Stamboom Beltzer » Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten (1881-1968)

Persoonlijke gegevens Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten 


Gezin van Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

Hij is getrouwd met Cornelia Huberta van der Bijl.

Toestemming voor het huwelijk is 15 januari 1904 verkregen.

Zij zijn getrouwd op 27 januari 1904 te Sloten (NH), hij was toen 22 jaar oud.

Zie Huwelijksakte

Kind(eren):



Notities over Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

Zie archiefkaart

Zie militiedocument
Kenmerken: Lengte 1673 mm
Aangezigt ovaal
Voorhoofd gewoon
Oogen blauw
Neus gewoon
Mond gewoon
Kin rond
Haar blond

Willem Johannus Hellsloten (2430B) 3e Generatie

Willem Johannes Hellsloten, geboren op 20 september 1881 in Amsterdam en gedoopt op 1 augustus 1930 in de parochiekerk H.H.Nicolaas en Barbara, genaamd de Liefde aan de Bilderdijkstraat.

Willem is overleden op 17 juli 1968 in Amsterdam 86 jaar oud.
Willem trouwde, oud 22 jaar oud in Sloten met Cornelia Huberta van der Bijl, oud 21 jaar.
Cornelia werd geboren op 2 september 1882 in Amsterdam. Cornelia overleed op7 juli 1971 in Amsterdam 88 jaar oud. Beide zijn begraven op R.K. begraafplaats St.Barbara. Welke gelegen was aan de Spaardammerdijk. Deze begraafplaats werd aangekocht op 7 september 1888. Dit gebeurde omdat de dodenakker de liefde aan het Lange Bleekerspad te klein was geworden.
Willem Hellsloten woonde toen zelf aan het Lange Bleekerspad 131 huis in Amsterdam.
Dit blijkt uit de papieren uit 1900 toen hij op vrijdag 12 oktober werd opgeroepen tot loting voor de Nationale Militie.
Hij werd op vrijdag 21 december 1900 uitgeloot. Willem liep namelijk mank en hoefde daarom niet in militaire dienst.

Willem Johannes Hellsloten werkte vanaf juni 1902 tot 7 augustus 1915, als koetsier bij de Hollandse Stoom Gipsfabriek aan de, De Clercqstraat in Amsterdam. Volgens de arbeidsovereenkomst, werkte hij 6 dagen in de week van 6 uur in de morgen tot 7 uur in de avond.Bij nachtdienst op zondag van 6uur in de avond to 6 uur de volgende morgen.
Zijn loon bedroeg fl. 11,90 per week voor 6 werkdagen. Overwerk werd betaald met fl. 0,20 per uur. Indien er door de werkgever schade werd geleden, veroorzaakt door de werkman, wordt 25 cent ingehouden met een maximum gelijkstaande met een loon van 12 dagen of fl. 25,- ( Bron: Arbeidsovereenkomst Hollandse Stoom Gipsfabriek d.d.1909 ).

Willem Johannes Hellsloten en zijn vrouw hadden zoals bijna iedereen in die tijd een bijnaam. Hij heette Opa en Oma koussie.

Zij hadden twee kinderen.
Maria Helena Cornelia Hellsloten, geboren op 24 februari 1905 in Amsterdam.
Willlem Hendricus Hellsloten, geboren 3 februari 1915 in Amsterdam.

Maria Helena Cornelia Hellsloten trouwde 19 jaar oud, op 1 mei 1924 in Amsterdam met Gerrit Tabak, 19 jaar oud. Gerrit is geboren op 23 juli 1905 in Amsterdam. Gerrit overleed op 26 juli 1964 in Amsterdam, 60 jaar oud.
Zij kregen 1 kind, Johanna Frederika Tabak, geboren op 16 juli 1924. Johanna trouwe met Martinus Theodorus Fambach. Martinus werd geboren op 25 mei 1918 in Sloten en hij overleed op 5 juni 1982 in Amsterdam. Hij werd begraven in Amsterdam Westgaarde. Zij kregen 3 kinderen, 2 jongens, Pim en Theo en 1 meisje Margot. Johanna overleed op 23 maart 2000, 75 jaar oud en is begraven in Amsterdam Westergaarde. Het huwelijk werd ontbonden op 14 december 1928.

Maria Helena Cornelia trouwde voor de tweede maal 24 jaar oud, op 17 oktober 1929 Amsterdam met Johannes Joorse, 22 jaar oud. Johannes is geboren op 27 mei 1907 in Amsterdam. Hij overleed in 1964 56 of 57 jaar oud.
Maria en Johannes kregen een zoon, Joop.
Deze Joop Joorse trouwde met Nel en kregen 2 kinderen 1 meisje Patty en zoon Ruud die 3 jaar jonger is dan Patty. Joop Joorse leeft in 2011 nog.

Om inzicht te geven waar Willem Johannes Hellsloten (2430B) uit 1881 woonde, werkte en leefde, zal ik nu verder ingaan op de buurt waar dit plaats vond. ( Bron: Theo Bakker’s Domein ).

Het speelde zich af in de Vinkenbuurt. De stadpolder begint bij de Overtoomsevaart noordwaarts en eindigde aan het IJ bij de Haarlemmerpoort. We kijken nu ten noorden hiervan tot aan de Vinkenbuurtsloot, de latere Hugo de Grootgracht. Deze wateren, die zo keurig parallel lopen aan de Overtoomsevaart waren, met nog vele andere, de weersloten van de ontginning van deze polder in de 12e en 13e eeuw. Aan een van die sloten had zich een deel van de Amsterdamse textielindustrie gevestigd, met grote bleekvelden en opgestelde lakenramen: van de Lange Bleekersloot, in het verlengde van de Rozengracht, tot de Kuipersloot.
Langs dat soort sloten liep in de regel een doorgaand pad, vaak tot de Kostverlorevaart aan toe, maar niet langs de Bleekersloot. Het Schuttingpad ging halverwege via het Korte Bleekerspad in het Jan Hanzenpad over.Ten noorden van de sloot was de belangrijkste weg van dit industriegebied, het lange Bleekerspad dat wel helemaal tot de vaart door liep en bij de tolbrug over de vaart uitkwam. Dat was de brug die in 1904-’05 vervangen werd door de Wiegbrug.

Na het wegkwijnen van de textielindustrie werd het Lange Bleekerpad en de omgeving door andere industrie, nijverheid en ambachtelijke bedrijfjes.
Dat werd een bizarre mix van tuinderijen, de leerlooierij van S.Schagen, herbergen en uitspanningen, bloemisterijen zoals die van Van den Berg, theetuinen zoals Mijn Genoegen en de Keizerskroon, een lijnbaan, de Gips-en Kalkfabriek van Disselkoen, andere winkeltjes en heel veel goedkope arbeiderswoninkjes,
Daar had zich weer een kerk genesteld, R.K-kerk De Liefde met een eigen begraafplaats aan de Vinkenbuurtsloot en een eigen toegangsweg vanaf de Buitensingel: het kerkpad. Zelf herinner ik mij deze begraafplaats uit mijn jeugd. Deze was gelegen achter het latere Bilderdijkplantsoen. In mijn jeugd speelde wij veel op deze toen sterk verwaarloosde Begraafplaats.
In 1853 kwam daar de lijmziedrij Blekkingh & Co bij en in 1876 een diamantslijperij.

Ten westen van dit alles was een concentratie van huisjes, bedrijven, houtzaagmolens en scheepswerven aan de Kostverlorenvaart en de eerde genoemde Tolbrug naar Sloten met aan de overkant het Slatuinenpad en de overhaal ( lees pontje ) bij de herberg de Drie Baarsjes.
Bijzonder was dat er geen toegangsweg naar dit deel van Nieuwer Amstel was, anders dan door Amsterdam over de Buitensingel en het Jan Hanzenpad of door Sloten over de Maljapenkade, notabene een particuliere weg.
Dit was de buurt waar Willem, Johannes Hellsloten(2430B) woonde en werkte met zijn gezin.
Johannes Hellsloten ging wonen aan het Frederik Hendrikplantsoen. Het plantsoen dankte zijn naam aan Frederik Henderik van Oranje. Het heette toen het Frederik Henderikplein.
De naam veranderde in plantsoen in 1890.
Het adres van Johannes Hellsloten was, Frederik Henderikplantsoen 70, 1 hoog.
Dit maakt het dus zeer aannemelijk, dat hij hoofdzakelijk werkzaam was op het Lange Bleekerspad in de buurt.

Hij werd later groenteventer, wat waarschijnlijk kwam omdat zijn moeder dat ook was.
Hij moest waarschijnlijk met moeder mee om geld te verdien.
Toen moeder het niet meer kon, is hij een groentezaak begonnen op de Frederik Hendrikstraat.
De juiste locatie van deze groenten zaak in niet helemaal te achterhalen, maar ik weet uit mijn jeugd dat er aan de Frederik Hendrikstraat diversen groentezaken gevestigd waren.
Er zat er een in een soort keldertje niet ver van het Frederik Hendrikplantsoen.
Later is de groenten zaak verhuisd naar de 2e Hugo de Grootstraat hoek Oldenbarbeveldstraat.
De naam van deze winkel was Hellsloten en Zn.

Wilhelmus Hendricus Hellsloten (2461B) 4e generatie.

Willem Hendricus Hellsloten geboren op 3 februari 1915 in Amsterdam.
Hij trouwde op26 juli 1944 met Catharina Borgart. Geboren 7 januari 1919 in Purmerend.
Dochter van Bartholomeus, Bernardus Borgart en Maria Geertruida Komen.
Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 16 augustus 1944 in de H.H.Nicolaas en Barbara parochie kerk ( de Liefde ) aan de Bilderdijkstraat. Het huwelijk werd ingezegend door Pastoor de Kok.

Willem Hellsloten wilde graag arts worden maar toen de oorlog uitbrak liep alles anders en kon hij niet studeren. De enige mogelijkheid was om bij zijn vader in de groentezaak te gaan werken. Zo ontstond uiteindelijk dus groentezaak met de naam Hellsloten en Zn.
Willem maakte van de nood een deugd en ging zich toeleggen op de studie Aardappelen, groenten en fruit. Hij behaalde zijn lerarendiploma en trad in dienst bij de Stichting Vakonderwijs in Amsterdam. Deze stichting verzorgde een avondopleiding om een groentezaak te mogen openen. Deze cursussen werden gehouden in Huize de Liefde aan de Da Costakade in Amsterdam. Daar was vroeger ook de bioscoop de Liefde gevestigd.

Willem en Catharina kregen 3 kinderen...

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelm Johannes Hellsloten


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 september 1881 lag rond de 14,5 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1881: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Thomas Edison en Alexander Graham Bell richten de Oriental Telephone Company op.
    • 3 maart » De Nederlandse koning Willem III kondigt een nieuw Wetboek van Strafrecht af
    • 1 juni » Eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk wordt in gebruik genomen.
    • 4 juni » De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geopend.
    • 15 augustus » Opening van de Internationale Elektriciteitstentoonstelling in Parijs.
    • 20 september » Chester A. Arthur legt de eed af als 21ste President van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 1 augustus 1930 lag tussen 9,2 °C en 22,8 °C en was gemiddeld 16,6 °C. Er was 6,5 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1930: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,8 miljoen inwoners.
    • 18 juni » Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR), de Belgische officiële radio.
    • 13 juli » Het eerste wereldkampioenschap voetbal begint in Uruguay. Lucien Laurent van Frankrijk scoort in de negentiende minuut van de openingswedstrijd tegen Mexico het allereerste WK-doelpunt.
    • 25 juli » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Girona FC.
    • 24 augustus » De IJzertoren, langs de Belgische rivier de IJzer, wordt ingewijd.
    • 28 september » Oprichting van de Portugese voetbalclub CD Trofense.
    • 22 oktober » Oprichting van de amateurvoetbalclub SC Genemuiden.
  • De temperatuur op 27 januari 1904 lag tussen -2.5 °C en 4,9 °C en was gemiddeld 1,9 °C. Er was 0.5 uur zonneschijn (6%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
    • 3 maart » Keizer Wilhelm II van Duitsland wordt de eerste persoon die een politieke opname maakt met behulp van Thomas Edisons cilinder.
    • 21 mei » Oprichting in Parijs van de Wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale de Football Association. Oprichters zijn de Nederlander Carl Hirschman en de Fransman Robert Guérin. De Engelsen zien op dat moment nog niets in zo'n bond.
    • 29 juni » In Drenthe worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
    • 4 juli » Oprichting van de Duitse voetbalclub Borussia Fulda.
    • 10 augustus » Priesterwijding van Angelo Roncalli in Rome.
    • 6 november » In de haven van Moerdijk zinkt een houten aak nadat het schip lek is gestoten, 5 opvarenden verdrinken.
  • De temperatuur op 17 juli 1968 lag tussen 8,7 °C en 21,2 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 9,8 uur zonneschijn (60%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
  • In het jaar 1968: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,7 miljoen inwoners.
    • 30 maart » In Amsterdam wordt het 'kosmisch ontspanningscentrum' Paradiso geopend.
    • 20 juni » De Amerikaanse atleet Jim Hines brengt het wereldrecord op de 100 m op 9,9 sec.
    • 23 juli » Een Palestijns commando kaapt een Israëlisch vliegtuig; de onderhandelingen duren tot eind augustus en eindigen zonder bloedvergieten.
    • 30 augustus » Zwemmer Mark Spitz uit de Verenigde Staten van Amerika verbetert in Long Beach zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vlinderslag met een tiende van een seconde tot 55,6 seconden.
    • 21 september » Harry Steevens wint de derde editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
    • 27 november » Nederland voert het minimumloon in.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hellsloten


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Stamboom Beltzer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I11381.php : benaderd 28 maart 2024), "Wilhelm Johannes "Willem" Hellsloten (1881-1968)".