Familienstammbaum Helmantel » Jan Hendriks "Hut"van der Wijk (1775-1803)

Persönliche Daten Jan Hendriks "Hut"van der Wijk 

  • Er wurde geboren im Jahr 1775 in Oudehorne.Quelle 1
  • (Levensloop) von 1802 bis 1803.Quelle 2
    De bende van Jan Hut

    Jan Hendriks “Hut” van der Wijk wordt geboren te Oudehorne in 1775, als zoon van Hendrik Jans van der Wijk en Janke Bartelds. Hij overlijdt op 28-jarige leeftijd op 5-2-1803 in Leeuwarden. Vermoedelijk is “Hut” een bijnaam voor Jan Hendriks, verwijzend naar de plaggenhut waarin hij woont, want in 1811 neemt deze familie de achternaam Van der Wijk aan. Jan trouwt op 29-10-1797 in Schurega met Geeske Matthijsses van der Wijk, geboren rond 1762 in Schurega. Zij is een dochter van Mathys Freerks en een onbekende vrouw. Geeske Matthijsses van der Wijk overlijdt op 6-4-1852 in Oudehorne.

    De bende van Jan Hut actief en berecht

    Er zitten vijf mannen in een gedeeltelijk ondergrondse plaggenhut in De Compagnie (onder Jubbega). Het zijn Jan Hut (van der Wijk), Alle Harmens, Matthijs Freerks (van der Wijk), Johannes Everts en Reinder Karstens. De hut heeft een geheime nooduitgang. “Het ontwerp van die loopgraaf lijkt afgekeken te zijn van de wilde konijnen.” De mannen bespreken met elkaar wat hun volgende inbraakklus zal zijn. Jan Hut, Matthijs Freerks, Johannes Everts en Alle Harmens gaan op 27 december 1802 via Nijeberkoop naar een huis "op Tronde" onder Elsloo. Dat huis wordt bewoond door de 70-jarige winkelier Sierdt Jans. De bende breekt daar in en steelt op zolder beddegoed en garen. Daar vertrekken ze vroegtijdig, omdat de bewoner gewekt wordt door het lawaai en heel hard begint te schreeuwen. De dieven zijn in de ochtend van 28 december 1802 weer terug in De Compagnie.

    In de nacht van 29 op 30 december 1802 trekken Jan, Alle, Matthijs, Johannes en Reinder naar De Blesse, een buurtschap onder Blesdijke, waar ze rond middernacht arriveren bij de plaatselijke herberg aan de Heereweg. Daar overvallen ze de slapende herbergier en zijn vrouw: Otte Nicolaas Colé (Tresoar: Otte Nieklaas Calle) en Jacobje Engberts Dalsma. Het oudere echtpaar wordt zwaar mishandeld en vastgebonden aan handen en voeten. De dieven vertrekken met vijf zware zakken aan gestolen waar. In de ochtend van 30 december 1802 weet de 66-jarige Jacobje haar voeten los te wrikken. Ze strompelt naar de bakker Berend Gerrits, waar haar zoon Koene (uit een voorgaand huwelijk van Jacobje) werkt als knecht. Koene Luiten Pit, 29 jaar, is tevens exeteur (ook eksteur = gerechtsdienaar met opsporingsbevoegdheid). Hij organiseert meteen een dievenjacht. In de nacht van 30 december 1802 overlijdt zijn stiefvader, de herbergier Otte Nicolaas Colé, aan zijn verwondingen.

    Op 31 december 1802 verdelen de dieven het geld en de sieraden in de hut van Johannes Meelis (= Johannes Meiles van Houten). Het toevallig passerende echtpaar Gosse Oenes Kort en Grietje Durks is echter rond 19.00 uur getuige van deze duistere praktijken. Grietje Durks, die ook in de Compagnie woont, kent alle namen van de dieven. Ze licht het slachtoffer Jacobje Engberts Dalsma in, die dit doorgeeft aan justitie. Op 4 januari 1803 worden drie dieven opgepakt: Jan Hut, Johannes Everts en Reinder Karstens. Ze worden overgebracht naar de gevangenis van Heerenveen. Johannes Everts, de (joodse?) “man met het lamme handje”, geboren te Bodegraven, weet echter te ontsnappen, omdat de beide bewakers zitten te slapen. Zo weet hij zijn straf te ontlopen. Hij is nooit meer terug gevonden.

    De dan 28-jarige Jan Hut wordt overgebracht naar de gevangenis “Het Blokhuis” te Leeuwarden. Hij wordt door de rechters schuldig bevonden aan de inbraak te Elsloo en de roof-overval te De Blesse. Op 5 februari 1803 mag hij ’s morgens nog afscheid nemen van zijn vrouw Geeske Matthijsses van der Wijk, die ook opgesloten zit in het Blokhuis. Om 13.00 uur wordt hij op het Galgeveld te Leeuwarden opgehangen. Zijn handlangers Mathijs Freerks en Alle Harmens worden enige tijd later ook gearresteerd. Samen met de op 4 januari al gepakte dief Reinder Karstens ondergaan zij dezelfde straf als hun leider Jan Hut. Zij worden met zijn drieën op 22 februari 1803 opgehangen. De tipgevers Gosse Oenes Kort en zijn vrouw Grietje Durks ontvangen als beloning f 500,-. Dat geld is al heel snel op. Zij raken dan zelf ook op het dievenpad en komen in de gevangenis terecht.
  • Er ist verstorben am 5. Februar 1803 in Leeuwarden (Galgeveld), er war 28 Jahre alt.Quelle 3
  • Ein Kind von Hendrik Jans van der Wijk und Janke Bartelds
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. Oktober 2012.

Familie von Jan Hendriks "Hut"van der Wijk

Er ist verheiratet mit Geeske Matthijsses van der Wijk.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 29. Oktober 1797 in Schurega, Friesland, er war 22 Jahre alt.Quelle 4

Schoterland, huwelijken 1797
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 29 oktober 1797 in Schurega
Man : Jan Hendriks afkomstig van Compagnie
Vrouw : Geeske Matijsses afkomstig van Compagnie

Gestandaardiseerde namen: JAN HENDRIKS en GEESKE MATTEUS
..... = naam of patroniem komt niet voor in de Thesaurus

Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Hervormde gemeente Hoornsterzwaag Jubbega Schurega Oudehorne
Nieuwehorne 1729-1811
Inventarisnr.: DTB 601
Op microfiche beschikbaar op de studiezaal van Tresoar

Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Hendriks "Hut"van der Wijk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Hendriks "Hut"van der Wijk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Hendriks "Hut"van der Wijk

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Hendriks "Hut"van der Wijk

Janke Bartelds
± 1741-< 1808

Jan Hendriks "Hut"van der Wijk
1775-1803

1797

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Zijn eigen getuigenis voor de rechtbank te Heerenveen en Leeuwarden
  2. " Jan Hut, een oude historie uit de naaste omgeving " van Frisius; Criminele Sententies van het Hof van Friesland (414 en 415-26-3-1803)
  3. " Jan Hut, een oude historie uit de naaste omgeving " van Frisius
  4. Trouwregister Hervormde gemeente Hoornsterzwaag, Jubbega, Schurega, Oude- en Nieuwehorne 1729-1811, DTB 601

Über den Familiennamen Der Wijk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Der Wijk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Der Wijk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Der Wijk (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Helmantel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Familienstammbaum Helmantel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I14718.php : abgerufen 25. April 2024), "Jan Hendriks "Hut"van der Wijk (1775-1803)".