Familienstammbaum Koolwaaij - Van Buuren » Nicolaes van de Velde (1656-1687)

Persönliche Daten Nicolaes van de Velde 


Familie von Nicolaes van de Velde


Notizen bei Nicolaes van de Velde

1667 (Jaar van toelating tot de Latijnse School, later het Stedelijk Gymnasium te Middelburg, samen met zijn broer)
Zeeuwse dominee koelbloedig vermoord
DRIEWEGEN - Het is uit de gescliiedenis bekend dat velen van Gods kinderen en knechten door vervolging om het leven zijn gekomen. Vanwege hun standvastig geloof en hun verbondenheid aan het Woord van God, werden zij veelal door nietsontziende vijanden van het leven beroofd. Vaak gebeurde dit temidden van grote mensenmenigten. De geschiedenisboeken kunnen er ons genoeg van vertellen. Wat echter veel onbekender is, maar niet minder aangrijpend, is de geschiedenis die zich op 11 mei 1687 afspeelde in het Zuidbevelandse dorp Driewegen.
In de stille nachtelijke uren werd in Driewegen een getrouw prediker vermoord door een jaloerse predikant uit een naburige gemeente. Dominee Nicolaas van de Velde, zoon van de bekende dominee Abraham van de Velde, had ook deze zondag weer Gods Woord mogen verkondigen. Zoals gewoonlijk waren er velen uit de omliggende plaatsen opgekomen om hem te horen. Dit zat de predikant van 's Heerenhoek, dominee Jacobus de Cliever, niet lekker. Hij kon het niet uitstaan dat de mensen hem voorbijliepen en zich onder het gehoor van dominee Van de Velde uit Driewegen zetten.
Nadat de bewuste zondagavond in alle rust was verlopen en de bewoners zich ter ruste hadden begeven, werd er om een uur of elf op de ramen getikt. De huishoudster van dominee Van de Velde, Tannetje Veth, schrok hiervan wakker en stond meteen op om haar predikant te waarschuwen. Nadat er een kaars was ontstoken en dominee Van de Velde zich had aangekleed om te zien wat er aan de hand was, hoorden zij glasgerinkel.
Enkele ogenblikken later klonk er een geweerschot en stortte dominee Van de Velde dodelijk getroffen ter aarde. Omdat Tannetje niet naar buiten durfde om hulp te halen, legde zij het lichaam van dominee Van de Velde voorzichtig in de keuken en sloot zij zich op in haar kamertje.
Voerlui
Zodra het echter licht werd, begaf zij zich naar buiten en vertelde aan enkele voerlui wat er die nacht was gebeurd. Binnen de kortste keren was het in heel Driewegen en omgeving bekend dat dominee Van de Velde die nacht in koelen bloede was vermoord.
De baljuw, die inmiddels was gewaarschuwd en reeds een bode naar Middelburg had gezonden, arriveerde korte tijd later bij de pastorie. Een door hem ingesteld onderzoek in de omgeving van de pastorie leverde niets anders op dan enkele stukjes van een kamerjas. Ook door de gerechtsdienaren uit Middelburg kon niets bijzonders worden ontdekt en de doktoren konden slechts vaststellen dat dominee Van de Velde in de hals was getroffen en waarschijnlijk direct was overleden. Enkele dagen later werd dominee Van de Velde onder grote belangstelling begraven.
Hoewel er geen steekhoudende bewijzen waren te leveren, werd dominee De Cliever al spoedig van de moord verdacht. Niemand durfde hem echter openlijk aan te klagen. Geruime tijd ging er voorbij en het leek erop dat deze zaak niet opgehelderd zou worden. Totdat de vroegere geneesheer van Driewegen onverwachts licht in deze zaak bracht. Op de avond van de moord had dokter Soetebier namelijk dominee De Cliever ontmoet. Deze was gekleed in een kamerjas en voorzien van een geweer. De dokter vroeg wat de reden daarvan was. Dominee De Cliever had geantwoord dat hij een dringende boodschap had moeten doen in Driewegen en voor alle zekerheid een geweer had meegenomen. Op de opmerking van Soetebier dat hij een kwartier geleden een schot had gehoord, antwoordde dominee De Cliever, dat hij op een zwarte kraai had geschoten, omdat dit een schadelijke vogel was.
Overtuigd
Toen de geneesheer de andere morgen van de moord hoorde, was hij ervan overtuigd dat dominee De Cliever hierbij betrokken was. Hij durfde er echter met niemand over te praten. Pas nadat hij naar OostIndië was vertrokken, schreef hij een brief naar het Hof van Justitie, met daarin zijn bevindingen van die avond en nacht. Het gevolg was, dat dominee De Cliever gevangen werd genomen en overgebracht werd naar Den Haag. In de vijver achter zijn woning werden twee stukgesneden schoenen gevonden.
Hoewel dominee De Cliever in alle toonaarden ontkende iets met de moord te maken te hebben, stapelden de bewijzen zich tegen hem op en werd het voor hem een onhoudbare zaak. Het kwam vast te staan, dat hij de moordenaar van dominee Van de Velde was. Zijn veroordeling en terechtstelling wachtte hij echter niet af, want toen men op 1 augustus zijn cel binnenkwam vond men hem dood op zijn bed. Hij had vergif ingenomen en zich daardoor van het leven beroofd.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Nicolaes van de Velde?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Nicolaes van de Velde

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Nicolaes van de Velde

Vorfahren (und Nachkommen) von Nicolaes van de Velde

Anna Somer
1590-1639

Nicolaes van de Velde
1656-1687


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Nicolaes van de Velde



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1656: Quelle: Wikipedia
      • 17. Januar » Schweden erzwingt durch bis an Königsberg herangerückte Truppen in der Zeit des Zweiten Nordischen Kriegs von Brandenburg den Königsberger Vertrag. Kurfürst Friedrich Wilhelm nimmt darin das Herzogtum Preußen als schwedisches statt bisher polnisches Lehen an.
      • 27. Januar » Eine niederländische Streitmacht erobert auf der Insel Timor endgültig die von Portugiesen gehaltene Stadt Kupang, um deren Besitz es jahrelang mehrfach Kämpfe zwischen bewaffneten Einheiten beider Kolonialmächte gegeben hat.
      • 19. Februar » Die Uraufführung des musikalischen Dramas Orontea von Antonio Cesti findet in Innsbruck statt.
      • 2. Mai » Unachtsamer Umgang mit Holzkohle im Hause eines Bäckers löst den Stadtbrand von Aachen aus, bei dem sieben Achtel der Stadt zerstört werden. Aachen wird später als Badekurort wieder aufgebaut.
      • 17. Mai » Zar AlexeiI. von Russland erklärt Schweden unter KarlX. Gustav den Krieg. Ziel ist es, den Frieden von Stolbowo aus dem Jahr 1617 zu revidieren.
      • 6. Oktober » Mit dem Abzug der von Zar Alexei I. befehligten russischen Armee endet die Belagerung von Riga im Russisch-Schwedischen Krieg von 1656–1658.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1687: Quelle: Wikipedia
      • 8. Januar » Beim Dirigieren einer neuen Motette rammt sich Jean-Baptiste Lully den Taktstock in den Fuß. Es entwickelt sich Wundbrand und weil er es ablehnt, eine Zehe amputieren zu lassen, stirbt der Komponist einige Wochen später daran.
      • 5. Juli » Isaac Newtons Philosophiae Naturalis Principia Mathematica wird veröffentlicht.
      • 12. August » Das kaiserlich-österreichische Heer gewinnt die Schlacht bei Mohács gegen das Osmanische Reich, was den Habsburgern den Zutritt nach Ungarn und der Slowakei ermöglicht.
      • 26. September » Bei einem venezianischen Angriff auf Athen während der osmanischen Zeit wird der Parthenon schwer beschädigt.
      • 9. Dezember » Der Habsburger Joseph I. wird König von Ungarn.
      • 31. Dezember » Die ersten aus Frankreich wegen der dortigen Hugenottenverfolgung und des Edikts von Fontainebleau emigrierenden Hugenotten reisen auf dem Schiff Voorschotten von den Niederlanden aus an das Kap der Guten Hoffnung ab.

    Über den Familiennamen Van de Velde

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van de Velde.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van de Velde.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van de Velde (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Johan Koolwaaij, "Familienstammbaum Koolwaaij - Van Buuren", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-koolwaaij-van-buuren/I8960.php : abgerufen 29. Mai 2024), "Nicolaes van de Velde (1656-1687)".