Familienstammbaum Beltzer » Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot (1712-1783)

Persönliche Daten Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot 

  • Spitzname ist Manus.
  • Er wurde geboren im Jahr 1712 in Vianen, Bolgerij.Quelle 1
    Zie doopreg.

    Deze doop is arbitrair: Gedoopt is Maes Sive Thomas, dit betekent: Maes ook wel Thomas en dit is dus niet Hermanus. Er is echter geen Hermanus rond 1712 te vinden in het doopboek van Vianen.
  • Er wurde getauft am 25. September 1712 in Vianen, Utrecht, Nederland, Parochie maria ten Hemelopneming.
  • Glaube: RK.
  • Wohnhaft:
    • Ab 25. September 1712: Vianen (Ut).
    • Ab vor 3. November 1735: Buiten de Muiderpoort.Quelle 2
    • von 1738 bis 1741: Houtwaalderweg, Nieuwer-Amstel (Deze Houtwaalderweg is hetzelfde als de Oetwaalderweg echter deze weg viel toentertijd onder twee jurisdicties. Het noordelijke deel viel onder Amsterdam, het zuidelijke deel onder Nieuwer-Amstel.).
    • von 1742 bis 1783: Boerderij Overveld, Amstelveenseweg, Amstelveen (NH).Quelle 3
  • Er ist verstorben Juli 1783 in Nieuwer Amstel (NH), er war 71 Jahre alt.
    Een opvallend gegevens bij zijn dood is, dat er f.30,-- aan begraafbelasting wordt betaald. Als dit geen verschrijving is van f.3,-- dan houdt dit gegeven in, dat deze man een vermogen bezat toen hij stierf.

    Hermanus had veel geld, maar ook veel nakomelinge. Al de zoons van Hermanus maakten ruzie over de erfenis, en er moest land verkocht worden om de boedel te verdelen.
    Het geld is ergens vervlogen.

    N 249
    Acte van Borgtogt
    ten behoeve
    Harmanus Helsloot
    en vrouw

    Op Huijden den 29 november 1738
    compareerden voor mij Mr.Johanns Beukelaar nots & a
    D heer Jan Bitterlo woonende op de princegragt
    bij de Weesperstraat & monsieur Hendrik Rewinkel
    woont als boven.
    Te kennis gevende dat Harmanus Helsloot
    en Trijntje Nimer Egteluijden haar metter
    woon souden begeven op de Houtwaalderweg
    onder de geregt van Amsterveen en dat hun
    sulx niet en kan vergunt worden ten sij sij al voorns
    bonden te stelle Cauti, dat zij oft haar kindren
    bij haar overlijden haar kind oft kinderen in armoede
    vervallende, nogt tot Lasten van den voorsz dorpe
    van Amsterveen soude komen, en om aan die
    nootsakelijkhijt te voldan, so verklaaerden sij
    Leuyten sigh so te samen, als elk in het
    bijsonder, onder renntiatie van de beneschen
    ordinis Dwikonis et Excussionis, (de kragt
    en Juhoudn van dien haaa eonjt, door mij
    notaris ten volle onderrigt houdende) haar
    selve selve. Ten behoeve van den gregte of arm
    meesters van Amsterdam voor de gemelde
    Harmanus Helsloot en huijser te stelle tot
    borgh als principale, belovende in dien deselve
    in armoede mogte vervallen den selve geregte
    oft dorpe van amsterdan van Laften van onderhout met
    desselfs gevolgen, en aankleven van die ten allen
    tijde te sullen Indemneern en bevajde, en dat
    vrij kost en schadeloos onder verband als
    na regte. Aldus gepasseert binnen
    Amsterdam ter presentie van Jacobus
    Buys en Jacob Itesch als getuijgen.

    Jan Bitterloo
    Hendrik Rewinckel
    J. Buijs
    J. Itesch
    Joh. Beukelaar
  • Er wurde beerdigt am 18. Juli 1783 in Nieuwer Amstel (NH), Buitenveldertse kerk graf.
  • Ein Kind von Alphert Claese Helsloot und Ildegondis Ariens
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 14. Februar 2021.

Familie von Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot

Er ist verheiratet mit Geertrudis Hendriks Niemer.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 3. November 1735 in Amstelveen (NH) erhalten.Quelle 4

Sie haben geheiratet nach 3. November 1735 in Amstelveen (NH).

Zie Huwelijksakte
Tekst op huw. akte
Deeze bovenstaande Personen, sijn hunne geboden tot Amstelveen Ingetekend Volgens Acte van A. Boddens Thomasz, Secretaris tot Amstelveen in dato gt. 1735.

Kind(er):

  1. Hendricus Helsloot  1736-1808 
  2. Albertus Helsloot  1738-1784 
  3. Cors Helsloot  1739-1803 
  4. Nicolaas Helsloot  1742-1763
  5. Ludowina Helsloot  1743-1744
  6. Theodorus Helsloot  1746-1798
  7. Ludowina Helsloot  1747-1784 
  8. Hermanus Helsloot  1749-1801
  9. Petrus Helsloot  1752-1752
  10. Gertrudis Helsloot  1757-1797 


Notizen bei Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot

Naam ook Harmanus
Zie notariele verklaring van 1756 (3 pag. plus vertaling.

Hermanus woonde sinds 1741 op de boerderij Overveld aan de Amstelveenseweg. Hij kocht hoeve en weiland in 1751. De boerderij bleef in de familie tot 1913 toen het gesloopt werd. De plek is op het huidige Stadionplein tegenover het Olympisch Stadion in Amsterdam.

In 1742 laat Hermanus een testament opmaken van beneden de 4.000 gulden.
Naar aanleiding van het overlijden van Truijtje Niemer laat hij wederom zijn testament opmaken. Hieruit blijkt dat zijn boedel een waarde had van onder de 4.000 gulden(en boven de 2.000).

In 1751 kocht Hermanus de Hoeve en weiland, Boerderij Overveld aan de Amstelveenseweg. Deze boerderij bleef tot 1913 in de familie en werd daarna gesloopt. De locatie is het huidige Stadionplein tegenover het Olympisch Stadion.
De laatste bewoonster was Christina Helsloot(120813B) en haar echtgenoot Peter Engwirda (tot 1913).
De boeren Helsloot met vele zonen hebben zich geleidelijk verspreid over boerderijen aan de zuidkant van Amsterdam, o.a. in de Watergraafsmeer, Amstelveen en Aalsmeer.

Op 15 juni 1765 is de akte opgemaakt wegens het huwelijk van schoonzus Johanna Gijse van Schaaijk met Barend de Man. Hermanus was met een andere, de voogd over de kinderen van Jannetje na het overlijden van Adrianus (zie erfenis: 300 gulden voor de minderjarige kinderen mede tbv de opvoeding). In deze akte wordt vermeld dat na de ondertrouw de voogdij opgeheven wordt.

In 1774 ontvangt Geesje Helsloot, dochter van Arie en Jannetje van Schaaijk haar erfenis van 300 gulden en dan is Hermanus Helsloot samen met Ijsbrand Akerboom aanwezig, Deze rijke schuitenmaker had een schuitenmakerij aan de Boerenwetering en kom ik vaker tegen in relatie tot Hermanus. Uit een nat. akte van 1774 (bron: Monique Peters).

Boerderij "Overveld aan de Amstelveenseweg
ca. 1734-1913

Algemeen
In 1896 annexeert de gemeente Amsterdam het grootste gedeelte van het buurtschap Buitenveld dat toen nog deel uit maakte van de gemeente Nieuwer-Amstel (=Amstelveen). Dit gebied lag tussen de Overtoom en de nu nog bestaande R.K. Begraafplaats "de Buitenveldert".
In dit gebied - de vroegere Binnendijkse Buitenveldertse Polder- lag aan de oostzijde van de Amstelveenseweg een tiental boerderijen waaronder boerderij "Overveld". Het bijzondere van deze boerderij is dat het op het huidige Stadionplein heeft gestaan, een plek die bij de meeste Amsterdammers bekend is. Ook bijzonder is het feit dat het Amstelveense veehoudersgeslacht Helsloot hier va. 175 jaar lang gewoond en gewerkt heeft.

Boerderij "Overveld ca. 1685 - 1741
Voorlopig is de oudste schriftelijke vermelding van een boerderij op deze locatie het jaar 1685. Mogelijk stond hier al eerder een boerderij echter verder onderzoek moet dit nog bevestigen. De boerderij uit 1685 was op dat moment in bezit van de liefdadigheidsinstelling het Nieuwe-zijdshuiszittenhuis te Amsterdam.
In 1687 heeft het huiszittenhuis haar bezit - waaronder deze boerderij - door Jan van Makreel topografisch laten vastleggen. In het "Kaartboek van de landerijen van het Nieuwezijdshuiszittenhuis te Amsterdam"staat de toenmalige boerderij met land getekend.

Of de afgebeelde boerderij qua ligging en grootte met de echte boerderij overeen kwam is niet bekend. Mocht dit het geval zijn geweest dan zou dit betekenen dat boerderij "Overveld"na 1687 moet zijn gebouwd. Echter in de notulen van het Huiszittenhuis wordt er geen melding gemaakt van de bouw van een boerderij. Aan de hand van foto's is "Overveld"voorlopig te dateren aan het begin van de 18e eeuw. Uit genoemde notulen blijkt wel dat de koestal die links van de boerderij stond, gebouwd is in 1734.

De boerderij was tot 1740 in eigendom van deze instelling. In 1741 werd "Overveld"aan een particulier verkocht. Tien jaar later kocht de veehouder Hermanus Helsloot (geboren ca. 1711) te Helsdingen bij Vianen de boerderij met land.

Veehoudersgeschlacht Helsloot ca. 1741-1913
Tussen 1741-1751 is Hermanus Helsloot pachter van Overveld. Vanaf 1751 bezit hij het welvarende veehoudersbedrijf. Toen hij stierf in 1783, liet hij een vermogen na van ca. fl.30.000,--, inbegrepen de boerderij "Overveld"met 40 ha land. Voor deze vroeg 18e eeuwse boerderij had hij fl. 14.150,-- betaald. Achter de boerderij liep het land tot aan de Boerenwetering. Voor liep het van de Amstelveenseweg tot aan het Schinkel. Het Olympisch Stadion staat er nu op.

In 1847 eisen een aantal familieleden hun erfdeel op. Ten gevolge hiervan besluit men de boerderij te verkopen. Het onroerend goed wordt voor fl. 14.950,-- aan Lucas Maximillian Schouwernburg, directeur van de Amsterdamse Onderling Brandwaarborgmaatschappij verkocht. De prijzen van huizen, boerderijen en land waren in de 18e en in de eerste helf van de 19e eeuw zeer stabiel. Pas na ca. 1860 beginnen zij duidelijk te stijgen.

De familie Helsloot blijft ondanks de verkoop van "Overveld"op de boerderij wonen; in plaats van bezitters zijn zij na een eeuw weer pachters van deze boerderij geworden. Het blijft, afgezien van enkele ups and downs een goedlopend bedrijf.
De laatste generatie die op "Overveld" woont is Christina Helsloot met haar man Pieter Engwirda. Zij betalen rond 1900 een bedrag van fl. 3000,-- per jaar aan landhuur en voor het huren van de boerderij! In 1901 wordt "Overveld"door een nazate van genoemde Schouwenburg aan de gemeente Amsterdam voor fl. 350.000,-- verkocht! Uit een geheim dossier blijkt dat op een besloten vergadering gehouden op 2 augustus 1901, de gemeente Amsterdam het besluit had genomen om de boerderij te kopen. Letterlijk staat hierin het volgende te lezen:
"aangezien het gebied in het stadsuitbreidingsgebied ligt, tussen de Boerenwetering en de Schinkel, en zou, wanneer de voorgenomen stadsuitbreiding op grote schaal mocht tot stand komen voor het grootste gedeelte zo niet in hun geheel onteigend moeten worden"

Men schrijft verder:
"uit het oog op de ondervinding op gedaan bij de onteigeningen in de laatste jaren, is het te voorzien dat als dan een veel hogere prijs zoude betaald moeten worden dan thans door de verkoopster wordt gevraagd. Daarbij achten wij de gevraagde prijs niet te hoog".

Tien jaar later in 1911 stelt het gemeentebestuur een terrein beschikbaar aan de Amstelveenseweg voor de aanleg van een nationaal sportpark (Maatschappij tot Exploitatie van het Nederlandse Sportpart te Amsterdam). Men heeft nu besloten om op het land van Helsloot een stadion met sportterrein aan te leggen.

Christina Helsloot en haar man Peter Engwirda blijven op "Overveld"wonen tot september 1913. Dan moet de boerderij en dus ook het veehoudersgeslacht Helsloot definitief het veld ruimen voor de bouw van het Oude Stadion.

De familie Helsloot heeft 175 jaar lang een belangrijke rol gespeeld binnen de Buitenveldertse samenleving. Naast hun veehouderschap waren zij ook poldermeester, wijkmeester en kerkmeester.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hermanus Alpherts Helsloot

Hilletje Maassen
± 1660-????
Ildegondis Ariens
± 1685-< 1735

Hermanus Alpherts Helsloot
1712-1783

> 1735
Cors Helsloot
1739-1803

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Nat. Arch.
  2. Stadsarschief Amsterdam
  3. Monique Peters
  4. Gem. A. A'dam, DTB 721/327

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 25. September 1712 war um die 14,0 °C. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1712: Quelle: Wikipedia
    • 29. Januar » In Utrecht beginnt ein Kongress europäischer Mächte mit dem Ziel, den Spanischen Erbfolgekrieg zu beenden. Der Friede von Utrecht wird als Ergebnis am 11. April des Folgejahres geschlossen, doch von Kaiser Karl VI. nicht akzeptiert.
    • 12. März » Schweden wechselt zurück zum Julianischen Kalender. In Schweden ist das Datum der 1. März, der Tag davor war der 30. Februar.
    • 25. Juli » Die Zweite Schlacht von Villmergen wird von den Einheiten der reformierten Orte Bern und Zürich gewonnen. Die Schlacht gilt als entscheidend dafür, dass in der Schweizer Eidgenossenschaft die konfessionelle Parität möglich wird.
    • 11. August » Im Frieden von Aarau gewinnen nach dem Toggenburgerkrieg die protestantischen Kantone, namentlich Zürich und Bern, anstelle der katholischen Orte das Übergewicht in der Gemeinen Herrschaft.
    • 5. November » Spaniens Regent Philipp V. verzichtet für sich und seine Nachkommen auf Thronansprüche in Frankreich. Das ermöglicht im Spanischen Erbfolgekrieg einen Waffenstillstand mit Großbritannien und der Republik der Sieben Vereinigten Niederlande.
    • 22. November » Am Queen’s Theatre in London findet die Uraufführung der Oper Il Pastor fido (Der treue Hirte) von Georg Friedrich Händel statt. Das Stück fällt in seiner Erstfassung durch und wird bereits nach sieben Vorstellungen abgesetzt.
  • Die Temperatur am 18. Juli 1783 war um die 20,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1783: Quelle: Wikipedia
    • 4. Januar » In einem Bericht über die Hinrichtung der wegen Hexerei angeklagten Anna Göldi wird erstmals der Begriff Justizmord geprägt.
    • 3. August » Ein schwerer Ausbruch des Vulkans Asama in Japan kostet 1.000 Menschen das Leben. Der in die Atmosphäre aufsteigende Ascheregen hat einen harten Winter zur Folge und verursacht in Nordjapan Missernten.
    • 27. August » Als Caroline Herschel im Sternbild Andromeda ein neues Himmelsobjekt entdeckt, ahnt niemand, dass diese elliptische Galaxie schon zehn Jahre zuvor von Charles Messier beobachtet worden ist. Als Messier 110 ist sie heute geläufig. Erst im Jahr 1798 veröffentlicht Messier sein Wissen hierzu.
    • 3. September » Im Frieden von Paris nach dem Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg wird die Unabhängigkeit der Vereinigten Staaten von Amerika vom Königreich Großbritannien anerkannt. Außerdem unterschreibt Großbritannien am selben Tag in Versailles schon vorher ausgehandelte gesonderte Verträge mit Frankreich und Spanien zur Regelung strittiger Punkte über ihre Besitzungen. Es tritt unter anderem die beiden Kolonien Ost- und Westflorida an Spanien ab.
    • 3. November » Die Kontinentalarmee der Vereinigten Staaten wird nach dem Frieden von Paris aufgelöst.
    • 19. Dezember » William Pitt der Jüngere wird in London Premierminister, mit 24 Jahren der bisher jüngste in der britischen Geschichte.

Über den Familiennamen Helsloot

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Helsloot.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Helsloot.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Helsloot (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Beltzer-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Familienstammbaum Beltzer", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I11521.php : abgerufen 30. April 2024), "Hermanus Alpherts "Manus" Helsloot (1712-1783)".