Familienstammbaum Beltzer » Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten (1881-1968)

Persönliche Daten Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten 


Familie von Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

Er ist verheiratet mit Cornelia Huberta van der Bijl.

Die Berechtigung zur Ehe wurde am 15. Januar 1904 erteilt.

Sie haben geheiratet am 27. Januar 1904 in Sloten (NH), er war 22 Jahre alt.

Zie Huwelijksakte

Kind(er):



Notizen bei Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

Zie archiefkaart

Zie militiedocument
Kenmerken: Lengte 1673 mm
Aangezigt ovaal
Voorhoofd gewoon
Oogen blauw
Neus gewoon
Mond gewoon
Kin rond
Haar blond

Willem Johannus Hellsloten (2430B) 3e Generatie

Willem Johannes Hellsloten, geboren op 20 september 1881 in Amsterdam en gedoopt op 1 augustus 1930 in de parochiekerk H.H.Nicolaas en Barbara, genaamd de Liefde aan de Bilderdijkstraat.

Willem is overleden op 17 juli 1968 in Amsterdam 86 jaar oud.
Willem trouwde, oud 22 jaar oud in Sloten met Cornelia Huberta van der Bijl, oud 21 jaar.
Cornelia werd geboren op 2 september 1882 in Amsterdam. Cornelia overleed op7 juli 1971 in Amsterdam 88 jaar oud. Beide zijn begraven op R.K. begraafplaats St.Barbara. Welke gelegen was aan de Spaardammerdijk. Deze begraafplaats werd aangekocht op 7 september 1888. Dit gebeurde omdat de dodenakker de liefde aan het Lange Bleekerspad te klein was geworden.
Willem Hellsloten woonde toen zelf aan het Lange Bleekerspad 131 huis in Amsterdam.
Dit blijkt uit de papieren uit 1900 toen hij op vrijdag 12 oktober werd opgeroepen tot loting voor de Nationale Militie.
Hij werd op vrijdag 21 december 1900 uitgeloot. Willem liep namelijk mank en hoefde daarom niet in militaire dienst.

Willem Johannes Hellsloten werkte vanaf juni 1902 tot 7 augustus 1915, als koetsier bij de Hollandse Stoom Gipsfabriek aan de, De Clercqstraat in Amsterdam. Volgens de arbeidsovereenkomst, werkte hij 6 dagen in de week van 6 uur in de morgen tot 7 uur in de avond.Bij nachtdienst op zondag van 6uur in de avond to 6 uur de volgende morgen.
Zijn loon bedroeg fl. 11,90 per week voor 6 werkdagen. Overwerk werd betaald met fl. 0,20 per uur. Indien er door de werkgever schade werd geleden, veroorzaakt door de werkman, wordt 25 cent ingehouden met een maximum gelijkstaande met een loon van 12 dagen of fl. 25,- ( Bron: Arbeidsovereenkomst Hollandse Stoom Gipsfabriek d.d.1909 ).

Willem Johannes Hellsloten en zijn vrouw hadden zoals bijna iedereen in die tijd een bijnaam. Hij heette Opa en Oma koussie.

Zij hadden twee kinderen.
Maria Helena Cornelia Hellsloten, geboren op 24 februari 1905 in Amsterdam.
Willlem Hendricus Hellsloten, geboren 3 februari 1915 in Amsterdam.

Maria Helena Cornelia Hellsloten trouwde 19 jaar oud, op 1 mei 1924 in Amsterdam met Gerrit Tabak, 19 jaar oud. Gerrit is geboren op 23 juli 1905 in Amsterdam. Gerrit overleed op 26 juli 1964 in Amsterdam, 60 jaar oud.
Zij kregen 1 kind, Johanna Frederika Tabak, geboren op 16 juli 1924. Johanna trouwe met Martinus Theodorus Fambach. Martinus werd geboren op 25 mei 1918 in Sloten en hij overleed op 5 juni 1982 in Amsterdam. Hij werd begraven in Amsterdam Westgaarde. Zij kregen 3 kinderen, 2 jongens, Pim en Theo en 1 meisje Margot. Johanna overleed op 23 maart 2000, 75 jaar oud en is begraven in Amsterdam Westergaarde. Het huwelijk werd ontbonden op 14 december 1928.

Maria Helena Cornelia trouwde voor de tweede maal 24 jaar oud, op 17 oktober 1929 Amsterdam met Johannes Joorse, 22 jaar oud. Johannes is geboren op 27 mei 1907 in Amsterdam. Hij overleed in 1964 56 of 57 jaar oud.
Maria en Johannes kregen een zoon, Joop.
Deze Joop Joorse trouwde met Nel en kregen 2 kinderen 1 meisje Patty en zoon Ruud die 3 jaar jonger is dan Patty. Joop Joorse leeft in 2011 nog.

Om inzicht te geven waar Willem Johannes Hellsloten (2430B) uit 1881 woonde, werkte en leefde, zal ik nu verder ingaan op de buurt waar dit plaats vond. ( Bron: Theo Bakker’s Domein ).

Het speelde zich af in de Vinkenbuurt. De stadpolder begint bij de Overtoomsevaart noordwaarts en eindigde aan het IJ bij de Haarlemmerpoort. We kijken nu ten noorden hiervan tot aan de Vinkenbuurtsloot, de latere Hugo de Grootgracht. Deze wateren, die zo keurig parallel lopen aan de Overtoomsevaart waren, met nog vele andere, de weersloten van de ontginning van deze polder in de 12e en 13e eeuw. Aan een van die sloten had zich een deel van de Amsterdamse textielindustrie gevestigd, met grote bleekvelden en opgestelde lakenramen: van de Lange Bleekersloot, in het verlengde van de Rozengracht, tot de Kuipersloot.
Langs dat soort sloten liep in de regel een doorgaand pad, vaak tot de Kostverlorevaart aan toe, maar niet langs de Bleekersloot. Het Schuttingpad ging halverwege via het Korte Bleekerspad in het Jan Hanzenpad over.Ten noorden van de sloot was de belangrijkste weg van dit industriegebied, het lange Bleekerspad dat wel helemaal tot de vaart door liep en bij de tolbrug over de vaart uitkwam. Dat was de brug die in 1904-’05 vervangen werd door de Wiegbrug.

Na het wegkwijnen van de textielindustrie werd het Lange Bleekerpad en de omgeving door andere industrie, nijverheid en ambachtelijke bedrijfjes.
Dat werd een bizarre mix van tuinderijen, de leerlooierij van S.Schagen, herbergen en uitspanningen, bloemisterijen zoals die van Van den Berg, theetuinen zoals Mijn Genoegen en de Keizerskroon, een lijnbaan, de Gips-en Kalkfabriek van Disselkoen, andere winkeltjes en heel veel goedkope arbeiderswoninkjes,
Daar had zich weer een kerk genesteld, R.K-kerk De Liefde met een eigen begraafplaats aan de Vinkenbuurtsloot en een eigen toegangsweg vanaf de Buitensingel: het kerkpad. Zelf herinner ik mij deze begraafplaats uit mijn jeugd. Deze was gelegen achter het latere Bilderdijkplantsoen. In mijn jeugd speelde wij veel op deze toen sterk verwaarloosde Begraafplaats.
In 1853 kwam daar de lijmziedrij Blekkingh & Co bij en in 1876 een diamantslijperij.

Ten westen van dit alles was een concentratie van huisjes, bedrijven, houtzaagmolens en scheepswerven aan de Kostverlorenvaart en de eerde genoemde Tolbrug naar Sloten met aan de overkant het Slatuinenpad en de overhaal ( lees pontje ) bij de herberg de Drie Baarsjes.
Bijzonder was dat er geen toegangsweg naar dit deel van Nieuwer Amstel was, anders dan door Amsterdam over de Buitensingel en het Jan Hanzenpad of door Sloten over de Maljapenkade, notabene een particuliere weg.
Dit was de buurt waar Willem, Johannes Hellsloten(2430B) woonde en werkte met zijn gezin.
Johannes Hellsloten ging wonen aan het Frederik Hendrikplantsoen. Het plantsoen dankte zijn naam aan Frederik Henderik van Oranje. Het heette toen het Frederik Henderikplein.
De naam veranderde in plantsoen in 1890.
Het adres van Johannes Hellsloten was, Frederik Henderikplantsoen 70, 1 hoog.
Dit maakt het dus zeer aannemelijk, dat hij hoofdzakelijk werkzaam was op het Lange Bleekerspad in de buurt.

Hij werd later groenteventer, wat waarschijnlijk kwam omdat zijn moeder dat ook was.
Hij moest waarschijnlijk met moeder mee om geld te verdien.
Toen moeder het niet meer kon, is hij een groentezaak begonnen op de Frederik Hendrikstraat.
De juiste locatie van deze groenten zaak in niet helemaal te achterhalen, maar ik weet uit mijn jeugd dat er aan de Frederik Hendrikstraat diversen groentezaken gevestigd waren.
Er zat er een in een soort keldertje niet ver van het Frederik Hendrikplantsoen.
Later is de groenten zaak verhuisd naar de 2e Hugo de Grootstraat hoek Oldenbarbeveldstraat.
De naam van deze winkel was Hellsloten en Zn.

Wilhelmus Hendricus Hellsloten (2461B) 4e generatie.

Willem Hendricus Hellsloten geboren op 3 februari 1915 in Amsterdam.
Hij trouwde op26 juli 1944 met Catharina Borgart. Geboren 7 januari 1919 in Purmerend.
Dochter van Bartholomeus, Bernardus Borgart en Maria Geertruida Komen.
Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 16 augustus 1944 in de H.H.Nicolaas en Barbara parochie kerk ( de Liefde ) aan de Bilderdijkstraat. Het huwelijk werd ingezegend door Pastoor de Kok.

Willem Hellsloten wilde graag arts worden maar toen de oorlog uitbrak liep alles anders en kon hij niet studeren. De enige mogelijkheid was om bij zijn vader in de groentezaak te gaan werken. Zo ontstond uiteindelijk dus groentezaak met de naam Hellsloten en Zn.
Willem maakte van de nood een deugd en ging zich toeleggen op de studie Aardappelen, groenten en fruit. Hij behaalde zijn lerarendiploma en trad in dienst bij de Stichting Vakonderwijs in Amsterdam. Deze stichting verzorgde een avondopleiding om een groentezaak te mogen openen. Deze cursussen werden gehouden in Huize de Liefde aan de Da Costakade in Amsterdam. Daar was vroeger ook de bioscoop de Liefde gevestigd.

Willem en Catharina kregen 3 kinderen...

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Wilhelm Johannes Hellsloten


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 20. September 1881 war um die 14,5 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 93%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1881: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 16. Februar » Der französische Offizier und Afrikaforscher Paul Flatters und seine Begleiter werden bei einer Expedition zum Erkunden einer Trasse für eine Transsahara-Bahn von Tuareg in eine Falle gelockt und getötet.
    • 26. März » Das 1878 unabhängig gewordene Fürstentum Rumänien proklamiert sich zum Königreich. CarolI., seit 1866 Herrscher des Landes, wird erster König.
    • 12. August » Feuer im Nationaltheater Prag. Das Messingdach, die Bühne und der Zuschauerraum brennen völlig nieder.
    • 17. November » Reichskanzler Bismarck verliest zur Eröffnung des 5. Reichstages eine Kaiserliche Botschaft, welche die deutsche Sozialgesetzgebung einleitet.
    • 25. November » Im Wiener Theater an der Wien wird Johann Strauss' Operette Der lustige Krieg uraufgeführt. Das Libretto stammt von dem bewährten Gespann F. Zell und Richard Genée.
    • 8. Dezember » Der verheerende Brand des Ringtheaters in Wien fordert mehrere Hundert Tote. Das Ereignis hat internationale Auswirkungen auf den vorbeugenden Brandschutz.
  • Die Temperatur am 1. August 1930 lag zwischen 9,2 °C und 22,8 °C und war durchschnittlich 16,6 °C. Es gab 6,5 Stunden Sonnenschein (42%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1930: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 7,8 Millionen Einwohner.
    • 6. Mai » Ein Erdbeben der Stärke6,3 im Iran fordert etwa 2500 Tote.
    • 24. Mai » Die Düsseldorfer Polizei kann den später als „Vampir von Düsseldorf“ bekannten mutmaßlichen Serienmörder Peter Kürten festnehmen und damit eine monatelange Serie von Morden sexueller Natur in ihrem Gebiet aufklären.
    • 28. Mai » In Manhattan, New York City, wird das Chrysler Building eingeweiht. Mit 319m löst es nach nur einem Monat das Bank of Manhattan Company Building als höchstes Gebäude der Welt ab.
    • 23. Juli » Ein Erdbeben der Stärke 6,7 in Italien verursacht 1.425 Tote.
    • 6. September » Auf der „Tagung für Erkenntnislehre der exakten Wissenschaften“ in Königsberg hält Kurt Gödel einen auf 20 Minuten angesetzten Vortrag zum Thema Über die Vollständigkeit des Logikkalküls. Darin stellt er erstmals seine Arbeiten über die Unentscheidbarkeit von mathematischen Sätzen in formalen logischen Systemen einem breiteren wissenschaftlichen Publikum vor.
    • 2. November » Haile Selassie wird zum Negus Negeste (König der Könige = Kaiser) von Äthiopien gekrönt.
  • Die Temperatur am 27. Januar 1904 lag zwischen -2.5 °C und 4,9 °C und war durchschnittlich 1,9 °C. Es gab 0.5 Stunden Sonnenschein (6%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1904: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,4 Millionen Einwohner.
    • 3. Juni » Die Firma Büssing eröffnet eine der ersten Omnibuslinien in Deutschland auf der Strecke Braunschweig–Wendeburg
    • 28. Juni » Das dänische Passagierschiff Norge läuft auf die Untiefe Helen’s Reef in der Nähe der Felsinsel Rockall im Nordatlantik und sinkt innerhalb von 20 Minuten. 625 Passagiere und Besatzungsmitglieder kommen ums Leben. Der Untergang der Norge ist das bis dahin größte Schiffsunglück im Nordatlantik.
    • 17. Juli » Das Schwimmdock der Woermann-Linie in Duala wird von Blohm+Voss in Hamburg abgeliefert und tritt im Schleppzug die Fahrt nach Kamerun an.
    • 30. August » Der ungarische Erfinder Alfred Pongracz erhält in Deutschland das erste Patent auf eine Bohnermaschine. Er erleidet in der Folge aber mit seinem Unternehmen wegen technischer Unzulänglichkeiten des Geräts Konkurs.
    • 23. November » In St. Louis gehen die III. Olympischen Sommerspiele zu Ende.
    • 15. Dezember » Isadora Duncan eröffnet in Berlin eine Barfuß-Tanzschule.
  • Die Temperatur am 17. Juli 1968 lag zwischen 8,7 °C und 21,2 °C und war durchschnittlich 14,9 °C. Es gab 0.2 mm Niederschlag während der letzten 0.1 Stunden. Es gab 9,8 Stunden Sonnenschein (60%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1968: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,7 Millionen Einwohner.
    • 5. Januar » In der Tschechoslowakei löst der Reformpolitiker Alexander Dubček den Stalinisten Antonín Novotný als Erster Sekretär der Kommunistischen Partei ab. Damit beginnt der Prager Frühling.
    • 12. April » Am Tag nach dem Mordanschlag auf Rudi Dutschke in Berlin durch Josef Bachmann kommt es zu schweren Ausschreitungen in mehreren deutschen Städten.
    • 2. Mai » Am 20. Jahrestag der Staatsgründung nimmt Ha-Televizya Ha-Klalit, der erste allgemeine Fernsehsender in Israel, seinen Sendebetrieb auf.
    • 5. November » Bei den US-Präsidentenwahlen wird der Republikaner Richard Nixon mit 0,7% Vorsprung auf seinen demokratischen Konkurrenten Hubert H. Humphrey als US-Präsident gewählt.
    • 12. Dezember » Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten, die letzte Karl-May-Verfilmung mit Pierre Brice und Lex Barker hat ihre Uraufführung im Mathäser-Filmpalast in München.
    • 27. Dezember » Nach der Umkreisung des Mondes wassert Apollo 8 mit den Astronauten Frank Borman, James Arthur Lovell und William Anders sicher im Pazifik.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Hellsloten

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hellsloten.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hellsloten.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hellsloten (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Beltzer-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Familienstammbaum Beltzer", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I11381.php : abgerufen 29. April 2024), "Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten (1881-1968)".