Familienstammbaum Holman » Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker (????-> 1636)

Persönliche Daten Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker 


Familie von Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker

(1) Sie war verwandt mit Jan Thomas van de Ecker.

Die Beziehung begann vor 10. Mai 1591 in Best, Noord-Brabant.


Kind(er):

  1. Henrick Jan van de Acker  ± 1593-> 1633


(2) Sie ist verheiratet mit Odulphus Petrus van de Maerselaer.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 28. Januar 1636 in Best, Noord-Brabant.


Notizen bei Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker

===============015=======================
Meriken weduwe wijlen Jan Thomas van den Acker is van plan weer te gaan trouwen met Odulphus (Tholoff) Peters van de Maerselaer, waarmee zij enige dagen geleden in ondertrouw is gegaan en om in de toekomst vriendschap te behouden met haar kinderen die ze bij wijlen Jan Thomas eerder genoemd heeft verkregen, in plaats van daarover te twisten en ook om samen met genoemde Odulphus in liefde etc. te leven, hebben daarom genoemde Maria samen met genoemde Odulphus, haar voogd enerzijds en Jan, Henrick, Adriaen, Thomas, Jan de Jonge, Reijnder Francken als man van Heijlken, Maria en Agneta, allen kinderen van wijlen Jan Thomas en Mariken eerder genoemd, laatstvermelde Maria en Agneta met hun voogden die ze gekozen hebben, anderzijds
voor schepenen een akkoord gesloten met de navolgende punten.De kinderen zullen voortaan de hooibeemden genoemd de Blaecken Schoomdonk en de beemd die in de Malckersteegd ligt mogen gebruiken, waarvan eerstgenoemde Maria, in plaats van een verdeling te maken, voor haar deel het vruchtgebruik heeft behouden en die de kinderen van haar gehuurd hadden voor XXXIIII gulden per jaar, en zullen haar voortaan 22 gulden per jaar betalen plus alle vrijheidslasten, steeds met Kerstmis, waarvan de eerste termijn vervallen zal met Kerstmis 1636. Indien een van de kinderen het aandeel daarin niet binnen 8 of 14 dagen betaald, dan zal Maria de genoemde beemden weer direkt mogen aanvaarden en zelf gebruiken of aan iemand anders verhuren.
Verder zal genoemde Maria het vruchtgebruik houden van de Neeskensakker die ze ook bij de verdeling had behouden; zij zal deze akker mogen verhuren of zelf gebruiken zolang zij leeft. De kinderen zullen gedurende deze tijd wel de contributie en vrijheidslasten moeten betalen. Verder heeft genoemde Maria aan haar kinderen overgegeven al het eikenhout dat op en bij de hofstede staat in Aarle, zoals zij dat in de erfelijke verdeling gereserveerd had. De kinderen zullen dit hout direkt mogen gebruiken, en daarvoor aan hun moeder jaarlijks 16 gulden moeten betalen gedurende de tijd dat zij leeft, met Best Kermis te betalen, voor het eerst met de a.s. kermis. Dezelfde Maria zal daar tegenover verplicht zijn elk jaar haar kinderen voor een dag op de kermis uit te nodigen. Maria zal echter wel het berkehout mogen houden dat voor het nieuwe erf staat in Aarle. Verder heeft genoemde Maria volgens de eerste verdeling nog de helft van het schaarhout gereserveerd zoals dat rondom alle goederen stond ten tijde van het overlijden van Jan Thomas en door Maria aan haar kinderen is overgegeven. Dit schaarhout zullen de kinderen zonder hinder van hun moeder moeten kunnen bundelen tot rijshout of mutsaart, waarvan de zelfde moeder de helft zal krijgen. Maria mag daarentegen niets meer afnemen van welk hout dan ook, behalve van genoemde berken. Verder hebben de kinderen aan hun moeder beloofd jaarlijks met Best kermis 3 pond boter, een dozijn eieren en een kannetje melk per kind te geven, zijnde samen XXIIII pond boter, acht dozijn eieren en twee tonnen melk. Verder zal genoemde Maria behouden en gebruiken gedurende haar leven, van de huisraad en meubels uit de eerdergenoemde deling door haar gereserveerd: 2 kisten, een panneke, een koets, een bed, twee saartsen en zijn andere accessoires, een stande, een melktobbe, een volger, vijf stoelen, een tafel, twee ketels, een koperen sierpot, een vuurpan, zeven tinnen schotels, twee zoutvaten, een halve ton en een kannetje. Na haar dood zullen deze goederen weer aan de kinderen vervallen. Verder heeft genoemde Meriken uit de eerder vermelde verdeling uit de hofstede tot Naestenbest de kamer, de halve zolder, de halve hof, acht roeden in de akker, de halve kelder, plaats in de koestal of schaapskooi om een koe te stallen en plaats om haar turf op te slaan gereserveerd. Maria zal echter deze plaatsen zelf moeten gebruiken en niet mogen verhuren. Maria zal nog mogen profiteren in een vierde deel van de opbrengst van de boomgaard van de twee hofsteden, zowel in Naestenbest als in Aarle. Verder heeft Maria nog speciaal bedongen dat indien Odulphus eerder overlijdt dan Maria, en zij voor haar onderhoud meer nodig heeft dan eerder gespecificeerd, dat de kinderen haar dan nog eenmalig 150 gulden zullen betalen uit hoofde van het overgeven van het eikenhout, waarmee de rente van 16 gulden echter niet verlaagd zal worden. Maria, Odulphus en haar kinderen beloven dit kontrakt volledig na te komen.
Datum 28 januari 1636, getuigen Stockelmans en Verhoeven.

===============016=======================
Voor schepenen in Oirschot zijn verschenen de eerzame Odulphus Petersen van de Maerselaer, bruidegom enerzijds en Meriken, eerder weduwe van Jan Thomas van den Ecker, bruid, geassisteerd met Jan de Oude, Henrick, Adriaen, Thomas, Jan de Jonge, Reijnder Francken als man van Heijlken, Meriken en Agneta, haar wettige kinderen, anderzijds. Bruidegom en bruid hebben verklaard van plan te zijn een kerkelijk huwelijk te sluiten en dat zij eventuele toekomstige twist tussen hun kinderen van weerskanten willen vermijden en daarom een overeenkomst van huwelijksvoorwaarden willen sluiten. Odulphus heeft beloofd in het huwelijk in te brengen het gehele inkomen ofwel zijn vruchtgebruik van de helft van al zijn goederen waar hij volgens het landrecht van Oirschot recht op heeft. Ook Maria heeft beloofd datgene in te brengen waar zij volgens het voorgaande contract recht op heeft, met voorwaarde dat al de goederen, zodra een van hen beiden overlijdt, direkt zullen overgaan op die erfgenamen waarvan de goederen gekomen zijn. Ook heeft Maria beloofd nog in te brengen haar renten of kontant geld waar ze de vrije beschikking over heeft; waartegenover Odulphus daarvoor evenzo veel waarde zal inbrengen, waarvan ze verklaren hun eigen vrije bestedingsrecht te willen hebben. Wanneer een van hen zal overlijden, dan zal de overblijvende partij daarvan het vruchtgebruik mogen hebben. Na de dood van de langstlevende zal dit ook weer vererven op de partij waarvan het oorspronkelijk gekomen is. In het geval dat van enige ingebrachte goederen door hen geen beschikking wordt gemaakt, dat de zelve goederen door de langstlevende in vruchtgebruik gehouden mogen worden, waarvan na overlijden van de langstlevende een helft vererven zal op de kinderen en kindskinderen van de bruidegom en de andere helft op de kinderen en kindskinderen van de bruid. Bruid en bruidegom hebben wederzijds beloofd deze overeenkomst na te komen, waarvoor beide partijen en hun kinderen zich persoonlijk garant stellen.
Datum 28 januari 1636, getuigen Scepens et Verhoeven.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen De Harnismaeker


Die Familienstammbaum Holman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jannie van der Zanden, "Familienstammbaum Holman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1064751010.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Merike Joannes Adriaen de Harnismaeker (????-> 1636)".