht daerom te maecken ende te sprecken voor allen bancken ende vierscharen ofte mit vrientschap accorderen sentencien interlocutoir ende diffinitief te mogen aenhooren ende die t appeleren ofte reformeren zulcx synen goeden raet gedragen sal ende voorts alles te doen tam adlites quam ad negotia cum potesto substituendo gelovende voor goet vast ende van waerden te houden alle t gundt byde voorsegde geconstitueerden ofte synen gesubstitueerden hier inne gedaen ende gebesoingneert zal worden onder alle verhandeling van rechten daer toe staende behoudelick dat hy schuldich blyft van syne administratie te doen behoorlycke reeckeninghen bewys ende reliqua ter controle desen by ons schoudt ende heemraeden bovengenoempt onderteeckent op huyden den XVIIIen mey anno XVIC negen.
    voorweerders by sententie diffinitif van myne edele edele heeren gecondemneert sullen worden int scheyden ende deelen ende neffens den requirant uuten naem van zynne voorsegde huysvrouwe vande goederen by de voorsegde pieter pietersz
    39 verso – 40 recto #132#
    Leennert cornelisz ... als man ende voocht van elisabeth pieterse van craennendonck requirant ende aenlegger ter eenre contra heindrick antonisz ende sebastiaen pietersz zoonnen van craennendonck mitsgaders adriaen aertsz hacke als man ende voocht van maeryken pieterse van craennendock ende de kinderen ende erffgenamen van willem pietersz besemer by hem verwect aen fyken pieterse van craennendonck kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz van craennendonck ende adriana geeritse haerluyde vader ende moeder saem gedaagden gerequireerde ende voorweerders te andre zyde van craennendonck ende adriana geerits haerluyder ouders naergelaeten hem requirant inden naem vande selve syn huysvrouw voor uut haer luyden voorsegde ouders boedell te laeten volgen gelycke bruyloftsfeest cleedt als de gerequireerden gehadt hebben ofte hondert twintich gulden daer vooren uut den intreste vandien t zedert het overlyden vande voorsegde adriaena geerits totte effectuele voldoeninge toe ende dat by provisie d voorsegde gerequireerdens verboden sall worden tot d voorsegde schiftinghe ende deylinge te verstaen voor alle t selve voldaen te hebben maeckende in cas van proces eysch van costen schaden ende intresten off tot anderen alsulcken fine ende conclusie als myne edele heeren mitte deductie vande saecke bevinden sullen te behooren ende den requirant orbaerlicxt te syn op alles imploierende deselve u edele goedertieren officie Heemraden appointeren dat partyen by den anderen sullen compareren nemende elcx een goet man op hope van accoordt om herluden saecke mitter minne ende vruntschap uute wegen te leggen ende soo partyen niet en connen accorderen sullen heemraden ter naester rechtdach wysen ofte stagen sulcx als recht is
  • Eintrag Ab 20. August 1609: 81 verkoop 20-aug-1609.Quelle 6
    Aktesoort:verkoop Datering:20-aug-1609 Aktenummer:81 Bladzijden:080 t/m 080 Standplaats:IJsselmonde
    Inhoud:
    Anthonis Pietersz Craennendonck, wonende in Ridderkerk, verkoopt aan Jan Jansz Int Velt de Jonge 2 morgen, 1,5 hont land, gelegen in de Derde Hoeve van het Oudelant, gemeen met de koper in een stuk van 4,5 morgen. Het land wordt ten oosten begrensd door Pieter Dircxsz en Jan Jorisz, ten westen door de Hordijck en genoemde Dircxsz en Jorisz, ten noorden door de baljuw van Zuid-Holland c.s. en ten zuiden door de weduwe van Dirck Cornelisz. De verkoper is dit land toegekomen uit de nalatenschap van zijn vader Pieter Pietersz Craennendonck. Het land is belast met een hoofdsom van 250 gulden, te betalen aan Dominicus Derbandt.
    Toegangsnummer:8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
    Inventarisnummer:184
  • Eintrag Ab 2. Juni 1624: Is Borg voor de kinderen van Adriaen Aerts Hacke.Quelle 5
    87 verso – 88 recto #259#
    compareerde antonis pietersz craennendoncq woonnende onder west yselmonde ende constitueerden hem zelven als borge onder renunchatie vande exceptie orduus et excussionis voor de kindren van adriaen aertsz hacke schout van west yselmont zaliger ende dat voor het oplichten van zoodanige penningen als haer waeren competerende uuten derden termyn van digna jansdr erffenisse tot gorchum d welcke gearresteert waeren onder pieter pietersz secretaeris alhier als speciaele gemachtigde vande gemeene vrunden by koos voppensz ende geert ariensz de haes als mans ende voochden vande dochters van cunera aertsdr zaliger zynde voorde portie vande voorsegde schouts kinderen beloopende ter somme van vyffentzeventich ponden achtien stuyvers IX penningen van XL grooten vlaems t pont om ingevalle namaels bevonden worden deselve penningen t onrecht gelicht te wesen alle t selve by hem comparant promptelick betaelt ende voldaen te worden onder verbant van synen persoon ende goederen tot bedwanck van allen rechten ende rechteren cum expensis actum present heindrick jansz int velt ende corenelis roochusz smit heemraeden actum ut supra cornelis rochus klootwyck heindrick jansz int velt.
  • Eintrag Ab 14. Juli 1639: Grondkaveling na ovl van Heijndrick, alle namen genoemd: 25 boedelscheiding 14-jul-1639.Quelle 7
    Grondkaveling tussen Antonis Pietersz Craennendoncq, Bastiaen Pietersz Craennendoncq, Dirck Arensz Fonckaert, man van Maertgen Pietersdr Craennendoncq, Lenert Cornelisz Bruijnen, man van Elisabeth Pietersdr Craennendoncq, Pieter Pietersz Craennendoncq voor zichzelf en als voogd van Maertgen Pietersdr en Cornelis Pietersz, als het weeskind van Brant Pietersz Craennendoncq, samen met Geerit Pietersz voor zichzelf, (allen kinderen van wijlen Pieter Craenendoncq), Goos (Goossen) Geeritsz Craenendoncq en Cornelis Belliaert?, man van Heijltgen Geerits, kinderen van Geeraert Pietersz Craenendoncq, voorts Pieter Willemsz Besemer, zoon van wijlen Fijtgen Pietersdr Craenendoncx, tezamen erfgenamen van wijlen Heindrick Pietersz Craennendoncq, hun broeder en oom, voor de ene helft van 7 morgen en 267 roeden land, gelegen onder Ridderkerk en de 68 Morgen in West-IJsselmonde, die Neeltgen Pauwelsdr, zijn weduwe, die onlangs overleden is, uit kracht van hun beider testament in leeftocht bezeten heeft aan de ene kant en Pauwels Florisz, Jan Florisz, Cornelis Reijmersz met de zeven kinderen van wijlen Dirck Cornelis Eelants, Bastiaen Pietersz, Lenert en Dammis Pietersz met hun 10 kinderen en kleinkinderen van wijlen Lijntgen Pauwelsdr, allen erfgenamen van genoemde Neeltgen Pauwelsdr, hun moeije, aan de andere kant.

    Hierna worden alle stukken land genoemd en verdeeld, zie originele akte.
  • Er ist verstorben vor 29. Juli 1641 in West-IJsselmonde.
  • Ein Kind von Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser und Adriaentje Gerrits den Ouden
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 1. August 2022.

Familie von Anthonis Pietersz Cranendonck

Er ist verheiratet mit Soetje Simons.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 22. April 1594 in Ridderkerk erhalten.Quelle 8

Sie haben in der Kirche geheiratet am 8. Mai 1594 in Ridderkerk.Quelle 9

22-04-1594 Anthonis Pietersz, van IJsselmonde
Soetken Simonsdr, van Ridderkerk
otr IJsselmonde, getr 08-05

Kind(er):



Notizen bei Anthonis Pietersz Cranendonck

kopie huwelijk aanwezig

kinderen:
1. Sijmon, ged. 13.12.1598 te Ridderkerk, volgt Vg.
2. Pieter, ged. 05.11.1600 te Ridderkerk, volgt Vh.
3. Janneken, ged. 27.04.1603 te Ridderkerk.
4. Marijtgen, ged. 30.07.1606 te Ridderkerk, overl. vóór 10.03.1646 te Oost-IJsselmonde, huwde 29.05.1642 te Ridderkerk: Teunis Willemsz. Dicke^(J.G.v.Ridderkerk, overl.vóór 1680, zn .v .Willem Huijgen & AriaantjeArij Maertensdr; hij huwde 2e 21.10.1646 te Ridderkerk: Barbertjen Jorisdr).
5. Geeryt, ged. 30.03.1608 te Ridderkerk, volgt Vj.
6. Adriaentgen, ged. 24.01.1610 te Ridderkerk, overl.vóór 29.01.1640, huwde 25.11.1635 te IJsselmonde (ondertr.04.11.1635 te Ridderkerk): Gerrit Jacobsz44(ged. 01.01.1612 te Ridderkerk, zn. v. Jacob Gerritsz.
& Ariaantje Cornelisdr; hij huwde 2e 04.03.1640 te Dubbeldam: Marijken Ariensdr.)
7. Neeltje, overl.vóór 14.10.1649, huwde vóór 09.12.1629: Leendert Gerritsz. Mijnlieff (ged. 22.08.1602 te Ridderkerk, wonende aan de Grasdijck onder Ridderkerk, heemraad (1650-56) en ouderling (1656/’57, 1662/’63, 1666/’67) te Ridderkerk, overl.vóór 03.06.1677 ald., zn. v.Gerrit Ariensz. Mijnlieff & IJckgen Leenderts; hij huwde 2e 14.11.1649 te Ridderkerk: Aertje Willemsdr. Dicke)
De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Anthonis Pietersz Cranendonck?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Anthonis Pietersz Cranendonck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. http://www.genealogieonline.nl/genealogie-post-oost/I4872.php
  2. Doop Gerrit, doop Marijke
  3. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=24&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=hof&miaet=1
  5. Dingboek Oost-IJsselmonde 1603-1640 Stadsarchief Rotterdam – Toegang No 8 – Inventarisnummer 158, Michel G.A. Ball
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=52&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=in%20%27t%20velt
  7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=208&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  8. Doop en trouw cd Ridderkerk
  9. DTB Ridderkerk (gahetna online), doop en trouw cd Ridderkerk

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1594: Quelle: Wikipedia
    • 19. Februar » Der polnisch-litauische König Sigismund III. Wasa wird in Uppsala zum König von Schweden gekrönt, nachdem er garantiert hat, dass die Schweden weiterhin ihrer protestantischen Konfession anhängen dürfen.
    • 27. Februar » Nachdem er am 25. Juli des Vorjahres zum Katholizismus konvertiert ist, wird Heinrich IV. in der Kathedrale von Chartres zum französischen König gekrönt. Obwohl die katholischen Adeligen in der Folge zögernd zu ihm überlaufen, dauert der Achte Hugenottenkrieg noch rund vier Jahre.
    • 27. Dezember » Jean Châtel verübt ein Messerattentat auf den französischen König Heinrich IV., das der Regent verletzt übersteht. Der Anschlag führt zur Vertreibung der Jesuiten aus Frankreich.
    • 28. Dezember » Die früheste belegte Aufführung von William Shakespeares Komödie The Comedy of Errors (Die Komödie der Irrungen) findet im Gray’s Inn, einer Londoner Juristenschule, statt.

Über den Familiennamen Cranendonck

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cranendonck.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cranendonck.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cranendonck (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I4294.php : abgerufen 29. Mai 2024), "Anthonis Pietersz Cranendonck (± 1567-< 1641)".