Familienstammbaum Kroon en Telleman » Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1635-< 1688)

Persönliche Daten Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) 

  • Sie wurde getauft rund 1635 in Kijfhoek.Quelle 1
  • Eintrag.Quelle 2
    Anneken (Annichien) Abrahamsdr. Jeyskoot, j.d. uit Kijfhoek (1659), overl. voor 15-7-1688, tr. Ie Kijfhoek (otr. Rijsoord 16-2 en met att. van aid. getr. te Kijfhoek volgens trouwboek Rijsoord 16-3) 9-3-1659 Cornelis Jacobsz. van Proeyen (Projen), waars. ged. Rijsoord 1624/1628 (hiaat doopboek), j.m.(kerkelijk) van Rijsoord (1659), boer aan de Droogendijck onder Ridderkerk, sedert zijn huwelijk te Heeroudelandsambacht, heemraad van Ridderkerk (1651-1656), heemraad, schepen (1667-1683), armmeester (1671) van Heeroudelandsambacht, overl. tussen 22-12-1683 en 30-5-1686, zoon van Jacob Jacobsz. van Proeyen, gegoed te Ridderkerk, en Pleuntgen Jansdr., tr. 2e (huw. voorw. Dordrecht 13-7) 1686 Cornelis Gerritsz. Cranendonck, geb. Sandelingenambacht, ged. Hendrik Ido Ambacht 12-11-1634, boer te Sandelingenambacht, nadien te Heeroudelandsambacht, heilige-geestmeester (1671), diaken (1674) van Hendrik Ido Ambacht, heemraad van Sandelingenambacht (1678-1698), heemraad van Heeroudelandsambacht (1688-1698), overl. Heeroudelandsambacht tussen 28-4 en 9-7-1698, zoon van Gerrit Jorisz. Cranendonck alias Leenhouwer, boer en heemraad te Sandelingenambacht, leenman van De lek en Polanen, en Maertje Teunis Lodewijcx, weduwnaar van Lidewij Willemsdr. Verhoeck (ged. Oud-Alblas 8-1-1640, overl. voor 7-11-1682, dochter van Willem Wouter Huygen en Aeltge Ewoutsdr.).

    Jan Henrick Aertsz., heemraad in Hendrik Ido Ambacht, voor zichzelf voor de ene helft en mede namens de in Ridderkerk wonende Dirck Cleysz., voor de andere helft, transporteerde op 29-6-1652 aan Cornelis Jacobsz. van Proeyen, heemraad van Ridderkerk, ca. 2 morgen 150 roeden 'teellant' aan 'den Droogenwaeldijck' in Oud Reyerwaard bij Janneken Aertsdr. Van de erfgenamen van Cornelis Teeusen Velthoen kreeg heemraad Van Proeyen bij akte van 4-9-1653 2 morgen 50 roeden noort en de bruikwaar (huur) van 250 roeden noort, gelegen in de Waal voor 'den Nolendijck' (Noldijk) onder de jurisdictie van Ridderkerk overgedragen.
    Op 9-1-1658 transporteerde oud-heemraad Cornelis Jacobsen van Proeyen de 2 morgen 50 roeden noorts voor 500 Car. gld. aan Jacob Teunissen, wonende aan de Noldijck.
    Op 15-1-1658 schreef Van Proeyen een machtiging voor zijn onder Ridderkerk wonende broer Eeuwout, die twee dagen later voor het gerecht te Ridderkerk zijn huis met schuur, keet en erf aan 'den Droogendijck' voor Nieuw-Reyerwaard onder Ridderkerk voor 1000 Car. gld. transporteerde aan Pleun Pietersen Velthoen.
    Van Proeyen, oud-heemraad van Ridderkerk en dan wonende in Heeroudelandsambacht, transporteerde op 31-1-1660 voor 1305 Car. gld. 13 1/2 hont in Oud-Reyerwaard aan Cornelis Cornelissen Soetman, wonende aan 'den Pruymendijck' onder Ridderkerk.
    Abraham Aryenss. Jeyskoot, schout van Kijfhoek, transporteerde uit naam van vrouwe Johanna van Dielem, weduwe van Johan Berck, in leven burgemeester der stad Dordrecht, op 22-11-1664 voor 3500 (of 7500 ?) gld. aan Cornelis Jacobss. van Proeyen, inwoner van Heeroudelandsambacht, de hofstede alwaar hij dan reeds op woont, bestaande uit 'huys, schuere, boogert' etc. met 13 morgen 3 hont, uitgezonderd de bijbehorende griend, die reeds verkocht was. Zuidelijk was deze hofstede belend aan de Devel of 'den Develwegh' en westelijk o.a. aan de woning en landen van de weduwe van Isaack Abrahamss. Jeyskoot.
    De onder Ridderkerk wonende Eeuwout Jacobsen van Prooyen, als erfgenaam ab intestato van de nagelaten goederen en erfenis van zijn overleden broeder Cornelis Jacobsen van Proyen, verklaarde bij akte van 30-5-1686 van diens weduwe Annichien Abrahams Jeiscoot, wonende in Heeroudelandsambacht, 600 gld. vanwege zij erfportie ontvangen te hebben, zijnde een vierde part van de nalatenschap. Hij zou vervolgens geen aanspraken meer op de nalatenschap hebben.
    Cornelis Cranendonck, wonende in Sandelingenambacht, toekomende bruidegom, en Annichie Abrahams Jeyscoot, wonende in Heeroudelandsambacht, weduwe en toekomende bruid, maakten op 13-7-1686 te Dordrecht akte van huwelijkse voorwaarden. Zij bracht in het huwelijk drie vierde delen van een hofstede met tussen de 16 en 17 morgen te Heeroudelandsambacht, van 1372 hont in Kijfhoek, en van huizen in de Vriessestraat omtrent de brug van de Laetsteeg en in de Crommenelboog te Dordrecht, welke huizen ten tijde van het huwelijk door haar overleden man Cornelis Jacobsen van Proyen waren gekocht. Haar inbreng was belast met 1800 gld. aan schulden. In het huwelijk zou geen gemeenschap van goederen bestaan en bij overlijden zouden ieders ingebrachte goederen komen aan de zijde vanwaar deze afkomstig waren. Zij tekenden de akte. Als aanvulling op deze huwelijkse voorwaarden werd er nog een akte opgemaakt waarin de bruidegom en bruid elkander na overlijden van één van hen het levenslange vruchtgebruik van diens in het huwelijk gebrachte goederen vermaakte.
    Mr. Franchois de Caesteecker, advocaat voor den hove van Holland en wonende te Dordrecht, transporteerde op 3-6-1697 uit naam van de onder Willemstad wonende Adriaen Abrahamsen Jeyskoot, als executeur van het testament van Anneken Abrahams Jeyskoot, laatst huisvrouw van Cornelis Gerritsen Cranendonck, aan genoemde Cranendonck (akte van procuratie voor notaris Jan van Hartel te Willemstad op 22-5-1697) 2 morgen 150 roeden in het Hoofdambacht van Kijfhoek 'op de Devel'.
    De koopsom van dit land, dat zuidelijk door 'den Develweg' werd belend, bedroeg 564 Car. gld. 1 st. 12 p.
    Zie voor Cornelis Gerritsz. Cranendonck verder ook het boek betreffende het geslacht Cranendonck.
  • Eintrag: schepen van Heer Oudelands Ambacht 1667-1684.Quelle 3
  • Eintrag Ab 6. Februar 1668: 222 schuldbekentenis 06-Feb-1668.Quelle 4
    Cornelis Jacobsz van Prooijen, oud heemraad te Ridderkerk, nu wonend te Heer Oudelants Ambacht, verklaart schuldig te zijn aan meester Johannes Coeck, chirurgijn te Ridderkerk, gehuwd met Pleuntgen Cornelisse van der Schoor, zijn nicht, de somma van 2290 gulden. Als slot van zijn rekening als voogd van Pleuntgen gedaan.
  • Eintrag Ab 3. Januar 1671: laatste testament van vader Abraham.Quelle 5
    Omstreeks twee uur in de middag van de 3e jan. 1671 kwam de Rijsoordse notaris Pieter van Gilst op "'t Hooster", de hofstede van he familie Jeiskoot op het terrein van het voormalige klooster Eemstein te Kijfhoek. Daar trof hij de zieke Abram Jeskoot (Jeyskoot), hoogdijkheemraad en schout van kijfhoek, bij de haard zittend en diens vrouw Yva Pieters, eveneens ziek zijnde, in bed liggend aan. Hij maakte vervolgens hun laatste wilsbeschikking op, waarbij de echtelieden eerst hun testament voor notaris Gualtery Gualtery te Dordrecht te niet verklaarden (de datum waarop dit testament werd gepasseerd is niet ingevuld). Het echtpaar Jeyskoot testeerde vervolgens op de langstlevende en zij verklaarden dat na diens overlijden de boedel onder hun kinderen en kindskinderen verdeeld moest worden. Tevoren dienden deze echter te zorgen dat de kinderen die destijds bij hun huwelijk meer hadden ontvangen dan de andere kinderen, het tekort verrekend kregen. Tevens werd door de testateurs gestipuleerd dat de twee nagelaten weeskinderen van hun zoon Isack Abramsz. Jeyskoot bij Maeycken Aryens: Aryen en Isack Isacksz., niet eerder dan bij de leeftijd van 25 jaar over hun grootouderlijk erfdeel zouden mogen beschikken. Tevoren zou dit niet verteerd mogen worden, noch mocht er door hen over beschikt worden. Bij vooroverlijden van deze kleinkinderen zou hun deel komen aan de resterende kinderen en kleinkinderen. Degenen die het niet eens waren met dit testament zouden alleen de legitieme protie ontvangen en verder worden uitgesloten. De langstlevende van de echtelieden zou voogd over de minderjarigen zijn en na diens overlijden hun zoon Ary Abramsz. en hun schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proyen. De echtelieden bekrachtigden hun laatste wil met hun respektieve handtekening.lga
    Hoewel schout Jeyskoot die dag dus nog op de been was, kwam hij toch twee dagen later te overlijden, terwijl zijn te bed liggend vrouw herstelde en haar man nog vele jaren zou overleven!
  • Eintrag Ab 7. Oktober 1671.Quelle 2
    Eva Pieters, weduwe van Abraham A. Jeyscoot, in leven schout van Kijfhoek, geassisteerd met haar schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proeyen als haar voor de gelegenheid gekoren voogd, transporteerde op 7-10-1671 aan haar schoondochter Maeyken Adriaensdr., in huwelijk gehad hebbende Isaack Abrahamsz. Jeiscoot, in leven gewoond hebbende op het dorp van Heeroudelandsambacht, 4 morgen 5 hont 6 roeden met een huis met boomgaard en schuur etc. in het hoofdambacht van Heeroudelandsambacht.126 Dit moet de hofstede zijn geweest waar eerstijds Cornelis Simonsz. van der Giessen en zijn vrouw Geertgen Adriaensdr. Jeyskoot (generatie 1-6) op boerden.
  • Eintrag Ab 6. Februar 1677.Quelle 2
    Op 6-2-1677 kwamen enerzijds de in Groote Lindt wonende Dircxken Cornelis, weduwe en boedelhoudster van Adriaen Pietersen van Dalem, die een zoon en mede-erfgenaam was van Pieter Cornelissen en Maritgen Stevens, geassisteerd met haar op het Zwijndrechtse Veer woonachtige zoon Cornelis Aryensen van Dalem, en anderzijds Adriaen Abrahamsen Jeyskoot, wonende tot Willemstad, en Cornelis Jacobsen van Prooyen, getrouwd met Annitgen Abrams Jeyskoot, zo voor hen zelf als voor hun (schoon-) moeder Yfken Pieters, weduwe en boedelhoudster van Abraham Adriaensen Jeyskoot, en voor hun 'swager' Cornelis Willemsen Leenheer, getrouwd met Maycken Abrahams Jeyskoot, tot een akkoord. Het betrof een onderlinge kwestie over een tweetal ten laste van Abraham Adriaensen Jeyskoot opgemaakte obligaties, te weten op 1-5-1638 van 200 Car. gld. en op 1-8-1647 van 100 Car. gld. De tweede partij zou aan de eerste over vier weken 150 Car. gld. betalen en de gemaakte kosten voor de hoge vierschaar van Zuid-Holland, en aan diens zoon 2 zilveren ducaten. De obligaties zouden worden overgeleverd en de deugdzaamheid daarvan worden getoetst.
  • Sie ist verstorben vor 15. Juli 1688.
  • Ein Kind von Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) und Eva Pieters (Yefken) van Dalem
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. Oktober 2023.

Familie von Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

(1) Sie ist verheiratet mit Cornelis Jacobsz Prooijen.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 9. März 1659 in Kijfhoek.Quelle 6

tr. Ie Kijfhoek (otr. Rijsoord 16-2 en met att. van aid. getr. te Kijfhoek volgens trouwboek Rijsoord 16-3) 9-3-1659 Cornelis Jacobsz. van Proeyen (Projen), waars. ged. Rijsoord 1624/1628 (hiaat doopboek), j.m

(2) Sie ist verheiratet mit Cornelis Gerritsz Cranendonck.

Die Berechtigung zur Ehe wurde am 13. Juli 1686 erteilt.Quelle 2

Sie haben in der Kirche geheiratet nach 13. Juli 1686 in Dordrecht.Quelle 3

tr. 2e (huw. voorw. Dordrecht 13-7) 1686 Cornelis Gerritsz. Cranendonck, geb. Sandelingenambacht, ged. Hendrik Ido Ambacht

Notizen bei Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

Een kind van Abraham Adriaensz JISKOOT en Eva Pieters van DALUM

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Dopen pas vanaf 1728 online in te zien
    2. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK (deel 2) door K.J. Slijkerman, ONS VOORGESLACHT - 57eJAARGANG (2002) - No. 541 vanaf pag. 385
    3. De Nederlandsche Leeuw 1960, pag 22/258
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=52&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=schoor&miej=1700&miaet=1
    5. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_07.pdf
    6. De Nederlandsche Leeuw 1960, pag 22/258, DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK (deel 2) door K.J. Slijkerman, ONS VOORGESLACHT - 57eJAARGANG (2002) - No. 541 vanaf pag. 385

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1659: Quelle: Wikipedia
      • 14. Januar » In der Schlacht bei Elvas gelingt es im Restaurationskrieg den Portugiesen, einen Vorstoß spanischer Truppen abzuwehren.
      • 19. Februar » An der Hofburg in Wien erfolgt die Uraufführung des Dramas Il re Gilidoro favola von Antonio Bertali.
      • 25. Mai » Oliver Cromwells Sohn Richard wird vom Parlament zur Abdankung als Lordprotektor von England, Schottland und Irland aufgefordert und kommt dieser Aufforderung ohne Zögern nach. Damit ist der Weg frei für die Stuart-Restauration knapp ein Jahr später.
      • 7. November » Der auf der Fasaneninsel im Bidasoa geschlossene Pyrenäenfriede zwischen Frankreich unter König Ludwig XIV. und Spanien unter König PhilippIV. beendet Auseinandersetzungen der beiden Staaten nach dem Dreißigjährigen Krieg, legt den Pyrenäen-Hochkamm als Grenze fest, bringt Frankreich einige Gebietsgewinne und begünstigt seinen Aufstieg zur kontinentalen Vormacht.
      • 14. November » Ein schwedischer Angriff auf das von König Friedrich III. regierte Dänemark wird mit niederländischer und brandenburgischer Hilfe bei Nyborg abgewehrt.
      • 18. November » Die Komödie Die lächerlichen Preziösen von Molière wird uraufgeführt.

    Über den Familiennamen Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17144.php : abgerufen 3. Juni 2024), "Anneken Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1635-< 1688)".