Stammbaum von Pieter & Anne Naucke » Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË (846-879)

Persönliche Daten Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË 


Familie von Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË

(1) Er ist verheiratet mit Ansgarde VAN BOURGONDIË.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Adelheid Judith VAN PARIJS.

Sie haben geheiratet Februar 875, er war 28 Jahre alt.

Lodewijk II huwde eerder op 1 maart 862 met Ansgardis van Bourgondië (ca. 840 - 2 november 880/882), een dochter van Graaf Harduin. Uit dit huwelijk werden geboren:

Lodewijk III der Franken (ca. 863 – 5 augustus 882)
Carloman der Franken (ca. 867 – 6 december 884)
Gisela der Franken (ca. 870 - 12 december 884), gehuwd met Robert van Troyes
Hildegard (ovl. na 896)

Omstreeks 875 huwde Lodewijk II met Adelheid van Parijs). Uit dit huwelijk werden geboren:

1. Irmtrud der Franken, (ca. 877 - ca. 910)
2. Karel III 'de Eenvoudige' van West Francië (17 september 879 – Péronne, 7 oktober 929), dus na de dood van zijn vader geboren, gehuwd met Eadgifu van Engeland, dochter van Edward de Oudere

Karel de Kale had zijn zoon gedwongen om met Adelheid te trouwen terwijl hij daarna pas zijn eerste vrouw verstootte. De paus beschouwde het huwelijk met Adelheid daarom als bigamie en weigerde het huwelijk te erkennen. Adelheid gaf het leven aan haar zoon Karel, vijf maanden nadat Lodewijk de Stamelaar overleden was. Politieke tegenstanders beschuldigden Adelheid van overspel en trokken Karels wettigheid in twijfel, maar Adelheid haalde tenslotte haar gelijk waardoor haar zoon, als Karel de Eenvoudige, koning van Frankrijk kon worden.

Kind(er):

  1. Ermentrudis DER FRANKEN  ± 875-± 910 


Notizen bei Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË

De stamelaar of de stotteraar (Fr. le Bègue), was koning van West-Francië. Hij was zwak en ziekelijk, en hield van vrede en rechtvaardigheid. Doordat hij stotterde had hij veel moeite om serieus genomen te worden als toekomstige koning. Ook had hij een slechte verstandhouding met zijn vader, die weigerde om hem een functie met werkelijke inhoud te geven.

In 856 werd hij verloofd met een dochter van Erispoë en werd hij formeel benoemd tot onderkoning van Neustrië en graaf van Le Mans. Na een opstand in Bretagne werd de verloving echter verbroken en moest Lodewijk naar het hof van zijn vader vluchten. In 861 moest hij het hof van zijn vader juist ontvluchten omdat hij zijn zuster Judith had geholpen weg te lopen met de latere Boudewijn I van Vlaanderen. Het volgende jaar begon Lodewijk een opstand tegen zijn vader met hulp van de Neustrische adel. Ook trouwde hij in 862 met zijn eerste vrouw, tegen de wil van zijn vader. Later in 862 verzoenden Lodewijk en Karel zich, en Lodewijk werd benoemd tot gouverneur van Neustrië en graaf van Meaux. In 867 werd hij benoemd tot koning van Aquitanië maar veel van zijn bevoegdheden worden door zijn vader aan andere edelen gegeven. In 875 trouwde Lodewijk onder druk van zijn vader opnieuw, maar verstootte zijn eerst vrouw pas in 876-877.

Na het overlijden van zijn vader in 877 gaf Lodewijk grote bezittingen weg aan de adel om zijn positie te verzekeren. Er ontstond bijna een burgeroorlog toen het leger dat uit Italië terugkeerde merkte wat het was misgelopen. Na bemiddeling door aartsbisschop Hincmar van Reims werd Lodewijk op 8 december door hem gekroond te Compiègne. De kroning werd op 8 september 878 herhaald door paus Johannes VIII te Troyes, die echter weigerde om Lodewijks tweede vrouw te kronen omdat hij hun huwelijk als ongeldig beschouwde. De kinderen uit het tweede huwelijk werden (in ieder geval door de kerk) lange tijd als onwettig beschouwd.

Tijdens een samenkomst met zijn neef Lodewijk de Jonge van Oost-Francië tekende Lodewijk het verdrag van Meersen te Voeren (Fr: Fourons) op 1 november 878 en bereidde (voordat een verdergaande samenwerking met de overige Karolingische vorsten werd bereikt) een veldtocht voor tegen de Vikingen aan de Loire en het opstandige zuiden van zijn rijk. Lodewijk moest echter ziek terugkeren naar Compiègne. Hij overleed te Compiègne op Goede Vrijdag 10 april 879 en werd op 11 april aldaar begraven in het klooster van Notre-Dame.

Lodewijk werd opgevolgd door zijn twee oudste zoons uit zijn eerste huwelijk.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen VAN WEST-FRANCIË


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Stefan Naucke, "Stammbaum von Pieter & Anne Naucke", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-pieter-en-anne-naucke/I2973.php : abgerufen 26. Mai 2024), "Lodewijk II de Stamelaar VAN WEST-FRANCIË (846-879)".