Familienstammbaum Kroon en Telleman » Pieter Cornelisz Soeteman (± 1625-< 1680)

Persönliche Daten Pieter Cornelisz Soeteman 

  • Er wurde geboren rund 1625 in Rijsoord.Quelle 1
    geen doop te Rijsoord gevonden (tenzij hij 44 jaar oud was bij huwelijk)
  • Eintrag.Quelle 2
    MAYKEN (MARRITIE, MARITGEN) CORNELISDR. VAN DEN NES, geb. ca. 1620, j.d. van de Lindt (1649), spinster en veldarbeidster te Ridderkerk (1680), overl. na 4 december 1684. Zij huwde Rijsoord 19 december 1649 met Pieter Cornelisz. Soeteman (Soetmans), j.m. van Rijsoord (1649), wonende aan de Pruimendijk onder Ridderkerk (1650, 1663, 1664), overl. tussen 24 september 1664 en 1 juni 1680, zoon van Cornelis Cornelisz. Soetman (en diens eerste vrouw Sara Joosten?). Pieter Soeteman of zijn afstammelingen komen in een akte van 8 december 1679 niet voor onder de erfgenamen van Pietertje Ariens, weduwe van zijn vader Cornelis Cornelisz. Soeteman, zodat Pieter uit het eerste huwelijk van zijn vader moet zijn geboren; dit in tegenstelling tot hetgeen vermeld is in Ons Voorgeslacht.
    Op 4 november 1650 maakten Pieter Cornelissen, wonende ‘aen den Pruymendijck’, en zijn huisvrouw Mayken Cornelisdr. van den Nes voor een notaris een testament. Bij zijn kinderloos vooroverlijden zou de gemene boedel gedeeld worden half om half tussen zijn vrouw en zijn naaste ‘vrunden’ ab intestato. Bij zijn vooroverlijden met nalating van kinderen zouden deze zijn mede-erfgenamen zijn voor een legitieme portie en moest hun moeder hen tot mondigheid opvoeden etc. en hen dan of bij eerder huwelijk 25 gld. uitkeren met daarbij een behoorlijke ‘uytsettingh van een sondaechs ende werckendaechs cleet’. Bij haar kinderloos vooroverlijden zou haar man haar enige en universele erfgenaam zijn en indien zij kinderen zou nalaten zouden dezelfde voorwaarden gelden als genoemd bij haar man. De langstlevende zou voogd zijn en beiden zetten hun handmerkje onder de akte.
    Pieter Cornelissen Soeteman en Marritie Cornelisdr., echtelieden wonende aan ‘den Pruymendijck’ onder de jurisdictie van Ridderkerk, zij ziek te bed liggend, maakten daar op 4 december 1663 een nieuw testament voor de notaris uit Rijsoord, dat evenwel vrijwel van gelijke strekking was als hun wilsbeschikking uit 1650. Bij zijn kinderloos vooroverlijden zou hun gemene boedel worden gedeeld en zou zijn vrouw de helft hiervan ontvangen. De andere helft zou gaan naar zijn naaste ‘vrinden’ ab intestato. Indien hij met achterlating van kinderen zou komen te overlijden zou zijn vrouw in de volledige boedel blijven zitten en de kinderen tot hun mondigheid moeten opvoeden en bij meerderjarigheid aan hen 25 gld. en een behoorlijke uitzet moeten meegeven, d.w.z.: ‘een sondachs ende werckendachs cleet’. De kinderen zouden tot zijn erfgenamen benoemd worden en dat i.p.v. de uitreiking van hun legitieme portie na zijn overlijden. Bij haar kinderloos vooroverlijden zou haar man haar enige erfgenaam zijn en bij het nalaten van kinderen zouden de voorgenoemde voorwaarden van kracht zijn. De langstlevende zou voogd over de minderjarigen zijn. Beiden zetten hun
    merkje onder de akte.
    Maeycken Cornelisdr., oud ca. 44 jaar, huisvrouw van Pieter Soeteman en wonende aan ‘de Pruymendijck’ onder de jurisdictie van Ridderkerk, attesteerde op 24 en 25 september 1664 over de ligging van een aveling van de kerk van Groote Lindt in de Grote Nes onder Rijsoord. Zij verklaarde destijds gedurende 10 jaar bij haar oom Leendert Bastiaensz. van den Nes aldaar te hebben gewoond. Zij bekrachtigde haar verklaringen met haar merkje.

    Op 15 augustus 1665 legde o.a. de ca. 45 jaar oude Maeycken Cornelisdr. een verklaring af op verzoek van Jan Theunissen, wonende aan ‘den Drogenwaeldijck’ onder Ridderkerk, over een gebeuren van twee dagen tevoren om ca. half vijf ‘s morgens, toen Jans dochter Maritie half in een sloot lag waar weinig water in stond, onwel werd enuiteindelijk stierf. Zij plaatste haar merkje.
    In het van 1 juni 1680 daterende kohier van de huishoudens te Ridderkerk staat het volgende te lezen: ‘Pieter Zoeteman’s weduwe behelpt haer met spinne en somtijts int velt te gaen arbeijde als sijnde een oude vrouw met haer kindt boven de 8 jaeren.
  • Eintrag Ab 24. September 1664: 47 diverse akten 24-Sep-1664, Maritie is ca 44 jaar in 1664.Quelle 3
    Maeijcken Cornelis, echtgenote van Pieter Soeteman, oud ongeveer 44 jaar, verklaart op verzoek van ds. J. Kocxius, bedienaar des goddelijken woords te Molenaarsgraaf, dat zij gedurende 10 jaar bij haar oom, Leendert Bastiaans van den Nes, zaliger, heeft gewoond, en dat zij gedurende deze tijd haar oom dikwijls heeft horen zeggen dat de avelijn, die de kerk van de Lint zou verkrijgen, buiten aan de westzijde van de appel- en pruimenboom gestaan heeft.
    Er zou ook een appelboom en een kersseboom gestaan hebben, met pruijmen, die zich nu nog op de damsteegh van de grote Nes bevinden.
    Ook zouden er nog rijen bomen gestaan hebben, waar zij geen weet van gehad heeft.

    48 diverse akten 25-Sep-1664
    Cornelis Cornelisz Soeteman, oud omtrent 75 jaar, wonende aan de Pruimendijk, en Maeijcken Cornelis, oud ongeveer 44 jaar, verklaren op verzoek van ds. J. Kocxius, bedienaar des goddelijken woords te Molenaarsgraaf, dat Maeijcken gedurende 10 jaar bij haar oom, Leendert Bastiaans van den Nes, zaliger, heeft gewoond en dat zij gedurende deze tijd haar oom dikwijls heeft horen zeggen dat de avelijn, die de kerk van de Lint in bezit zou krijgen, gelegen was aan de westzijde van de appel- en pruimenboom was die op de Damsteeg staan.
    Cornelis Cornelisz Soeteman heeft veel met Leendert gesproken, en altijd hetzelfde gehoord.
  • Eintrag Ab 8. April 1672: 27 attestatie of verklaring 08-Apr-1672.Quelle 4
    Pieter Cornelis Soeteman, Marichie Cornelis, Bastiaen Cornelisz, Cornelis Ariensz Zeeuw, Pietertie Ariens, Leendert Cleijsz, wonende aan de Pruimendijk, vertellen op verzoek van dominee J. Coxius - predikant te Molenaarsgraaf - dat Jan Cornelis Maertensz ongeveer acht jaar geleden van L. Vinck, schout van Grote Lindt, een aveling heeft gehuurd, gelegen buiten de grote Nes.
    Hij heeft daar enige jaren geleden de 'rijs' gekapt, en later nog een appelboom, waartegen is geprotesteerd.
  • Eintrag Ab 11. November 1693: Akte te Pernis, familieverbanden vermeld..Quelle 5
    11-11-1693: Comp. Cornelis Cornelisz. Soeteman, Claes Cornelisz. Soeteman, Cornelis Aertsz. Cock als in huwelijk hebbende Lijsbet Joosten, Pieter Willemsz. de Jongh als in huwelijk hebbende Leentje Joosten voor de ene helft erfgenamen van Dirck Cornelisz. Soeteman en Jan Bastiaensz. ’t Hart en Hermen Hendricksz. van Mouwerick als diakonie armmeesters van Pernis voor Cornelis Leendertsz. Molenaer, de kinderen van Jan Leendertsz. Molenaer, de kinderen van Hilletje Leendersdr., de kinderen van Jannetje Leendersdr., de kinderen van Lijsbet Leendertsdr., de kinderen van Neeltje Leendersdr. Molenaer voor de andere helft erfgenamen van Dirck Cornelisz. Soeteman, mitsgaders de erfgenamen van Jan Aartsz. Man voor een vijfde part, de erfgenamen van Frans Aartsz. Man voor een vijfde part, de erfgenamen van Maertjen Aartsdr. Man voor een vijfde part, de erfgenamen van Fitje Aarsdr. Man voor een vijfde part, de erfgenamen van Stijntje Aarsdr. Man mede voor een vijfde part, erfgenamen van Ingetjen Aarsdr. Man wed. van de voorsz. Dirck Cornelisz. Soeteman, en transporteren aan Arijen Jacobsz. den Boer de nombre van 5 gemeten weiland gelegen in Oud-Pernis.
  • Er ist verstorben vor 1. Juni 1680.Quelle 2
  • Ein Kind von Cornelis Cornelisz Soetemans und Pietertje Aerts van der Hoek
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 16. April 2023.

Familie von Pieter Cornelisz Soeteman

Er ist verheiratet mit Maritie Cornelis van den Nes.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 19. Dezember 1649 in Rijsoord.Quelle 6

JM van Rijsoord, JD van de kleine Lindt

Kind(er):

  1. Cornelis Pietersz Soeteman  ± 1650-1710 


Notizen bei Pieter Cornelisz Soeteman

Uit dit huwelijk:
1. Cornelis, volgt IV.
2. Maria, ged. Rijsoord 19-4-1654.
3. Leendert, geb. ca. 1658; tr. Rijsoord 29-4-1685 met Marij Pieters, j.d. van Rijsoord.
Nakomelingen te Rijsoord.
4. Aagje, ged. Rijsoord 30-5-1660; tr. Barendrecht 20-5-1691 met Pieter Fransze van de Graeff, van Puttershoek.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Cornelisz Soeteman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Cornelisz Soeteman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Cornelisz Soeteman

Maertien Soetmans
± 1563-????

Pieter Cornelisz Soeteman
± 1625-< 1680

1649

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. geboorteplaats bij huwelijk vermeld, schatting geboortejaar op basis van huwelijksdatum
    2. VAN DEN NES (VAN NES, VAN ES) (Rijsoord) door K.J. Slijkerman
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=476&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=last_mod%7Casc&miview=ldt&miaet=1
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=64&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=zeeuw&mibj=1590&miej=1780&miaet=1
    5. Protocol van transporten en schuldbrieven van Pernis 1676 – 1724, Teun van der Vorm, via Hogenda
    6. https://www.nationaalarchief.nl/onderzohttps://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.120/invnr/17A/file/NL-HaNA_3.04.16.120_17A_0025eken/archief/3.04.16.120/invnr/17A/file/NL-HaNA_3.04.16.120_17A_0015, VAN DEN NES (VAN NES, VAN ES) (Rijsoord) door K.J. Slijkerman

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) war von 1647 bis 1650 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1649: Quelle: Wikipedia
      • 11. März » Die gegen den zunehmenden Absolutismus in Frankreich kämpfenden Frondeurs unterzeichnen mit LouisII. de Bourbon, Kardinal Mazarin und Anna von Österreich als Regentin für den minderjährigen LudwigXIV. den Frieden von Rueil.
      • 19. Mai » Nach dem Sieg der Roundheads im Bürgerkrieg und der Hinrichtung von König KarlI. erhält England als Staatsnamen seiner unter Oliver Cromwell gebildeten Republik die Bezeichnung Commonwealth of England.
      • 2. August » In der Schlacht von Rathmines überrascht die zahlenmäßig kleinere New Model Army bei Dublin ein gemeinsames Heer von irischen Konföderierten und englischen Royalisten. Das Anlanden von Oliver Cromwell mit weiteren parlamentarischen Truppen wenige Tage später im Englischen Bürgerkrieg wird durch den Sieg in dieser Schlacht erleichtert.
      • 2. September » Die Hauptstadt des Herzogtums Castro kapituliert vor den Truppen von Papst Innozenz X., nachdem Herzog Ranuccio II. Farnese nach Parma geflohen ist. Die Stadt wird befehlsgemäß vollständig zerstört.
      • 11. September » Beim Strafzug der im Englischen Bürgerkrieg siegreichen Puritaner unter Oliver Cromwell gegen aufständische Iren kommt es zum Massaker von Drogheda.
      • 11. Oktober » Die am 2. Oktober begonnene Belagerung von Wexford endet mitten in Übergabeverhandlungen mit der unerwarteten Erstürmung der Stadt durch die unter Oliver Cromwells Befehl stehenden Truppen. Die Soldateska tötet hunderte gegnerischer Soldaten und schätzungsweise 1.500 Zivilisten. Die Stadt wird geplündert und zerstört.

    Über den Familiennamen Soeteman

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Soeteman.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Soeteman.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Soeteman (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I18794.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Pieter Cornelisz Soeteman (± 1625-< 1680)".