Vorfahren Freark Jongma » Durk Jakles Tolsma (± 1719-1798)

Persönliche Daten Durk Jakles Tolsma 


Familie von Durk Jakles Tolsma


Notizen bei Durk Jakles Tolsma

Henk Zeinstra: Tolsma (Genealogysk Jierboek 1996):
Al enkele jaren vóór zijn huwelijk was Dirck boer op de Kerkplaats te Dronrijp. Hij heeft er zijn grootvader Pier Heerts, die daar in 1748 was overleden, opgevolgd, althans waargenomen voor zijn vader te Boer, die in naam meier werd. Het aandeelvan grootvaders erfgenamen in die kerkplaats werd in 1754 bij strijkgeld verkocht. Dirck bleef er nog tot 1756, toen de kerk van Dronrijp en de nieuwe eigenaars de zate gezamenlijk verhuurden aan Lieuwe Douwes te Hitzum. Dirck vertrekt dan naar Leeuwarden, maar daar op het Noordvliet heeft hij maar kort gewoond in een huis van zijn zwager Joris de Haan. In datzelfde jaar is hij alweer verhuisd naar Franeker, waar hij een per 31 juli gehuurd huis, staande aan de Silverstraat "loopende voor van de straat tot agter aan de stadswal", had gekocht voor 2000 cgl. Omstreeks 1760 is hij weer boer geworden en naar Kubaard vertrokken. Daar huurt hij een zate van 70 pm van Sipke en Jan Adema (van Franeker). Ook dit heeft niet zo lang geduurd, want na het overlijden van zijn moeder in 1763 volgt hij zijn vader op als meier van de twee zates te Boer, die eigendom waren van zijn schoonfamilie. Zijn vrouw was daar in 1729 ook geboren op zate De Haan (stemnr.5) en voor 1/8 eigenares van beide zates.
Na het overlijden van zijn vader in 1776 verkoopt Dirck namens de vijf erfgenamen hun 2/3 deel van de zate te Ritseterp aan de mede-eigenares, de vrouw van hun neef Sjoerd Heerkes (Westerhuis), Sijtske Oeges. "Het Oud Tolhuys" was daarmee voorhen voorgoed verleden tijd. Gedurende vier generaties was het in de mannelijke lijn eigendom geweest van Heert Piers en zijn nakomelingen, maar in de herinnering heeft het vermoedelijk nog lang doorgewerkt. Meerdere familieleden voerden ten tijde van de verkoop al de naam Tolsma. Zo bijvoorbeeld de oudste dochter Sibbeltje bij
haar huwelijk in 1773, Dirck Jackles zelf bij een autorisatie in 1777 en zoon Lammert bij zijn huwelijk in 1786. Lammert en zijn broer Johannes hebben de naam Tolsma bij de verplichte naamsaanneming van 1811 niet laten registreren, wellicht omdat deze als familienaam al lang in gebruik was, maar hun broer Jacobus te Wijnaldum deed dat wel. Hoewel Lammert ook met de naam Bleeker en Johannes met de naam Bolta is aangetroffen, naar de plaatsen waar zij op dat moment woonden, na 1811 is Tolsma voor alle kinderen van Dirck toch de vaste familienaam geworden. Tot de afwikkeling van zijn vaders nalatenschap behoorden ook de verkoop van diens aandeel in 8 pm land te Littenserbuiren en de eeuwige rente uit een zate te Warga. Er waren liefst 16 rechthebbenden.
Ook Dirck was diverse malen curator inzake weesboedels: in 1771 over Eecke Hessels, dochter van wijlen Hessel Jacobs, trekschipper van Franeker op Leeuwarden, en Sjoukje Jans wegens de van haar grootmoeder (Eecke Hessels Hobbema) geërfde goederen volgens uitwijzing van de grootvader Jacob Wijtzes; in 1777 als "neef vaderswege over Antje en Maayke Dirks (Faber), kinderen van wijlen Dirck Claasen en Gelbrig Anes. Hij was overigens een halfneef want zijn moeder was een halfzuster van Dirck Claasen. In 1783 wordt hij nog eens benoemd tot curator over de twee kinderen van wijlen Teekle Cornelis, huisman te Midlum, en Ymkje Mariens.
Nog éénmaal zou Dirck van woonplaats veranderen. Zijn laatste station werd in 1783 Tjetze-zate, ook Tietse, Tjessens of Tjitsma genaamd te Wijnaldum, een boerderij met 103 1/2 pm land ten zuiden van de Ried met 25 tot 30 pondemaat bouwland. Hij huurde deze van jonker Cannaert d'Hamale de Liaukema (papist). Deze zate had oorspronkelijk deel uitgemaakt van het zogenaamde Liauckemavoordeel offideï-commìs en herinnerde door erfopvolging nog altijd aan de vroegere eigenaars: de Liauckema's van Sexbierum. Vandaar ook de naam Leeuwkema- of Lieuwkemazate. Tegelijkertijd huurt Dirck voor zijn zoon Lammert een zate met 85 pm land te Almenum (Bar) (stem 1), Bolta genaamd. In datzelfde jaar erft Dirck 1250 cgl. van zijn schoonvader. Dat bedrag had abusievelijk nog altijd op naam gestaan van zijn zwager Joris Lammerts de Haan te Leeuwarden.
Na het overlijden van Dirck huurt Antje de zate te Wijnaldum nog van Asbeek te Groningen, die ook door erfopvolging eigenaar was geworden.
Vandaag de dag is de plaats nog goed bekend. De terp in het land was in de jaren 1990 tot en met 1993 regelmatig in het nieuws vanwege een grootscheeps archeologisch onderzoek naar het graf van een Friese koning uit de zesde eeuw. Zo'n graf is echter niet gevonden, maar de vele duizenden gegevens die de opgraving heeft opgeleverd kunnen wel worden beschouwd als een doorbraak in de kennis van het middeleeuwse Friesland.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Durk Jakles Tolsma?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 3. Oktober 1798 war um die 13,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus nordöstlich von. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1798: Quelle: Wikipedia
    • 24. Januar » Die Révolution vaudoise ist der Auftakt für die Unabhängigkeit des Kantons Waadt von Bern.
    • 15. Februar » In Rom wird die erste Römische Republik ausgerufen, eine französische Tochterrepublik auf dem Territorium des Kirchenstaats.
    • 5. März » Unter dem Kommando Johann Rudolf von Graffenrieds siegen die Berner im Gefecht bei Neuenegg über zahlenmäßig mehrfach überlegene französische Truppen, können aber nach der am gleichen Tag erlittenen Niederlage in der Schlacht am Grauholz den Zusammenbruch des Ancien Régime nicht mehr verhindern. Die Alte Eidgenossenschaft endet und wird durch die Helvetik ersetzt.
    • 19. Mai » Napoleon Bonaparte bricht von Toulon aus zu seiner mehr als drei Jahre dauernden Ägyptischen Expedition auf.
    • 1. August » Am ersten Tag der zweitägigen Seeschlacht bei Abukir während der Koalitionskriege gelingt der britischen Kriegsflotte unter dem Kommando von Admiral Nelson ein Überraschungsangriff auf die von Comte Brueys kommandierte napoleonische Flotte, die zuvor das Expeditionsheer Napoleons nach Ägypten gebracht hat.
    • 2. August » Am zweiten Tag der Seeschlacht bei Abukir vernichtet die britische Kriegsflotte unter dem Kommando von Admiral Nelson die von Comte Brueys kommandierte napoleonische Flotte fast vollständig, die sich von diesem Schlag nie wieder völlig erholt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

  • 1776 » George Desmarées, schwedischer Maler französischer Herkunft, gilt als einer der wichtigsten Porträtisten des Rokoko
  • 1811 » Heinrich Gentz, deutscher Architekt und preußischer Baubeamter
  • 1812 » Pierre Dallery, französischer Orgelbauer
  • 1820 » Ludovit Václav Lachnit, tschechischer Hornist und Komponist
  • 1823 » Joseph Bloomfield, US-amerikanischer Politiker, Gouverneur von New Jersey, Abgeordneter im US-Repräsentantenhaus
  • 1826 » Jens Immanuel Baggesen, dänischer Schriftsteller, Übersetzer und Anhänger der Aufklärung sowie der Französischen Revolution

Über den Familiennamen Tolsma

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Tolsma.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Tolsma.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Tolsma (unter)sucht.

Die Vorfahren Freark Jongma-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Wil Jongma, "Vorfahren Freark Jongma", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-freark-jongma/I13908.php : abgerufen 14. Mai 2024), "Durk Jakles Tolsma (± 1719-1798)".