Stamboom Eijsermans » Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings (1869-1942)

Persönliche Daten Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings 


Familie von Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

Er ist verheiratet mit Johanna Maria Eijsermans.

Sie haben geheiratet am 2. Mai 1898 in Goirle, er war 29 Jahre alt.

BruidegomAdriaan Hendrikus Spierings
GeboorteplaatsGoirle
Vader bruidegomAlbertus Adrianus Spierings
Moeder bruidegomJosephina van Gorp
BruidJohanna Maria Eijsermans
GeboorteplaatsGoirle
Vader bruidHendrikus Eijsermans
Moeder bruidHelena Maria van Iersel
Datum huwelijk02-05-1898
PlaatsGoirle
BronHuwelijksregister Goirle 1898
Toegangsnr.50
Inv.nr.3138
Aktenummer6De getuigen en ouders die bij het huwelijk van Drik Spierings en Hanneke Eijsermans aanwezig waren:

Johannes-Adrianus Spierings, oud 46 jaar, oom van de bruidegom, schoenmaker van beroep, wonende te Hilvarenbeek.
Cornelis Schouten, oud 61 jaar, oom van de bruidegom, wever van beroep, wonende te Goirle.
Petrus Eijsermans, oud 25 jaar, broeder van de bruid, wever van beroep, wonende te Goirle.
Johannes Eijsermans, oud 23 jaar, broeder van de bruid, bakkersknecht van beroep, wonende te Goirle.
De vader van de bruidegon Drik, (Albertus-Adrianus) Spierings, schoenmaker, wonende te Goirle en geboren te Hilvarenbeek.
De moeder van de bruidegom, Josephina van Gorp.
De vader van de bruid, Hendrikus Eijsermans, wever van beroep, wonende te Goirle.
De moeder van de bruid, Helena-Maria van Iersel (Deze was toen reeds overleden).

Verder werden overlegd: de geboorteakten van bruidegom en bruid, de overlijdensakte van de moeder van de bruid, en het bewijs dat de bruidegom aan zijne verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie heeft voldaan, (afgekeurd voor zijn duim, maar wel voldaan aan de keurings-verplichting)

De ambtenaar van de burgerlijke stand vermeld nog dat de 2de genoemde getuige heeft verklaard dat hij het lezen en schrijven niet heeft geleerd. Bij de handtekeningen komt zijn handtekening dus niet voor. Mooi is het om de handtekeningen van deze mensen die wel konden schrijven, na meer dan 100 jaren nog eens te zien. Soms zijn het echte ’’hanenpoten’’, want zij hadden maar 3 of 4 jaren onderwijs gehad, maar er is ook een heel mooie bij van Jantje Eijsermans (X Francisca Ketelaars), de jongere broer van de bruid. De meest krachtige handtekening zette de vader van de bruid, Drik Eijsermans, die toen al de nodige zakelijke akten had gelezen en ondertekend voor zijn handel in gronden en huizen.

Drik (Adrianus Hendrikus) Spierings, schoenmaker van beroep, trouwde op 02-05-1889 te Goirle met Hanneke (Johanna Maria) Eijsermans, zonder beroep. Nadat het echtpaar was getrouwd namen zij hun intrek in een huurhuisje op de Tilburgseweg in Goirle. Het was een zogenaamd wevershuisje, en het was precies gelegen achter het pand dat Drik in 1909 in de Kloosterstraat liet bouwen. Dit soort huisjes staan er nu anno 2006 nog. Hier had Drik zijn schoenmakerij en werd de basis gelegd voor zijn gezin. Het echtpaar kreeg in totaal 10 kinderen waarvan het tweede kind op 7 jarige leeftijd overleed. Opmerkelijk is dat nu de eerste doopnaam van hun kinderen tevens hun roepnaam werd. Dit verschijnsel was dus na vele jaren veranderd. Alle kinderen werden daar op de Tilburgseweg geboren, met uitzondering van Hendrikus Josephus (Harrie) die in de Kloosterstraat werd geboren.
-----------------------------------------------------------------------
Bron: Burgerlijke stand - Huwelijk. Archieflocatie Brabants Historisch Informatie Centrum, Algemeen Toegangnr: 50.068
Inventarisnr: 3138, Gemeente: Goirle, Soort akte: huwelijk, Aktenummer: 6, Datum: 02-05-1898
Bruidegom Adriaan Hendrikus Spierings, Geboorteplaats: Goirle
Bruid Johanna Maria Eijsermans, Geboorteplaats: Goirle
Vader bruidegom Albertus Adrianus Spierings, Moeder bruidegom Josephina van Gorp
Vader bruid Hendrikus Eijsermans, Moeder bruid Helena Maria van Iersel

Kind(er):

  1. Wilhelmus Spierings  1903-1982 


Notizen bei Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

Net als zijn vele voorvaderen was Drik Spierings schoenmaker van zijn vak, en zoals alle ambachten in die tijd was het schoenmakersvak geen vetpot . Het inkomen hing af van het werkaanbod. Er bestond in die tijd geen sociale wetgeving zoals de WW of ziektewet, en geen AOW als je 65 jaar werd. Mensen die in de fabrieken werkten mochten stoppen met hun 65ste en kregen dan een bedrijfspensioentje. Te weinig om van te leven, en teveel om ervan dood te gaan. Maar kleine zelfstandigen moesten zichzelf volledig bedruipen en werkten tot aan hun dood.

Nog enkele dagen voor zijn dood zat Drik Spierings aan zijn werktafeltje. Drik was geboren op 24-02-1869 in Goirle en stierf op 03-08-1942 op 72 jarige leeftijd aan keelkanker. Volgens het rapport van de Nationale Militie van 20 april 1898 was hij ingeschreven voor het jaar 1889 om zijn dienstplicht te vervullen, maar uit hoofde van een lichaamsgebrek was hij van den dienst vrijgesteld. Drik had n.l. een achterover gegroeide duim. Deze had hij in zijn jonge jaren ernstig verbrand zodat de duimspier steeds korter werd. De mensen dachten dat hij dit had overhouden het zogenaamde "houten pennen". Dat was een bevestigingsmethode om de zolen van schoenen met houten pennen vast te maken. Zijn bijnaam werd dus: “ Drik duim”.

Doordat het aantal kinderen in zijn gezin jaarlijks toenam keken Drik en Hanneke uit naar een andere en grotere woning. Nadat Hanneke na het overlijden van haar moeder een aanzienlijke erfenis had ontvangen werd besloten om een geheel nieuwe woning te bouwen.

Op 23 juni 1909 kreeg Drik Spierings een bouwvergunning voor de bouw van een woonhuis in de Kerkakkers, sectie B (thans Klooosterstraat 35) in Goirle. Het totale grondoppervlak van tuin en woning bedroeg 4.20 are. Het huis was in 1910 gereed. Drik en Hanneke verhuisden "door den hof" want de achtertuin van hun oude huis aan de Tilburgseweg lag tegen de tuin aan van hun nieuwe woning.

Drik Spierings, die in 1889 als zelfstandig schoenmaker begonnen was, was een "opgeruimde"" man, hij rookte pijp en hij pruimde ook. Het was een raadsel hoe hij, terwijl hij pruimde, ook nog de spijkertjes voor de schoenen stuk voor stuk uit zijn mond kon halen.

Drik Spierings had het vak van schoenmaker van zijn vader geleerd. De eerste inschrijving van het bedrif van Drik in het handelregister dateert van 1931, kort nadat hij op 2 maart 1931 vergunning gekregen had voor het plaatsen van een winkelraam.

Op 1 januari 1952 werd de inschrijving in het handelsregister gewijzigd in "Spierings Schoenreparatie en Schoenverkoop". Het eenmansbedrijf ging over in een vennootschap onder firma en de firmanten waren Willem, Harrie en Lena Spierings.

Volgens de gegevens uit het handrelsregister werd de vennootschap onder firma door de twee overgebleven firmanten (Willem was al eerder uitgetreden in verband met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd)) wegens beëindiging van het bedrijf op 31 augustus 1976 ontbonden. Hiermee was na 66 jaren een einde gekomen aan de schoenenzaak Spierings in de Kloosterstraat.

Het bedrijf werd toen in de Van Haestrechtstraat voortgezet door Henk Spierings, zoon van Willem Spierings.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 24. Februar 1869 war um die 1,9 °C. Es gab 4 mm Niederschlag. Der Winddruck war 12 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süden. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 96%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 4. Juni 1868 bis 4. Januar 1871 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Bosse - Fock mit als erste Minister Mr. P.P. van Bosse (liberaal) und Mr. C. Fock (liberaal).
  • Im Jahr 1869: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 30. Januar » Nach einer Rede Otto von Bismarcks im Preußischen Abgeordnetenhaus, in der er die Worte „bösartige Reptilien“ verwendet, wird hinterher der Begriff Reptilienfonds geprägt.
    • 6. Mai » In West Lafayette (Indiana) wird die Purdue University gegründet.
    • 10. Mai » Die mehrtägige Seeschlacht von Hakodate zwischen Schiffen des japanischen Kaiserreichs am Beginn der Meiji-Restauration und Schiffen der abgespaltenen Republik Ezo endet mit einem Sieg Japans.
    • 24. Mai » Fürst HeinrichXIV. stiftet das Fürstlich Reußische Ehrenkreuz, den Verdienstorden des Fürstentums Reuß jüngerer Linie. Der Orden in drei Klassen wird für besonders treue Verdienste und als Anerkennung ausgezeichneter Leistungen sowohl an Inländer als auch an Ausländer vergeben.
    • 25. Mai » In Wien wird das neue Opernhaus am Ring mit einer Aufführung des Don Juan von Wolfgang Amadeus Mozart feierlich eröffnet.
    • 13. September » Die dreiköpfige Folsom-Expedition unter der Leitung von David E. Folsom betritt das Gebiet des heutigen Yellowstone-Nationalparks und folgt dem Verlauf des Yellowstone-Rivers.
  • Die Temperatur am 2. Mai 1898 war um die 24,6 °C. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 47%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1898: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 16. März » In Turin wird der italienische Fußballverband Federazione Italiana Giuoco Calcio gegründet, um Spiele und Meisterschaften zu organisieren.
    • 13. August » Die Spanier kapitulieren im Spanisch-Amerikanischen Krieg gegenüber US-Admiral George Dewey.
    • 29. August » Frank und Charles Seiberling gründen in Akron (Ohio) die Goodyear Tire & Rubber Company. Kautschukreifen für Kutschen und Fahrräder sowie Gummierzeugnisse sind die ersten hergestellten Produkte.
    • 6. September » In den Niederlanden wird Wilhelmina von Oranien-Nassau nach ihrer Volljährigkeitserklärung Königin des Landes, das seit 1890 unter Regentschaft ihrer Mutter Emma zu Waldeck und Pyrmont gestanden hat.
    • 25. November » Der deutschen Valdivia-Expedition zur Tiefsee-Erforschung gelingt die Wiederentdeckung der Bouvetinsel.
    • 21. Dezember » Marie und Pierre Curie entdecken das chemische Element Radium.
  • Die Temperatur am 3. August 1942 lag zwischen 13,7 °C und 21,2 °C und war durchschnittlich 16,5 °C. Es gab 0.9 mm Niederschlag während der letzten 0.3 Stunden. Es gab 6,5 Stunden Sonnenschein (42%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1942: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,0 Millionen Einwohner.
    • 14. Februar » Das britische Luftfahrtministerium gibt die Area Bombing Directive heraus, die Anweisung zum Flächenbombardement auf deutsche Städte im Zweiten Weltkrieg.
    • 1. August » Die Luftangriffe auf Düsseldorf setzen mit ersten Bombenabwürfen ein.
    • 8. August » Mohandas Gandhi hält in Bombay eine Rede, in der er die britischen Kolonialherren zum Verlassen Indiens auffordert. Dies wird zum Auslöser der Quit India-Bewegung.
    • 31. August » In Luxemburg beginnt ein Generalstreik, nachdem am Vortag vom deutschen Gauleiter die generelle Wehrpflicht für alle Luxemburger erklärt wurde. Die deutsche Besatzungsmacht schlägt den Streik blutig nieder.
    • 22. November » Die deutsche Fußballnationalmannschaft bestreitet ihr kriegsbedingt vorerst letztes Spiel gegen die Slowakei in Bratislava und gewinnt dieses mit 5:2.
    • 26. November » Bei einem Erdbeben der Stärke 7,6 in der Türkei kommen ca. 4.000 Menschen ums Leben.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Spierings

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Spierings.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Spierings.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Spierings (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Johannes Arnoldus Franciscus Henricus Eijsermans, "Stamboom Eijsermans", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eijsermans/I131908.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings (1869-1942)".