Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach) (± 1082-< 1151)

Persönliche Daten Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach) 


Familie von Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)

Er ist verheiratet mit Regewindis van Ruremunde (Vrouwe te Ubach, erve van de Voogdij over de Thornse goederen te Ubach).

Sie haben geheiratet rund 1110.


Kind(er):



Notizen bei Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)

Afstammeling van K.de Gr.;
Bij de genealogie tussen Adalbert van Saffenberg Van Rode en de graven van Norvenich en Molbach (Adalbert I Graaf van Molbach wordt door Project Medlands aangetoond dat zij 2 verschillende personen uit 2 takken zijn omdat zij tegelijk als getuigen in een akte worden genoemd!!!
Adelbert II van Saffenberg wordt beschreven in 1151 als Comitis Predicta Readensis en ministeriaal te Valkenberg va.ca 1119, dit verklaard dan ook waarom hij ook nog een villa te Houthem-Valkenburg had. Akte van 1140 september 20.
In 1140 bevestigt Arnold I, aartsbischop van Keulen, de abdij Rolduc in haar bezittingen.
In Akten bij Ernst in 20 okt 1140 staan ook de schenkingen waaronder Predio sue Rimest en Genike (Genk), Herdene, Breidele (Breyll) 1/6 geschonken en alle 3 door Adolf van Saffenberg. Jn obitu uero eiusdem comitis Adelberti. predictus filius eius Adolphus comes. decimasquas in predio suo Rimist (Riemst). et Gelliche (bij Lanaken). et Herdere (Plaats bij Riemst). et Breidelo (Breyll, bij Ubach). et Genneche (Genk) possedit. cum omnibus appenditiis suis. sex quoque bonuaria in Rimist, Riemst in Belgie. (Geilrode is het later genoemde Geilenkirchen zoals elders vermeld)
Reginwidis quoque nobilis femina et vir eius Adelbertus mansum unum et dimidium in villa Holtheim et tres curtes; 1147 nr.13
Bron; Oorkonde boek abdij Kloosterade 1108-1381 M.S.Polak en E.C. Dijkhof.2004
Een schenking van (o.a. villa) goederen te Houthem bij Meersen in het jaar 1127.
Als schenkers worden o.a. genoemd Regenwidis en haar man Adelbert en haar zuster Wendelburgis en Adeleidis. In de regesten van Roermond schrijft men dat zij zussen van Regiwindis waren.
Getuigen: o.a. Walterus (Walram van Limburg), proost van Wassenberg, Gozwinus I van Heinsberg in 1119 heer van Valkenberg uit het geslacht van Kleef.
Bron; Regesten Erzbischofe von Koln, II nr. 389.
De heren van Saffenberg waren de stichters en eerste weldoeners van het klooster Rolduc tevens verkregen zij de voogdij van het klooster te Kloosterath.
Adelbert I en zijn echtgenote Reginwindis worden vaker in de Annales van Rolduc vermeld maar ook in de akten van Thorn (Habets) en (Ernst) beredeneerde Annales Rolduc door Franquinet) ook gelezen het "oorkonde boek van de abdij Kloosterade" bewerkt door M.S. Polak en E.C. Dijkhof.
Uit de Akten van Thorn; een eerste vermelding van Ubach (Hubach) in een oorkonde (1127) Regiwindis van Ubach maakt zich en haar nakomelingen aan de Abdij Thorn cijns- en afgifte plichtig.
Vanwege dezelfde Villa en goederen waar hier voorheen ook weer sprake was, kan ik vaststellen dat het om dezelfde persoon (Regewindis) gaat.
Later in 1140 wordt deze schenking van Adelbert en Regiwindis nogmaals in een akte door de Aardsbisschop van Koln bevestigd.
Tevens komt in de akten van de bisschop van Luik 1147 bij een opsomming van schenkingen aan Rolduc ook eenzelfde beschrijving voor. Tevens Schenkingen aan het klooster Rode van graaf Adolf van Saffenberg oa goederen te Rimest (Riemst), Asch (As Belgie of aan de Are), Genniche (Genk), Gelliche (bij Lanaken) en Breidelo (Breyll Dld.). Bron; Guillaume Desire Franquinet. Bereedeneerde inventaris der oorkonden en bescheiden van de vrouwenkloosters...
Schenking van Reinwindis aan het klooster Rolduc. Genoemd land ligt in Houthem bij Meerssen en zij betaalt (als cijns) elf schellingen in de muntsoort die daar gangbaar is.
In het land van Rode was de Heer van Ubach ook de voogd voor het klooster Thorn over een deel van het Ubachse gebied van het klooster Rode aldaar, later na Adalberts II zijn dood <1140 verkreeg zijn broer Adolf I het weer terug omat hij toen nog leefde, Adolf overleed 1147 en door het huwelijk van Hendrik II van Limburg met Mechtilde van Saffenberg (Adolfs dochter) ging deze voogdij later naar de Hertog van Limburg.
Op oude kaarten van het Limburgse land zien we dat vanaf Rimburg naar het Duitse Ubach tot aan Afden (Ofden bij Alsdorf) en terug naar Herzogenrath dit gebied als uitloper aan de Worm bij Limburg behoorde.
Bron; Analen van Rolduc.
Adelbert en Godefrido droegen hetzelfde wapen de 3 blauwe pijlers met rode balk (die de drie beken De Broichbach, de Ubach en de Worm vertegenwoordigden) in het land van Rode dat wederom door de rode Balk in het wapen werd aangegeven en hieruit kunnen we ook concluderen dat dit vader en zoon moet zijn geweest.
Opmerkend van dit vrome geslacht uit Ubach is dat er vele nakomelingen Priester waren.
Ook de banden met de fam. Kessel waren van goede aard want we zien ook dat een nicht van Adelbert II, Alvaradis van Saffenberg huwt met Hendrik III van Kessel en Alvaradis van Kessel huwt weer met Godefrido van Geilenkirchen ( Breyll-Muhlenbach Affuarunt (voogd) de Ubach voor Thorn).
Ansfried Schenker div, gebieden oa Ubach aan en de stichter van het klooster Thorn was niet alleen de voorvader van Regiwindis en familie van Kessel maar ook familie van de Heer van Randerath, de heren van Randerath kwamen voort uit de Stamvader Immo van Sponheim (zijn vader was Immo van de Betuwe) Ansfried en Immo waren beide zwagers en trokken samen als veldheren met de Keizer naar Italie waarna Immo werd beloond met de graafschap Sponheim, een dochter van Immo Gertrudis van Sponheim huwde met Robrecht III van Heusden. Maar ook te Boxtel vestigde zich weer een tak afkomstig van Immo.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I31123.php : abgerufen 24. Mai 2024), "Adelbert II van Saffenberg (Graaf van Rode, ministeriaal te Valkenburg, Heer te Ubach) (± 1082-< 1151)".