Vorfahren Koudijs-Monne » Gerrit Boonzaaijer (1882-1945)

Persönliche Daten Gerrit Boonzaaijer 

  • Er wurde geboren am 7. Februar 1882 in Barneveld.
  • Berufe:
    • Landbouwer.
    • Pakhuisknecht.
  • Eintrag: Verzetsstrijder.
  • Er ist verstorben am 20. März 1945 in Amersfoort, er war 63 Jahre alt.
    gefusilleerd in 1945

    De Edese Post
    -----------------
    Op het Mausoleum staan 44 namen vermeld. Bij 16 mannen staat als datum van overlijden vermeld: 20 maart 1945. Zestien inwoners van Ede, die op dezelfde dag om het leven zijn gekomen
    Begin september 1944 krijgen de verschillende verzetsorganisaties en groepen in Nederland opdracht te gaan samenwerken. Deze samenwerking komt geen moment te vroeg. Twee weken later begint Operatie Market Garden, in deze regio ook wel als de Slag om Arnhem bekend geworden.
    Het verzet komt in actie

    Al in de eerste dagen van de slag raken Britse militairen het contact met hun eenheid kwijt. Zij zwerven door de bossen. Verzetsmensen vangen hen op, en zorgen voor voedsel en onderdak. Uiteindelijk heeft het verzet een paar honderd ondergedoken Britten onder haar hoede.
    Met een gedurfde ontsnappingsoperatie (Pegasus I) weet het verzet in oktober 1944 in één keer 136 man veilig naar bevrijd gebied te loodsen. Een tweede poging in november (Pegasus II) mislukt. De groep wordt ontdekt, er vallen slachtoffers en een deel wordt gevangen genomen. De overigen duiken weer onder.
    Vanaf november 1944 ontstaat er een grimmig kat en muis spel in de regio. De Duitsers beseffen maar al te goed dat er zich een groot verzetsnetwerk bevindt in de gemeente Ede. En dat er een aantal geheim agenten in de omgeving opereren. Ze zijn vastbesloten dit netwerk op te rollen en deze agenten te vinden.
    Aanvankelijk valt de gemeente Ede onder het werkterrein van de Sicherheitsdienst (SD) in Arnhem; na de Slag om Arnhem van de SD in Apeldoorn. Maar op 19 november 1944 vestigt de SD zich in villa De Wormshoef in Lunteren.
    Op 15 november 1944 wordt in Apeldoorn Berend Dijkman (Piet van de Veluwe) door de SD opgepakt. Men vindt een heel verzetsarchief. Een reeks arrestaties volgt, ook in Ede. Boerderijen gaan in vlammen op. Na het mislukken van Pegasus II volgt een tweede arrestatiegolf.
    Wapendroppingen

    Voor haar acties heeft het verzet wapens, munitie en explosieven nodig. Die kunnen alleen door de lucht worden aangevoerd. In totaal vinden in de gemeente Ede gedurende de oorlog vier nachtelijke wapendroppingen voor het verzet plaats.
    Een vierde dropping vindt in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 maart 1945 opnieuw plaats op het terrein achter de Leperkoen in Lunteren (de Keuenklep). De code-zin voor deze dropping is weer “De nachten worden korter”.
    Tegen Sperrzeit (tijd waarop je niet meer buiten mocht zijn) rijden 45 man van het Edese verzet naar de bossen bij Lunteren. Om 22.00 uur zijn de lichtbakens en posten uitgezet, tegen elven hoort men de Lancaster bommenwerper van 196th Squadron boven het terrein. Slechts een deel van de lading wordt gedropt. Door de wind komen een aantal containers en pakketten in het bos terecht. Omdat deze in het donker niet te vinden zijn, blijven vijf man van het verzet achter op het afwerpterrein. De rest gaat met de wel teruggevonden containers in vijf groepen op weg naar huis.
    Wat men dan nog niet weet, is dat de Duitsers hebben opgemerkt dat zoveel jonge mannen naar Lunteren fietsen. Ze hebben met 100 man Wehrmacht uit Ede en de Landwacht uit Lunteren inmiddels het hele gebied omsingeld. Er ontstaan vuurgevechten, en in totaal worden die nacht 14 verzetsmensen gevangen genomen: Lambertus van Elst, Pieter de Geest, Derk van Gestel, Maarten Lugthart, Jan Mekking, Ferdinant Rombout, Barend Veenendaal, Elbert Veenendaal, Cornelis Garritsen, Folkert Roosjen, Peter Roseboom, Rijk Tigelaar, Cornelis Verduijn en Hylke van Vliet. De volgende dag proberen van Geerenstein en van Ewijk het paard en wagen dat ze in de verwarring hebben achtergelaten, op te halen. Daarbij worden ook zij gearresteerd. Jo Kelderman, die op onderzoek uitgestuurd is, wordt de volgende morgen bij het afwerpterrein eveneens gearresteerd. Piet Rombout is aanvankelijk ontkomen, maar wordt op weg naar een onderduikadres in Wekerom bij de Driesprong alsnog opgepakt. Zijn zoon Paul die hem vergezelt wordt eveneens gearresteerd. Als laatste wordt ook Gerrit Boonzaaijer van huis gehaald, als de Duitsers uit de verhoren te weten komen dat hij wapens voor het verzet verbergt. Allen worden overgebracht naar de Wormshoef, met uitzondering van Van Ewijk en Geerestein, die in villa De Eekhorst worden opgesloten.
    Van Ewijk en Geerenstein weten na enkele dagen te ontsnappen. Ook Piet Rombout doet een ontsnappingspoging. Hij wordt echter in de rug en de buik geschoten. Ondanks de verwondingen wordt hij verhoord en zwaar mishandeld. Vervolgens wordt hij op een open wagen naar het concentratiekamp Amersfoort gebracht, waar hij in een onverwarmde cel gesmeten wordt. Op 18 maart overlijdt Piet Rombout. Paul Rombout wordt vrijgelaten. De overige 16 man zijn net als Piet Rombout ook naar concentratiekamp Amersfoort (Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort: PDA) gebracht.
    Dinsdag 20 maart 1945

    In Amersfoort fietsen op 17 maart 1945 twee politiemannen (H. Vermeulen en D. Lutke-Schipholt) via de Westerstraat naar de Appelweg. Lutke-Schipholt is lid van de Sicherheitsdienst en een berucht tegenstander van het verzet. Als ze de Appelweg indraaien worden ze beschoten door twee Amersfoortse verzetsmensen. LutkeSchipholt overlijdt enkele uren later aan zijn verwondingen, Vermeulen overleeft de aanslag. De Duitsers nemen wraak. Drie dagen later, op 20 maart, halen ze 10 van de bij Lunteren gearresteerde verzetsmensen uit Kamp Amersfoort. In een vrachtwagen worden ze s morgens vroeg naar de achterzijde van de Juliana van Stolbergkazerne gereden. Daar worden ze in een rij tegen een muur gezet van het huis van dokter Brester. Vervolgens worden de tien mannen neergeschoten. Het zijn Lambertus van Elst, Pieter de Geest, Derk van Gestel, Maarten Lugthart, Jan Mekking, Ferdinant Rombout, Barend Veenendaal, Elbert Veenendaal, Gerrit Boonzaaijer en Jo Kelderman.

    N.B.: de muur waartegen deze mannen zijn neergeschoten is bewaard als monument en staat aan de Appelweg in Amersfoort ter hoogte van nummer 14. De kogelgaten in de muur zijn nog steeds te zien.
  • Ein Kind von Melis Boonzaaijer und Aaltje van den Berg
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 9. Juni 2020.

Familie von Gerrit Boonzaaijer

Er ist verheiratet mit Hendrika Koudijs.

Sie haben geheiratet am 15. April 1920 in Ede, er war 38 Jahre alt.Quelle 1


Notizen bei Gerrit Boonzaaijer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Boonzaaijer
Boonzaaijer werkte als pakhuisknecht bij de Boerenbond in zijn woonplaats Lunteren. Hij woonde met zijn vrouw Hendrika Koudijs (1881-1964) aan de Dorpsstraat 66. Zijn vrouw had een winkeltje aan huis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Boonzaaijer betrokken bij het verzet in Lunteren. Ter hoogte van de Klomperweg en de Achterstraat had Boonzaaijer een moestuin, waar hij een schuurtje een bergplaats had voor wapens en andere verboden spullen.

In de nacht van 8 op 9 maart 1945 vond er bij de Keuenklep in het buitengebied een wapendropping plaats. De Duitsers kregen lucht van de dropping en na afloop werden achttien deelnemers aangehouden. Zij werden onder gebracht op het regionale hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst De Wormshoef in Lunteren. De verhoren van de arrestanten gingen gepaard met veel geweld. Daarbij viel de naam van Boonzaaijer, waarop deze thuis werd aangehouden. Boonzaaijer was de enige persoon die op basis van de verhoren werd aangehouden. Op het moment van zijn arrestatie was de wapenbergplaats niet in gebruik.

Boonzaaijer werd uit vrees voor een eventuele bevrijdingsactie samen met de andere verzetslieden al snel overgebracht naar Kamp Amersfoort. Op 14 maart 1945 werd in Amersfoort de "foute" politieman Diederik Lutke Schipholt doodgeschoten door het verzet. Zes dagen later werd Boonzaaijer met negen andere deelnemers aan de dropping als represaillemaatregel doodgeschoten. Boonzaaijer ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Lunteren, in tegenstelling tot de andere deelnemers aan de dropping die allen in Het Mausoleum in Ede hun laatste rustplaats hebben gevonden.


Opfer des Zweiten Weltkriegs


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit Boonzaaijer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit Boonzaaijer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerrit Boonzaaijer

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerrit Boonzaaijer

Gerrit Boonzaaijer
1882-1945

Gerrit Boonzaaijer

1920

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. openarch.nl

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 7. Februar 1882 war um die 3,3 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Luftdruck war 78 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 93%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1882: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 2. Januar » John D. Rockefeller vereinigt das Firmengeflecht der Standard Oil Company zum Standard Oil Trust.
    • 31. Januar » Die Oper Gudrun von August Klughardt wird in Neustrelitz uraufgeführt.
    • 6. März » Das Fürstentum Serbien wird zum Königreich Serbien proklamiert.
    • 15. Mai » Die Maigesetze im Kaiserreich Russland schränken die Freizügigkeit der Juden im Land ein. So wird ihnen unter anderem verboten, sich außerhalb von Städten niederzulassen oder an Sonn- und Feiertagen Handel auszuüben.
    • 11. Juli » Die britische Flotte bombardiert die ägyptische Hafenstadt Alexandria wegen an Ausländern verübter Exzesse im Zuge der Urabi-Bewegung.
    • 5. August » Cetshwayo kaMpande, letzter souveräner König der Zulu, trifft für eine Audienz bei Königin Victoria in London ein.
  • Die Temperatur am 15. April 1920 lag zwischen 8,7 °C und 18,6 °C und war durchschnittlich 12,8 °C. Es gab 0.7 mm Niederschlag. Es gab 4,2 Stunden Sonnenschein (30%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1920: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,8 Millionen Einwohner.
    • 1. Februar » Durch Zusammenlegung der North West Mounted Police (NWMP) mit der Dominion Police entsteht die Royal Canadian Mounted Police als in ganz Kanada zuständige Bundespolizei.
    • 15. Mai » Igor Strawinskys Ballett Pulcinella wird an der Pariser Oper aufgeführt; Kostüme und Bühnenbild wurden von Pablo Picasso gestaltet.
    • 1. Juni » Rudi Stephans Oper Die ersten Menschen wird in Frankfurt am Main uraufgeführt.
    • 14. Juli » Während ihrer Gegenoffensive im Polnisch-Sowjetischen Krieg erobert die Rote Armee Vilnius.
    • 14. August » Polnisch-Sowjetischer Krieg: Die Rote Armee greift Warschau an, kann die Stadt jedoch nicht erobern.
    • 15. September » In der Enzyklika Spiritus paraclitus wendet sich Papst Benedikt XV. gegen Fehlversuche der Bibelforschung, ungelöste Fragen um die Heilige Schrift aufklären zu wollen.
  • Die Temperatur am 20. März 1945 lag zwischen 5,5 °C und 12,3 °C und war durchschnittlich 9,3 °C. Es gab 7,7 Stunden Sonnenschein (64%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 23. Februar 1945 bis 24. Juni 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy III mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
  • Im Jahr 1945: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,2 Millionen Einwohner.
    • 13. Januar » In Moskau erfolgt die Uraufführung der patriotisch-heroischen 5. Sinfonie von Sergei Sergejewitsch Prokofjew.
    • 23. Februar » An der Westfront gelingt den Amerikanern nach mehrmonatigen Kämpfen die Überschreitung der Rur. Damit ist der Zusammenbruch der Rurfront besiegelt und der Weg zum Rhein frei.
    • 21. April » Bei Bautzen eröffnet die deutsche Wehrmacht gegen die heranrückenden polnischen und sowjetischen Armeen ihre letzte große Panzeroffensive im Zweiten Weltkrieg. Die Schlacht um Bautzen dauert bis zum 26. April.
    • 30. April » Wenige Tage vor der Kapitulation des Deutschen Reichs im Zweiten Weltkrieg wird die letzte Ausgabe des Völkischen Beobachters gedruckt, allerdings nicht mehr ausgeliefert.
    • 5. Mai » Im von deutschen Truppen gehaltenen Prag beginnt ein Aufstand der Bevölkerung gegen die Besatzungsmacht. Am nächsten Tag startet die Rote Armee die Prager Operation.
    • 24. Oktober » Die Vereinten Nationen werden gegründet, indem die Charta der Vereinten Nationen in Kraft tritt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

  • 1880 » Rudolf Schetter, deutscher Jurist und Politiker, MdR
  • 1881 » Gladys Marie Deacon, französische Mätresse
  • 1883 » Eric Temple Bell, britisch-US-amerikanischer Mathematiker
  • 1884 » Achille Liénart, französischer Priester, Bischof von Lille und Kardinal
  • 1885 » Michael Gamper, österreichisch-italienischer Priester und Publizist aus Südtirol, Widerstandskämpfer gegen Faschismus und Nationalsozialismus
  • 1885 » Sinclair Lewis, US-amerikanischer Schriftsteller, Nobelpreisträger

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Boonzaaijer

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Boonzaaijer.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Boonzaaijer.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Boonzaaijer (unter)sucht.

Die Vorfahren Koudijs-Monne-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hans Koudijs, "Vorfahren Koudijs-Monne", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I2667.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Gerrit Boonzaaijer (1882-1945)".