Familienstammbaum Kroon en Telleman » Pieter Clementsz Pors (± 1610-????)

Persönliche Daten Pieter Clementsz Pors 

  • Er wurde geboren rund 1610 in Charlois, Rotterdam.Quelle 1
    doopboeken online beginnen in 1660
  • Funktion: gouverneur Capiteijn en Schepen van Charlois.Quelle 2
    Den 28en Meii ontfangen van Annetge Leenderts Slurp van dathaer man Pieter Clementsz Pors zaliger, in sijn leven Gouverneur,Capiteijn ende schepen van Charlois int hoochkoer begraven
  • Eintrag: Pieter koopt een huis van zijn schoonmoeder.Quelle 3
    223 verkoop 13-nov-1640, Rotterdam: Lijndghen ( Lijntgen ) Heindricxz Cranendonck, weduwe van Leendert Bastiaense Sleurp, geassisteerd door Dirck Adriaense Steltboer, wonende in't Catendrecht, haar gecooren voocht, verkoopt aan Pieter Clementsz Pors, haar schoonzoon, 250 roeden land in Chaerloos in het Santblock, plus de helft van het huis en de boogerd en gereedschap, voor 120 gulden. Na de dood van verkoopster moet de koper de helft betalen aan Adriaen Leendertse Hoosge, de man van Aryaendgen Leendertsdr, de dochter van de verkoopster.
    NB: Dirck Ariense Steltboer kan ook gelezen worden als D.A. Stelt, boer. Hij tekent als Dirck Aeriensse van Stel.
    Belendingen: Adryaen Leendertse Pors, de Sandwegh Pieter Clementse Pors, de vijver.
  • Eintrag Ab 4. Juni 1636.Quelle 4
    253 schuldbekentenis 04-jun-1636, Rotterdam: Pieter Clementsz Pors te Charlois bekent 122 gulden schuldig te zijn aan Annitge Cornelis, eveneens te Charlois.
  • Eintrag Ab 29. Mai 1638: Not akte Charlois, nog een zus Heijltge!.Quelle 5
    f. 31v d.d. 29-5-1638: Harman Pors schout van Charlois voor de ene helft, de voorn. schout Pors, Pieter Clementsz. Pors, Abram Clementsz. Pors, Dirck Aertsz. Verschoor getrouwd hebbende Ploontgen Clementsdr. Pors en Pieter Aertsz. Verschoor getrouwd hebbende Adriaentgen Clementsdr. Pors elk voor een zevende part, en haar sterk makende voor Leentgen Clementsdr. Pors en Heijltgen Clementsdr. Pors mede elk voor een zevende part voor de andere helft, hebben getransporteerd aan Huijch Pietersz. coornmolenaer een korenmolen, een rosmolen, mitsgaders een huis en de vrije gift en eigendom van een erf daar de voorsz. molens en huis op zijn staande in Charlois in het Kerkenblok. En dat zoals zij luiden comparanten en haar voorouders dezelve molens, huis en erfgepossideerd hebben.
  • Eintrag Ab 21. Januar 1641: Testament.Quelle 6
    272 testament 21-jan-1641: Pieter Clementsz Pors of Porsch en zijn vrouw Annitge Leendertsdr, wonende in Charlois, benoemen elkaar tot erfgenaam. Zijn er geen kinderen dan krijgen de verwanten van de eerststervende 500 gulden.
  • Eintrag Ab 4. Februar 1642: Pieter koopt grond van zijn schoonmoeder Lijntje.Quelle 6
    345 verkoop 04-feb-1642 Lijntgen Heyndricxdr Cranendonck, weduwe van Leendert Bastiaensz Sleurp, met assistentie van haar voogd Dirck Adrijaensz Steltboer, wonende te Catendrecht, verkoopt aan haar schoonzoon Pieter Clementsz Pors 250 roeden land in Chaerlois in het Santblock, plus de helft van de opstallen, voor 1200 gulden. Hij zal dit na de dood van zijn schoonmoeder, die in het huis mag blijven wonen, betalen aan Adriaen Leendertsz Hoosge, vrouw van haar dochter Adriaentge Leenderts, en hemzelf.
  • Eintrag Ab 3. Juli 1644: Recht. archief Charlois,.Quelle 7
    No. 69 Pieter Clementse Pors en Dirk Aartse Verschoor, voogden van Adriaaan Hermense, weeskind van schout Harmen Pors en zijn vrouw Maartje Adriaanse verkopen twee morgen wintergerst in Robbenoord, nabij de haven, opgedeeld in vier percelen. Kopers: Joris Adriaanse Schouten, Hendrik Louwen, Leendert Adriaanse Molenaar, Simon Pieterse Weert en Pieter Jacobse van den Berch. voorts wordt verkocht drie morgen witte tarwe in het westduellblok. Kopers: Adriaan Jacobse van Cleeff, Adriaan Bastiaanse Vette, Bastiaan Janse Andeweg en Dirk Aartse Verschoor. 3 juli 1644.
  • Eintrag Ab 3. Juli 1646: testament Lijntje.Quelle 8
    24 testament 03-jul-1646, Rotterdam; Lijntge Heyndricx Cranendonckx, weduwe van Leendert Bastiaens Sleurp wonend in Chairlois, maakt haar testament.
    Zij legateert 300 gulden aan haar dochter Adriaentge Leenderts en zij benoemt tot haar erfgenamen haar dochters, voorn. Adriaentge en Annitge Leenderts.
    Zij heeft aan Pieter Clements Pors, man van Annitgen Leenders, een stuk land verkocht in Charlois.
    Indien hij meer land wil zal haar andere dochter weiland krijgen tot de Vrij-Vroenen.
  • Eintrag Ab 20. Juli 1647: Recht. archief Charlois, nog een zus Leentge!.Quelle 7
    No. 85 Pieter Clementse Pors, voogd van zijn zuster Leentge Clementse Pors en als zaakgelastigde van Abraham Clementse Pors en samen met Dirck Aertse Verschoor voogden van Adriaen Hermanse Pors, weeskind van Harman Pors en Maertgen Adriaense verkopen te velde staande gewassen in het sluisblok in Robbenoord, in het westduellblok en in het kerkeblok nabij de nieuwe derde watermolen. 20 juli 1647.
  • Eintrag Ab 21. April 1648.Quelle 9
    30 machtiging 21-apr-1648, Grietgen Hendricx Cranendonck te Catendrecht machtigt Pieter Clementsz Pors te Charlois om de boedel af te handelen na het overlijden van haar man.
  • Eintrag Ab 22. Juni 1649.Quelle 10
    252 schuldbekentenis 22-jun-1649 Bastiaen Jans aan de Wech te Charloys bekent 600 gld schuldig te zijn aan Barent de Visscher, coopman, t.z.v. geldlening.
    Tot borgen worden gesteld Pieter Clements Pors en Jochem Jans, beiden wonende te Charlois.
  • Eintrag Ab 3. Juli 1650: 216 diverse akten 03-jul-1650.Quelle 11
    Op 4 maart 1642 is Pieter Clements Pors schuldig gebleven geld te betalen aan zijn schoonmoeder wegens de koop van 250 roeden land, de helft van een huis, berg en schuur, te betalen aan Leendert Smeer.
    De akte is niet afgemaakt en ondertekend.
  • Eintrag Ab 8. Februar 1652: 65 attestatie of verklaring 08-feb-1652.Quelle 12
    Sebasteaan Willemsz Schulperoot (Schilpperoort) 60 jaar en Abraham Heijnriksz Verduijn, 54 jaar,beiden wonende in Saarloijs over Maas, getuigen voor de eveneens in Saarloijs wonende Leendert Cornelisz Smeer.
    Zij zijn op 22 mei 1649 ten huize van de schout van Saarloijs geweest met Smeer en Pieter Clementsz Pors, Leendert Cornelisz Plokhaar en Eeuwout Arentsz Verschoor.
    Zij hebben in de regtkamer gehoord en gezien dat Smeer en zijn zwager Pors spraken over de erfenis van Lijntge Heijndriks Kranendonk.
  • Eintrag Ab 30. August 1653: Ruzie over de erfenis.Quelle 13
    129 attestatie of verklaring 30-aug-1653, Sebasteaan Willemsz Schilperoort, 61 jaar en Abraham Heijnriksz Verduijn, 55 jaar uit Saarloijs over Maas getuigen voor Leendert Cornelisz Smeer ook uit Saarloijs.
    Zij weten nog goed dat zij op 22 mei 1649 in de rechtkamer ten huize van de schout van Saarloijs waren met Leendert en Pieter Clementsz Pors. Leender Cornelisz Plokhaar, Eeuwout Aartsz Verschoor en de secraris van het dorp.Leendert en zijn zwager Pors waren daar de erfenis aan het regelen van Lijntge Heijnriks Kranendonk, de overleden moeder van hun echtgenoten.De echtgenote van Leendert was 1200 gld schuldig aan haar moeder. Vervolgens zijn er hevige discussies geweest over de verdeling van de goederen.
  • Eintrag Ab 28. April 1655: 35 schenking 28-apr-1655.Quelle 14
    Annetge Leenderts, weduwe en geïnstitueerde universele erfgename van Pieter Clements Pors, verklaart dat zij naast de 2000 gulden die zij volgens testament van 21-01-1641 aan haar kinderen dient uit te keren, nog een bedrag van 500 gulden aan hen wenst te geven. Willem Sebasteaansen Schilperoort, haar ondertrouwde bruidegom, alsmede Dirck Aertsen Verschoor en Leendert Cornelisen Smeer, voogden van de betreffende kinderen, allen wonende te Charlois, gaan hiermee akkoord.
  • Eintrag Ab 1. Mai 1655.Quelle 15
    f. 209 d.d. 1-5-1655: Pieter Wingelmans wonende binnen Rotterdam als procuratie hebbende van Annetge Leendertsdr. [aanhef: Slurp] weduwe van Pieter Clementsz. Pors en universeel geinstitueerde erfgenaam van dezelve volgens zijn testament gepasseerd voor notaris Adriaen Kieboom binnen Rotterdam op 21-1-1641 en voor zoveel nodig procuratie hebbende van Willem Bastiaensz. Schilperoort haar ondertrouwde bruidegom die hetgeen navolgt volkomen heeft geapprobeerd volgens de procuratie d.d. 28-4-1655 gepasseerd voor notaris Adriaen van Aller binnen Rotterdam, en verklaarde omdat haar kinderen bij haar voorn. man verwekt niet genoeg bij het voorsz. testament van haar man zijn gebeneficeerd zo is het dat zij beloofd haar kinderen allemaal bij huwelijk of mondige dage uit te keren een som van 500 car. gld. Vermeld Dirck
    Aertsz. Verschoor en Leendert Cornelisz. Smeer als voogden over de kinderen en wonende tot Charlois.
  • Eintrag Ab 8. Oktober 1658: 55 testament 08-okt-1658.Quelle 16
    Grietge Heijndrikx Kranendonk, weduwe van Geen Aelbertsz, wonende op het Charloise dorp, annuleert haar codicil van 18 maart 1631 en haar testamenten van 29 augustus 1645 en 26 augustus 1649, die alle drie bij notaris Jacob Duyffhuysen zijn opgemaakt, bovendien de akte van belofte, die Grietge door "sinistere inductie" voor Adriaen Jacobsz Gelttelder en Jacob Clementsz, schepenen van Katendrecht, op 19 juli 1649 heeft opgemaakt, waarin zij beloofd zou hebben dat Pieter Clementsz Pors of zijn kinderen naast de andere erfgenamen van haar nalatenschap zullen genieten. Verder annuleert zij haar testament van 12 april 1650 voor notaris Jan van Aller met de toevoeging van 13 augustus 1658 (akte 47 van dit inventarisdeel) voor deze notaris.
    Adriaentge Leenderts Slurp, vrouw van Leendert Cornelisz Smeer, dochter van haar overleden volle zuster Lijntge Heijndriks Kranendonk, ontvangt een legaat van 298 gulden.
    Tot haar erfgenamen benoemt zij genoemde Adriaentge, Leentge Joachims Kranendonk, de dochter van haar broer Joachim Heijndriksz Kranendonk, en de kinderen van Soetge Heijndrikx Kranendonk voor de ene helft en de andere helft komt toe aan genoemde Adriaentge, Leentgen en de kinderen van Soetge samen met haar halfbroer Aryen Heijndriksz Kranendonk en haar halfzusters Annetge en Marijtge Heijndrikx Kranendonk. Verder gaat er een legaat van 150 gulden naar Pieter Pietersz den Dubbelden, die de zoon is van Pieter Pietersz den Dubbelden de Oude, haar overleden halfbroer van moederszijde.
    Grietge bepaalt dat haar doodsmaal bij haar neef genoemde Smeer, wonende in Charlois, gehouden moet worden, waarvoor hij 100 gulden uit de nalatenschap zal ontvangen. Tot executeurs van de nalatenschap en voogden over de minderjarige erfgenamen benoemt zij genoemde Smeer en haar halfbroer Aryen Heijndriksz Kranendonk uit Katendrecht. De executeurs zullen een redelijk salaris voor hun werk ontvangen met goedvinden en als arbiter Karel van Aller, advocaat. Als iemand
    Inhoud vervolg:
    van de erfgenamen het niet eens is met de nalatenschap, zal zijn erfdeel naar de Diaconie-armen van de Gereformeerde Kerk van Charlois gaan.
  • Eintrag Ab 17. April 1665: alle namen van het gezin worden in deze akte genoemd.Quelle 17
    Eeuwout Aertsz. Verschoor voor hem zelf, Dirck Aertsz. Verschoor als getrouwd hebbende Pleuntje Clementsdr. en verder als voogd van Leentje Clementsdr. Pors, Arij Hermensz. Pors en de kinderen van Pieter Clementsz. Pors en Bastiaen Jansz. als in huwelijk hebbende Heijltje Clementsdr. Pors alle uitgezonderd de eerste comparant erfgenamen van Abraham Clementsz. Pors en bekenden verkocht te hebben aan Gerrit Pietersz. Verbosch wonende tot Rotterdam omtrent 11 hond weiland gelegen in het Katendrechtseblok in Charlois.
  • Er ist verstorben.
  • Er wurde beerdigt im Jahr 1655 in Charlois, in de kerk (hoogkoor).Quelle 18
    Den 28en Meii ontfangen van Annetge Leenderts Slurp van dat
    haer man Pieter Clementsz Pors zaliger, in sijn leven Gouverneur,
    Capiteijn ende schepen van Charlois int hoochkoer begraven is
  • Ein Kind von Clement Leenaertsz (Leendertsz) Pors und Neeltje Harmens Verschoor
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 22. August 2022.

Familie von Pieter Clementsz Pors

Er ist verheiratet mit Annetje Leenderts (Annetge) Slorp.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 3. Juni 1640 in Rotterdam.Quelle 19

BruidegomPieter Clementsz Pors
BruidAnneken Leenderts
PlaatsRotterdam
Datum trouwen03-06-1640
Opmerkingenmet attestatie van Charlois.

Kind(er):

  1. Aechje Pieters Pors  ± 1640-???? 
  2. Neeltje Pieters Pors  ± 1645-????
  3. Clemens Pietersz Pors  ± 1650-> 1700

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Clementsz Pors?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Clementsz Pors

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Clementsz Pors


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. geschat
    2. Gaarder Charlois, zie tekst bij overlijden, Ons Voorgeslacht 1963, pag 202
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=20&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=12&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    5. Oud rechterlijk archief: Transporten en schuldbrieven van Charlois 1628–1637, GA Rotterdam – ora Charlois inv.nr. 14,door Vorm, T. van der
    6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=24&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    7. Oud rechterlijk archief Charlois: Openbare verkopingen en verpachtingen 1594-1664, Charlois, ORA inv. nr. 28, Karsseboom, E. , Ball, M.
    8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=32&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    9. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=36&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    10. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=40&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    11. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=24&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=smeer&miaet=1
    12. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=32&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=smeer&miaet=1
    13. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=72&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    14. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=88&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
    15. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=28&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=staes&miaet=1
    16. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=64&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=smeer&miaet=1
    17. Transporten en schuldbrieven van Charlois 1665-1677 (via Hogenda)
    18. transcriptie gaarder, Ons Voorgeslacht 1963, pag 202
    19. DTB Rotterdam Trouw gereformeerd 1.02-058-185v

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1640: Quelle: Wikipedia
      • 13. April » Weil er Subsidien für einen geplanten Krieg gegen Schottland benötigt, beruft König KarlI. von England nach elf Jahren zum ersten Mal das Parlament ein. Nur drei Wochen später wird er es wieder entlassen, weil es seinen Forderungen nicht nachkommt. Es geht als Kurzes Parlament in die Geschichte ein.
      • 23. April » In Madras wird das Fort St. George als erstes britisches Fort in Indien fertiggestellt. Das Fort wird bald ein Drehpunkt des Handels und Keimzelle einer Siedlung namens George Town.
      • 15. Juli » Als erste finnische Universität wird die Akademie zu Turku feierlich eröffnet. Die Hochschule wird im 19. Jahrhundert nach Helsinki verlegt.
      • 20. August » Ein schottisches Heer unter den Kommandeuren Leslie und Montrose dringt im Zweiten Bischofskrieg in England ein, nachdem König Karl I. gemeinsam mit William Laud, dem Erzbischof von Canterbury, den Schotten eine neue katholische Liturgie aufzwingen wollte.
      • 1. Dezember » Friedrich Wilhelm wird nach dem Tod seines Vaters Georg Wilhelm Kurfürst von Brandenburg und Herzog von Preußen.
      • 15. Dezember » Herzog Johann II. von Braganza wird als Johann IV. König von Portugal, wodurch die seit 1580 währende Personalunion mit Spanien beendet wird.

    Über den Familiennamen Pors

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pors.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pors.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pors (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I11580.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Pieter Clementsz Pors (± 1610-????)".